9.12.2009

Asıl Sana Ne Oluyor Eski Açık ?

Gecen senelerde sabahin korunde Biletix sitesinde bilet almak icin gecirilen cinnetler sonrasi, cekilecek dert degil diyerek, Eski Acik'tan kombine aldim bu sene.. Rijkaard'in etkisi de tartisilmaz ama konumuz bu degil.. Biraz Galatasaray tribunlerinden bahsetmek lazim bence sezonun ilk yarisi biterken..

Sezon basinda Ali Sami Yen yapilan transferlerin etkisi en cok hissedilen yeri olmustu.. Bir cok bu mac dolmaz tribunler diye tahmin yuruttugum macta tribunlerin tamaminin dolmasi cok sevindirmisti beni.. Hatta Sivasspor maci disinda oyle rahatsiz edici bosluklarin oldugu mac hatirlamiyorum..

Tribunlerin dolmasi ozellikle Kapali'nin tamami ve Eski Acik'in buyuk bolumunun kombine olmasiyla dogrudan iliskili tabii ki.. Yonetimin yerinde bir hamlesi olarak yerini aldi bu sene basinda, birde Eski Acik'in ustu kapaninca Eski Acik ve Kapali her mac dolu oluyor.. Buraya kadar her sey guzel, bundan sonrasi sene basi Eski Acik'a gelen ultrAslan ile ilgili.. Bu yazida koreografi konusunu ayri tutarak yaziyorum ultrAslan icin..

Kadikoy'de hangi mac ne kadar dolu olursa olsun bir hakemi ve rakibi baski altina gelenegi vardir.. Hakemlerin tercihlerini ev sahipleri lehine kullanmasi gibi ufak durumlar Kadikoy icin sonuna kadar gecerli.. Bundan hakemler Kadikoy'de yanli mac yonetiyor anlami cikartilmasin zira Saracoglu'nun en ozendigim noktasidir bu macin icinde olma mevzusu..

Inonu'ye bakinca rakip ve hakemin bu kadar baski altinda olmadigini goruyoruz.. Hakeme tepkilerini esprili sloganlarla dile getirirler cok damarlarina basilirsa.. Inonu'de oncelik kendi takimini ateslemek uzerine kuruludur.. Saldir ve gol at temali tezahuratlar, cok bagirmaninda bazen ise yaradigini bize gostermistir ki iyi kotu etkisi ayri tartisma konusudur..

Gelgelelim Ali Sami Yen'de bu iki olgunun zerresine rastlayamiyoruz malesef.. Ne hakem etki altinda kaliyor ne rakip.. Ne de Galatasaray aska gelip oyunu rakip alana yigiyor.. Bir garip besteler, macla alakasi olmayan adamlar.. ultrAslan adi altinda maca arkasini donup seyirciye el kol sallayan "cocuklar".. 90 dakika boyunca arabesk soylemekle buyuk tribun yarattigini sanan akilsizlarin, Sami Yen'de alinan 3'u lig, 1'i avrupa, toplam 4 beraberlikte buyuk rol oynadigini dusunuyorum..

Son PAO & Belediye maclarindan bir iki skandal ornek vermek gerekirse mac oncesi "Kapali noluyor sesin niye cikmiyor" slogani atildi.. Yahu mac oncesi niye bagirsin adamlar salak gibi.. Daha futbolcular bile isinmaya cikmamis bu nasil bir zihniyet.. Mac 1-0, Belediye frikik atiyor "Sen var ya sen" soyleniyor.. Ve bana gore verilecek en guzel ornek; Belediye macinda Arda'nin oyundan cikis anidir.. O bagirmadigi icin elestirilen Numarali ve Kapali, tamamen ayaga kalkarak Arda'yi alkislarken, Eski Acik'ta tam hatirlamiyorum ama "Senin icin sevgilimi terkettim" temali bir sey soyleniyordu.. Bu tam bir tribun skandalidir bana gore.. Maci yasamak yok.. Anlik tepkiler sifir(Kapali ve Numarali haric biraz).. Maca girenden-cikandan haberler sifir, oynayandan, pas verenden, sut cekenden bihaber.. Cidden bu durumda Ali Sami Yen atmosferi artik.. Kutay Sivas macindan sonra; "En direk vurusu Kapali aldirtti resmen" demisti.. Ben eminimki mac adam gibi yasansa daha neler cikar ortaya.. Belediye macinda o verilmedi dedigimiz korneri biraz da taraftar verdirecek..

Anlatmak istedigim; hem takim oynamiyor diyoruz, hem de hakemlerden yakiniyoruz ama ne hakem ne de takim kendini Ali Sami Yen'de hissetmiyor galiba.. Butun amacimiz Kapali'yi Eski Acik'a uydurmak.. Ama unutmayalim ki her zaman Aciklar Kapali'ya uyar..

47 yorum:

sinem dedi ki...

adamım şahane yazı olmuş ellerine sağlık :) valla zevkten dört köşe oldum okurken çünkü bir tv seyircisi olarak yaptığım gözlemlerin doğruluğunu gördüm yazıda. hele şu "sen var ya sen"... cidden bir gün bunu dinlerken cinnet geçirip maç izleyen masum gençlerin kanını emebilirim. bu kadar dandik, ve bu kadar insanın enerjisini alıp götüren bir tezahürat olamaz.

il Capitano dedi ki...

bu sene tribün berbat maalesef.nevizade ve sen var ya sen çok güzel besteler olabilir fakat biz tv başında uyukluyoruz,sahadaki oyuncu ne yapsın?İBB maçındaki muhteşem oyuna azıcık tribün katılsaydı rakibin eli ayağına dolaşır fark olurdu.Elano,Nonda atamadı belki ama adamlar panikten kendi kalesine atarlardı belki :)

eskiden olsa ultrAslan'a biri laf söyleyince hemen savunmaya geçerdim,şimdi adamlar ancak arabesk söylüyorsunuz deyince cevap veremiyorum! En azından maç koptuktan sonra söylense bu tür besteler bize de keyif verir...

