15.05.2010

Kupa Öncesi Şokları #2: Maradona


Sanırım Maradona'nın tercihleri kupanın en çok konuşulan tercihleri olacak. Özellikle de Arjantin son 8'i göremezse çok büyük tartışma döner. Maradona'yı en az bir çeyrek final kurtarır ki öncesinde de tüm izleyenlerin takıma hayran kaldığı en az 1 tane maç oynatmalı. Kör topal çeyrek final görmüş bir Arjantin de tatmin etmeyecektir kimseyi.

Ben çocuktum, Arjantin'de sabit bir kaleci yoktu kaleyi koruyan. Ben büyüdüm 23 yaşındayım, o kaleci hala yok. O yüzden Carizzo'nun alınmamış olmasına pek bir itirazım yok benim. Romero ve Andujar arasında gidip gelecek, Pozo da kulübede kupayı seyredecek diye bir tahminde bulunmak istiyorum ama Pozo tüm kupayı 11'de oynasa ben yine şaşırmam. Zaten esas mevzu kalede değil diğer bölgelerde. Öncelikle savunmadaki tercihe değinelim zira benim pek itirazım yok yine; şu var ki Zanetti'nin olmaması benim "şok" kavramıma denk bir şey değil. Zanetti niye yok diye sorgulayacak adam Ansaldi gibi genç bir yeteneğin de neden olmadığını sorgulasın. Javier Zanetti takımda olsa bile doğrudan 11'de olamazdı gibi geliyor bana. O yüzden 35 yaşındaki bir yedektense daha verimli olabileceği düşünülen bir yedek alınmıştır, normaldir bu. Savunmada sezonun büyük bölümünü sakat geçirse de Gabriel Milito'nun da neden olmadığını sorgulamak lazım. Arjantin dünya çapında stoperler üreten bir ülke değil, eldekinin kıymetini iyi bilmeliydi Maradona.

Esas olayın döndüğü yer ise kuşkusuz orta saha. Esteban Cambiasso her ne kadar beğenmediğim bir isim olsa da acıyorum kupaya gidemeyecek olmasına. Böyle bir isim "şampiyonluk" gibi ciddi bir hedefi olan ülke için vazgeçilmez olmalıydı. Maradona'nın neden hemen vazgeçtiğini çok merak ediyorum. Arjantin'de Messi ve Mascherano ile birlikte listeden sileceğim son isimdir Cambiasso. Üstelik Veron ve Mascherano gibi iki yıldızla inanılmaz bir üçlü oluşturup orta sahada tarih yazacaklarını düşünüyordum ben. Mascherano ve Cambiasso, onların önünde de Veron isimli cambaz. Kanatların ve merkez forvetin işi zor olmasa gerek böyle bir üçlü kendilerini desteklerken. Ancak bunun olup olamayacağını göremeyeceğiz Maradona yüzünden. Hagi nasıl ki futbolcuyken efsane, teknik adamken "olmasa da olur" kıvamındaydı bizler için, Maradona da yavaş yavaş o hale gelecek gibi bu gidişle. Ancak suç kendisinin değil onlarca kaliteli teknik adamın içinden tecrübe ve başarı apoletlerine sahip olmayan Maradona'yı başa getiren federasyonda. Ve bunu doğaüstü bir olay gibi görüp çılgıncasına destekleyen Arjantin halkını da es geçmemek gerek, onlar da suçlular.
Cambiasso üzerinden gittik ancak bu sene Benfica'yı Portekiz'in kralı yapan Aimar'ı unutmamak lazım. İspanya'daki dalgalı kariyerden sonra Portekiz'de fena geçirmediği 2008/2009'un ardından bu sezon vites büyüttü ve adım adım zirveye giden takımın önemli bir parçası oldu. Aimar en azından kupa öncesi denenecek 30'un arasında olmalıydı. İki maçta denenir ve milli takıma uymadığı için yollanırdı, daha adil olurdu, daha az tartışma gerektirirdi bu. Banega da aynı şekilde gitti geldi derken Valencia 11'inde kağıda ilk yazılan isimlerden biri olmayı başardı. Bu seneki performansı ile Perez ve Laporta'ya "başkanım beni al" mesajı gönderdi desek yeridir. Ben Banega'nın Cambiasso-Mascherano ikilisi ile rotasyona girer diye beklerden bu üç isimden ikisi kupada yok. Banega'da Cambiasso'da da olduğuna inandığım bir problem var kadro konusunda, Maradona'nın kişisel bir sorunu olduğunu sanıyorum bu ikisiyle, başka türlü açıklayamam. Aimar için istikrara güvenemedi derim ama şu iki isim için bir açıklama bulmak gerçekten imkansız.

Aimar, Cambiasso ve Banega yokken Lucho Gonzales'in orada olmasına isyan ederdim, iyi ki de olmamış. İyi bir sezon geçirse de Lucho'nun olmaması şu diğer isimlere bakıldığı zaman hiç mi hiç sürpriz değil doğrusu.. Ama Gago'ya da isyan ederim. Banega-Gago gibi geleceğin değişmez ikilisi olacak isimler var ve bunların bir tanesi orada olmalıydı. Banega seçilse derdim ki benzer tipteler diye Gago'yu almadı. Gago seçilse aynı şekilde diğerinin olmamasını yadırgamazdım. İkisi birden olmayınca insan garip karşılıyor.. Forvette ise kim gitse yazık olacaktı, Lyon'da "şampiyon" unvanı alamayan Lisandro Lopez'e vurdu piyango ki seçilen isimlerden birinin daha eve dönmesi muhtemel duruyor.

