17.02.2010

Frey & Milli Takım & Fransız Kaleciler

Frey'in milli takımdaki durumunu herkes biliyordur muhtemelen. Sadece 2 kere giyebildi Fransa formasını ki forma giymediği dönemde sık sık kaleci sıkıntısı oldu Fransa'nın. Bir çok sıkıntı olmasına rağmen Ligue 1'deki formsuzlar bile kaleye geçerken Frey ilk 11'i geçtim aday kadronun ilk 3 kalecisine bile giremedi genelde. Bunda hiç şüphesiz Raymond Domenech'in payı büyük. Frey ne zaman umutlansa o tercihini Coupet ve diğerlerinden yana kullandı yıllardır. Böyle olunca da Frey takımı bıraktığını bir daha oynamayacağını açıklamıştı. Önce bu postu bana hazırlatan soruya ve cevabına gelelim. "Fransa Milli Takımı'nı yeniden düşünür müsün ?" diye bir soru geliyor kendisine ve şöyle cevaplıyor :

- "Onun Fransa'sında geçmişte hatırladığım kadarıyla hiç planlar dahilinde olmadım, gelecekte de yokum. Onun milli takım süzgecinden çok çok az sayıda geçtim ve bu formayla önemli bir sıçrama yapıp ne kadar oynamak istediğimi gösterecek tatmin edici bir fırsat bulamadım. Yani bu demek oluyor ki Domenech oradan ayrılmadığı sürece ben sadece Fiorentina için mücadele edeceğim."

Coupet, Barthez, Mandanda, Landreau, Lloris, Letizi gibi isimler Frey ile hemen hemen aynı dönemin kalecileri. Bir çırpıda akla gelen bu isimler dışında milli takım kapısından içeri girişleri U21 ile sınırlı kalan Itandje ve Valverde gibi isimler de var. Barthez'i diğerlerinden ayrı bir yere koyuyorum çünkü Frey daha Fransa, Avrupa ve Dünya çapında adını duyuramamışken o kaleyi koruyordu. Belki yetenek olarak Frey öndedir, çok daha iyi bir kalecidir ama Barthez 94'te başladı o formayı giymeye. Orada yer etmiş, kendini kabul ettirebilmiş bir ismi en iyi olsanız da kesemezsiniz ha deyince. Sayılanlar arasındaki diğer isimler ise Frey ile daha sorunsuzca kıyaslanabilecek isimler.

Frey'i düşündüğüm zaman genellikle hep formda ve maç alabilen bir kaleci geliyor aklıma. İniş çıkışlı performansı pek yoktur, sezon içerisinde 1-2 defa kötü oynadığı görülür ki dünya çapında kabul gören iyi bir kalecinin en önemli özelliklerinden biridir bu. Düşünüyorum şimdi diğer isimleri, Coupet her daim eleştiri alabilen bir isimdi. Barthez sonrası kaleyi alacak isim Lyon'da o ara başarılı işler yapan Coupet olmuştu ancak Domenech sık sık formsuz dönemler yaşayan kalecisinden asla vazgeçmedi. Lyon'dan koptuktan sonra performansı bir anda dibe vuran bu isim bir süredir milli takım kalesine de uzaktan bakıyor yeni gelen genç isimlerin de etkisiyle. Coupet Lyon'da bile tam bir ritm tutturamayıp eleştiri oklarından nasibini sıkça alırken Frey Floransa'dan izliyordu Fransa'nın maçlarını. 2006 Dünya Kupası ve 2008 Avrupa Şampiyonası için Frey 1 numara olmayı İtalya'daki performansıyla haketse de 2008'de kulübede koltuk doldurmaktan ileri gidemedi. Domenech oradayken ben yokum açıklamasını dün olduğu gibi 1.5 sene öncesinde de yapmıştı ki esas sebep Euro 2008'di bu kararda, bırakma kısmını en sonda yineleyeceğim zaten..
Coupet takımın ana adamıyken ara ara şans bulan diğer isimlere de göz atalım. Bunlardan biri Letizi, diğeri de Nantes ile parlayıp Paris'te beklediğini bulamayan Landreau. Letizi benim pek de beğendiğim isimlerden biri değildir doğrusunu söylemek gerekirse. Overrated demek istiyorum ama kendisi Fransızlar için bile vasatın üzerinde değildi çoğu zaman. Letizi herhangi bir şekilde devamlı forma giyme şansı bulsa bu Domenech'in sonu olurdu muhtemelen. Landreau ise Frey ile 2000'in başından itibaren Fransa kalesi için kapışması beklenen isimdi aslında. Nantes ile parlattığı ismini Paris'te iyice zirveye çıkarıp Fransa Milli Takımı için tek adam olmak istemişti. İstemekle olmadı tabii, beklenenin çok altında bir form yakaladığı için kariyerinin başındaki performansı sonuna kadar taşıyamadı. Şimdilerde Lille'de forma giyiyor, Butelle ile dönüşümlü olarak forma giyiyorlar, as kaleci olabilmeyi ikisi de başarabilmiş değil henüz. Frey'in Fiorentina kariyeri ise günden güne parlıyor. Fiorentina yeniden ligin üst seviye takımları arasına girerken Frey buna önemli bir katkı yaptı. Şayet günümüzde Domenech adil bir seçim yapıyor olsaydı 2-3 sene evvel Frey kaleyi teslim alıp Landreau ve diğerlerini arkasında bekletecekti. Lloris ve Mandanda ile de Frey'i kıyaslayalım tabii bu cümleyi kurduktan sonra. Lloris Coupet'den sonra Lyon kalesini devraldı ki zaman zaman önemli performanslar sergilese de bazen akıl almaz goller yiyor önündeki savunmanın da katkısıyla. Lloris'in ne denli iyi bir kaleci olduğunu görmek için evvela Lyon'un savunmasını toparlamasını beklemek gerek. Dün akşam(16 Şubat) Real Madrid'den gol yemese de henüz net bir şey yok ortada. Coupet'yi milli takıma Lyon savunması taşımıştı, Cris'in önderliğindeki savunma muazzam işler yapıyordu. Sezonun ikinci yarısında toparlanma aşamasındaki Lyon savunması Lloris'in kaderine de etki edecektir. Mandanda ise tamamen sürprizlerle dolu kaleci ekolünden bir isim. Bir bakmışsınız olmaz deneni kurtarıyor, bir de bakıyorsunuz olmayacakları yiyor amatör kaleci misali. Kariyeri ilerlese de, tecrübeler edinse de bazı kaleciler bu huylarından vazgeçmez, o yolda ilerliyor Mandanda. Basit ve sürpriz goller yemekten kendini kurtarırsa Lloris'i Fransa kalesinde yedekte tutacak bir isim ama pek mümkün gözükmüyor. Frey günümüzde bu iki kaleciye Fransa Milli Takımı'nda yol gösterecek adam olmalıydı bana kalırsa, Frey 2014'te Dünya Kupası'nın ardından kaleyi bu ikiliye teslim edip son 2-3 yılını Milli Takımın efsane kalecilerinden biri olarak sadece kulüplerde oynayarak tamamlayabilirdi. Güzel bir senaryo oldu ama adı üzerinde senaryo işte, olsaydı etseydi bu olurdu diye böylesine bir senaryo hakkında kesin kesin konuşulmuyor TV'lerdeki bazı ilginç yorumcular gibi..

