24.08.2011

United

50'li yılların ikinci yarısına damgasını vuran, yaşlarının da oldukça genç olması sebebiyle Busby Babes olarak da anılan, Manchester United takımının başından geçen Münih Hava Felaketi'ne kadar geçen süreci ve sonrasını anlatan bir film BBC'nin yapımcılığıyla önümüze sunulmuş.

Olayın kısa bir tarihine bakarsak, ligde ve Avrupa'da fırtına gibi esen Manchester United fikstürü gereği çarşamba oynadığı Kızılyıldız maçının ardından bir an önce İngiltere'ye dönmesi gerekir. Bu nedenle özel bir jetle yapılacak hava yolculuğu tercih edilir. Belgrad zaferi dönüşü uçağın Münih'te yakıt ikmali yapması gerekir. Yakıt alındıktan sonra teknik arıza gereği iki kez kalkma girişimi sonuçsuz kalır. Üçüncü kalkışta ise uçak tam olarak havalanamadan malum trajedi gerçekleşir. 44 kişinin bulunduğu uçakta, sekizi Man. Utd. futbolcusu, toplam 21 kişi hayatını kaybeder.

Filme dönersek; United, izlerken bir futbol filminden çok daha fazlasını veriyor izleyicisine. Sadece futbolu yaşamak üzerine kurulmuş hayatlar, kazanılan zaferlerin getirdiği gurur, takımdaşlık ruhu filmin izleyiciye aktardığı en önemli donelerden. Zaten filmin 10-15 dakikası geçtikten sonra zaten atmosferin içinde hissediyor kendini insan.

Film trajediye Bobby Charlton(Jack O'Connell) penceresinden bakıyor. Ayrıca menajer Matt Busby(Dougray Scott) ve antrenör Jimmy Murphy'nin(David Tennant) olaylar karşısındaki duruşunu bizlere aktarıyor. Bunun yanında detaylar muazzam şekilde verilmiş. Oyunculuklar gerçekten etkileyici. Ana karakterler dışında ise Duncan Edwards'ın(Sam Claflin) olduğu sahneler izleyici açısından oldukça vurucu olduğu kanaatindeyim.

Sinema adına ahkam kesebilecek bir insan değilim ancak United kategorisi dahilinde bence bir başyapıt. Man. Utd. taraftarı ol ya da olma, hayatında futbola yer veren, futbolu gerçekten seven herkesin izlerken kendinden bir şeyler bulabileceği, bazen tebessüm ettirip, bazen de hüzünlendireceği bir film olmuş. Herkese gönül rahatlıyla tavsiye ederim. Hayatınızda güzelce geçirilmiş bir 90 dakika olacağına eminim.

Hiç yorum yok:

  ©Artemio Franchi. Template by Dicas Blogger.

TOPO