22.12.2009

"X" Türkiye Kupası : TFF'nin Oyuncağı

"Türkiye Kupası" dendiği zaman ne gelir aklınıza ? Benim aklıma geleni söyleyeyim, ilk turdan bir başlarsınız bitene kadar her takımın birbiri ile eşleşebileceği heyecan dolu "Anadolu", "yöresel futbol" ve "amatör futbol" kokan bir turnuvadır. Pendik gelir Fenerbahçe'yi eler yıllarca anlatılacak hikayeler çıkar, tıpkı geçtiğimiz senelerde Cardiff'in FA Cup'ta yazdığı tarih gibi.. Bu olay Fenerbahçe'nin veya başka bir büyük takımın büyüklüğünü zedelemez ama küçük takım için tarihinde görüp görebileceği en güzel hikayeyi yazar, orada karın tokluğuna oynayan amatör ruhlu oyuncunun futbol hayatını noktaladıktan sonra çocuğuna, yeğenine, arkadaşına, ailesine, torununa anlatacağı sıcak bir hikaye vardır.. Ya da en azından Süper Lig'de oynayan küçük takımların da final veya en azından yarı final oynayabileceği bir ortamdır o kupa..

Günümüzde ise TFF'nin yayıncı kuruluşlarla ortaklaşa katlettiği bir oyuncağa dönüşmüş durumda. Fortis ismi değişti Ziraat oldu bu sene, baştaki "X" harfini eklememin sebebi budur. Her sene bir isim değişiyor, sponsor ve yayıncı kuruluş değişebiliyor ama "heyecan" değişmiyor. UEFA'nın bile 3 sezonda pes ettiği ve fiyaskoyla sonuçlanan, bizim de UEFA'dan arakladığımız 5 takımlı grup uygulaması hala devam etmekte kupamızda. Hal böyleyken nasıl değişsin bu heyecan ? Daha 2. ve 3. Lig takımlarının tamamı bile katılamıyor bu kupaya, sizin neyinize fantastik formatlar ? Verin ilk turdan 2. ve 3. Lig'den tüm takımların katıldığı bir kura çekimini, üzerine de ekleyin sonraki turda 1. Lig takımlarını, 3. tur geldiği zaman Süper Lig takımları da katılsın ve yola böyle devam edilsin. Tek maç eleme usulüyle o gün inanan ve kupayı daha çok isteyen küçük takım turu geçebilsin Galatasaray'ı, Fenerbahçe'yi, Beşiktaş'ı, Trabzon'u sahadan silip atarak. Bırakın bileğinin hakkıyla tur geçen küçük takım hikayeleri izleyelim. Alanyaspor, Şanlıurfaspor, Adana Demirspor gibi takımların hikayeleri kısıtlanmasın. Adana Demirspor 2 sene önce gruplardan çıkmıştı ancak çeyrek finalde çift maçlı eleme oynandığı için hakettiği turu Gençlerbirliği'ne vermişti. Kupada ya büyükler ya da kupayı ciddiye almayan büyükleri eleyen güçlü Anadolu takımları final görüyor yıllardır. Nerede o Kocaelispor'un, Gençlerbirliği'nin, Altay'ın final gördüğü günler diye soruyor insan.. Gruplara kadar çıkabiliyor 2. veya 3. Lig takımı, grupta 1 tane Süper Lig takımını yeniyor, diğerini zorluyor ama sonrası yok, 4 maçta 4-5 puan alıp elenip gidiyor "abiler" grupta 2 maçını kazanıp yoluna devam ettiği için. Geçen sezonlarda Alanya ve Şanlıurfa gruplarda takılıyorsa ben o kupayı sorgularım arkadaş, neden yollarının kesildiğini sorgularım. Ben bir futbolseverim, lig zaten 4 büyüğün ve onlara katılan 1-2 Anadolu kulübünün etrafında dönüyor, Türkiye Kupası'nı neden buna alet ediyorsunuz ?

