23.11.2010

Hakemler Ne İstiyor?

Yıllardan beri süre gelen gereğinden fazla bir rekabet var İskoçya'da bilindiği üzere. Bu rekabetin sonucunda Glasgow şehrinin mavi ve yeşil yakasında forma giymiş oyuncular ve görev yapmış teknik adamlar üzerilerinde sürekli bir baskı hissettiler senelerdir. Bu bağlamda belli dönemlerde birçok oyuncu değişik yollarla birçok tehdit almış ve saldırılara maruz kalmışlardır.

İskoçya'ya gittiğim ilk haftayı hatırlıyorum. 2008 yılının Eylül ayının sonlarına doğru Celtic'in şimdiki hocası Neil Lennon o dönemki menajer Gordon Strachan'ın yardımcılığını yapmaktaydı ve Rangers taraftarlarının öfkesinden nasibini iyi bir şekilde almıştı. Efsanevi Martin O'Neill döneminde Celtic takımının kaptanlığını yaparak birçok başarılar elde eden Kuzey İrlanda'lı Lennon, o gece Glasgow'un elit bölgesi East End'de iki Rangers taraftarının sözlü saldırılarına karşılık verince, köşeye sıkıştırılıp feci şekilde dövülmüştü. Kameralar tarafından bulunan 2 taraftar hapis cezası almış, hapishaneden Lennon'a yine öfke dolu bir mektup yazınca da tutukluluk süreleri uzatılmıştı.

Bu gibi olaylar İskoçya'da sürekli meydana gelmekte. Aynı şekilde bu iki büyük takımın maçlarını yönetmiş hakemler de, kaybeden takım taraftarları tarafından sürekli baskı altına alınmış, kimileri de hakemliği bırakma noktasına gelmiştir. Fakat, geçen hafta hakemler belki de eşi benzeri gorülmemiş bir karar alarak, futbol taraftarları içinde oluşan bu nefrete bir protesto ile dur deme eğilimine giriştiler.

Olay aslında bir ay önce oynanan Old Firm maçında başladı. Celtic adına gerçekten de inanılması zor (sırtı dönükken) bir penaltı kararı veren hakem tüm eleştiri oklarının hedefi olmuştu. Fakat bomba 2 hafta sonra Hearts deplasmanında patlayacaktı. Celtic maçı 2-0 kaybediyor ve maç içerisinde 2 tane yüzde yüz penaltıları verilmiyordu. Bu da yetmezmiş gibi hakem Dougie McDonald maç sonrası menajer Lennon'a yaptığı açıklama ile maç raporunda yazdıkları farklı olduğu ortaya çıkınca tüm Celtic camiası adeta kellesini istemeye başlamıştı. Bu yalanını kabul eden McDonald, sadece bir uyarı cezası alarak yırtıyor, Celtic taraftarlarını daha da kızdırmıştı.

Bunun üzerine devam eden haftalarda defalarca basına açıklama veren Celtic başkanı John Reid, McDonald'ın kesinlikle kovulması gerektiğini önüne getirilen her mikrofona söylemeye başladı. Hakemin bu kararları bilerek verdiğini de iddia ediyordu, hatta olayı din meselesine bile bağlamaya çalıştı. Hakemlerin hangi takımı tuttuklarını SFA'e bildirmeleri gerektiğini, maç atamalarının da bu bağlamda yapılması gerektiğini savunuyordu. Kendisine göre Celtic maçlarına bilinçli bir şekilde Protestan ve Rangers taraftarı olan hakemler veriliyor ve maçlar sabote ediliyordu.

Bu kadar baskıya dayanamayan hakemler birliği ise yaptıkları toplantıda hedef gösterildikleri gerekçesi ile hayati tehlikelerinin bulunduğunu, bu nedenle de önümüzdeki hafta grev yapıp maçlara çıkmama kararı aldıklarını belirttiler.

Kendilerine yapılacak saldırılar ile beraber, ailelerinin de tehditler aldığından bahseden hakemler, bu kadar baskının artık kabul edilemez bir sınıra geldiğini ve bir hamlenin gerekli olduğunu belirttiler. Sokakta her an taciz ve saldırılara maruz kalmaktan korktuklarını da belirttiler.

Grev kararı alan hakem sayısı 30. Bu hakemlerin hepsi Grade 1, yani 1. sınıf hakemler. Böyle bir grev oluşması sonucunda Grade2, yani 2. sınıf hakemler maçları yönetecek, ya da lige 1 hafta ara verilecek. Ayrıca İrlanda Futbol Federasyonu ile irtibata geçip, 1 haftalığına hakem transferi yapma konusu da gündemde. 2. sınıf hakemlerin bu tip üst düzey maçlarda daha fazla tepki çekeceğinden korkuyorlar normal olarak.

Bu olay belki de bir başlangıç. Gerçekler su yüzüne çıksın, eğer gerçekten bir art niyet varsa, eninde sonunda ortaya çıkar. Grev kararı alan 29 hakem, öncelikle meslektaşlarının yalan söylediğine tepki göstersin, bir Celtic taraftarı olarak bunu rica ediyorum. Tehditler vs kötü tabii, fakat ortada bir özür yoksa, art niyet olduğu açık. Sonuç olarak 1 tanesi (McDonald) hakemliği bırakırsa, diğer 29'u da rahatlayacak, emin olun...

Hiç yorum yok:

  ©Artemio Franchi. Template by Dicas Blogger.

TOPO