Eline sağlık...

firat selcuk dedi ki...

yorum gelmisti onaylamadım, isin icinde hakaret de vardı zira.. yorumun sahibi : Gala's

kendisine soyle bir cevap verelim : cok biliyorsan, cok anlıyorsan buyur sen konus tribun hakkında.. 90 dakika mactan alakasız bagırıp cagırıp "tribunu biz kontrol ediyoruz" ayaklarını kime yedirecekseniz gidin ona anlatın derdinizi..

taraftar ve seyirci olgusunu bastan karıstırmıssın sen zaten..

taraftar tribune gider, hakeme baskı kurar, rakibi bogar, takımı ataga kalkarken atesler..

macla ilgisi olmadan 90 dakika alakasız sacma sapan aptalca arabesk melodileri bagırıp "biz taraftarız" diyen ve usttekileri taraftarın degil "seyirci"nin yapacagını iddia eden kesim asıl seyircilerdir.

"seyirci" sizin gibi maca gidip 90 dakika boyunca macla alakasız bagırıp tamamen kendi capında sahada olan biteni umursamadan bagırıp cagıranlardır.. hakemi baskı altına alan, sahadaki oyuna gore reaksiyon veren o "ruh" sahibi topluluk da "taraftar"dır..

once bunu ayırt edin, sonrası kolay..

son olarak demir : "ellerinden, gozlerinden, her yerinden opuyorum" ertem sener gibi, tribun hakkında okudugum-okuyabilecegim en net ve guzel yazılardan biri olmus.. eve gelip sessizce blogumda onaylanmamıs yorum var mı diye bakarken bu nefis yazıyı gormek cok iyi oldu.. eline saglık..

ufuk dedi ki...

@gala

seyircilik rakip takımın taraftarına , başkanına ,topçusuna ana avrat sövmek değildir..sahaya bişiler atıp bak feneri mort ettik , tümerin kafasına şişeyi patlattık değildir..seyircilik ninni gibi abuk subuk tezahüratlarla takımı uyutmak değildir..

fb'linin kafasına onu attın bunu attın da nooldu ?? 5 maç ceza...bilmem hangi takıma sövdünüzde nooldu ceza..peki kim ödüyor cezaları maç izlemeye giden taraftar mı ? takım mı ? kendini taraftar sanan cehalet mi ?

o beğenmediğimiz fb'nin seyircisinin hiç mi etkisi olmadığını düşünüyosunuz kadıköy'de 10 senedir kazanamamızda..neden hakemler kadıköy'de düdük çalamıyor ? sertliğe müsama ediyor ? .. seyirci hakemi ve rakibi nasıl baskıya alır olayında bence ezeli rakibimiz derslik maçlar veriyor her sene bize..(sahaya attıkları maddelerden veya küfürlerden bahsetmiyorum burda onlarda da bunu yapan taraftar var malesef..bahsettiğim nokta hakemin verdiği kararlar tepkileri..bizim topçuların ayağına top geldiği anki baskı..kendi topçusunu gaza getirme.. )


şimdi büyük ihtimalle franchiye dediklerinin fazlasını dicen..yok işte sizin gibiler çıksında yapsında görelim ...yok işte siz taraftarmısınız vs.. bunlar züğürt tesellisinden ileri geçmez açıkçası..

ingiliz taraftar tiyatro izler gibi maç izler doğrudur..ama ingiliz taraftar takımı nerde uyandıracağını , hakemi nasıl baskı altına alacağınıda iyi bilir..

bizim taraftarımız çok mu kötü burda sürekli eleştiri gibi oldu ama eskiye nazaran kötüleşiyor..özellikle son 4 senede iyiden iyiye sadece rakip taraftar ile en baba küfürü ben ederim olayına giren , maçlarda adamı uyutan ninniler söleyen bi topluluk haline geldi gerçekler acı ama bu..

dip not..kartal gol gol gol die yırtındıkları tezahürat'ın bence etkisi var..nalet olsun atalımda sussunlar ya da len bi tane yiyelimde sussunlar gibi bir etki :)

bRn dedi ki...

Hislere tercuman olmuşsun. Uzun süredir soğuk bakıyorum stada. Geçtiğimiz sezondan başlayarak maça gitme isteğini bırak, tv başında sesi kısmayı aklıma getirmediğim maç yok.

Atmosfer, oyunun içinde olma, tekpi verme tabii çok önemli ama onları geçtim ben. Besteleri zayıf diye adlandırıyorsam GS'li olduğumdandır... Takımı, tribünü sevmek orada olmanın önemini bilmek falan hikaye. Enteresan besteler ve birbiriyle alakasız bir kalabalık ile tribün olmaz.

Yıllar önce İnönü'yü bile çok rahat ikinci sıraya atardım konu Sami Yen olduğunda, artık imkan ihtimal yok diğer tribünlere rakip olmaya.

Maximus dedi ki...

çok güzel yazı ve çok doğru tespitler. Türk tribünlerin genel sorunudur bence bu.

firat selcuk dedi ki...

@Gala's, yeni bir yorum atıp "yalancılık" suçlamasında bulundun benim hakkımda ama "hakaret etmek" sadece "küfür etmek" değildir.. ağır bir küfür etmediğin için hakaret etmemiş olmuyorsun, hatırlatayım..

daha da uzamasın bu..

Erdem Karakuş dedi ki...

Türkiye'nin en kötü taraftarı Galatasaray'da. Hagi'li yıllarda yine fena değildi ama son 5-6 yıldır tribün diye birşey yok. 1 maç bile hatırlamıyorum ki "ulan seyirci ateşledi de aldırttı" diyeyim. Yok yok yok bomboş bağırıyorlar, kendilerini tatmin ediyorlar. Takımdan, oyundan bu kadar alakasız bir seyirci topluluğu da görmedim hiç. Bu kadar kopukluk olursa elbet son dakika golleriyle 1-1 verirsin maçları.

petit dedi ki...

