17.08.2011

Şampiyonlar Ligi 2012 - Ön Eleme: Arsenal 1-0 Udinese

Evvela şu oyundan başlamak lazım sanırım. İlk yarı Türkiye adına futbolsuz geçen günlere inat güzel şeyler izledik sahada. İki takım da hızlı oynadı, Sanchez-Gökhan ikilisinin kaybına rağmen Afrikalılar sayesinde orta sahadaki ve hücumdaki etkinliği kaybetmeyen Udinese maçta keyif unsurunu yaratan kısımdı. Arsenal'in çabukluğuna da Afrikalı isimler ile karşı koydu Udinese'de -daha doğrusu aynı çabuklukla karşılık verdiler rakibi durdurmak yerine.

İlk yarı oynanan çift taraflı harika oyun ikinci yarı yerini ilk yarım saatte Udinese baskısına bıraktı. Arsenal deplasmanda tek golü atan ve rövanş için buna sığınmaktan başka çaresi olmayan güçsüz orta Avrupa takımları gibiydi. Neyse ki son 15 dakikada toparladılar durumu, yoksa pek iyiye işaret olmayacaktı maçın son bölümleri. Birkaç atak gayreti, buna bağlı olarak gelen birkaç pozisyon ile Udinese'yi 45-75 arasındaki gibi çok açık ve agresif oynamaktan alıkoydular.

Arsenal ileride golcü sıfatıyla Chamakh ve Gervinho'yu çıkardı. Zaten başka da ihtimal yok sakatları falan düşününce. Yedekte Bendtner var vardı da, varlığı ile yokluğu arasında ince bir çizgi bile yok, ikisi aynı şey. Hal böyle olunca Arsenal adına sahada en etkili performansı beklemek aptallık olurdu ancak ikinci yarıda 45-75 arasındaki takımın Premier Lig'i geçtim, Championship'te bile iddiası olmayabilir. Rosicky eskisi gibi değil, Dortmund'dan gelen o süper orta saha değil, o teknik kapasitesi aşmış olan mücevher değil...ancak gole ihtiyaç duyulan bir anda o çıkarken yerine Frimpong giriyorsa orada dur demek lazım işte. Andrey Arşavin gibi bir isim kenardayken ve gol sayısını arttırmaya ihtiyaç duyulurken Rosicky çıktığında yerine giren isim Frimpong değil, satılma ihtimali olsa ile Arşavin olmalı. İhtiyacın var belki başka bir isme ama alternatif yok işte, o "başka isim" yok yedekte. Hal böyle olunca Rosicky ile bile tutunamayan ve yeteri kadar etkin olamayan orta saha Frimpong ile çöktü tamamen. Ramsey etkili de olsa yetmiyor tek başına, yapacak bir şey yok. Wilshere-Ramsey çok genç ve gelecek 10-15 yılı toparlayacak ikili olabilir ancak bunu kullanma şansın da yok bu maçta.

Şu değişikliğe neden takıldığım konusuna gelince... Forvet hattı kötü veya yetersiz veya formsuz, ne olursa olsun adamlardan bir şeyler bekleyebilmek için topu ulaştırmak zorundasınız ve bunu her zaman sadece kanat yoluyla yapamazsınız. Ortadan da gitmeye çalışmalı bir takım, beklerin açıklara destek ola ola savunmada heba olmalarına sebep olmamalı oyun planı. Arsenal bunu yaptı ve Isla kahraman oluyordu neredeyse. Demek istediğim şu ki orta saha ile o forvet arasında, iki mevkiyi bağlayacak, savunmayla çok ilgilenmeyen, forvetin de dibine yanaşmayan isim lazım bu gibi taktik uygulayan takımlarda. Rosicky kör topal idare etti bunu, bu yüzden Arsenal rakibe ilk yarı ciddi üstünlük kurabildi dönem dönem. Ancak ikinci yarıda bunu yapabilen adamın yerine, aynı işi yapan diğer adam devreye girmeliydi. Arşavin maçı büyük farka taşımasa da Udinese'nin deplasman için ikinci yarıdaki oyunla cesaret toplamasına engel olabilirdi. Arşavin kafasında Arsenal'i bitirmiş midir, Wenger onu bitirmiş midir, yoksa olan biten bir şey yoktur da taktik tercih midir orasını bilemem, benim bildiğim ve takıldığım şey böyle alternatifsiz durumda Arşavin'in kullanılmaması...

