6.02.2010

Forvetsizsen Bu Kadar... : Kayserispor 0-0 Galatasaray

Ben 10 gün evvel Giovani Dos Santos'a hocadan torpilli dediğimde suçlu olmuştum. Bugün 85 dakika boyunca bomboş bir oyuncu izledik. Adam geçemiyor, pas atamıyor, pozisyon yaratamıyor, sol çizgide oturmuş bekliyor öyle. Aydın Yılmaz'ı hafif karartıp sahaya sürmüşler deseler ben hiç mi hiç şaşırmam doğrusu. Tamam daha yeni falan filan ama hiç bir şey yapmayacağı bu kadar belliyken 85 dakika Dos Santos'u izlemek zorunda değilim ki ben. Emre Çolak ile oynanan 5+3 dakikayı küçük Brezilyalı ile oynanan 85+1 dakikaya değişmem. Emre girdi oyun canlandı bir anda. Bu çocuk dikine/ileri oynama konusunda Türkiye'nin en iyi oyuncusu olur 2-3 sene içerisinde. Arda'dan ayrıldığı nokta da bu zaten. Arda tek top oyuncusu mudur diye sorsak hayır denemez ama evet yerine de "belki" lafı çıkar en fazla, daha ilerisi olmaz. Dos Santos en fazla "iyi gibi görünen yedek" şu anda, 11'de başlaması akılla mantıkla değil ancak hoca torpili ile açıklanacak bir şey. Bugün sevindiren esas olay Emre Çolak'tan ziyade diğer Emre'ydi, Emre Güngör. Servet'in değil de Emre Güngör'ün sahada olduğunu görünce çok sevindim. Bana kalırsa da çok iyi bir performans gösterdi Emre Güngör. Neill ile uyumu Servet-Neill ikilisinin uyumundan çok daha iyiydi, iki maçtır yerden yere attığım Neill'ı eleştirmekten kaçınıyorsam bunun sebebi Emre Güngör ile beklenenin çok üzerinde uyum göstermesi. Tabii Neill'ı oyuna top sokma konusunda yine başarısız buluyorum, ancak savunmada çabuk karar verip ne yapacağını kolayca kestirebildiği için sorun olmuyor. Savunmacı olarak çok iyi bir adam Neill ama Popescu gibi hücumu beslemesini beklemeyelim, hayal kırıklığının ötesinde olur o..

