2.12.2009

Futbol Yerine Oynanan Sokak Oyunları : Yakar/Yakan Top

Elimizde top varken futbola en alternatif oyunlardan birisidir Yakartop. İstop var bir de bunun gibi ortamda top olmasına rağmen futbol yerine tercih edilen oyunlardan. Yıllardır ağzımıza Yakartop diye pelesenk olan bu oyun, esasında Yakan Top olarak türkçe imlasında yerini almıştır. Ben yıllardır alışık olduğum Yakartop olarak bahsedeceğim size.

Her ne kadar "kız oyunu" olarak bilinse de, erkekler de hatırı sayılır sayıda oynamıştır. Bir erkek yakartop oynuyorsa bunun belli başlı sebepleri vardır. Başlıca dört tanesi:
- Sokaktaki maç yapabilecek erkek nüfusunun çok az olması
- Topa sahip olan çocuğun kız olması

- Ortamdaki kızlardan birine artistlik yapılması gerekliliği
- Ortamdaki kızlardan hepsine artistlik yapılması gerekliliği

Şartlar olgunlaşmışsa Yakartop için 2 takım kurulur. Bir grup vururken, diğer grup ortada vurulmamaya ve can almaya çalışır. Vuran grup 2 gruba ayrılır ve tabiri caizse sağlı sollu ataklarla ortadaki gruptaki herkesi vurmaya çalışır.

Kızlarla oynanabilecek en güzel oyunlardan biriydi. Eğer ki artistlik yapacağınız kızla aynı takımda olursanız ekstra motivasyon sağlarsınız, işin ucunda kızcağıza "can vermek" var. Bu amaç uğruna nice koçyiğitler pantolonların dizlerini yırttırıp, evde annelerinden zılgıt, yer yer de sopa yediler.

Genellikle plastik bir topla oynanır. Bizim çocukluğumuzda topla oynanacak her oyun o plastik topla oynanırdı ya, o ayrı. Ama bu oyunun oynanabileceği en güzel top "voleybol topu"dur.

Voleybol topu ile oynayabilme şansımız çok azdı. Bizim zamanımızda kimselerde yoktu hatta. Bu oyunu voleybol topu ile oynayabileceğimiz yegane yer okul, tek zamanımız beden eğitimi dersleriydi. Zaten bize yılda maksimum her toptan ikişer kere verilirdi. Futbol Topu, Basketbol Topu, Voleybol Topu ve Sağlık Topu döngüsüyle. Voleybol topunu aldığımızda belli bir süre sonra voleyboldan çıkar, yakartopa bağlardık. Belki okulda bu kadar az oynadığımızdan bu oyunları, okulda daha güzelmiş gibi gelirdi.

Ayrıca Sağlık Topu ile ne yapılır, nasıl sağlıklı olunur yıllarca anlayamadığım bir şeydir.

Biz yakartopu çocukluğumuzda sokaklarda bıraktık, öyle dilimizde bi tutam bal kıvamında duruyor. Eş-dost muhabbetlerinde 2 dakika konuşuluyor, aklına gelenler gülümsüyor. Ama elin gavuru bunun filmini yapıyor.
Tabi kurallar biraz farklı ama mantık aynı. Vince Vaughn ve Ben Stiller gibi adamların oynadığı bir yakartop filmi. Doğal olarak sonu mutlu son ile bitmişti.

Çocukluğumuzda ise hep çirkef olan kazanırdı, tıpkı çoğu sokak oyununda olduğu gibi.

Futbol Yerine Oynanan Sokak Oyunları : Simit
Futbol Yerine Oynanan Sokak Oyunları : Yağlı Kayış
Futbol Yerine Oynanan Sokak Oyunları : Tornet

1 yorum:

CaRtMaNtR dedi ki...

Dodgeball hakikaten sağlam komedi filmiydi. Konuk olarak 10 saniye kadar chuck norris'in gözükmesi yetiyor zaten :)

  ©Artemio Franchi. Template by Dicas Blogger.

TOPO