17.03.2018

Start Finish: 2018 Sezonu Öncesi



Formula 1'de bu sezonu iple çekmediğimi belirterek yazıya başlamak istiyorum. Bunun kesin sebebi budur diyemiyorum, genel olarak bir ilgisizliğim mevcut. Belki tepede gördüğünüz garabet yeni logodur. Belki araçlara gelen ve onları parmak arası terliğe benzeten Halo eklentisidir. Belki de griddeki güzel hanımlara veda etmemizdir.

Hiçbir zaman Formula 1'de sezon öncesi testleri merakla takip eden biri olmadım. Takımların gerçek gücünü göstermekten kaçındığı, farklı parçaları denemek için gerçek yarışa uygun olmayan ayarlarla piste çıktıkları bu aktivite beni o kadar da ilgilendirmiyor. Kısacası işin mutfağıyla değil sunumuyla daha çok ilgileniyorum. Benim izlemeyi sevdiğim kısım sıralama turları ile yarışlar ve sporun magazin boyutu.

2018 sezonuna şunun şurasında 1 hafta kaldı. 25 Mart 2018 tarihinde TSİ 08.10'da Albert Park'ta yeni sezon start alacak. Bu küsüratlı saat uygulaması da Liberty Media'nın yayıncılar için getirdiği garip düzenlemeler arasına girdi. Yayıncılık demişken Liberty Media ayrıcalıklı yayın haklarına sahip kanalların olduğu ülkeler haricinde F1'e internet yayıncılığı getirmeye çalışacaklarını açıkladı. Kağıt üstünde şahane özelliklere sahip. İstenilen sürücünün kamerasından yarışı izleyebilme, ekranı bölerek farklı açılardan yarışı izleme, her sürücünün verilerine anında erişebilme, arşivdeki yarışlara kesintisiz erişim vb. özellikler var. Yanlış anlamadıysam da iki farklı yayın olacak bir tanesi ücretli diğeri ücretsiz ama her yarışı yayınlamayacak bir yayın kanalı.

Yeni sezona az bir süre kalmışken pistte göreceğimiz güzelliklere ve çirkinliklere kısaca göz atalım. Takım takım ilerlerken ben de bol keseden sallamalı yorumlarımı yapmış olurum.



Mercedes-AMG Petronas 

Araç tasarımında estetik olarak ağır değişikliklere gitmediler. Hatta değişiklik bile yapmadan direkt geçen yılın texture dosyasını bu yılın araç modeline yapıştırmış olabilirler emin değilim. Geçen seneki araca kanım geç kaynamıştı bu yılkini de haliyle sevdim. 

Bu sene Lewis Hamilton'ın 5. şampiyonluğuna ulaşacağını, Mercedes'in yine bir noktadan sonra sezonu domine edeceğini düşünüyorum. Valtteri Bottas ikinci bir Niko Rosberg olup Hamilton'a kafa tutmayı başarırsa eğlenceli olur.




Scuderia Ferrari

Aracı kırmızı tonunda değişikliğe gittiler, alttan biraz siyah eklediler, beyazlar azaldı. Kırmızının tonu ve halo yüzünden başta yadırgasam da yeni aracı gayet sevdim. Sidepodlar harika görünüyor.

Sebastian Vettel de 5. şampiyonluk için Hamilton ile kapışmaya çalışacak ama ben kendisine şans vermek istesem de veremiyorum. Bu sene Ferrari Hype Train'e bilet almamaya karar verdim. Bunun en büyük sebebi Kimi Raikkonen. Kendisi Ferrari'de durduğu sürece ne Ferrari markalar şampiyonasını kazanabilir ne de Vettel gerekli desteği bulabilir. Şahsi görüşüm budur. 



Red Bull Racing

Bu satırlarda Red Bull'un fotoğrafta gördüğünüz aracını hunharca övmek. Sapık düşüncelerimi kelimelere aktarmak. Araca duyduğum aşktan dolayı Genç Ögeday'ın Acıları isimli bir kitaba konu olmak isterdim ama Red Bull tanıtımdan sonra beklendiği üzere gitti geçen seneki tasarımın aynısını yaptı.

