17.07.2018

Start Finish: George Russell


Mercedes-AMG Petronas’ın Genç Programı'nda yer alan İngiliz sürücü George Russell bu sezon Formula 2’de yaptıklarıyla Formula 1’e adım adım yaklaşmaya devam ediyor. Bu genç isim hakkında yaptığım kısa çeviri ve derlemeyle sizleri de gelecekte daha sık duyabileceğimiz bu isim hakkında bilgilendirmek istiyorum.


15 Şubat 1998’de King’s Lynn, Norfolk’ta dünyaya gelen George Russell 2006 yılında karting dünyasına adım atar ve 2009’da MSA Britanya ve Britanya Açık sınıflarında şampiyon olur. 2010’da bir üst karting kategorisinde Super One Britanya ve Formula Kart Stars Britanya şampiyonu olurken Kartmasters Britanya GP’sini kazanır. 2011’de KF3 kategorisine yükselen Russell, SKUSA Süperulusal şampiyonluğunu alır ve CIK-FIA Avrupa Şampiyonu ünvanını elde eder. Bir yıl daha ünvanını koruyan Russell kartingde geçirdiği son senede KF1 kategorisinde CIK-FIA Dünya Şampiyonası’nı 19. sırada tamamlar.

2014 yılı George Russell için oldukça hareketli ve başarılı geçer. Tek kişilik yarış kategorisine Formula Renault 2.0 Alpler şampiyonasıyla adım atar. Prema Powerteam için yarışacakken son dakikada Koiranen GP’ye geçen Russell bir yarışta hastalık yüzünden yarışamaz, 13 yarışlık sezonda tek podyum görerek 4. sırayı almayı başarır. Bu sırada Eurocup Formula Renault 2.0 serisinde de iki yarışa katılır. Bu yarışlardan birinde Koiranen GP adına yarışırken son yarışta Tech 1 Racing ile yarışır ve misafir olarak katıldığı Jerez’deki sezonun son yarışında polü ve yarışı kazanır.

2014’teki esas başarısı ise Formula 4’te gelir. Bir önceki sezonun şampiyonu Lanan Racing’de yarışan Russell 24 yarışın sonuna takım arkadaşı Arjun Maini ve diğer iki sürücüyle dörtlü bir şampiyonluk yarışı içinde gelir. Pole pozisyonundan başlayan George Russell sezondaki 5. yarışını kazanarak 11. kez podyuma çıkar ve şampiyonluğu alır. Şampiyonluk ödülü Arden Motorsport ile Yas Marina’da yapacağı GP3 aracı testidir.


Yıl sonunda George Russell, McLaren Autosport BRDC Ödülü’nü kazanan en genç sürücü olur. British Racing Club üyeliği ve McLaren ile Formula 1 testi ödülle gelen 100.000 pounddan daha değerli olur. Şubat 2015’te de British Racing Club Drivers Superstars’ın 12 kişilik programına seçilen en genç isim olarak da tarihe yazılır.

2015 yılında Carlin takımıyla FIA Avrupa Formula 3 şampiyonasına katılan İngiliz sürücü, Charles Leclerc ve Antonio Giovinazzi gibi ilk kez yarışan isimlerle birlikte ilk yarışına çıkar ve kendi ülkesinde, Silverstone’da ikinci sırada başladığı yarışı Charles Leclerc’i startta geçerek kazanır. Yarışın 3.sü Antonio Giovinazzi, 4.sü ise Lance Stroll olur.

33 yarışa çıkan Russell, bazı yarışların sıralama turlarında çok iyi performans gösterse de motorlarla ilgili değişiklik kuralları yüzünden sıra cezaları alır ve avantajını kaybeder. Sezonda bir daha yarış kazanamasa da 2 kez daha podyum görür ve sezonu 6. sırada bitirir.