İkinci yazıya Hollanda'yı dahil edecektim ama iyice uzayacak, tadında bırakıp diğer takımlar için yeni sayfalar açalım..

Ha bu arada, "Maradona sırf Messi kupayı alıp da kendisi gibi efsane olmasın diye böyle tercihler yaptı" diye düşünenler salaktır. Futbol böyle bir şey değil, efsane olacak adam Maradona'nın veya başkasının tercihlerine bakmaz, her türlü olur.. Ki Messi zaten Maradona olmuştur benim gözümde..

6 yorum:

Mert Kuyumcu dedi ki...

Merhaba,

Maradona, 'Javier Mascherano - Maxi Rodríguez - Ángel Di María' üçlüsü gibi çok nitelikli orta saha oyuncularını kadrosunda barındırdığı için yine de şanslı...

Mourinho'nun Inter'de vazgeçilmezi olan ve hakikaten harikulâde bir sezon geçiren Esteban Cambiasso'nun yokluğu oldukça zorlayacaktır, Arjantin Milli Takımı'nı. Ancak, 2003 yılında ilk kez Arjantin Milli Takımı'nda forma giymeye başlayan Liverpool'lu Mascherano'nun da Cambiasso'dan daha fazla Milli Takım tecrübesi olduğunu unutmayalım. Nitekim, Cambiasso 2000 yılında Milli Takım formasını giymeye başladı ve 44 maçta görev aldı. Mascherano ise 2003 yılında ilk kez Marcelo Bielsa tarafından (şimdilerde Şili Milli Takımı'nın antrenörü) Milli Takım'a çağrıldı ve toplamda 55 kez görev aldı.

Bunun yanısıra, form tutturmayı başaran bir 'Higuaín - Agüero - Tévez' üçlüsü de hiç fena sayılmaz hani...

Arjantin Milli Takımı'nın tek handikapı Diego Armando Maradona olduğu kuşkusuz bir gerçek. Kendisinin enteresan işler çıkartacağına eminim.

Sevgiler.

nippon dedi ki...

sürekli takip ettiğim bir blog ama eleştiriyi de yapmak lazım; karmakarışık bi yazı olmuş.

ebabil bir kuş mudur? dedi ki...

Nasıl bakıldığına bağlı olarak değişir tercihleri yorumlamak.
Anlaşılan o ki Maradona daha ofansif yönü olan bi orta saha ve yüksek top hakimiyeti ile rakiplerinin üzerine gitmek, topa sahip olmak istiyor.
Kaldı ki Mascherano ve Cambiasso'yu yanyana oynatmak takımın ofansif yönünü biraz kısıtlar gibi geliyor bana. Ben olsam birini yedek bırakırdım iki isimide kadroma dahil ederdim iki ismide ama buda "Arjintin Milli Takımı Teknik Direktörü" Maradona'nın tasarrufudur.
Aimar Cambiasso Banega Gonzales..
Benim tercihimde herhalde Lucho Gonzales olurdu. Çünkü hücum oynamayı Aimar kadar savunma yapmayı en az Banega kadar becerebiliyor.

Adsız dedi ki...

merhaba
maradona arjantin için kredisi sonsuz bir adam o yüzden bence arjantinde yaptığı seçimler arjantin dışında olduğu kadar tartışma konusu olmuyor.
cambiasso burda olmayı en çok hak eden adamlardan biridir bence ama dediğim gibi adamın kredisi sonsuz.
cenk.

Adsız dedi ki...

Ben de birçok noktaya katılmıyorum. Cambiasso olabilirdi,olmalıydı.Ama bunun dışında,Gago'nun kadroda olmaması sürpriz değil.Sanırım bu sene Gago'yu izlemedin.İzlesen neden kadroya almadı demezdin.Maradona'nın ilginç tercihlerinden birisi Bolatti.Büyük ihtimalle 23 kişilik kadroda yer almayacak.Banega onun yerine tercih edilebilirdi belki.Yaşının genç olmasından dolayı,Cambiasso gibi bir oyuncu yerine geleceği kurmak adına daha uygun bir karar olurdu.Lucho komple bir oyuncu olduğu için, Aimar-Cambiasso yerine daha uygun bir tercih olabilirdi.Çünkü diğer iki isim, oyunun daha çok tek yönünü oynayan isimler.Forvetlerden elbette çıkarılacak isimler olacaktır.Agüero,Tevez,Higuain,Milito ve Messi dışında forması garanti olan bir hücumcu göremiyorum...

Mehmet Dinler dedi ki...

Zanetti bu sezon Serie A'nın en iyi oyuncularından biriydi. Kulüp neredeyse üçleme ypacak bu yıl ve bunda en önemli pay sahiplerinden biri milli takımın 30 kişilik kadrosuna giremiyor. Yazık.

Onca yıldızın arasında bu yaşta parlayıp da formayı bırakmayan Gago'nun olmaması da bir başka rezalet.

  ©Artemio Franchi. Template by Dicas Blogger.

TOPO