18.05.2016

#Giro 2016 10. Etap: Beter Ol Sky

Kişisel bir yere yazıyor olmanın en güzel yanı böyle başlık atabilmek. Bisiklette takım tutma olayı pek olmaz ama bazı takımları sevmemeniz mümkündür. Sezon içerisinde her yarışı izlemeseniz bile 30 civarı takım görebilirsiniz. İçlerinden bir tanesini sevip her yarışta o takımı desteklemeniz zor olsa da sevmeyeceğiniz takım veya takımları seçmek çok kolay bir şey. Etixx-Quick-Step ve Dimension Data diğerlerine oranla daha fazla sevdiğim takımlar, sevmediğim ise bir tane: Team Sky. İşin ilginç yanı, bisikletle ilgilenmeye yeni yeni başladığım zamanlar Sky'ın doğduğu döneme paralel. Sonraları geçmişi de öğrenip okumaya başlamış olsam da kendi adıma bisikleti bildim bileli Team Sky orada neredeyse. 2009'da ilk kez bisiklet izlemeye başladım, Sky da 2010'da pelotonda yer aldı ve o günlerde nefretimi kazandı. Zaten o sır gibi saklanan "bilimsel" olaylar tek başına nefret unsuru.

İlk satırlar alakasız dursa da yazdıklarımın etapla bağlantısını Sky üzerinden kurmuşsunuzdur sanırım. 10. etabı izlemeyip de burayı okuyan varsa bağlantı şu: Team Sky'ın lideri, genel klasmanın en büyük favorilerinden Mikel Landa hastalığı sebebiyle Giro'yu bıraktı. Pazar günkü 40 km'lik zamana karşıda beklenenin çok üzerinde performans gösterip, genel klasmandaki birçok rakibini geride bırakmıştı Landa. Pazartesi günü dinlenmenin ardından 10. etapla beraber sondaki iki tırmanışta atak bile yapması bekleniyordu. Sabah etap öncesi bunu deneyeceğini de söylemişti ama daha ilk bölümlerde tırmanışta altı dakika fark yedikten sonra devam edemedi. Sky olayın mide ve sindirim sistemi rahatsızlığı olduğunu söyledi ki bir gün önce barbekü yapıyorlardı, bilmiyorum bunun alakası var mıdır yok mudur.

Landa'nın abandone olmasıyla beraber genel klasmanda sevmediğim ve Giro'yu almasını istemeyeceğim biri kalmamış oldu. Bundan sonra benim için beklenti bir kişinin sazı eline alıp gitmesi değil, çarpışa çarpışa son tırmanışa kadar birkaç kişinin genel klasman için savaşması. Kittel gidince çarşamba-perşembe günü 11. ve 12. etaplardaki sprintlerin önemi kalmadı. Greipel süpürür ikisini de. Sonra o da devam etmez zaten. Meydan Modolo veya Nizzolo'dan birine kalır.

Etapta ise bu senenin Formolo'sunu bulduk: Giulio Ciccone. Muhtemelen Pirazzi'yi götürmeye gelmişti ama Pirazzi gidemeyecek olunca meydan ona kaldı ve son 35 yılın en genç etap kazananı olmayı başardı.

Genel klasman iddialıları pek fazla öne çıkmadılar ki bunun sebebinin Landa olduğunu düşünüyorum. Muhtemelen pazar gününü iyi geçiren Landa'nın sondaki 1. kategori yokuşta atak yapmasıyla karışacaktı ortalık. Landa tehlikesi ortadan kalkınca favoriler sadece birkaç saniye farkla sıralanıp bitirdiler. Önümüzde genel klasman savaşıyla alakası olmayan iki etap var, bunları da atlatıp ondan sonra yokuşlarda ataklar yapmayı planlamaları gayet doğal.

Etapta ne oldu?

Ciccone etabını aldı ve Brambilla'nın pembe mayosuna veda ettiği günde İtalyanların üzülmemelerini sağladı. Buradan alır gider mi belirsiz ancak ilk izlenimlere göre iyi bir yokuşçu olmaması için önünde bir engel yok. Kariyerinde 30 yarış gününü yeni geride bırakmış bir adamın Giro'da etap alması kolay rastlanacak bir şey değil. Genel klasmanı üstte konuştum zaten. Ciccone diye diye bitirelim yazıyı. Zira etapta olan biten kısmı Landa'nın abandonesi ve Ciccone'nin zaferi dışında pek de değinmek istediğim bir şey barındırmıyor. Tebrikler Ciccone! 

Hiç yorum yok:

  ©Artemio Franchi. Template by Dicas Blogger.

TOPO