RussellSilverstone’da daha önce test yaptığım için avantajlıydık diğer pistlerin çoğuna ilk kez gittim. Silverstone sezon başına denk geldi ancak bir etkisi olmadı, sezon ortasında ya da sonunda olsa da orada kazanacağımı düşünüyorum. İki galibiyet daha almamız gerekiyordu. İkinci yarışta Norisring’te lider götürürken bir hata yaptım, üçüncü yarışta da zayıf bir start aldım ama yanımdaki da kötü start aldı. Ortalama bir startla bile liderliği alıp kazanabilirdim. Sonra Nurburgring’te de motor değişikliği yüzünden cezalar aldık onlar olmasa galibiyet için mücadele edebilirdim.” diyerek sezonunu özetler.

Aynı yıl Zandvoort pistinde düzenlenen ve şampiyonaya etkisi olmayan Masters of Formula 3 yarışına katılır ve takım arkadaşı Antonio Giovinazzi’nin arkasında 2. olur.

2015 yılının sonunda ise farklı bir yarış kategorisi olan DTM’de BMW tarafından Louis Deletraz, Jesse Krohn ve Alexander Sims ile beraber teste çağrılır. Bu gruptaki en genç isim olarak dikkat çeker. Bu test hakkında konuşan RussellF3’te bir yılım daha var ancak GP2’ye geçmek üç katı bir bütçe istiyor ve benim böyle bir sponsorum yok. Elbette herkes F1’i hedefliyor ancak büyüdükçe merdivenleri tırmanmanın sadece hızla alakası olmadığını fark ettim. DTM testi harika bir tecrübeydi, ikinci kez böyle bir araca bindim, nasıl harika bir araç olduğunu unutmuşum. Arabayı limitlere kadar zorlamak gerçekten şahaneydi, umarım bu son kez DTM sürüşüm olmaz.” diyerek hem kariyerinin Formula 1’den ibaret olmadığının farkında olduğunu hem de DTM serisini sevdiğini belirtir.



George Russell’ın 2016 için Carlin ile yarışması bekleniyordur hatta 2015 Kasım’ındaki Makao GP’de direksiyonda genç İngiliz olacaktır ancak takımla arasındaki iletişim kopukluğu kariyerine farklı bir yön vermesine sebep olur. Russell verdiği röportajda “Bütün takımlar Makao için hazırlanıyordu, Hitech ise yeni bir takımdı, gelişebilmek için testler yapıyorlardı ve bu testler benim için uygundu. Carlin ile aramızda iletişim problemi oldu, sanırım onlar benim Hitech ile çoktan sözleşme imzaladığımı düşündüler. Bu yüzden Makao’da Yu Kanamaru’yu direksiyona geçirmeleri normaldi, hak veriyorum. Hayal kırıklığına uğradım çünkü Carlin’de kalmamam için gerçek bir sebep yoktu. Böyle bitmesi üzücü.” diyerek durumu açıklar.

Russell, 2016 için Hitech ile anlaşır ancak Formula 3’te 5 yıllık bir Prema dominasyonu vardır. 2015’te son 12 yarıştan 10unu kazanan Prema hakkında Russell düşüncelerini şöyle ifade eder: “Takımların yatırım olarak ne yaptıklarından çok emin değilim. Hitech’in ne yaptığıyla ilgili elbette biraz fikrim var ancak regülasyonlar çok sıkı. Araçta yapabileceğiniz pek fazla bir şey yok. Prema geçen yıl iyi bir formül buldu ve şampiyonayı kontrol altına aldı özellikle son 3 yarış haftasında. Birçok sürücüyü yarışmaktan vazgeçirdiklerini düşünüyorum. Bazı insanlar dört Prema aracından birinde değilseniz kazanma şansınızın olmadığını düşündü bu da sürücüleri denemekten vazgeçirdi. Hitech yeni bir takım bu yüzden Prema’yı hemen yenemeyiz ancak zamanla onlara yaklaşacağız ve en önde onlarla mücadele edeceğiz.”

Russell sezonda 8 kez podyum görür ve 2 kez galibiyet alarak Prema’dan Lance Stroll’ün şampiyon tamamladığı sezonu üçüncü sırada bitirir. Hitech GP’de markalar sıralamasında Prema Powerteam’in 281 puan arkasında ikinci olur.