Maalesef bu aralar moda oldu Galatasaray tribünlerini eleştirmek. Ben 20 yıldır maçlara gidiyorum, 10 kusür yıldır da Kapalı'dayım. Evet tribünler eskisi kadar iyi değil. Bunda baş neden pahalı kombinedir. Ama bu kadar kötü eleştiriyi de haketmiyor.
Eski Açık, Okanlar'ın ÜNİ zamanında canlandırdıkları sezondan şu an kat be kat iyi durumda. Bazen Kapalı'da kafamızı çevirip Eski Açık'a bakıyoruz. Bir anda ses patlıyor oradan. Ayrıca "Sen var ya sen" bestesinin nesi dandik onu da anlayabilmiş değilim? Amacım kimsenin G.Saraylılığını, taraftarlığını sorgulamak değil ancak 1 kez deplasman yapmış biri bu bestenin kıymetini bilir. Bence hissederek söyleyen için sözleri de melodisi de gayet iyi. Tıpkı Nevizade geceleri gibi.
Takımın Manisa ve İstanbul BŞB maçlarında son anlarda yediği golleri taraftara bağlayanlar var. Onlara mantıklı bir cevap vermem imkansız. Çünkü sizin kafanızda iyi taraftar olan İngilizler mesela Liverpool veya Newcastle son dakika golü yemiyor. Çünkü taraftarı her an maçı yaşıyor.
ultrAslan'ı, tayfayı sevmeyebilirsiniz. Bizim de ters düştüğümüz zamanlar oluyor. Ama onlar ellerini taşın altına koyan insanlar. Burada ağır eleştirilerde bulunan herkes de biraz koysun. Siz de besteler yapın. Onları da seve seve söyleriz.

firat selcuk dedi ki...

@petit,
gelen o kadar kötü ve hakaret dolu eleştiri oldu ki sana ayrıca teşekkür etmek istiyorum.. hakaret etmeden, kalp kırmadan, kimseye saldırmadan da bir yazının eleştirilebildiğini gösterdiğin için..

tek katılmadığım "bu ara moda oldu" lafı, ben 4 senedir eleştiriyorum bu tribünleri, gün gün kötüye gidiyor diye.. gerçi yazıyı yazan ben değilim, demir yazdı da, anafikri desteklediğim için bunu belirtme gereği duydum..

petit dedi ki...

'Mayıslar bizim' gibi birkaç blogda daha gördüm o yüzden yazdım 'Moda oldu' ifadesini. Sadece bir durum tespiti yani laf atmak değildi amacım :)
Kolay gelsin...

demiycem dedi ki...

@petit

direk baglamadim puan kayiplarini ama benim dusuncem azimsanmiyacak bir payin oldugu.. bagirma konusundada tek elestirim yok 90 dakika boyunca gayet guzel bagriliyor ama mac 5-0 mi 1-1 mi hic farketmiyor..

halbuki bir kornerde bir frikikte yada yapilan bir faulde bunu saha icine hissettirsek daha guzel olur gibi geliyor bana.. yoksa bagirmakta bi sikinti yok.. bagiriyoruz eski acikta..

benim istedigim bu seneki kapali gibi olsun tum tribunler sadece bu.. ne kadar dogru yanlis tartisilir..

tesekkuler yorumun icin..

önder dedi ki...

franchi küfürlü bir yorum yapana bile açıklama getiriyorsun da benim yorumumu koymamana neden bir açıklama getirmiyorsun. Hayır, acaba gönderirken dalgınlığıma geldi de bir hata mı ettim dedim, ama gelen yorumlar benim mailime gelmeye devam ettiğine göre yorum da gitmiş. en azından bir açıklamayı hakettiğimi düşünüyorum

canbil dedi ki...

sen var ya sen ve nevizade geceleri şahane tezahüratlar olmalarına rağmen maçın sonuna doğru galibiyet garantilendikten sonra zafer şarkısı olarak söylenmesi gereken şarıkılardır.

bizim tribünler durmadan söylüyolar. hem takımı bayıyolar hem tribünleri. bence destekten çok köstek oluyolar.

umutation! dedi ki...

sette ikizler duruyor, tanıyanlar varsa çeksin kenara konuşsun, gitmez böyle çünkü...

firat selcuk dedi ki...

@önder,
seninkinde yazıyı yazana veya bloga söylenen bir şey yoktu da, sanırım yorumun içerisinde küfürlü şeyler geçiyordu o yüzden onaylamadım.. yanlış anlama yani kişisel bir şey değil seninki.. iyi niyetle yorum yapılıyor ama arada küfürlü söz güzel durmuyor, o yüzden bu konuya özel değil diğer konularda da aynı şeyi yapıyorum..

mesela hüseyin göçek ile ilgili yazıda da neler neler gelmişti de onaylamadım.. örnek vermek gerekirse "bu x'ler y'ler olduğu sürece çok çekeriz" gibisinden şeyler söyleniyor, benimle veya bloglar alakası yok gördüğün gibi ama onaylamıyorum onları da.. ya da bir tezahürat söyleniyor, içinde küfür oluyor, onu da yayınlamıyorum, hoş durmuyor diye..

senin suçun yok yani, kişisel algılama olayı :)

Adsız dedi ki...

Kardeşim kaç kere deplasman yaptın ?

Bilemezsin sen onun için bu olayları. Herkes başımıza tribüncü oldu çıktı. Madem eski açıktasın gel sen bildiğin gibi yap. Sana kim engel oluyor. Böyle uzaktan söylemek kolay. 5 dakika çık sete gör işin zorluğunu.

Bugüne kadar kaç tane beste ürettin bu tribün uğruna ?

Hangi koreografide emek verdin ? Cebinden ne kadar çıktı bu tribün uğruna ?

Bunları yap sonra eleştir bence. Ali sami yeni ali sami yen yapan bizler değilmyiz ? o zaman nerdeydiniz ?

gelin hep beraber olalım. böyle şeyleri içimizde konuşalım. emek verelim tribün için.

çok iyi olduğumuz söylenemez. ama böyle yıkıcı yazılara gerek yok. gelin tek yürek olalım. şu veda sezonunda iyi bir son nokta koyalım.

lütfen kardeşim tek isteğim bu.

Halil

Adsız dedi ki...