Son olarak Frey'in Fransa hayallerini bitiren kısma dönelim. Aslında Euro 2008'den önce Frey'in oynamamaktan yakındığını söyleyemeyiz. Ancak 2007-2008'de öyle müthiş bir sezon yaşadı ki herkes Euro 2008'de kalede kimin olacağından emindi. Tabii bu kendinden emin konuşanların bilmediği bir şey vardı : Raymond Domenech. Fransa basını Domenech'e çok yüklendi bu konuda, Coupet'nin yetersiz olduğu, Frey'in mevcut formuyla sadece Fransa'nın değil her daim dünyanın en iyi kalecilerini bünyesinde barındıran İtalya Ligi'nin de en formda/iyi kalecisi olduğu yazıldı çizildi. Domenech hem bu mükemmel formu, hem de medya baskısını bir kenara itip bildiğini okuyarak Coupet'ye şans verdi. Fransa basını ilk maçtan itibaren Frey'i kollayıp kaleye geçmemesi yüzünden milli takım hocasını eleştirse de çabalar sonuç vermedi. Frey de 20 Ağustos 2008 günü "O adam" varsa ben yokum dedi ve Domenech'in Fransa'sını bıraktığını açıkladı. Milli takıma ilk kez Kasım 2004'te Polonya maçında çağrılan ama forma giymeyen, ilk milli maçına Euro 2008 Elemeleri'nde son maç olan 2-2'lik Ukrayna maçında çıkan, oynaması durumunda Euro 2008'in en iyi kalecisi olmasına hemen hemen kesin gözüyle bakılan o adam 28 yaşında Fransa Milli Takımı defterini kapatmış oldu..

2 yorum:

AbSurDMaN dedi ki...

Ben Frey'i ilk izlemeye başladığımda zannediyordum ki bu adam slovak ya da ne bileyim bi balkan ülkesi vatandaşı falan, diyordum lan ne iyi kaleci ama milli takımı dandik ki göremiyoruz. Fransız olduğunu öğrendiğim an hayatımın en sağlam hassssiktirlerinden birini çekmiştim, Frey diyince aklıma hep bu anım gelir :D

Herif resmen kadersiz, misal Almunia'nın da kaleciliğini beğenirim refleksleri falan epey sağlamdır, onun için de üzülürüm İspanya için oynayamıyor diye ama hiç değilse onun önünde Casillas ve Reina var. Frey garibimin yerine milli takımda oynayanlar Frey'in yanında hep tırışka isimler. Valla ben onun yerinde olsam basının önünde Domenech denene alenen küfrederdim, yine iyi dayanıyor eleman.

CaRtMaNtR dedi ki...

2010'dan sonra Domenech gideceğinden (kendi gitmesede başarılı olacağına inanmadığımdan kovulur artık diyorum) 2010'nun ikinci yarısından 2014 dünya kupasına kadar Frey, Fransa'nın as kalecisi olur. Arkasında düşünülmesi gereken ilk isim bence Lloris olmalı. Mandanda'dan daha istikrarlı ve potansiyelli bir kaleci bana kalırsa.

  ©Artemio Franchi. Template by Dicas Blogger.

TOPO