Rijkaard forveti Arda ile süsleyince ben gol konusunda büyük sıkıntı çekeceğimizi düşünmüştüm, öyle de oldu. Arda bu takımın forveti değil ne yazık ki.. Orta sahadaki bolluğa rağmen Emre Çolak forma giyebilirken elde kalan tek forvet olmasına rağmen Cem Sultan neden 18'e bile giremez anlamıyorum. Zamanında Hagi Cafercan'ı çok kritik bir maçta yakmıştı oyuna alıp ancak bugün Cem Sultan oyunda olsa en azından işini bilen bir golcümüz olacaktı, Arda'nın rakip stoperlerle boğuşmasını izlemeyecektik. Üstelik Keita sahadayken Arda'nın ısrarla en uç eleman olarak kullanılması ayrı bir soru işareti. Forveti daha iyi götürebilecek adam kanatta bekledi, o adamın performansı düşmedi ama Arda'yı kullanamamış olduk. Yine de hücum hattında yaptığı presle elinden gelebilecek olanın en iyisini yaptı Arda. Özellikle de koşmadığını iddia edenlere bu maçı gösterip ne kadar boş konuştuklarını ispatlamak lazım. Arda Turan kendi bölgesindeki oyuncular arasında en çok koşanlardan biri belki de. Arda'yı top eziyor diye eleştirsinler anlarım, çok çalıma gidiyor tempoyu yavaşlatıyor diye eleştirsinler anlarım, yapmadığı halde takımın hızını kesiyor deseler yine ses etmem ama koşmuyor diye eleştiren at gözlüğü takıyordur, amacı kötülüktür. Forvet olayından nereye geldim yalnız bir anda.. Cem Sultan'ı Cafercan gibi yanacak harcanacak bir oyuncu olarak görmemek lazım, o gün Hakan Şükür sahadayken Cafercan oyuna girmişti yanılmıyorsam. Bugün elde kalan tek forvetimiz Cem, o yüzden oynamasını ve kötü performans göstermesini kimse yadırgamazdı.(İtiraz eden olur muydu gerçekten ? Olursa neden eleştirirdi ? Bunlara yorum kısmında değinen olursa sevinirim)
Keita konusuna tekrar dönelim. Hakan'ın kırmızı kart görmesini Keita'nın oyunculuğuna bağlayanlar oldu sözlüklerde maç anında. Oysa ki buradaki asıl suçlu Tolunay Kafkas'tır. Hakan'ın ilk yarıda sarıyı görmesiyle Keita'nın tamamen Hakan'a yüklendiğini görmeyip kendisini oyunda tutmak teknik adamlık adına bir hatadır. Keita mı oyuncu Hakan mı sert hakem mi kötüydü tartışmasına girmeden önce Tolunay Kafkas'ı eleştirmek en doğrusu. Bana göre iki kart da haklıydı, Hakan'ın oyundan atılacağını ilk yarıda söylemiştim yanımdaki arkadaşıma, ikinci yarı da "zamanı geldi artık, Keita Hakan'ı hatırladı" dedim ve 5 dakika içerisinde Kayseri 10 kişi kaldı. Biz de o an ümitledik rakip 10 kişi diye ancak hiç de beklenen olmadı, forvetsiz olunca 10 kişilik değil 7-8 kişilik rakibe karşı bile oynasak gol gelemezdi. Emre Çolak'ın gol pozisyonu gibisi 1-2 kere denk gelir koca 90 dakikada.. Bugün de zaten öyle oldu görüldüğü üzere, Emre golü atsa ve 3 puan gelse dahi bu forvet probleminde Arda'yı golcü gibi kullanma konusu eleştirilirdi. Elano'ya arkada yer açıp çift ön liberolu taktikten vazgeçmeme adına bu tip risklere girmemeliyiz. Bırakalım Cem Sultan kaçırsın, Cem Sultan kaybolsun rakip savunmaların arasında, yeter ki bir golcü oynasın orada.. 1 maç kötü olur 2 maç kötü olur ama bir yerden sonra alışır Cem ona..

12 yorum:

hagibaba dedi ki...

aynen hakan ın kırmızı göreceği her halinden belliydi.
biz de maçı izlerken konuşuyorduk bu adam kesin görür diye.
arda dan da forvet olmuyo işte neden bu ısrar anlamıyorum rijkaard 4 yada 5 maç oldu takım top bile oynayamıyor arda ilerdeyken

sampi dedi ki...

"1 maç kötü olur 2 maç kötü olur ama bir yerden sonra alışır Cem ona" - ayni sey Dos Santos icin neden gecerli degil onu anlamadim.

Mac eksigi olan, genc ve yetenkli bir oyuncu. Satin alma opsiyonu var. 85 dakika kotu oynama hakki tanimazsaniz nasil verim alacaksiniz? Hoca torpiliyle bes mac on mac oynarsiniz. Ama EPL'ye transfer icin fazlasi gerekir.

O zeminde topu yere indirip pozitif aksiyonda bulunmak cok zor. Top sekmeden yuvarlanamiyor ve Kayseri tempolu basiyorken joga bonito beklememek lazim.

Erdem Karakuş dedi ki...

Postu okuyorum, Dos Santos'un ne kadar kötü oyuncu olduğunu okuyorum, Rijkaard'dan torpilli olduğunu okuyorum, ama nedense Uğur Uçar adı 1 kere geçmiyor. Sağ tarafta hiçbir etkinlik yaratamadığı, maç boyunca vasat ötesi bir oyun oynadığı yazılmıyor. Şimdi Dos Santos'mu günah keçisi oldu?