2017’nin başında George Russell’ın F1 için beklediği sponsor gelir. Mercedes-AMG Petronas, Russell’ı 2017 için Genç Programı’na dahil eder. Aynı zamanda GP3 serisinde ART Grand Prix takımıyla yarışacağı söylentileri de gerçek olmuştur. Toto Wolff George genç kategorilerinde etkileyici bir form gösterdi ve bir süredir gözümüz üzerindeydi. Kariyerinin hala başında ancak onda büyük potansiyel görüyorum” açıklamasını yapar.

Russell ise “Formula 1 için gerekli desteği kazanmak için inanılmaz bir şans. Yıllardır kariyerim için yaptığım çalışmaların böylesine değer görmesi beni gururlandırıyor. Takım için simülatörde bazı çalışmalar yapıyorum ve şimdiden görüyorum ki bu işteki en iyi insanlarla çalışıyorum. Onlar benim karakter ve sürücü olarak daha da gelişmeme yardım edecekler bunu biliyorum. Elbette önceliğim gelecek GP3 sezonunda işi bitirmek bu yüzden tamamen buna odaklandım. Ancak bu fırsat büyük bir motivasyon kaynağı ve mücadele için sabırsızlanıyorum. Önümde heyecan dolu bir yıl var.” diyerek duygularını aktarır.
                                                                                                                                            
GP3 serisinde ART ile çıktığı 15 yarışta 4 galibiyet 7 podyum gören Russell sezonu 220 puanla şampiyon olarak tamamlar. Sezonun en kötü noktasını yarışa başlayamadığı Budapeşte olarak gösteren Russell, o andan itibaren sezonun geri kalanında hep pole pozisyonunu kazanma hedefiyle hareket ettiğini açıklar, “Mercedes sezon başında benim için açık bir hedef koymuştu, piste çıkıp ne olursa olsun o şampiyonluğu kazanmalıydım. Şimdiden onlardan bir sürü tebrik mesajı geliyor, mutlu olduklarına eminim. Kariyer hedefim Formula 1 ancak orada yer yok bu yüzden bir basamak altı olan Formula 2’ye gideceğimi düşünüyorum” açıklamalarını yapan Russell, ART Formula 2 takımına geçer. 


2017 senesi Russell’ın aynı zamanda Formula 1’e adım attığı sezon da olmuştur. Mercedes ile Budapeşte’de test sürüşüne katılan İngiliz sürücü, Interlagos ve Yas Marina’da da Force India ile test sürüşleri yapmış aynı zamanda Pirelli’nin lastik testlerine de katılmıştır. Bu 4 günlük maceranın kendisine şampiyonlukta büyük katkı yaptığını açıklayan Russell “Takımın bir parçası olarak Lewis ve Valtteri’nin brifing toplantılarına katılıp onların verileri analiz etme şekillerini ve takıma geribildirimlerini görerek zaman geçirmenin büyük bir etki yaptığına inanıyorum. 2015 ve 2016 araçlarıyla F1 testleri yaptım, Pirelli lastiklerini nasıl kullanmam gerektiğini öğrendim, lastik ısılarını nasıl ayarlamam gerektiğini. Biliyoruz ki GP3, Formula 2 ve Formula 1’de lastik yönetimi çok kritik. Bana çok faydası oldu” der.

Force India ile yaptığı testlerde ise 2018 aracına eklenecek özellikleri test eder ve Force India Takım Şefi Robert Fernley’den “George bu sabah farklı özelliklere sahip bir aracı test etti ve bize bazı aero verileri sağladı. Gerçekten tutarlı geribildirimler sağlayarak harika bir iş çıkardı.” övgüsünü alır.

