14.10.2010

Milli Takım Aday Kadrosu Kaleci Seçimi

Bu 2'de 0 çekilen milli maç haftasında bizim aday kadroda dikkatimi bir şey çekti. Ki bu şey aslında 2-3 senedir özellikle dikkatimi çekiyordu, baktım yine tekrarlandı artık yazayım istedim. Kadroya baktık 4 kaleci seçilmiş. Yapılacak maç sayısı 10-15 olur üst üste de, garanti olsun diye kaleci alırsın hepsi forma olur falan filan... Ancak 2 tane maç için 4 tane kaleci alınmaz kadroya, alınmasın. Volkan'ı anladık, Onur'u da anladık, diğer 2 ismin aynı anda alınmasını ise mümkün değil anlamam. Hadi forma veya iyi kalecin olmaz. Ne bileyim Volkan-Onur-Ufuk falan hepsi sakattır kötüdür, aynı takımdan 2 kaleci alırsın. Ama 2 tane sağlam kalecin varken kadroya 3. kaleci almak bile gereksiz bir hamle olabilecekken aynı takımda oynayan iki kaleciyi pat diye alıyorsun kadroya.

Bu maçlarda Volkan'ın öyle veya böyle ilk tercih olacağı kesin miydi? Evet. Olur da Oğuz Çetin'in(Hiddink demiyorum evet) Volkan'ı oynatası gelmedi, Onur'un oynayacağı su götürmez bir gerçek. Her şartta ilk 18'de Onur-Volkan ikilisi olacakken aynı takımın formasını giyen Hakan ve Cenk'in kadroda olması hem israftır hem saçmalık.

Ufak görünür bu detay ama hep gözüme batar. 2 maçlık milli maç serüveni için kadroya 4 tane kaleci alan adam her kimse ben ona normal gözle bakmam, saçma sapan iş yaptığının, kadro tercihinde mantıksız davrandığının belgesidir bu benim için. Bunu takmayan, umrunda olmayan olabilir ama ben yıllardır taktım bu işe.

Kaldı ki uzun soluklu turnuva olmadığı sürece aynı takımdan iki kaleci alınmasını da anlamıyorum ben. Bu sezon arasındaki milli maçlar için kıstas nedir? Sezon içerisinde en çok oynayan ve formda olanı alırsın ki milli takım formu üst düzey olsun. Aynı takımdan 2 kaleci almak neyi gösterir? En iyi ihtimalle ikisinden biri devamlı oynamıyordur, biri hep yedektir. E sezon içerisinde forma şansını pek bulamayan adam kritik milli maç döneminde çıkıp etkili olur mu tartışılır. Aynı takımdan 2 kaleciyi aynı hafta milli takıma çağırmak demek en az 1 tane oynamayan ve form tutma şansı olmamış kaleciyi almak demektir. Ki şöyle bir riski vardır, o alınan 2 kaleci dönüşümlü forma giyiyor yani rotasyona dahil oluyorsa ikisi de diğer kaleciler kadar sık forma giyemiyordur. Buraya kadar hemfikir olmalıyız.

Hakan ve Cenk sezon içerisinde dönüşümlü oynuyorlar bu da demek oluyor ki ikisi de belirli bir süre düzenli olarak forma giyebilmiş değiller. Bugün Hakan oynuyor ama Beşiktaş 11'inde yarın Cenk'in oynamayacağının garantisini kim verebilir? Ha şu var, saygım sonsuzdur Schuster'in bu tercihine. Hakkını veriyor, iyi olanı koyuyor kaleye. Yanlış anlaşılmasın yani bu oyuncuların Beşiktaş'ta dönüşümlü oynaması memnun ediyor beni, rekabete sebep oluyor en önemlisi. Benim tek sıkıntım bu şekilde oynayan oyuncuların milli takıma alınması.

Tabii diyeceksiniz Özer, Tuncay, Semih, Hakan Balta, Gökhan Zan gibileri düşününce Hakan-Cenk yine 2 maçta bir oynuyor.. E o da doğru. Ancak kalecilik devamlılık isteyen bir iş. Stoperi 5 maç oynatma, 6. maç oynat, sırıtmaz. Ama 1 ay bir kaleci oynamasın sonra pat diye kaleye konsun, her ne olursa olsun uyum sorunu çeker. Kale dışındaki bir oyuncu diğer 9 adam tarafından bir şekilde kollanır kapatılır, desteklenir. Ancak sahadaki 10 adam, eksikliği olan kaleciye karşı ne yapabilir ki? En fazla savunmaya daha fazla yüklenirken top rakipteyken, hepsi o, kaleci yine kendi kaderini çizer takım arkadaşları istediği kadar eksiğini açığını kapatmak istese de.

Sanırım şimdi daha iyi anlaşıldı aynı takımdan iki kalecinin sezon içindeki milli takım kadrolarına alınmasına olan isyanım. Bu isyan yeni değil demiştim, Volkan-Rüştü Fenerbahçe'de seçilirken de böyleydi. Yarın bir gün olur da Aykut-Ufuk ikilisi bir arada aday kadroya çağırılır, ben yine isyanımı ederim ne gerek vardı diye.

4 kaleci alana kadar 2 tane en formda alanını al, açılan 2 tane boşluğa da 2 genç yerleştir. Kötü mü olur bu? Bu gençleri de 2 maçta sırayla 18'e al, maç kaybedeceğinin veya kazanacağının kesinleştiği skora ulaşınca da al bu genci tecrübe yaşasın.. Çok mu zor, çok mu imkansız istekler/fikirler bunlar?

4 yorum:

GK dedi ki...

2 maç için 4 kaleci mi? Millilerle herşey mümkün.

Tansu Gürsel dedi ki...

Cenk Ümit milli takıma da çağrılabilirdi pekala. Rakipleri Belçika idi. İyi bir maç tecrübesi olabilirdi Cenk için...

CaRtMaNtR dedi ki...

sinan bolat diye bir kalecisi vardı bu ülkenin hani hala milli olmadığı için belçika milli takımınıda seçebilecek olan . mevzu milli kaleciler olunca aklıma geldi.

Adsız dedi ki...

bu 4 kaleci arasında Sinan Bolat'ın olmaması da apayrı bir skandaldır

  ©Artemio Franchi. Template by Dicas Blogger.

TOPO