18.11.2010

Hollanda:1 - Türkiye:0

Yapılanma sürecinde olan bir milli takımımız var. Dünya kupasına gidemedik. Fatih Terim yerine Hiddink geldi. İlk başta işleri Oğuz'a bıraktı gibi göründü veya öyle algılandı. Çünkü taktiksel anlayış Hiddink geldiğinden beri biraz biraz değişmeye başlasa da çıkan kadrolar Terim'in anlayışından geliyordu. Hiddink üst üste gelen iki mağlubiyetten sonra belli ki açılım yaptı ve "Durun bu ülkede başka futbolcular da oynuyormuş" dercesine bir kadro seçimi gerçekleşti.

Maça dönersek bu genç ve birbirini neredeyse hiç tanımayan adamlardan alınabilecek %100 olmasa da %70 - %80'lik verim alındı. Sonuçta karşıdaki rakip son dünya kupasının 2.'si konumunda. Ayrıca çıkardıkları kadroda emekli olan Van Bronckhorst ve müzmin sakat Robben dışında eksik yoktu. Gerçi bir hazırlık maçı olduğu için gerekli özveriyi kaydettiler mi? Onu bilemiyorum.

Hiddink 4-3-3'ten ziyade 4-5-1 gibi oynatıyor takımı. Bu akşam Hamit ve Burak'ın bulunduğu mevkiler yine fazla açıkta değildi. Sürekli geri geldiler. Burak çizgide yaptığı koşularla, Hamit ise oynamaması gereken bir yerde oynadığı için anlamsız hareketleriyle oynadı. Sabri'yi ortada oynatmak gibi bir sevda başladı Türkiye'de. 17 yaşında başladığı gibi göbekte oynuyor. Nasıl türedi bu zehir? Anlamadım. Yazık Sabri'ye. Orada bile iyi niyetli oynamaya çalışıyor. Fakat ortada o kadar zamandır oynamadığı için bir orta saha oyuncusu gibi hareket edemiyor, pozisyon hatası yapıyor sıklıkla. Bana göre olması gereken Sabri o bölgeye adam gibi hazırlanmadan geçmemesi. Bunu bol bol orada oynayarak gerçekleştirilebilir, ama milli takımda değil, kulüp takımında yapması lazım. Spikerinde söylediği gibi Sabri'nin asıl hızından yararlanmak, Hamit'in de yüksek pas yüzdesinden yararlanmak gerekiyor.

Takımda maç boyunca pozisyon bulma sıkıntısı vardı. Bu taktikten de kaynaklanıyor olabilir. Buna bir önlem alması lazım Hiddink'in. Üç maçtır gol atamıyor milli takım. Bu şekilde devam edilmemesi gerekiyor. Orta sahanın orta sahasındaki oyuncular Topal gibi, Aurelio gibi tek yönlü defansif orta saha oyuncusu değil, ama üretken oyuncular Nuri ve Selçuk defansif oynama mecburiyetinde kalınca, üretimleri kalmıyor. Böylece özelliklerini kaybediyor. Zaten görüldüğü gibi Umut, Kazım, Halil, Sercan gibi iş bitiriciliği az olan forvetlerle oynamak zorunda kalıyoruz. Daha da fazla üretmek, daha fazla pas yapmak gerekiyor. Bu arada milli takımda şu anda hiç milli olmamış oyuncuları saymazsak tek bir kişi oynayabilir o bölgede. O da Semih. Yoksa hadi bugün hazırlık maçıydı beynimizi yemedik, ama normal maçta da Kazım öyle boş kaleye kaçırsaydı Türkiye ayağa kalkardı.

Milli takımın öyle defansif oynama gibi bir derdi yok. Organize olamama, doğru adamların doğru yerde oynamaması, forvetlerin yetersizliği, yetersiz tecrübe konularında sıkıntılı olduğu için gol atamıyor. Böylesine bir takıma karşı pek pozisyon vermedik. Maçın hakkı Hollanda'nın değildi. Ama işte İsmail'in yaptığı tek hatayı affetmediler.

Serdar, Mehmet Ekici, Engin Baytar oynadıkları sürede bu takımda kalıcı olabilecekleri izlenmini verdiler. Hiddink, keşke Ersan'a da şans verseydi. Bu takımda milli takımı hak etmeyen tek kişi vardı kadroda. O da Servet'ti. Çünkü formu yerlerde sürünüyordu. Yaşı da artık süratli olmayan yapısını tehdit edecek duruma gelmeye başladı. Bir an evvel dünyanın nadir sol ayaklı stoperlerinden biri olan Ersan'ı milli takıma kazandırmak gerek.

Milli takımın bu jenerasyonu en az diğer jenerasyonlarımız kadar kaliteli. Kesinlikle kötü isimler yok kadroda. Ama hem yeteri kadar kazanma azimleri yok, hem de yeteri kadar konsantre değiller. Bu kadro bizi zirvelere de taşıyabilir, hayalkırıklığına da uğratabilir. Sanki pek arası olmayacak izlenimini veriyorlar. Eksiklerini giderirse büyük potansiyelimiz var gibi duruyor. Umarım Hiddink bunun da altından kalkar.

6 yorum:

TA dedi ki...

en zayıf halkamız kaleci volkan demirel.

Adsız dedi ki...

cidden ama incisozlukte yazdiklari kadar kotu bi blogmus

firat selcuk dedi ki...

@adsız,
o zaman niye geldin, niye okudun?

adam gibi cık isminle yorum yap, adsız olarak degil.

Adsız dedi ki...

Ersan Gülüm'ün evrakları yetişmemiş sanırım, ondan oynamamış

QuaresmA dedi ki...

Sol ayaklı stoperler çok nadir gerçekten de. 3-4 tane stoperden biri sol ayaklı.

Hem sol ayaklı olunca ne oluyor ki ? Sergen, Hagi falan sol ayaklıydı diye tüm sol ayaklılar yetenekli mi ?

Mithra dedi ki...

@ quaresma

Zaman zaman sol bek oynayıp zaman stoperleri saymadım tabii ben burada. Belki de bunun için biraz iddialı olmuş. Kabul ediyorum. Ama sol ayaklı olması pozisyon almada ve top çıkarmada yardımcı oluyor. Tabii ki stopere katkısı çok fazla olmuyor. Sadece biraz daha farklı buluyorum sol ayaklı stoperleri. Ondan o şekilde belirttim.

Ayrıca Ersan'ın bu takıma ve Beşiktaş'a kazandırılması gerek. Bir stoperden istenebilecek bütün özellikler var. Biraz daha maç tecrübesiyle çok daha iyi yerlere gelecek. Bunu da belirtmek isterim.

@adsız

Bilgilendirdiğin için teşekkürler.

  ©Artemio Franchi. Template by Dicas Blogger.

TOPO