Bırakın Kupa küçüklere kalsın, büyükler gerçekten o kupayı istiyorlarsa kendilerinden kat kat daha fazla inanmış olan küçüklere karşı mücadele ederek yola devam etsinler. O küçük takım kadar inanamamışlarsa bıraksınlar küçükler yürüsün gitsin. Kötü mü olur yarı finalde iki tane Bank Asya 1. Lig takımını veya büyüklerin arasında korkmadan, inanarak mücadele eden bir 2. Lig takımını görmek ? Kim mutlu ki böyle büyüklerin oyun alanı gibi olan, sirk kıvamına gelmiş Türkiye Kupası'ndan. Bir sene Lig TV'ye, bir sene TRT'ye, bir sene başka bir kanala veriliyor, onlar da madem para verdik ilerleyen turlarda büyükler oynasın diyor ve TFF bu saçma grup sisteminde ısrar ediyor. Dönün eskiye, tek maç eleme sistemine... Hem öyle bir statü yapın ki, kuralar çekildiği zaman Galatasaray Bucaspor'a karşı Ali Sami Yen'de antrenman maçı yapmasın, gitsin İzmir'de oynasın, daha alt ligdeki takım abilerin sahasına gitmesin, abiler küçük takımın sahasına gitsin oynasın o kupa maçını. Görün bakın heyecan nasıl artıyor, halk nasıl ilgileniyor o Kupa ile. Böyle TRT'ye verdik bakın açık kanaldan yayınlatıyoruz demekle olmuyor. İzleyecek adam değil Lig TV'de, Antartika'daki Eskimo TV'de yayınlansa yine gider bulur Türkiye Kupası'nı izler, siz önce heyecanı getirin yeter..

Bunu okuduktan sonra hemen veya boş bir vaktinizde ikisini geçen sezon yazdığım ve bir tanesi araştırma diğerleri de yine böyle eleştiri dolu üç yazıyı okursanız sevinirim :

29 Ekim 2008 : Federasyon/Türkiye Kupası
12 Aralık 2008 : Türkiye Kupası #2
Ağustos 2009 : "Hadi Hayırlı Tıraşlar" : Türkiye Kupası

5 yorum:

Mehmet Dinler dedi ki...

Baştan sona katılıyorum. İngiltere'de ve Fransa'da amatör kümedeki takımların bile oynayabildiği birer kupa var. Biz de istiyoruz mahalle takımını Türkiye'de temsil etmek. :)

kulturluporsuklar.blogspot.com

KoKo B dedi ki...

çok doğru söylediklerin sonuna kadar katılıyorum.
insanın maç izleme şevki olmuyor grup aşamasında. misal yarın gs-ts maçı var, iki büyük takım, kombinem var ama gitmesem mi acaba nasıl olsa grup maçı diyorum.
eleme usulü ayrı bir heyecan ayrı bir tat...

Metonet dedi ki...

fa cup'a 700 küsür takım katılıyor. Tüm sene bu kupayı bekliyorlar. Bizde tff'ye sorunca sen napiyosun diye, gelirleri $34m artırdım diyor. İyi artır da ne işimize yarıyor. Tesis, mesis, genç oyuncu? Bi hoca bile bulamadılar daha.

sembolist dedi ki...

aralık ayında 21.30'a maç koymanın mantığı nedir?şaka gibi ya..

CaRtMaNtR dedi ki...

Giant Killer denen yani büyük bir yada bir kaç takımı eleyen alt lig yada üst lig orta veya alt sıra takımlarının ortaya çıkmasını engelleyen bir formata sahip tam anlamı ile tırt bir kupa oldu.

Hayır o zaman ligin sadece ilk iki kademesinin katıldığı tek maçlı eleminasyonlu bir lig kupası birde amatör takımların bile katılacağı tüm ligleri kapsayan yine tek maçlı eleminasyonlu bir Türkiye kupası oynansa. Belki totalde üst iki ligin takımlarının oynayacağı maç sayısı artacak ama bu sayede A2 takımlarında forma giyen gençlerinde bu maçlarda forma giyme şansı artacaktır.

Kupa galibinin Avrupa kupasına gitme durumu ve süper kupanın kupa ayağında oynayacak takımı belirlemek içinse lig sonunda lig kupası ile Türkiye kupasını alacak ekipler tarafsız bir sahada tek maç oynasın ve kazanan süper kupada ve uefa'da oynayacak takım olsun.

  ©Artemio Franchi. Template by Dicas Blogger.

TOPO