24.02.2010

İngiltere ve Tek Dünya Kupası

İngiltere Dünya Kupalarındaki tek başarısını 1966'da yaşadı bilindiği gibi. Wembley'de 98.000 kişi önünde Batı Almanya'yı devirip kupayı alan İngilizler o yıllardan beri ilk kez bu kadar ciddi bir şekilde yeni bir Dünya Kupası beklentisi içerisinde belki de. Capello elemelerdeki performansıyla umutlandırdığı futbolun beşiği lakaplı ülkeye 44 yıl aradan sonra yeni bir altın kupa getirmek istiyor. Peki Dünya Kupalarının ve Avrupa Şampiyonalarının gediklisi Adidas'ın bu finalde topu üreten taraf olmadığını biliyor muydunuz ? Fotoğrafı eklemeden üretici sorulsa Adidas, Puma, Nike, Umbro, Reebok veya efsanelerden biri olan Mitre cevapları gelirdi sıradan. Araştırma yapmadan ilk anda Slazenger tahmininde bulunan kimse olur muydu ? Sanmıyorum.. Ben de ilk anda Adidas diye düşünmüştüm.

Tek Dünya Kupası şampiyonluğu 1966'da alındığı için bu kupanın yeri İngilizler için bugünlerde bile çok özel doğal olarak. Girişimci İngilizler uyanıklık edip Almanya'yı devirdikleri finalin topunun replikasını üretmişler. Dünya Kupası heyecanı yaklaşırken ve İngilizler ciddi şekilde kupaya odaklanmışken mantıklı bir hamle. Orjinaline oranla biraz daha hafif bir top üretilmiş. O dönemlerde şimdiki gibi hafif ve teknolojik toplar yoktu elbette, olur da topu alıp oynamak isteyenler olursa canları yanmasın diye böyle bir yola gitmiş olabilirler mi acaba ?

Ağırlığını bir kenara koyarsak topun şekli gerçeğin aynısı, 25 parçanın birleşiminden oluşuyor ve ilk üretildiği günkü rengine sadık kalınmaya çalışılmış. Fiyatı ise 1966 Dünya Kupası ile iyice özdeşleşsin diye 19.66 £ olarak belirlenmiş. Posttaki fotoğraf replika topa ait, orjinal topa değil.

Ben de bu topu alırım diyen varsa şu adresten iletişime geçebilirmiş : paul.ellis@microbrandsone.co.uk

4 yorum:

Vladivostox dedi ki...

bir düzeltme yapmak isterim. Doğu Almanya değil; Batı Almanya olacaktı.

Saygılar

Seyyid Ali dedi ki...

Federal(batı) Almanya'yı yendiler finalde.Sanırım dünya kupasında giyecekleri formada 1966ya çok benzer bir yapıda.
Yıllardır başarısız olan İspanya şeytanın ayağını kırdı,sıra İngilizlerde.
Çok iyi defans ve ortasaha hattına sahipler ama ileride Rooney harici dominant bir oyuncu yok;bir de kalecileri asla bir Casillas,Cuffon ayarında değil.
En büyük şansları Capello, eğer Almanya'yla eşleşmez yada maçı penaltılara götürmezlerse bir final bekliyorum.

Adsız dedi ki...

1966 Dünya Kupasi'nin finalinde Ingiltere ile karsilasan takim Dogu Almanya degil, Bati Almanya'dir. Lutfen dikkat.

firat selcuk dedi ki...

yorum yaparak uyaran 3 arkadasa da tesekkur ederim :) finalin batı almanya'ya karsı oynandıgını bile bile sabah uyku sersemligi ile dogu yazmısım oraya :)

  ©Artemio Franchi. Template by Dicas Blogger.

TOPO