Evet tribün eskisi kadar iyi değil. ama bu üslupla konuşmak yanlış.

biz de elimizden geldiğince tribünü düzeltmek için uğraşıyoruz. besteler üretiyoruz. ama bu besteler yeteri kadar yaygınlaşmıyor. bu konuda değişik düşüncelerimiz var.

bir yanlış anlaşımla olmasın. ultrAslan abilerimiz öncülüğünde bu ülkedeki en temiz gruptur. ne bilet alırız ne otobüs ne koreografi parası. hapçısını da temizledik. alkol alanları da temizlemek için uğraşıyoruz.

çok yakında daha iyi olacağız. emin olun ki tek dileğimiz bu.

anlık tepkiler tribün çocuklarından değil de numaralı yeni açık gibi tribünlerden gelmelidir. ben öyle düşünüyorum. galatasaray taraftarı futbolu çok iyi bilir.

eskiden iyi olmamızın sebebi biletlerin ateşli gençlere uygun olmasıydı. şimdi hepsi dışarda malesef. elimizden geldiğince onlara yardımcı oluyoruz ama bi yere kadar.

fener tribününde aziz yıldırımdan tomarla bilet geldiğini biliyorum. bunun dışında ışık yansıtma, elektronik korna gibi baskı aletleri kullanıyorlar.

beşiktaşta ise demirören uzun süre çarşıya bedava bilet verdi. sonra anladı ki başa çıkılmayacak. bu sene kesti. malum tepkilerin sebebi de budur. şu anlarda çarşının çöküşe geçtiğini hepimiz görüyoruz.

yeni stad ile çok iyi olacağımıza inanıyorum.

firat selcuk dedi ki...

@adsız(Halil),
anlık tepkiyi yeni açık ve numaralı vermeyecek, herkes verecek işte.. bunu anlamıyorum ben, neden tribünün yarısı maçla alakasız şekilde bağırsın ki? hakem bir karar vermeye kalktı mı eski açık'ın da 10-15 saniyeliğine arabesk söylemeyi bırakıp tepki göstermesi çok mu zor ?

koreografi ve emek verme kısmına diyecek bir şeyim yok, istanbul dışındayım ben, benim zaten bir katkı sağlama şansım yok doğrudan.. benden çıkacak tek şey internet veya telefon yoluyla iletilmiş bir fikir olur, ötesi olmaz.. bu kısıma yazıyı yazan demir cevap vermek isterse daha uygun olur..

ayrıca olayları bilemezsin diye bana dedin sanırım ama yazıyı demir'in yazdığını farketmemişsin.. o da gayet içinde her şeyin..

"Bunları yap sonra eleştir bence. Ali sami yeni ali sami yen yapan bizler değilmyiz ? o zaman nerdeydiniz ?"

ali sami yen tribünü 4-5 sene önce zirvedeyken ve ülkedeki açık ara en iyi tribünken de bu eleştirenler oradaydı, şimdi de oradalar.. o zaman doğruydu çoğu şey, yolunda gidiyordu işler, takım kötü olsa bile tribünden rahatsız olan kimse yoktu.. bugün takım iyiyken bile tribünden rahatsızlık duyuluyorsa bu "deplasmana gitmemek" gibi basit şeylerle açıklanamaz.. "sen var ya sen"i duyunca tiksiniyorum mesela ben.. arabeskçi jiletçi topluluk değiliz, bu tip şeylere gerek yok.. tezahüratın içinde "deplasman yolunda elimde sigara" lafı geçti diye bunu benimseyenler "deplasmancı" benimsemeyenler de "deplasmana gitmeyip uzaktan öten" olmak zorunda değiller sırf eski açık'ta bu kötü arabesk beste sevildiği için..

zaten tek yürek olmayalım diyen yok, tek yürek olunsun istiyor herkes de bunun için ilk önce yapılan bu tip eleştirilere kulak vermek lazım.. bir adam takımının oyunundan memnunken tribüne sert eleştiri yapabiliyorsa durup düşünmek gerekir..

bu tribün hepimizin olduğuna göre ve tek yürek olmak istediğimize göre bu eleştiriler gelecek ki her şey yoluna girsin.. eleştiri yapıp yanlışları söylemek yerine "ooo süpersiniz, müthiş tribünümüz var" desek daha mı doğru olur şu zamanda ? bu yönüyle bakmak gerek olaya..

Koray Gök dedi ki...

tribünde genelde açık tribün kapalıya değil, kapalı açığa uyar yahu, galatasaray istisna bu konuda, tayfa falan kapalı'da çünkü.

fb de de bu sene maraton alt a geçti bağıran tayfa ama yanılıyor olabilirim.

tribün hakkındaki eleştirilerinize gelince, tribün takımı oynatmaz, takım tribünü bağırtır. son 15 dakika geriye çekilip mıymıntı mıymıntı oynar, hiç mücadele etmemeye başlarsan tribün de durur, gol yiyeceğiz lan paniğiyle maçı izlemeye başlar. tribünü hareketlendirmeye çalışan abiler de herkesin bağıracağı besteyi giriyorlar susmasın kimse diye, nesi anormal ki bunun ?

avrupa'daki futbol kültürü bizimki gibi değil ki tribün kültürü bizimki gibi olsun. onlar da hiç tezahürat yapmıyorlar, sadece hakeme baskı kurmakla arada ıslık çalıp takımımızın adını bağırmakla güzel oluyorsa tribünler, h,ç gerek yok kombinelere o kadar para vermemize bence. veririz hoparlörden ıslığı (ki veren tribünler de var türkiye'de, kadıköy'ün stat hoparlörleri yüzünden kendi taraftarı papaz oldu yönetimle :)) olur biter.

bana en renkli gelen tribünler arjantin tribünleri, onlar da bizim gibi uzun bestelerle destekliyorlar takımlarını,adı ''sos la droga mi corazon'' olması lazım bir tane boca tezahüratı var, 3 dakika ver harika bir tezahürat mesela.