Red Bull geçen sezon bende büyük hayal kırıklığı yaratmıştı. Max Verstappen'in yaşadığı bitmek bilmeyen sorun ve şanssızlıklar inanılmazdı. Daniel Ricciardo'nun Bakü GP galibiyeti ve birkaç podyum hariç araç yüzünden sürekli tek başına ilk dört ve arka sıralar arasında yarış bitirip durması da canımı ziyadesiyle sıktı. Bu yıl ne desem bilmiyorum. İki pilotu da çok seviyorum ve başarılı olmalarını istiyorum, umarım yeni Renault motorlarıyla bir sürprize imza atarak zirve yarışına ortak olurlar.




Sahara Force India

Düşük bütçeyle büyük işler başaran Force India bu sezon da üstüne koyarak ilerleyecek diye düşünüyorum ama pembe araçları konusunda aynı şeyi düşünmüyorum. Pembe seçerek gride bambaşka bir renk getirmeyi başardılar ama bu kadar radikal bir rengi tasarımda iyi kullanamıyorlar. Beğenmiyorum.

Estaban Ocon ve Sergio Perez geçen sezon birkaç yarışta takım arkadaşlığı yerine sert rekabeti tercih edince Force India'nın başı çok ağrımıştı. Bu sezon daha iyi anlaşabilirlerse ön sıralara zaman zaman bela olacaklar ama arkadan da McLaren ve Renault riski yaklaşıyor. Baş altı mücadelesinde bize keyif yaşatacaklarına inanıyorum.



Williams Racing

Tasarım anlamında geçen sezon Rexona reklamıyla birlikte deodorant kutusuna benzeyen aracı düzeltmek için hiçbir girişim yapmamışlar. Bu sezon da Martini ile olan sponsorlukları bitecekmiş. Bu seneyi de böyle atlatsınlar bakalım seneye daha düzgün bir araç bekliyorum.

Bu takımdan bir halt olacağına dair inancım yok. Zaten Williams kendisini test pilotu yaptığından beri 23818390 adet "Kubica bu sezon ne olacak?" "Kubica yarışacak mı?" "Kubica adamdır gerisi yalandır"  temalı haber ve yorum okumaktan sıtkım sıyrıldı. Ellerinde Lance Stroll ve Sergey Sirotkin var. Sirotkin bey okuduğuma göre öyle demeyin diye atarlansa da bir pay-driver. Ha ben her türlü Stroll isimli yarış bittikten sonra kazaya karışacak kadar dikkatsiz ve beyinsiz arkadaşımıza tercih ederim. Williams birkaç pist dışında etliye sütlüye bulaşamadan sezonu bitirecek gibi bir his var içimde.



Renault Sport F1

Tasarımda yalnızca ton farkına gitmeyi tercih eden bir diğer takım Renault. Tanıtımda cayır cayır fosfor saçan sarı renk pistte o kadar göz almasa da dikkat çekmeyi başarıyor. Ben beğendim.

Geçen sezon ortasında gelen Carlos Sainz Jr. ve kıymeti bilinmeyen Nico Hülkenberg ile baş altı grupta iddialı olacaklarını düşünüyorum. Hulkenberg yanlış bilmiyorsam -bakmaya da üşendim- test günlerinden birini en hızlı turu atarak bitirmişti. Başta yazdığım gibi kesin bir ölçü değil ancak Hülkenberg sürpriz yapmaya açık bir isim.




McLaren F1

İŞTE BEBEĞİM. İŞTE ARADIĞIM LEZZET. İŞTE TURUNCU SAÇLIM LACİVERT GÖZLÜM. McLaren bu sezon taraftarlarının isteklerine kulak vererek papaya turuncuya döndü ve benim gibi turuncu hastalarına göz banyosu yaptırdı. Turuncuyu lacivert ile desteklemeleri de bence şahane oldu.

Fernando Alonso ve Stoffel Vandoorne gibi biri tecrübe ve yetenek abidesi, diğeri de belki şampiyonluk göremeyecek olsa da gelecek vaadeden bir pilot ikilisine sahipler. İki isim de geçen yıl Honda-McLaren uyuşmazlığından ızdırap çekti. Bu sene ilk test gününde Alonso'nun 5 tur attıktan sonra arka lastiğinin uçup gitmesi, pitstopta aracı düşürmeleri gibi olaylar akıllara Honda'yı fazla mı gömdük sorularını getirdi yalan yok. Pitstop için bahaneleri geçen yıl araçla çok uğraştıkları bu yüzden pitstop antrenmanlarına bile zaman ayırmadıkları yönünde. Ben yeni Renault motoruyla hem takımın hem de iki pilotun kendilerini bularak üst sıralara yükseleceğini ve keyifli yarışlar izleteceklerini düşünüyorum.



