6.11.2010

Football Manager 2011 İnceleme: Görünüm/Kullanım

Kasım'ın 5'inde oyuna kavuşmadan tam 15 gün önce Steam yoluyla, 14 gün önce de standart yollardan demoya kavuşmuştuk. Bu test sürecinde bizi nelerin beklediğini görüp Kasım ayını merakla beklemeye başlamıştık ki bekleyiş son buldu nihayet. FM serisinin son versiyonu yeniden raflarda bizlerle birlikte. Her sene oyunda bir ton oluyor oynayanlar fark etmiştir. 2008'deki kırmızı-beyaz kapağı, 2009'da sarı-kırmızı kapak takip etti, sarı-lacivert 2010'dan sonra da bizi lacivert-beyaz bir tonlamayla karşılıyor oyun.

Oyuna girer girmez dikkat çeken şey görünümdeki ufak değişiklikler. Oyun kurulumunda lig seçme ekranı bana kalırsa çok daha mantıklı olmuş, eskisi sıkıcıydı. Çift ekrana bölünmesi işi uzatsa da ilk önce ligleri seçip sonraki ekranda data boyutu ile ilgilenmek daha iyi olmuş. İki ufak iş birbirinden ayrılmış. Bu adımdan sonra oyun kuruluyor ve biz FM 2012 çıkana dek sonu gelmeyecek o sanal dünyaya adımımızı atıyoruz. Takımımızı seçmeden evvel profilimizi oluştururken bizi en altta iki sürpriz bekliyor. Videolarımızı eklemek için YouTube Login tuşu ile giriş yapabiliyoruz oyun içinden, aynı şekilde Twitter ile ilgili kısım da diğer sürpriz oluyor. Şunu bunu yaptım diye Twitter üzerinden yazacağımıza oyun bizi ilk ekranda Twitter Login tuşu ile tweetlerimize bağlıyor ve paylaşım imkanı sağlıyor. İki satır yazı ile maçı hayal ederek başladığımız bu oyun tahmin edemeyeceğimiz noktaya ulaşmış oluyor. Bu interaktif özellik 3D devrimi kadar olmasa da kritik bir değişimdir oyun adına.

Şunu unutmadan belirteyim, eskiden oyuna doğum tarihimizi girince yaşımız 29'dan küçükse otomatik olarak en az 29 yaşına başlıyorduk. Artık yaş sınırı 25'e çekilmiş durumda. Takımı da alıp teknik direktörlük öncesi son adımı da tamamladığımızda yeni haber ekranı(News) geliyor karşımıza. Birkaç yıldır alıştığımız ve FM 2010 ile farklılaşma sinyali veren haber ekranı tamamen değişmiş durumda. Gereği var mıydı yok muydu tartışılır ancak haber listesinin yatay değil de dikey döşenmesi uzun haberlerin ekrana daha iyi sığmasını sağlıyor. Görünümde bir başka değişiklik de "Home/Overview" ekranımızda var. Fikstürü, oyuncu durumlarını, haberleri, finansı bir arada görebildiğimiz ekranda en az 6-7 farklı kutuda çeşitli konularda bilgi alabiliyorduk yani. İşte bu ekranda, kutu sayısı 4'e düşürülmüş durumda. Değiştirebildiğimiz kutu sayısı da 4-5 taneden 2'ye düşmüş. Sağ sütuna ise haberlerimiz(Inbox/News) yerleşmiş durumda ve işin kötüsü değiştirilemiyor başka bir ekran ile. Profil ekranımızda da özelliklerimizi 1-20 arası değil %0-100 arası görme imkanı gelmiş. Board Confidence ekranındaki gibi içi dolu çubuklarla anlayabiliyoruz durumu yani. İkili ilişkilerimizin iyi ve kötü olduğu teknik adamları da görebiliyoruz ki göreve geldiğimiz ilk günden aramızın kötü olduğu isimlerin sıralanması anlamsız olmuş, tıpkı iyilerin sıralandığı gibi... Galatasaraylı bir teknik adamın illa ki Suat, Ergün, Lucescu gibi teknik adamları sevmesi gerekmiyor. Basın toplantısı, basınla ilişkiler ve özel görüşmeler(Private Chat) konusundaki tutumumuz da bilgi olarak bize sunuluyor. Screen Flow'un yer aldığı yere bir de Match sekmesi eklenmiş profil bölümümüzde. Bu da maç içinde yaptığımız kamera, maç/tekrar hızları gibi ayarları maç dışında yapmamızı sağlamış. Oyuncu arama bölümünde(Search sekmesi) filtrelerken oyuncu için Youth Apps ve Youth Goals kriterleri eklenmiş, işe yarar mı tartışılır ama meraklısı elbet vardır.

