10.12.2009

İlk Gün Madalya Geliyor!

13. Avrupa Kısa Kulvar Yüzme Şampiyonası başladı bugün. İlk günde de çeşitli dallarda elemeler ve finaller vardı. Sabah saatlerinde 200 metre sırtüstü elemelerinde Derya Büyükuncu kendisine ait Türkiye rekorunu 2 saniye geliştirip finale adını yazdırmış. 10 sporcu katılacak finale, Derya Büyükuncu'nun derecesi en iyi 4. derece şu an için. Sabah kırdığı Türkiye rekorunu bir kere daha kırması lazım madalya için, şimdilik gözüken bu. Derya Büyükuncu bugün(10 Aralık) saat 17.22'de final yüzecek, yerinde izlemek isteyenler için bilgi olsun. Benim TV başında takip etmek zorunda olanlar ise TRT3'ün gece 00.05'teki yayınını beklemek zorundalar, canlı yayın ne yazık ki yok, haber sitelerinden her şeyi öğrendikten sonra madalya gelirse sadece tekrarlarını izleyebileceğiz. Sabah elemeleri yayınlamışlardı ancak öğleden sonra Meclis TV'ye dönüşüp şampiyonayı bir kenara koyacaklar.

Yüzme Federasyonu Başkanı Ahmet Bozdoğan geleceğin milli takımı ile katıldıklarını iddia etse de ilk gün alışılmış haberlere sahne olmakta. Her fırsatta Derya Büyükuncu'yu eleştirmeye kalkarlar ancak Derya Büyükuncu isminden başka başarı haberi okumadık ilk günde. Bu ülkede yüzme sporu o kadar aciz durumda ki sporcularımız Türkiye rekoru kırıyor ama elenmekten kurtulamıyor. Zaten erkeklerdeki Türkiye rekorlarının önemli bir kısmının bayanlardaki dünya rekorlarından daha kötü olduğu bir ülkedeyiz, neden şaşırdım ki ben? Rekor kırmasına rağmen elenen sporcular var ve bunlardan "geleceğin takımı" diye bahsediliyor.. Bir gelecekten bahsetmek için 25 yıldır Derya Büyükuncu isminin yanına bir kaç tane daha isim ekleyebilirdiniz ya da gençlerdeyken kırmadık rekor bırakmayan Derya'yı sadece uluslararası madalyalı değil Olimpiyat madalyalı bir yüzücü yapardınız.. Neyse yine konuşmaya başlarsam çok çok uzayacak..

İşte NTV'den aldığım satır başları :

- "Rusya, 4x50 metre karışık bayrak kategorisinde İtalya'ya ait olan dünya rekorunu 83 salise geliştirdi. Türkiye ise elemeleri geçemedi."

- "13. Avrupa Kısa Kulvar Yüzme Şampiyonası'nda bayanlar 200 metre bireysel karışık seçmelerinde Ceren Dilek ve Gizem Bozkurt elendi."

- "13. Avrupa Kısa Kulvar Yüzme Şampiyonası'nda erkekler 100 metre kurbağalama seçmelerinde Ömer Aslanoğlu, Türkiye rekoru kırmasına rağmen elendi."

- "13. Avrupa Kısa Kulvar Yüzme Şampiyonası'nda bayanlar 200 metre kelebekte Yasemin Rosenberger, Türkiye rekoru kırmasına rağmen finale kalamadı."

Ülkenin rekoru final yüzmek için girilen elemelerde 30-40 sporcu arasındaki en iyi 10 dereceden biri bile olamıyor.. En iyi olmasını bekleyen yok, o olursa zaten adınız Avustralya, Amerika Birleşik Devletleri, İtalya, Rusya oluyor, Türkiye olmuyor. Ancak 3 tarafı denizlerle çevrili ve nüfusunun önemli bir kısmı sahil kesimlerinde, deniz kenarlarında yaşayan bir ülkenin sporcusu ülkesinin rekorunu kırarak havuzdan çıkıyorsa en azından 10. sırayı alıp final yüzebilmeli..

Futbolla kafayı bozamadım ama futbolun yapamadığını yüzme yapacak bu gidişle.. Yüzme diye diye çıldırmaktan korkuyorum..

Ekleme, Saat 17.30 : Derya Büyükuncu finalde 5. oldu, Türkiye rekorunu bir kere daha kırması gerekiyordu madalya için, yapamadı o kadarını.. 50 ve 100 metre sırtüstü finalleri kaldı geriye, 1 tane bronz bile alsa bazılarını susturmak için yeterli olacak..

2 yorum:

CaRtMaNtR dedi ki...

Ehh milletçe yüzme deyince dipten kum çıkarmayı anladığımızdan havuzda kafa duruyor herhalde.

myxomina dedi ki...

Yaziniz cok guzel, tesekkurler.
Anlamadigim sey, medyanin bir sekilde aklina yuzme haberi yapmak geldiginde (ki cok nadir gerceklesiyor) neden illa ki Derya Buyukuncu'yu elestirdigi. Derya Buyukuncu'dan cok daha basarili sirtustu yuzuculerimiz vardi da Derya onlarin kariyerlerini mi bitirdi? Onlerini mi kesti? Iyi dereceyi yapan, uluslararasi musabakalara katilma hakki kazanir, bu kadar basit. Asil aci olan sey konusunda size tamamen katiliyorum, cocuklugumdan beri yuzme yarislarini elimden geldigince takip ediyorum, tanidigimiz tek yuzucu halen Derya'dir. Boyle bir olanaksizliklar havuzu icinde yuzen bir adam, defalarca olimpiyatlarda Turkiyeyi temsil etti. Aldigi basarisiz derecelerden, Heat'lerden oteye gidememesinden kendisi degil, Avrupa Kisa Kulvar yuzme sampiyonasi icin Taksim'den servisler koyacagini daha once aciklayan, simdi ise bu konuda web sitesine hicbir bilgi koymayan, mail atip bu konu hakkinda soru sordugumda da cevap vermeyen, bu ulkede yuzmeyi yoneten harika insanlar toplulugunundur.

Bkz. Sampiyonanin resmi sitesinde haftalardir duran ve kesinlikle update edilmemis olan aciklama : "Ayrıca İstanbul'un merkezi noktalarından seyirciler ve diğer konuklar için yarışma saatlerine göre toplu taşıma seferleri organizasyon komitesi tarafından organize edilecektir."

  ©Artemio Franchi. Template by Dicas Blogger.

TOPO