3.12.2009

Saw VI

23 Ekim 2009 günü yerkürede çoğu ülkede gösterime girdi film ama Türkiye'ye 11 Aralık 2009 günü uğrayacak. Bu filmle kafayı bozmuş birisi olarak izlememem kaçınılmazdı elbette. Yanlış anlaşılmasın bu demek değil ki sinemada izlemeyeceğim. 11 Aralık 2009 Cuma günü ilk seansta sinema salonundayım. Bunlar işin detayı, ben filme geleyim de henüz izlemeyenlerin ağzını sulandırayım..

Filmin içine geçmeden önce henüz izlemeyip vizyona girmesini merakla bekleyenlere ise pişman olmayacaklarını söylemem lazım. Serinin şimdilik en kısa filmi olması sebebiyle zaten bir çırpıda bitiyor, sıkılacak bir zaman yok. Daha da önemlisi, bildiklerimiz-bilmediklerimiz o kadar güzel karışıyor, yeni yeni şeyleri o kadar güzel öğreniyoruz ki film iyi ki 6 değil de 9 filmden oluşan bir seriymiş diyorum içten içe.. Daha kafa yorup şaşıracak bir çok konu var, bu filmle netleşen şeyler seriyi sonlandırıp basitleştirecek şeyler değil, izlemeyenlerin içi rahat olsun..

Bu noktadan sonrası "spoiler" oluyor, filmi izlemeyip de okuyacak olanlar bunu göze alsınlar lütfen :

Filmin tüm konusu 5. filmden kalan kutuyla ilgili değil, öncelikle onu diyeyim. Yani tüm filmi bu kutudan çıkanlara yormayın derim. Kutu yine filmin gidişatına etki ediyor ama tüm film bunun üzerine kurulu değil. Filmin temelinde John'un Jigsaw'a dönüşmesine sebep olan olaylara yapılan flashbackler ve John'un kendisine zarar veren isimlere yaptığı o bildik oyunlar var. Hastalığının ilk çıktığı anlara bir flashback var ki daha can alıcı bir flashback var ki o da Jill'in kapıya sıkışıp bebeğini düşürdüğü ana yapılanı. Jill'in karnını kapıya sıkıştırıp bebeğini düşürten adamı ve o sahneyi önceki filmlerden hatırlıyoruz. O sahnede bilinmeyen bir şey ortaya çıkıyor, Jill'i kapıya sıkıştırıp karnındaki bebeği öldüren kişinin basit bir soyguncu olmadığını öğreniyoruz.. Amanda'nın John'un yanına neden dahil olduğu güzelce ortaya çıkıyor bu filmde. Şimdiye kadar bizim bildiğimiz şey Amanda'nın tuzaktan kurtulup John'un yanına o şekilde girdiğiydi. Ve yine bildiğimiz şey Amanda'nın ilk oyununda sadece uyuşturucu bağımlısı olduğu için yer almasıydı ancak işin aslı öyle değil. Uyuşturucu kullanmasının kelebek etkisi misali John'un doğmamış bebeğinin ölümüne sebep olduğunu görmek sürprizdi benim için. Ayrıca Hoffman'ın araştırmanın seyrini değiştirecek cinayetleri beni şimdiden heyecanlandırdı 7. film için. Son sahnede Hoffman ölür mü ölmez mi henüz belli değil, 1 seneye yakın bir süre de öğrenemeyeceğiz bunu. Ölürse seri çok daha kafa karıştırıcı bir hal alacaktır ama benim tahminim ölmeyeceği yönünde. Ölmesini istiyorum ama ölmeyecek. "SAW VII" başlıklı trailerları dört gözle bekler oldum, bu film John'un neden Jigsaw olduğuna dair önemli bilgileri sunuyor ki bundan sonra açıklanması gerekenlerden biri Lawrence Gordon'a ne olduğudur. Yaşıyor mu, öldü mü, kurtulduysa nereye gitti, yine kurtulduysa John neden peşini bıraktı, ya da bırakmadı da bizim mi haberimiz yok ? Gerçi Umbrella Health'teki konuşmadaydı sanırım, orada Gordon'un pek de suçlu olmadığını gördük de John Kramer kendisini oyuna dahil ettiyse bir suçu varmış demek ki. Belki de bir suçu yoktu ama John kendine bir ortak arıyordu ve yanına almak için bir bahane lazımdı, olamaz mı ?

Bazı video kayıtlarında Jigsaw maskeli adam(John, Hoffman veya bir başkası) topallıyordu serinin önceki filmlerinde. Acaba o öyle rastgele mi denk geldi yoksa Lawrence Gordon konusunda gizli bir işaret mi bilemedim. Bilindiği üzere serinin ilk filminde Lawrence Gordon ayağını keserek kurtulmuştu odadan. Ayrıca bu 6. filmde Jigsaw'un kurbanlarına otopsi yapan doktor, kurbanların cesetlerinden kesilen puzzle parçaları hakkında "bazılarını doktor kesmiş" gibisinden bir laf söylüyor parçaların profesyonel bir el tarafından kesildiğini belirtmek için. Bu da benim Gordon'a dair şüphelerimi iyiden iyiye arttırıyor. Hoffman doktor değil, John zaten değil, Jill bir klinikte çalışıyor ve bu klinik uyuşturucu üzerine olduğu için ameliyatla yani deri kesmeyle bir ilgisi yok, Amanda'nın doktor olmakla zatne bir alakası yok, 3. ve 4. filmde ölen beyin cerrahı kadın basit bir kurbandan fazlası değil... Şimdilik John Kramer ve kendisine yardımcı olan ya da kurban ettiği kişiler arasında Gordon dışında bu işi profesyonelce yapabilecek kimse yok..

Bu açıdan bakınca ben 9 filmlik serinin kalan 3 filminden birinde -belki de hepsinde- Lawrence Gordon ismini duyabileceğimizi düşünüyorum.

1 yorum:

Metonet dedi ki...

9a kadar yolu var. ölmek bilmedi herif.

  ©Artemio Franchi. Template by Dicas Blogger.

TOPO