şöyle sorayım,benim de 5. yılım doldu tribünde, bu taraftar yok muydu gerets zamanında her maçı geriden gelip kazandığımızda, her kadıköy dönüşü yenilsen de yensen de diye takımı karşılayan başka taraftar mıydı? her gol yediğinde takımını adını bağıran, takımını sanki gol yememiş gibi ayağa kaldıran başka taraftar mı? ya da ne bileyim bordeaux maçı dönerken başkaları mı vardı tribünde?

kıssadan hisse, kadro çok iyi, yönetim iyi işler yapıyor, teknik kadro zaten müthiş, beklentiler de olması gerekenden fazla yükseliyor, bu puanlar kaybedilince de taraftarın beline beline vuruluyor, bu doğru değil bence.

nice güzel yazılarınızı okumak dileğiyle.

firat selcuk dedi ki...

@Koray,
"tribün hakkındaki eleştirilerinize gelince, tribün takımı oynatmaz, takım tribünü bağırtır."

burada tribünün takımı değil takımın tribünü ateşlediğini söylemişsin..

"şöyle sorayım,benim de 5. yılım doldu tribünde, bu taraftar yok muydu gerets zamanında her maçı geriden gelip kazandığımızda, her kadıköy dönüşü yenilsen de yensen de diye takımı karşılayan başka taraftar mıydı? her gol yediğinde takımını adını bağıran, takımını sanki gol yememiş gibi ayağa kaldıran başka taraftar mı? ya da ne bileyim bordeaux maçı dönerken başkaları mı vardı tribünde?"

burada diyorsun ki tribün destek olup takımın maçı çevirmesini sağlamadı mı..

ikinci kısımda sonuna kadar haklısın da, ilk kısım dünyanın hiç bir yerinde olmaz.. takım mıymıntı olduysa, kapandıysa, pustuysa, maç da içerideyse, takımı yeniden ayağa kaldıracak olan tribündür..

ilk kısımda dediğinden yola çıkarsak "takım kötü oynarsa tribün de susar" gibi bir şey çıkıyor.. tribün iyi olan takımı daha iyi yapar, kötü olan takımı da ayağa kaldırır.. takım isteksizse o isteği tribün aşılar takımına.. takım 75 dakika çok iyi oynayıp son 15 dakika geri çekildi diye tribün susmaz, tam aksine daha ateşleyici olur ki takım uyumasın..

Adsız dedi ki...

Krdeşim kesinlikle alakasız besteler söylemiyoruz. o besteler uA best bölümünde onlarca süzgeçten geçiyor. basketbol maçlarında deneniyor. voleybolda söyleniyor. salonlardan sonra stada giriyor. beğenmediğin beste olabilir gayet normal.

alakasız beste değil yanlız. mesela saldır Galatasaray bestesi takım hücuma çıkarken söylensin. tüm stad katılsın. savunma yaparken tribün çocukları devam etsin. bir kısmı ıslıklasın. geri kalan bağırmayanlar ıslıklasın yuhalasın.

bu beğendiğiniz fbdede böyledir bjkdede.

alakasız olduğunu düşünmüyorum. ama bu işler o kadar basit değil bunu bilmenizi isterim. bu arada eleştirmeyin demiyorum. eleştirin. ama gelin sitemizde foruma yazın. gelin letişim adreslerine mail atın. gelin maçtan önce beni bulun. 2 çay ikram edelim. dertleşelim tartışalım anlaşalım.

halil

firat selcuk dedi ki...

@halil,
forum demeyin ama bana.. oraya gidip de kotu elestiri yaptıgım anda "kansız" da oluyor insan, "soysuz" da olur, "fenerli" damgası bile yiyor.. ultraslan forumunda 3-4 sene yazdım, ultraslan.org'daki o efsane forumda da vardım, o donemlerde ne arabeskler vardı ne de besteyi begenmeyene hakaretler.. forumdan oluyor zaten ne oluyorsa.. bak zaten yazıda sen bile "begendiginiz fenerbahce" diyorsun.. begendigimiz fenerbahce diye bir sey yok ortada..

bestelerini ve sovlarını begenip tribunu takdir ettik sanacak goren.. sadece hakeme ve rakibe yapılan baskıdır orada bahsedilen, kotu bir yon gibi gozukuyor bizlere ama adamlar o hakemi baskı altına alabilme huyları sayesinde cok mac kurtardı.. biz 90 dakika hakemle ugrasmayalım onlar gibi, sadece belediye macında verilmeyen kornere herkes yuklensin, hakem ne oldugunu sasırsın, bunu diyoruz..

kutay dedi ki...

"Kutay Sivas macindan sonra; "En direk vurusu Kapali aldirtti resmen" demisti.."
bunu dedim ama pek itibar görmedi, onaylanmadı...)

@petit,
eski açık dediğin gibi yıllar evvelinden daha güzel, ama o yıllardaki yeni açık yok ortada. bir şekilde 90ların sonundaki yeni, eskiye geçti. ama 90ların sonu yeni, şimdiki eskiden çok daha iyidi..

her bestenin yeri ve zamanı oldugunu dusunuyorum.

herşey bir yana bütün sorunlar hallolur da, bu ayrılık nedir ya. noluyor..
biz sizden daha çok emek verdik falan nedir. neyin kıyasını yapıyoruz. ben bugune kadar hiç deplasman otobüsüyle deplasmana gitmedim, o nedenle beni deplasmana giderken görmedi kimse.. ama kendi paramı verip, otobusle ucakla çok gittim. emek vermedik mi oluyor bu mesela. şurada yazı yazmak bile emektir mesela, 3 tane rijkaard kalsın yazısı yazan ama hayatında sami yene 3 kez gitmemiş adam da bir emek vermiştir.

hadi onu da geçtim, "kapalı noluyor" demek nedir. numaralıya da sosyete denir mesela. o numaralı bence samı yenin en iyi tribünüdür. 60 yasındaki adam, rakip teknik direktör kafasını kaldırdığı anda küfür basar orada, herif bı daha cıkamaz dışarı mesela.

besteler, ıslıklar hepsi bir yana, buı ayrılık sorunu, biz sizden daha çok bağırıyoruz, daha çok biliyoruz demeler çok daha önemli bir meseledi. bunda da liderlerin hiç bir kabahati yoktur.

kraldan çok kralcı olan zihniyettir bunun sebebi.

tribün ağzıyla noktalıyorum;
herkese davasında başarılar

Adsız dedi ki...

iyi ki rakip teknik adam çıkamıyor. bizim kaptan değilmiydi kolu sokan. abdullah avcı bıraksak beyoğluna kadar koşacaktı. sadece 2 örnektir bu.