Toro Rosso

Tasarım olarak abilerinin izinden giderek fazla değişikliğe imza atmadılar. Fakat Honda ile anlaşarak belalarını mı mevlalarını mı bulacakları sorularını gündeme getirdiler.

Brendon Hartley ve Pierre Gasly iki çaylak pilot ile bu sezon neler yapacaklarını gerçekten kestiremiyorum. Brendon hakkında hiç fikrim yok, galiba geçen sezon birkaç yarışa katılmış, izleme şansım olmadı. Gasly ise gelecekte başarılar beklenen bir isim umarım Honda'nın gazabına uğramaz. Toro Rosso benim için akarı kokarı olmayan, işine gidip gelen düz adam gibi bir takımmış şu an fark ettim.



HAAS F1 Team

Bu aracı karşıma alıp Till Lindeman'ın Morgenstern şarkısında bağırdığı gibi "Hasslich! Du bist hasslich!" (Çirkin! Sen çirkinsin!) diye bağırmak istiyorum. Şu ön tarafa bakar mısın değerli okurlar, tam bir karmaşa yaşanıyor. O siyah niye var? Siyah varsa beyaz niye araya karışıyor? Kırmızı niye yarıya bile gelemeden kesiliyor? Aracın diğer yanlarında da aynı manasız detaylar devam ediyor. Morgenstern'in sonunda "kalp gözü ile bakıldığında o çok güzeldir" diye söz vardı buna hangi göz ile baksam yine o güzelliği göremem.

Sürücülerde de bir olay yok. Olayların ve şikayerlerin adamı Romain Grosjean ve gridin pek sevilmeyen ismi Kevin Magnussen ile bir şeyler kovalayacaklar. HAAS ile ilgili sevdiğim noktalar Ferrari motoru kullanması ve ABD takımı olması. ABD takımı olmasını gelecekte önünün açılacağını düşündüğüm için belirttim. Liberty Media ile birlikte daha çok göz önüne gelecek, daha büyük destekler alarak ileride iyi takımlar arasına girecektir diyorum. Sezon tahmini yapayım derken uzun vadeli tahmin yaptım takım seneye kapıya kilit vurmazsa iyi.



Sauber F1 Team

Geldik iki arada bir derede kaldığım araca. Aracın arkası o güzel Alfa Romeo yazısı ve koyu kırmızı beyaz karışımıyla ne kadar seksi görünüyorsa ön tarafı da bir o kadar düz görünüyor. Ön tarafın olduğu bir fotoğrafı koymak bile istemedim. Twitter headerımı süsleyecek kadar güzel bir arka görüntünün hatrına kendilerine geçer not veriyorum. Evet son anda aldığımız habere göre Sauber karargahında büyük bir kutlama var, inanılmaz bir sevinç yaşanıyor...

Gelelim sürücülere. Bu sezon Sauber'i ayrıca destekleyeceğim çünkü gerçek bir genç yetenek olan Charles Leclerc var. Kendisiyle yapılmış bir röportajı geçen sene çevirmiştim. Kariyer basamaklarını hızla tırmanmayı başardı ve F2 serisini resmen domine ederek buraya geldi. Artık güncel Ferrari motorunu kullanacak olan Sauber ile neler yapacağını merak ediyorum. Benim fikrim araçla ilgili bir sorun yaşamadığı takdirde buraya da çabuk uyum sağlayarak Sauber'e puanları birer ikişer getirmeye başlar. Marcus Ericsson da işte pay-driver öyle takılıyor. Kendisinden bir beklentim mevcut değil. Sauber tam olarak underdog severlerin desteklemesi gereken bir takım.


İçimdeki bütün zehri akıttığıma ve tutmayacak tahminler yaptığıma göre yazıyı burada noktalıyorum. 25 Mart 2018 Pazar TSİ 08.10 diyerek tekrar ilk yarışı hatırlatıyor ve hepinize esenlikler diliyorum.

Hiç yorum yok:

  ©Artemio Franchi. Template by Dicas Blogger.

TOPO