1.05.2010

Gözlerini 1 Mayıs'ta Açanlar

Günün anlam ve önemine değinmeye gerek yok sanırım, herkes farkında. Dünya çapında kutlanan bir bayram bu üstelik, ülkemize özel değil sadece. Bunun da istisnaları var tabi, 200'den fazla ülkenin tamamında kutlanmıyor. En son Flying Dutchman sayesinde Hollanda'da dünyadaki çoğu ülke kadar ciddi olarak kutlanmadığını, son derece küçük bir azınlığın bunu önemsediğini öğrendik. Neyse konumuz bu değil tam olarak. Ara sıra özel günlerde doğan futbolculara bakarım kimler var kimler yok diye. Emek Bayramı, İşçi Bayramı, Bahar Bayramı ve 1 Mayıs Bayramı adıyla dünyada çeşitli şekillerde kutlanan bu günde doğan bir çok ünlü futbolcu var, kimi aktif kimi ise çoktan bırakmış yeşil sahaları ve efsane olarak adını not düşürmüş tarihe.

Önce bir kaç tane futbolcunun adını verip hepsinden çok daha özel 1 tanesiyle konuyu bitirelim. İşte emeğin dünyanın bir çok yerinde bayram olarak karşılık bulduğu ve kutlandığı günde doğanlar:

- Oliver Bierhoff: Milan'ın ve Almanya'nın efsanesi. 1 Mayıs 1968 günü dünyaya gözlerini açmış, 42. yaşını doldurdu bugün. Doğduğu gün kadar yıl da bir hayli ilginç. Doğum tarihi bir kere okundu mu bir daha unutulmayacak cinsten olmuş.
- Oliver Neuville: İsviçre vatandaşlığı da bulunan bir Alman yıldızdayız. 37 yaşını bugün dolduran Neuville 1973'te dünyaya gelmiş. 2009/2010 sezonunda Monchengladbach'ta kariyerini sürdürmekte olduğunu not düşelim. Muhtemelen ya son ya da sondan bir önceki sezonu olacak bu.
- Aleksey Smertin: Rusların tarihinde en büyük efsaneler arasında yer etmeyecek belki ama özel bir yeri olduğunu söylemek yanlış olmayacak. 1975'te dünyaya gelip 35. yaşını doldurmanın sevincini yaşıyor bugün. Rusya'da parlayan kariyeri Bordeaux ile sürmüş sonunda da Premier Lig'de soluğu almıştı hatırlanacağı gibi.
- Isaac Okoronkwo: CM 00/01 ve 01/02 oynayıp da bu adamı tanımadım diyen ya yalan söylüyordur ya da oyunu hiç oynamamıştır aslında. Bugün 32. yaşını doldurup 33'e doğru yol alıyor kendisi, yani 1978'de dünyaya geldi kendisi. Bir kere daha adını anıp selamlamış olalım çocukken başına geçtiğimiz takımlarımızın savunmasını tek başına toparlayan bu Nijeryalı adamı.
- Alyaksandar Hleb: Barcelona'ya büyük umutlarla gitti, sonrasında kiralandı ve bugünlerde adı Villa transferinde takasta kullanılacak isim olarak geçiyor. 29. yaşını bugün doldurdu bu yıldız. Belarus futbol adına pek büyük olmasa da konu 1 Mayıs olunca orada da Türkiye'den çok daha önce bu bayramın kutlandığını hatırlatalım.
- Darijo Srna: Günümüzün efsane sağ beklerinden Hırvat yıldız Srna ise 1982 doğumlu. 28. yaşını bugün doldurdu o da. Kendisi de ufak çaplı bir Football Manager efsanesi sanırım. Avrupa'da kariyeri üst düzey kulüplere ulaşamamış olsa da oyunda azıcık bütçesi olan her takımda sağ bek sorununa 2-3 sezon kesin çözüm bulabiliyor kendisi.
- Alexander Farnerud: Sondan bir önceki isim de gerçek hayatta kariyer yapamasa da bir çok Championship Manager oyuncusunun en büyük efsaneleri arasında. Okoronkwo gibi 2000'lerin başında çok büyük beklentilerimiz vardır kendisinden. Çoğumuzun takımında bir şekilde yer buldu, 11'de oynamasa da en kötü ihtimal rotasyondaki değişmezlerimizden oldu, bir çok maçımızı kurtardı. Pek parlak olmayan 5 yıllık yurtdışı kariyerini 2008'de ülkesine dönerek noktaladı. 26. yaşını doldurdu kendisi bugün. Efsane olmak için çok genç yaşta ama oldu işte!

Bugün doğan son ismi yazının fotoğrafında tahmin edenleriniz olmuştur bekli. Konfederasyon Kupası'nın hayatını alıp götürdüğü ve büyük ihtimalle günümüz futbolunun efsane isimlerinden biri olabilecek bir isimdi o: Marc-Vivien Foe. Kendisi hayatta olsaydı bugün kariyerinin son sezonlarını yaşayan güçlü, yırtıcı ve sert bir orta saha oyuncusu olarak 35. yaşını doldurmuş olacaktı. Ancak ne yazık ki 1 Mayıs 1975'te başlayan yaşamına futbol sahalarında veda etmiş oldu. Eminim ki Lens, West Ham, Lyon diye başlayıp Manchester City'ye kadar yükselen kariyer daha büyük yerlere gidecekti ancak olmadı...

1 yorum:

Adsız dedi ki...

foe'yi görünce içim burkuldu yine

  ©Artemio Franchi. Template by Dicas Blogger.

TOPO