Adamdan nasıl birşey bekliyordun bir de onu yaz bilelim. Topsuz alanda amuda mı kalkacaktı ne yapacaktı yani? Kaç kere top geldi hiç saydın mı? Yani nedir bu kusulan nefretin sebebi onu bilelim. Neden inatla torpilli diye mimleniyor, nereden geldi bu bilgi? İnsanlara bu kadar kolay kulp takmak hangi amaçtan dolayıdır? Nedir bu "ben herşeyi bilirim" tavrı? Biraz da az bilin yahu!

Rijkaard sahaya 11 tane paf takım oyuncusu sürse de sorgulamam, bu takımın üzerine 11 tane transfer yapsa da sorgulamam. Çapım yetmez bir kere. Her atış tutuş eleştiri olsaydı, bütün Türkiye eleştirmen olmuştu. Onun için "eleştirmeyelim mi" basitliğine kaçmanın anlamı yok. Bilgin Gökberk söylemiş, biz de söyleyelim.

"Bizim kariyerimiz 2 sene Akşam, 4 sene Tercüman, 3 sene Fotogol. Senin eleştirdiğin adam 8 sene Milan, 5 sene Barcelona, 2 sene Hollanda."

uuu dedi ki...

4-3-3'le başlamamız güzel. son ankaragücü, denizli ve antalya maçlarından epey iyiydik.

neill ve emre güngör çok iyiydi. bazı eleştiriler olmasına rağmen m.topal ve m.sarp'ta iyiydi bence. zaten belli standartlarda oynuyorlar. ama kilit nokta elano. elano en üst seviyede oynadıktan sonra arda, gio, cem ya da keita'dan hangisinin oynadığı çok önemli olmaz. zaten artıları, eksileriyle benzer seviyelerde "forvet" oyuncuları olduklarını söyleyebiliriz.

elano'nun sıradan oyunu ve forvetsizlik gol için alternatifleri azaltırken keita'nın dikkatini maça veremeyişi de kötü oldu. bu kötü günlerden kurturacak en önemli isimlerin başında keita geliyor tabii ki.

il Capitano dedi ki...

dostum arkadaşlara katılıyorum santos için zaman gerekir fakat şu konuda katılmıyorum ki bu kadar sağlam altyapımız varken,ordan çıkan cevherler yerine niye santos'u yetiştirelim biz?niye o 85 dakikayı Emre Çolak,Serdar Eylik değerlendirmesin,o heba etmesin de Santos etsin!şu yabancılara gösterdiğimiz müsamahanın 10'da 1'ini keşke "bizim çocuklara" da gösterebilsek?bak uğur uçar'a sallamak serbest ama santos'a sallayınca kızıyorlar :)

şunu söylemeliyim ki ben Galatasaray'da bugün en çok Caner'e kızdım.Santos'un oynayamama sebeplerinden biri de Caner'dir.Bir pozisyonda rakip sağbeke karşı Caner'le Santos vardı,2'ye 1 yapacak sanarken gitti 2 kişinin markajındaki Arda'ya orta yaptı!

Keita konusunda %100 haklısın,Hakan'ın atılacağı o kadar belliydi ki...Ayrıca Cem Sultan konusunda da sana katılıyorum,maç başlarken kulübede olsaydı şu çocuk son 20 dakika girerdi hiç olmazsa dedim ama Rijkaard bu eleştirmeye apoletimiz yetmez :) Bugün Lig Tv'de bir yorumcu son 15 dakika Servet'i forvete alsaydı dedi,Servet düşünülüyor da şu Cem Sultan akla gelmiyor ya ona çıldırıyorum!Barça'da Ronaldinho'yu kesip 17 yaşındaki Bojan,Dos Santos'u oynatan Rijkaard'ı istiyorum ben,çok mu şey istiyorum!Rijkaard'ı bunun için bile eleştiremez miyim?Bojan Krkic'in ne fazlası vardı 4 sene önce benim Cem Sultan'ımdan,ya da Emre Çolak'ımdan?


maç yazısı kadar yorum yazdım,kusura bakma franchi ama bunu sen istedin :p :)

Adsız dedi ki...