Rövanşa kadar transferde bir şeyler olmazsa -yani Arşavin gitmezse- bu hatadan dönülüp dönülmeyeceğini göreceğiz.

Maçta Walcott'a değinmeden de son noktayı koymamalıyız. Harika bir golle başladı, Arsenal adına gol dışındaki en etkili pozisyonun da sahibiydi. Sarı kart onu zaten ara sıra kaçındığı ikili mücadelelerden iyice alıkoysa da iyi maç çıkardı. Birçok yıldızın gittiği ve bazılarının gitmeye hazırlandığı takımda iyi bir formla Aydın Yılmaz misali birkaç maçta patlama yaparak değil, bu performansı sezona yayarak devam etmesi lazım. Walcott bu sezon en etkili yılını yaşamaya hazırlanmalı, yetenekleri buna elveriyor ancak Walcott'un mental olarak da buna hazır olması gerek, yoksa yıldız anlamında iyice daralan rotasyonda Walcott adına yeni bir başarısız sezonu Wenger kaldıramaz. Aslında kaldıramaz da değil, kaldırmaz desek daha doğru.

Zoraki bir şekilde "yeni Arsenal" haline gelen bu yeni takım ya gençlerle ilginç bir şekilde zirve mücadelesinde kalacak ya da UEFA Avrupa Ligi biletini almakta bile zorlanacak bu sezon. Arsenal için bu maçta ikisinin arası bir ortalama sezon ihtimali göremedim ben, çok iki uçlu bir kader bekliyorlar. Galatasaray misali transferi hep sona bırakan Wenger bu kez son kozlarını çok ciddi ve doğru oynamalı.

4 yorum:

Adsız dedi ki...

Bekleyip görmeli bence de. Ne kadar iyi isimler de alınsa, hazırlık kampında olmadıklarından dolayı alışmaları güç olucak, böyle bir tehlike de var. Wilshere da bi an önce dönmeli!

sukullaci dedi ki...

udinese'yi çok beğendim. bu sene bence yine başarılı olacaklardır ligte. armero-asamoah-badu-ısla-pinzi adamlar orta sahayı öyle bir kurmuş ki arkasına 2 li defans bile koysan yeter. canavar gibi orta saha. forvet zaten di natale. adama iki top geldi biri direkten döndü birinde son anda savunma girdi araya. gol krallığını zorlar bu sene.

arsenal ise bu sene bence 4. olursa başarıdır. kadro inanılmaz zayıfladı. zaten geçen seneki kadro uzun zamandır ellerindeki en iyi kadroydu. ilk 11 den 3 adam gitti. sol bekte sağ bekte yedek kalmadı. ön liberoda yedek yoktu hala yok. forvet 3lüsü ve ortadaki ikili yeterli olur gibime geliyor ama bence kilit adam wilshere olacak bu sezon. ramsey daha bir yerini pek terketmeyen pasör tarzında. wilshere bu sene coşarsa arsenal'da coşar. tabii bide yıllardır bitmeyen sakatlık kabusu bu sene biraz hafiflesin ya yeter artık.

Celal Abbas dedi ki...

Di Natale ilk yarıda kaleciyi önde yakaldığı bir pozisyon vardı aşırtmak istedi sanırım sezon başı olduğu için olmadı yoksa kaleciyi kek gibi avlayaacaktı istedi ama beceremedi.

Wenger Hafta sonundaki Liverpool maçını düşünerek Arshavini oyuna sokmak istememiş olabilir.

Udinesede Di Natalenin yanına Forvet Özelliği olan yada Di Nataleye ayak uyduracak koşular yapacak bir oyuncu olsaydı maçın şekli bambaşka olur iddacıların beklediği süpriz gerçekleşirdi.

Adsız dedi ki...

Udinese Porto olma yolunda ilerliyor.
Gökhan İnler, Zapata ve Sanchez gibi üç önemli oyuncusunu kaybetmesine rağmen takım geçen senekinden farksız bir performans sergiledi. Sanchez olsa belki de galip ayrılabilirlerdi.
Asamoah ve Isla da 2 sene içersinde önemli kulüplere transfer olurlar.

  ©Artemio Franchi. Template by Dicas Blogger.

TOPO