22.06.2017

Start Finish: 2017 Kanada GP



Bakü GP haftasına geldiğimiz bu günde iki hafta önceki Kanada GP'sinin yazısını yazma ayıbıyla karşınızdayım. Yazıyı yazdığıma o kadar emindim ki blogda göremeyince yayınlamayı unuttum diyerek bilgisayarda word dosyasını dahi aradım ama yazmamışım. Askere gidene kadar bütün yarışları yazmak istediğim için geç de olsa yazıyorum. Aklımda kaldığı kadarıyla yazacağım, bazı detaylar yanlış olabilir.

-Lewis Hamilton'ın hatasız başlangıcına karşılık Sebastian Vettel'in kötü startından faydalanan Max Verstappen kendini yaydan bırakılmış ok gibi ikinci sıraya attı, bu sırada Vettel'in sağ ön kanadına hasar verdi ve yarışın kaderini de tayin etmiş oldu. Ricciardo da Raikkonen'i geçmeyi başardı. Bu sezon izlemesi en heyecanlı startlardan biri oldu.

-Yarışın başında Carlos Sainz ortalığı karıştırarak Magnussen'e çarptı ardından kontrolünü kaybettiği aracıyla torpido gibi fırlayarak her şeyden habersiz viraj dönmeye çalışan Felipe Massa'yı yarış dışı bıraktı. 

-Güvenlik aracı pistten çıkınce yeniden başlayan yarışta ön kanadı tamamen hasar gören Vettel'in pite gelmesiyle yarışın Ferrari için iyi geçmeyeceği kesinleşti. Ön kanat değiştikten sonra piste son sıradan dönmek zorunda kalan Alman şampiyonun Hamilton'a karşı Monako'da elde ettiği avantajı kaybettiği açıktı.

-Verstappen de yeniden başlarken Hamilton'a atak deneyerek kendisinden görmeyi beklediğimiz ancak aracı yüzünden göremediğimiz anları yaşattı. 

-Kendisi bu sezon oldukça şanssız. Kanada'da da aracı bozuldu ve yarışa veda etti. Bu sezon üçüncü kez araç arızası sebebiyle yarış dışı kalmış oldu, bir kez de kendisinden bağımsız bir kazanın kurbanı olmuştu. McLaren'i dünyanın merkezine doğru gömüp duruyoruz ancak Red Bull da bu sezon bekleneni veremiyor. Mercedes ve Ferrari'ye kafa tutup arada ilk ikiye yerleşebilirler mi derken sürekli yaşanan arızalar ve yetersiz performans sebebiyle şimdilik üçüncülükten öteye gidemediler. Bir de öyle bir araftalar ki bazı yarışlarda ne önlerindeki Mercedes-Ferrari'ye yetişebiliyorlar ne de arkalarından gelenlere yakalanıyorlar. Yanlış hatırlamıyorsam İspanya'da bütün yarışı kendi kendilerine dönmüşlerdi.

-Verstappen'in ayrılmasıyla Bottas ikinciliğe oturdu ve Mercedes cephesi yarışın kalanını olaysız bir şekilde atlatarak ilk iki sırayı almış oldu.

-Sürekli gömülen benim de gömdüğüm Lance Stroll kariyerinin ilk F1 puanlarını kendi evinde 9. olarak almayı başardı. Halamın bıyıkları olsa mevzusuna girmek istemiyorum ama Massa ve Sainz yarışta kalsa yine alamayacaktı. Alonso'nun aracı bozulmasa, düzgün performans verse diyemiyorum çünkü öyle bir şey mümkün değil.

-Fernando Alonso da artık bıkmış olacak ki arıza sonrası padoka dönmek yerine tribüne çıkarak tarihe geçti.

-Günün diğer kazanan ekibi Force India'ydı. Vettel mükemmel bir performans göstererek son sıradan 4.lüğe gelene kadar 4 ve 5. sıradalardı. Hatta bir ara Ocon, Perez'in önüne geçerek Ricciardo'yu geçmeyi denemek istediğini söyledi ancak Perez "biraz daha biraz daha" diye diye yerini bırakmadı. Sonunda Vettel geldi ikisini de sırayla geçti.

-Force India'nın hala beklenenin üstünde bir iş yaptığını düşünmüyorum ama geçerli sebebim var. Uzun vadede bakınca giriş seviyesinden başlayan takımın bugün ilk 5 içinde olması çok büyük bir başarı. Ben bu sezon özelinde konuşuyorum. Red Bull'u zorlarlarsa benim için beklentinin üstüne çıkmış olacaklar. Perez de Ocon da iyi sürücüler ve araçları da sorunsuz çalışıyor, bu gelişimle Ferrari ya da Mercedes'in talihsizlik yaşayacağı bir yarışta podyum görmeleri sürpriz olmayabilir.

-Şüphesiz Ferrari'nin en iyi iki takımdan biri olmasının katkısı yadsınamaz fakat Vettel zorunlu pit sonrası hatasız bir performans sergileyerek 4.lüğe oturdu ve aldığı puan hasarını en aza indirdi. Bir tur daha olsa Ricciardo'yu da zorlayacak belki geçecekti.

-Kvyat takımının azizliğine uğradı. Pitstop hatası kendisini yarıştan etti.

-Podyum röportajlarını yapmak için Sir Patrick Stewart geldi ve şahsen bu ünlü röportajları başladığından beri izlediğim en güzel röportajları yaptı. En sonunda Ricciardo'ya uymasa çok iyiydi. Bu nasıl bir şekildir ya?

Sona da birkaç güncel haber sıkıştırayım:

-Çin merkezli bir Formula 1 takımının gelebileceği konuşuluyor. Liberty Media'nın da Çin pazarında gözü olduğu bilinen bir gerçek.

-Sauber'de bir şeyler dönüyor. Takım başkanı ve CEO olan Monisha Kaltenborn görevinden ayrıldı/ayrılacak. Takım içi meselelere hiç hakim değilim o yüzden yorumsuz geçiyorum.

-Renault cephesi Palmer'a biraz dolaylı olarak "artık performans vermeye başla" uyarısında bulundu. Ben olsam "Düdüğe bak. Hulkenberg neler yapıyor bu müptezel neler yapıyor." derdim.

-Fransa ve Almanya 2018 yarış takvimine girdi.

Hiç yorum yok:

  ©Artemio Franchi. Template by Dicas Blogger.

TOPO