Adsız dedi ki...

yanlış kişilere denk gelmişsin kardeşim. şu anda forumda tribün konusunun konuşulduğu başlık 121 sayfayı buldu. birçokta eleştiri var. tartışıyoruz. sonraki maç düzeltiyoruz. eski açıkla ilgili başlığı çöpe gönderdik. 150 sayfada o vardı. gayet demokratik bir yer. tekrar bakmanı öneririm.

kutay kardeşim eğer deplasmana kendi paranla münferit olarak gitmişsen seni alnından öperim. tebrikler kardeşim. biz otobüsle gideriz. ( para cebimizden elbette ) seninki daha anlamlı sana lafım yok.

bende zaten beğendiğiniz fbnin o yönünü anlattım. rakibi ıslıklarken sadece bir üstteki mesajda dediğimi yapıyorlar.

hepimiz görüyoruz 50-60 kişilik çok zayıf bir tayfaları var. sadece büyük maçlarda kravatlı adamlar, sarışın bacılar ıslıklamaya başlıyor. tek yaptıkları bu. bizde daha sağlam tribün tayfası var. stadımızın atmosferi de ıslıklamaya değil, tribün yapmaya uygun. tüm tribün en bayan besteyi söylesin orası cehennem olur. ama söylemiyor.

bunun dışında bursada eskişehirde sivasta bjk de bizde orada çok iyi tribün yapıyoruz. hiç de baskı kuramıyorlar. sadece tansiyon yükselince baskı oluyor. bunu da numaralı tribün ve maraton yapıyor.

aslantepeye geçince 4 tarafı kapalı, çatısı kapalı, akustiği iyi bir stad olacak. o zaman sizin dediğiniz olacak. tribünden çok rakip baskı altına alınacak.

bunlaroı da gözler önüne alın.

saygılar
halil

ginola dedi ki...

adsız,
kapatan'ın hareketi zaten numaralının önünde değil ankara 19 mayıs stadı'ndaydı,
avcı'da son dakikada herkes çökünce sevindi..
üstelik kaptan o hareketi sami yen'de yapsa ilk anda yıne kımse ses cıkaramazdı, biz bile kendi aramızda aylarca onu tartıştık..

demiycem dedi ki...

@halil

90 dakika boyunca kimseyi hep ayni seviyede bagirtamazsin zaten.. benim dedigim macin gidisitasina gore belirli besteleri okumak.. bir bestenin guzel olmasi her 10 dakikada bir onun okunmasini gerektirmez.. herkeside sogutur..

herkes tutturmus bir deplasman.. tribunleri elestirmek icin kac tane deplasmana gitmemiz lazim soyleyin? ona gore bisiler yapalim bizde..

yeni stada gecince numarali ve kapali mentaliteli insanlar stadda daha buyuk bir yuzde alicak insallah..

arnawut dedi ki...

Yıllardır tribünün halini eleştirenlerden biriyim ama bu maç içindeki anlık tepki istekleri, arabesk bestelerin fazlalığı falan abartıldı son zamanlarda.
Setlerde tribünü yönetmeye uğraşan insanların sahaya sırtı zaten dönük. Onlar tribünü bağırtmayı görev edinmiş insanlar. Onlardan ani bir tepki bekleyemeyiz elbette ama biz uA UNI olarak maçta bi olay oldu mu, tepkimizi veriyoruz gayet rahat bi şekilde, kimse bizi engellemiyor ki zaman zaman tezahürat başlattığımız bile oluyor. Demek istediğim şu ki; kimsenin gırtlağından tutupta 25-30 dakika saldır Galatasaray! diye bağırtmıyorlar...
Arabesk beste olayı da çok abartıldı bana göre. Sen varya sen bestesi, tamam arabesk bir melodi üzerine yapılmış bi beste afakat gayet coşkulu ve eğlenceli bir beste. Sahada ki futbolcunun hoşuna gitmediğini düşünmüyorum. Şu Onur Akın'ın şarkısını söyleme işine gelirsek: sevmedğim bir şarkıdır normalde ama bütün tribün hep bir ağızdan coşkulu bir şekilde bağırdığı zaman harikulade geliyor kulağa. tabi ki tüm besteleri tek tek incelemeyeceğim ama besteler açısından "şu son emrah şarkısının" haricinde rahatsız edici bir durum yok bana göre.
Bana göre asıl önemli konu ise şudur, Kapalı ve Açık Tribünün ayrı bağırması. Kapalıdan çıkan 2 kuruşluk seste kayboluyor ayrı olunca. En güzel besteleri, en coşkulu anda sırayla söylüyoruz ya deli oluyorum. Hep beraber söyleyipte Kadıköye kadar ses duyurmak varken...
Neyse yazı çok abartı olmuş malesef.
He petit'in dediği gibi, "1 kez bile deplasman ortamı görmemiş" insanların sen varya sen bestesini eleştirmesi rahatsız edici...

Gassaray dedi ki...

Bu işler bu kadar kolay değil. Çok sert ve yanlışlarla dolu yazı olmuş. Yukarda bazı arkadaşlar anlatmaya kalkmış. Ama anlatmayla bitecek şeyler değil. Dışarıdan bakarak biraz zor anlaşılır. İşin tam merkezinde olmak gerekir.

Saygı duyuyorum elbette yazına.

Adsız dedi ki...