Russell, 2018 yılında sezon öncesi yaptığı açıklamalarda oldukça iddialı olduğunu gösterir. Bir önceki sezon ilk senesinde F2 şampiyonu olan eski rakibi Charles Leclerc’i örnek gösteren İngiliz “Ben Formula 1’de bir koltuk için mücadele ediyorum, pistteki en iyi sürücü olmaya çalışıyorum ve çaylak olmak bir bahane değil” der. “Hamilton’ın ilk sezonunda McLaren’de, 2 kez Dünya Şampiyonu olmuş Fernando Alonso’ya kafa tuttuğunu gördünüz ve bu en üst seviyede oldu. Bu yüzden bahane olamaz. Tecrübeli olmak her zaman kolaylık sağlar ancak şimdi bulunduğumuz seviyede, ne için savaştığımızı düşünürsek bunu aşmanız gerekir. Hiçbir noktada hata yapmayı kaldırabileceğinizi düşünmüyorum. Mümkün olan en fazla yarışı kazanıp en fazla puanı toplayacağım. Mercedes’in bu sezon koyduğu hedef şampiyonluğu kazanmam, Mercedes bana inandı ve ART’ye de inançları tam. Bu sezonki yeni araçla bazı bilinmeyenler olabilir ama yakından izleyecekler ve nasıl performans gösterdiğimin farkında olacaklar, genel sonuçtan bağımsız olarak. Tecrübeli sürücüler yeni araç konusunda bir adım önde olacaklardır çünkü onlar nasıl ayarlamalar yapmaları gerektiğini biliyorlar biz çaylaklar ise hem F2’yi hem de araçları öğrenmeye çalışacağız” diyerek önündeki sezona dair hedeflerini ve beklentilerini açıklar.





Russell sezona ilk üç yarışta istediği gibi başlayamasa da Bakü’deki sprint* yarışında ilk galibiyetini aldıktan sonra Barcelona’da da normal yarışta 1. oldu. Monaco’da yarış dışı kaldıktan sonra Fransa’da normal yarışta 1. oldu, sprintte 17. sırayı aldıktan sonra Avusturya’da 1.liği aldı ve kalan üç yarışta 2. sırayı aldı. Sezonun bitmesine 10 yarış kalmışken 170 puan ile lider durumda.

*Formula 2’de yarışlar Formula 1 ile aynı hafta sonlarını takip etseler de her F1 yarış hafta sonunda yapılmıyorlar. Sezonda 12 yarış hafta sonu var. Her yarış hafta sonunda F1’deki gibi en az bir pit-stop ve farklı lastik seti kullanmanın zorunlu olduğu normal yarış ile pit-stop zorunluluğu olmayan aralıksız bir sprint yarışı yapılıyor. Sprint yarışında start sıralaması normal yarış sonuçlarına göre belirleniyor, ilk 8 sıra ters çevrilirken geri kalanlar yarışta aldıkları dereceye göre diziliyorlar. Örneğin, normal yarış 1-2-3, Russell-Lando-Markelov sıralamasıyla bittiyse sprintte 6-7-8, Markelov-Lando-Russell olarak sıralanıyor.

Russell, Mercedes ile Barcelona GP sonrasında yapılan test sürüşlerine katıldı. İlerleyen zamanlarda da yine Pirelli için lastik testinde ve Force India için test seanslarında yer alması bekleniyor. Russell’ın 2018 macerasını şimdilik yaptığı açıklamalarla sonlandırıyorum, sezon bittiğinde gerekirse 2018 sezonuna daha detaylı bir bakış atarız.


Mercedes de benim gibi aramızdaki ilişkiyi sezon boyunca geliştirmemiz gerektiğini düşünüyor ancak Formula 2’nin benim esas amacım ve odak noktam olması gerektiğinde hemfikiriz. Benim durumumda F1 rüyasına dalıp F2’yi kazanmayı unutmak çok kolay. Gelecek sezon Force India’da olmak istiyorum. Mercedes ile ilgili harika olan şey hak eden genç sürücülere fırsat vermesi. Eğer bu sezon F2’de iyi performans gösterirsem ve Mercedes de F1 koltuğunu hak ettiğimi düşünürse bana bir sürücü koltuğu bulacaklardır.”

Kendisinin Twitter adresi: @georgerussell63
Kendisine ait websitesi: georgerussellracing.com 


Hiç yorum yok:

  ©Artemio Franchi. Template by Dicas Blogger.

TOPO