Takım ekranımıza gelince A takım kadrosunda Squad Registration ve Squad Numbers sekmeleri karşılıyor bizleri. Önceden Players sekmesinde en altta gözüken ve Change butonu ile yaptığımız işleri de o ekrandan ayırıp ayrı bir sekmeyle sunmuşlar bize. Tabii hep sekmeler ayrılmamış, Coaches ve Training sekmesi birbirine bağlanmış durumda. Training ekranı başta farklı görünse de alttakiler üste alınmış değişen şey bu olmuş sadece, kafa karıştıracak bir durum yok. Bir de yeni bir Match Preparation sekmesi var ki onu görünüm değil özellikleri incelerken belirteceğim. Sadece sekme olarak değinip geçmek yeterli ilk anda. Information sekmesinde ise alt sekme olarak Contract Expiry Date eklenmiş, sözleşmesi bitenleri kadro ekranına bakmadan da değiştirebilme imkanı tanınmış bize. O sekmedeki tek ciddi değişiklik bu yani. Zaten Information kısmında ciddi değişiklikler yapılmamalıydı, iyi bir olay bu. Boardroom ekranında ilk Overview kısmı değişmiş gibi dursa da önceki oyunla değişen tek şey düzen, tıpkı Training ekranında olduğu gibi. Transfer ekranımızda ise Loans adında bir sekme eklenmiş durumda. Bu kısımda kiralık giden tüm oyuncularımızın neler yaptığını görme imkanı sunmuş bize oyun. Lig ekranında herhangi bir değişiklik yok görsel anlamda ve kullanım anlamında. Zaten istatistikler ve rekorlar dışında lig ekranlarına pek de bağımlı olan oyuncu olduğunu sanmıyorum.

Oyundaki görsel değişiklikler ve yenilikler bu şekilde. Haftasonu v11.1 ile iyice test ettikten sonra v11.0 ile kıyaslamalar da yaparak Performans/Özellik incelemesi de gelecek oyun için.

6 yorum:

AbSurDMaN dedi ki...

O değil de kariyer yap yine okuyalım ba.

firat selcuk dedi ki...

var yine bu sefer oyle bir planım.. gozume italya serie c'den takım kestiririm vizelerden sonra.. ya da turkiye yine.. bilemem..

kafsinkaf dedi ki...

fm2010'da olabilir aslında yada 2011 de fark etmez bir kaç kişi açılan bir başlıkta kariyerlerini anlatabilir fm alanında muhabbetler falan da olabilir bu bölümde olabilirmi acaba :) ?

CaRtMaNtR dedi ki...

takımları şöyle bir inceledim genç oyuncu fetişistleri için twente ve atletico madrid iyi seçimler gibi.

JANiTSCHAR dedi ki...

İtiraf edin !
Hepimiz bağımlısıyız..

outlaw dedi ki...

bağımlılık da laf mı, hastasıyız. cm'nin ilk çıktığı günden, 92'den beri oynuyorum, hiçbir versiyonunu kaçırmamışım daha. ama yaşlanıyor muyum nedir, bu sefer ne demoya baktım, ne de oyunu aldım daha... hoş almanya'da satılmıyor gerçi lisans mevzuları yüsünden ama... affettirir mi artık bilemiyorum...

  ©Artemio Franchi. Template by Dicas Blogger.

TOPO