Kardeşim benim madem yazıları onaylamayacaksın neden yoruma açıyorsun. o kadar uğraşıp yazıyorum. sana saygımdan dolayı kaale alıp yazıyorum. ama sen bizi yok görüyorsun. bu mu galatasaraylılık kardeşim.

halil

firat selcuk dedi ki...

halil, daha once soylemistim neden onaylanmadıgını.. o yorumunda da is "elestiri"den baska bir boyut kazanmıstı.. daha fazla bir sey yazmıyorum, iyice uzayacak konu..

ultraslan'a takımdan daha fazla baglı olup bu olusumu bulunmaz hint kuması gibi gorenler oldugu surece bu tribun tartısması bitmez..

Blogs1905 dedi ki...

Çok yanlış şeyler. Olayın iç yüzünü bilmeden eleştirmek hatalı. Üslup da çok sert.

Sen varya sen ve Nevizade nasıl beğenilmez anlamıyorum. Özellikle sen varya sen inanılmaz coşkulu, tüm tribünün katılım sağladığı ateşleyici bir tezahurat. Ben çok beğeniyorum. Diğer tribünlerden de beğenen arkadaşlarım var.

Tribünlerdeki düşüşü endüstriyel futbola bağlayabiliriz. Ama madem br örnek vereceksiniz Fenerbahçe'yi vermeyin. Galatasaray maçları hariç çok kötüler. O maçtaki psiklojilerinide hepimiz biliyoruz.

Birazda takım bizi uyutuyor. Gümbür gümbür oynayan, sağlı sollu gelen takım olsa daha coşkulu oluruz. Bence Gençler maçını izleyin tekrar. Sonra bir daha yazın yazı. Merakla bekleyeceğim.

İyi akşamlar..

beyenpe dedi ki...

Hislerime tercuman olmussun eline saglik. Insanlar niye asiri tepki gosteriyor anlamiyorum. Ben bunlari soyledigim zaman bana karsi cikan arkadaslarim oluyor. Onlar onu savunuyorlar ben de bunu. Bence sen var ya sen cok kotu bir beste. Duydukca igreniyorum o kadar nefret ediyorum. Gel gelelim Nevizade GS tribununun son bes yilda yaptigi en iyi beste belki de. Yillarca "4 sene ust uste sampiyon oldun" diye bagirdiktan sonra bu bestenin cikmasi beni cok sasirtmisti.

Ama nevizadeyi bile macin alakasiz bolumlerinde israrla soyleyip ondan da sogutuyorlar insani bravo valla... Kimse ben kotu tribuncuyum demez, herkes bir seyler soylemis herkes belli ki bir seyler biliyor, tek fark dusuncede, sen oyle dusunuyorsun ben boyle. Ben GS tribununun yetersiz ve kendini yenilemesi gerektigini dusunenlerdenim...

Unknown dedi ki...

Yahu senin için sevgilimi terkettim temalı birşeymiş. sen o besteyi bilmiyorsan iyi tribünden nasıl bahsedersin. o şarkıyı hep birlikte söylemeden nasıl işin zevki çıkar ?

unutmayın ardayada kewellada elanoyada keitayada o besteleri yapanlar onlar.

millet çıt çıt çekirdek çitlerken o besteler söyleniyordu.

tamam eleştirin ama çelişkili olmayın. ve tribün hakkında daha fazla bilgi edinin lütfen..

selamlar

Sadri

Unknown dedi ki...

Tribün bu kadar basti bir iş değildir. Lütfen eleştirirken tüm bunları göz önüne alın.

devrimçömez dedi ki...

bence çekirdek yemek yerine tezahuratlara uyun farkı göreceksiniz...

AdnanPolat dedi ki...

"Ama Galatasaray taraftarı bu sezon bence olağan üstü bir performans çizdi.Özellikle hem taraftar hem ultrAslan’ımız takımada çok sahip çıktı.Stadda çok ender maçlarda boş yerler gördük.

Ben bugüne kadarda katkılarından dolayı hepsine teşekkür ediyorum"

Adnan Polat

Adsız dedi ki...

Sevgili Galatasaray'lılar,

19 Aralık Cumartesi günü saat 12:00 da ‘‘Tribün Burada’’ isimli toplantımız yapılacaktır.

Toplantıdaki ana başlık; şu an bulunduğumuz önemli noktadan daha ileriye nasıl gideceğimiz konusudur.

Gelecekteki daha güzel günlerimizle ilgili olarak fikir alış verişine bu konu başlığı altında başlayabiliriz. Bir nevi toplantının başlangıcını da buradan yapmış oluyoruz.

Sevgilerimizle..

Buyrun.. Fikri olan herkesi bu demokratik ortama bekleriz

halil

uuuu dedi ki...

türkiye'nin en önemli spor kulübü olmasının yanında gerek sportif gerekse maddi açıdan yarınının bugününden daha iyi olacağının sinyalini veren tek futbol takımı. bunlar gibi çok sayıda olumlu söz ve iltifatı hakeden bir ekibiz ama arkadaşım "sen var ya sen" ne?

bir sahaya bak allah aşkına. kewell, elano, keita, arda, baros var. kulübede rijkaard ve neeskens oturuyor.

fantezi-arabesk şarkılar zaten galatasarayla uyuşmaz, o ayrı konu. şarkının bi güzelliği de yok hani. mesela "lalalaylay abdul kader keita" güzel ama "lalalaylay saldır galatasaray" çok kötü. nevizade gecelerine sözüm yok, insanın tüyleri diken diken oluyor. böyle bir tezahüratı yaratan grup bünyesinden nasıl "sen var ya sen" çıkardı aklım almıyor.

THeKiNG dedi ki...

Taraftar grubunu kim yönetiyor bilmiyorum ama tez elden değiştirilmeleri gerekiyor. Son 2 yıldır yönetim takıma Türkiye'nin hayatta göremiyeceği tarzdan kadrolar oluşturuluyor. Aynı yönetim Tribün nasıl yönetilir sorusunun cevabıyla alakası olmayan kişileri ultrAslanın başında tutuyor.

nevizade geceleri haricinde hiçbir şarkıları yakışmıyor bu takıma. Ben tribünleri yönetenleri değil yöneticileri eleştiriyorum. Tribün liderlerin bu konuda ne kadar beceriksiz olduğunu bilmeyen yok artık

ultrAslan dedi ki...