Ya dün gece staddaydım,Caner bir kere olsun Santosla yardımlaşmaya girmed,müsait pozisyonda Santosa atmadı..
Emre Güngör-Neill son yıllarda izledğim en güzel GS savunmasıydı.Servetin dağınık ve saçma pozisyon almaları Neilli de olumsuz etkliyo..
Umarım bu 2 li bozulmaz..

hagibaba dedi ki...

Bazıları çok doğru söylemiş dün santos un etkisiz olmasındaki en büyük nedenlerden biri de caner di amda sanki sol tarafında adam yokmuşçasına oynadı
Ne arkasına doğru düzgün bi koşu yaptı ya da bir verkaç yapabildiler
Ayrıca bu zeminde santos gibi teknik ve dribbling yönünü çok kullanmak isteyen bir futbolcunun da iyi oynaması zordu.
heee ben santos u korumuyorum düşüncelerimi söylüyorum
apolet falan önemli değil bence herkes fikirlerini ve düşüncelerini paylaşıyor
sonuçta bir anlamda bu platformlar kamuoyunun fikirlerini öğrenmek adına da önemli bir ortam

CaRtMaNtR dedi ki...

Santos kötü kabul (ki bazı pozisyonlarda kaybettiği toplar için yaptığı takip onun fiziğinden beklenmeyecek kadar iyiydi) fakat ne Serdar nede Emre onun potansiyelinde oyuncular değil bana göre. Yada yakın yaş grubunda olsalarda onun tecrübesinde sayılmazlar.

Gerçi tecrübe oynanarak kazanılır ama şu an için böyle bir maçta son dakikalarda Emre'nin bulduğu karşı karşıya pozisyonda kalecinin üstüne vurduğu topu bence Dos Santos daha iyi bitirebilirdi. Tecrübeden kastım bu en azından.

Neyse genel olarak Kayseri gibi sert bir deplasmanda oynanan sert oyuna bence iyi karşılık verdi takım. Ama hakemlerin oyuncuların topu kontrol ettikleri anda yapılan müdahelelerin sertliğini iyi süzmesi lazım.

moist dedi ki...

Elano geldiğinde, bizler de dahil, herkes bundan adam olmaz diyordu. Artık orta sahada oyunu yönlendirebilen tek isim oldu ve vazgeçilmez bir hale geldi Elano.

Barcelona'nın Gio'yu yok pahasına satması Gio'nun Arda'dan fazla potansiyeli olmadığına bir işaret olabilir ama bir kanıt değildir. Sabredilmesi lazım. İleride Ribery gibi olup uçar giderse şaşırmamak da lazım.

UçanTekme dedi ki...

Cem güçsüz kuvvetsiz bir adam, a2 liginde bu sene bir de sakatlık geçirdi. ancak oynadığı hiçbir maçta, a2 liginde bile güç açısından hazır görünmedi. a takımda oynaması mümkün değil bu çocuğun, en azından bir süre daha.

Adsız dedi ki...

gene objektiflikten uzak bi maç yazısı.

firat selcuk dedi ki...

ulan cık erkek gibi adam gibi isminle cisminle yorum yap, adsız adsız artistik yapmanın alemi yok.

adamın canını sıkmayın, objektiflikten uzaksa defol git.. ya da cık delikanlı gibi isminle cisminle elestir..

"objektiflik yok bik bik" diye oterken de somut ornekler sun bana, lafı ortaya sıcıp kacma..

  ©Artemio Franchi. Template by Dicas Blogger.

TOPO