@ osman

kardeşim ne diyorsun sen? ultrAslan bağımsız bir taraftar oluşumudur. biraz araştırsan bilgi sahibi olurdun. bu ülkede en büyük sorun herkesin her şeyi en iyi bildiğini sanması zaten. şu yazdığın yazıda tribünden biraz dahi anlamadığın belli oluyor.

yönetim kimmişde ultrAslan'ın başına atama yapacak ? tribünde öyle kötü gidince gitme olayı yoktur. o işi tribün kendi içinde halleder. transfer mi yapıyoruz sanki de yeni liderler gelecek.

nevizade haricinde hiçbir şarkı yakışmıyorsa eminimki bildiğin beste sayısı fazla değil. binlerce beste var bu tribünde. hepsine laf atmak kimin haddine ?

unutma!

yönetim gider diğeri gelir elano gider rijkaard gelir lincoln gider prekazi gelir. ama taraftar her zaman aynıdır. taraftar hep oradadır. kimseye boyun eğmez. canaydın gibi takıma zararlı olana dünyayı zehir eder. adnan polat gibi başarılı olana cennet eder.

tek sevdamız galatasaray. yönetim istedi diye kimse tribünü bırakmaz. kimse tribüne geri dönmez.

prekazi o golü atarkende sette aynı tayfa vardı, kopenhagda türkleri korurkende..

tamam eleştirebilirsiniz ama bu kadar abartmayın. Galatasaray taraftarını fenerle beşiktaşla karıştırmayın.

şu anda başta dünyanın en dürüst, en anlayışlı insanı var merak etme.

ultrAslan bağımsız bir taraftar oluşumudur. kimseye boyun eğmez.

Herkes gider biz kalırız
biz galatasarylıyız.

THeKiNG dedi ki...

bu kadar celallenecek birşey yok ultraslan. Sende biliyorsun tribünün durumunu bende senin gibi Galatasaraylıyım.

Ama dediklerim de haksızsam söyle. Taraftarın ne maçla alakası var ne oyunla. Ben premier ligini izlerken oradaki taraftarlar maçı sahadaki futbolcularla yaşıyor. Bizim taraftar bir başlıyo belirli şarkılara maçın sonuna kadar aynı şeyler döngü şeklinde devam ediyor. Eğer maç tıkırında giderse de son dakikalara nevizade ile giriyoruz hepsi bu.

Rakip takımdayken de aynı şarkı, Bizim takımdayken de aynı şarkı...

anlatabildim sanırım demek istediğimi

ultrAslan dedi ki...

kardeşim eleştirebilirsin buna kimse birşey demiyor. zaten onlarca mesajdada bunu tartışmışlar. ama sen burda ultrAslan'ı ( adını bile yazamadığın ) 3 kuruşa liderini satan bir oluşum ilan etmişsin.

istediğin kadar eleştir. ama bunu yapma. bunu yaparsan celallenir kim olursa olsun. öbür takımda sefa satabilir. alende satabilir. ama bu iş burda farklıdır.

premier lig standartlarında bir stad değil ali sami yen. 90 dk rakip ıslıklancak yer de değil. zaten dünyanın hiçbir yerinde rakibi ıslıklamayı tribün grupları yapmaz. bu pooldada manuda da west hamda da böyledir.

tribün bestenin devamlılığı ile alakalıdır. çekirdekçi kardeşlerimiz ıslıklar. top bize geçince tezahurata katılır ve baskı yaratır.

nasıl oyuncumuz gerard kadar kaliteli değilse, nasıl hakemlerimiz o seviyede değilse, nasıl ekonomimiz o çapta stadları her maç dolduracak kadar iyi değilse, nasıl başkanlarımız o seviyede profesyonel değilse bırakın taraftarında o seviyede olmama hakkı olsun.

senin dediklerin hep tartışılır. ama işin içine girince farklı olduğu anlaşılır.

THeKiNG dedi ki...

tamam iyi güzel demişsin. Zaten ligimiz bu stad bu. Bu düzeyde ancak bu kadar oluyor diye. Peki daha önceki maçları izliyorum Galatasarayın. Fatih Terim ve Lucescu dönemindeki taraftarın durumunu. Takım nasıl desteklenirin örneğini veriyorlar her maçta. O zamanki ligde buydu. Hakemlerde bundan farklı değildi ama taraftar daha bir ateşliydi. Ya yemin ederim uykum geliyor ben tribünleri dinlerken. İnşallah düzelir bu durum.

ultrAslan dedi ki...

kardeşim benim. böyle yorum yap gel canımı ye. ama sen ilk mesajında ultrAslan'ı başkaları ile karıştırmışsın. o sebeptendir bu üslup.

eleştirine ise cevabı verme gereği duydum. Lucescu döneminde de aynı tayfa vardı. terim dönemindede. peki şimdi ne değişti? bu kişiler yetenek mi kaybetti ? hayır. futbol gibi değilki bu. değişen şudur ;

o zaman halkın alım gücüne göre bilet fiyatları ucuzdu. yani çok fazla geliri olmayan insanlar maça geliyordu. futbol üst tabakanın ilgisini çekmiyordu. çeken çok az kısım vardı. onlar da numaralıya geliyordu. diğer tüm tribünler ateşli gençlerden kuruluydu. malesef tüm dünya endüstriyel futbola geçti. biz de sevdamızdan buna sesimizi çıkarmadık. gittik forma aldık. kombineye para döktük. ama herkes yapamadı bunu. hepsi dışarda kaldı. küstü bi şekilde maça gelmemeye başladı ekonomik sebeplerle. biz grubun adını kulübe verdik sırf para kazansınlar diye. formanın arkasına ülker yazılmasına tepki vermedik kulüp büyüsün diye. sebep budur.

yoksa tayfada aynı. bestelerde aynı. eklemeler var sadece.

Adsız dedi ki...

umarım dünkü maçta kendimizi size beğendirmişizdir. ah birde çekirdeği atıp siz katılsanız tam olacak ama.

canınız sağolsun.

halil

  ©Artemio Franchi. Template by Dicas Blogger.

TOPO