19.02.2010

İsteneni Almak : Atletico Madrid 1-1 Galatasaray

Barcelona karsisinda alinan galibiyet sanirim Atletico Madrid camiasina yetmis gecen hafta. Bekledigim Madrid deplasmani atmosferinden eser yoktu bu gece. Futbolsever olarak canimi siksa da, Galatasaray icin iyi bir ortam olusmustu diyebiliriz.

Maca da bu havada basladi iki takim. Sanki bir Avrupa maci oynanmiyor da İspanya Ligi'nde orta sira mucadelesi veren iki takim karsilasiyor havasi vardi. Macin buyuk bir bolumu de kisir gecti diyebiliriz. Bunda Rijkaard'in defans cizgisini alisik olmadigimiz uzere geride tutmasinin rolu buyuktur. Aguero'nun bir iki bireysel hareketi disinda, Atletico forvetleri icin gecerli bir cozum oldugunu izledik bunun. Gereksiz bir yerde yapilan gereksiz bir faul sonucu Reyes "olmaz"a gonderdi topu ki yapacak bir seyin olmadigi anlardan biridir bu. Macin geri kalan anlarindada kullandiklari her duran toptan tehlike yaratti Atletico. Bunlarin disinda oynadiklari futbol neden İspanya Ligi'nde bu halde olduklarini suratimiza vurur nitelikteydi. Kura cekildikten sonra toparlanirlar elbet diye bekliyordum bende cogu Galatasarayli gibi ama bu sezonun bitmesini bekler gibi bir halleri vardi.

Rakip boyle olunca Galatasaray da elindeki kadroya gore yapabilecegini yapti. Macin baslarinda uzun toplarla cikmak istedik ama atilan her top duvara carpar gibi geri gelince cabuk vazgecildi bundan. Nitekim forvet mevkiisinde oynayan kisi Arda Turan olunca cok mantikli degildi zaten bu secim.. Rijkaard'in mac boyunca hata diyebilecegimiz tek hamlesi Caner-Santos degisikli oldu.. Dos Santos geldiginden beri oynadigi hayalet futboluna devam ediyor. Nereye varacak sonu gorecegiz.. Tabii ki Rijkaard kotu oynayacagini bile bile sokmuyor Santos'u bu noktada, o anda Caner'in yaptigi hatalari gorunce mudahalede bulunmak istedi ama pek basarili olamadi Dos Santos. İlk devrenin sonlarinda dogru bir kac hucumda kaleyi tehlikeli sekilde yokladik ama De Gea gunun Atletico Madrid adina en basarili isimlerinden biriydi oyundan cikana kadar.

Her ne kadar hucumda etkisiz olsak da bu Atletico'ya gol atmadan donseydik cok buyuk kayip olurdu bizim icin. Keita ve Elano ile ayakta durmaya calisan ofans sonunda Keita ile golu buldu.. İkinci yari sag kanadi yipratan Keita arka direge suzulerek belki de sezonun en kritik golune imza atti. Gol sevincinde Santos'u da gormus olduk bu vesileyle.

Sonuc olarak futbol namina pek bir sey olmasada cok avantajli bir skorla cikacagiz Sami Yen'e.. Hamburg macindaki gibi agir sacmalamalar olmazsa turu gecmek artik bizim elimizde diyebilirim. Son olarak : Milan Baros'un acil olarak sahalara donmesi gerekiyor..

Ekleme, franchi :
Maç yazısı Demir'e aitti görüldüğü üzere, ben üstüne bir kaç şeye değinmek istiyorum.

Tam 6 aydır her fırsatta Uğur Uçar'a inanılmaz şekilde yükleniliyor. Ancak bugün bir gerçek varsa o da Uğur ve Neill'ın performansıdır. Neill'ın savunma yönüyle bir problemim olmadığını defalarca söyledim, benim isyanım hücuma katkısınaydı. Defans hattında "akıl" denen olguyu kullanan bir savunmacı lazımdı bize, Neill o adam işte. Varsın Popescu olmasın, böyle savunma görevlerini "müthiş" olarak yerine getirsin problem yok. Uğur Uçar demiştim ona geleyim, Atletico Madrid kanatlardan sık gelip önemli fırsatlar bulan bir takım. Bugün o takım sol kanatları yokları oynadıysa bunun ana sebebi Uğur Uçar'ın savunmadaki mükemmel performansıdır. Sabri'nin yokluğunda formu günden güne artıyor Uğur'un. Hala kendisini eleştirebilenler varsa Atletico Madrid maçını ve ilk yarıdaki Uğur'un 11'de çıktığı herhangi bir maçı izlemelerini öneririm. Aradaki fark çok büyük ve işin güzel kısmı Uğur Uçar artık rahatlıkla rotasyonun değerli parçalarından biri haline geldi. Evet hücumda Kader Keita ile uyumlu değil, o konuda bir iddiam yok. Uğur hücuma çıkıp yararlı olabilen bir isim ama önünde Keita değil Arda-Elano gibi bir isim o an sağ kanada geldiyse uyum gösteriyor, Keita ile Sabri gibi mükemmel bir uyum sağlamasını beklemiyorum ben Uğur'dan. Sırf bunu beklyip de neden olmuyor diye Uğur'u eleştirmek çok acımasız olur.

Bugün Mehmet Topal'ı da hücum değil savunma anlamında tebrik etmek gerek. Hücumu ayrı tuttum zira bir çok topu olumsuz kullandı. Bir kaç pozisyonda felaketle sonuçlanıp farkı daha da açabilecek hataları vardı neyse ki bir şekilde atlatıldı bunlar. Savunma için iyi konuşuyorum zira Servet sol beke yaklaştığında Servet'in kademesine, Neill sağ beke yaklaştığında da Neill'ın kademesine çok iyi girdi. İki stoperin arasına iyi girdi gereken anlarda. Bir stoperin kademesini diğer stopere bırakıp ceza sahası önünde bekleyebilir ve o bölgeyi tehdit içermediği anlarda da öylesine koruyabilirdi bazı pozisyonlarda, kimse de buna itiraz etmezdi. Bir kaç yan topta topları karşıladı ki defansif orta saha oynayan bir isimden beklenen katkılar değildir bunlar.. Savunması hep düzgün gitmeye başladı da hücumda bir iyi bir kötü gidiyor Mehmet. Hücuma ve oyun kurmaya yaptığı katkıları da devamlı hale getirebilir umarım bu sezon içerisinde. Elano'nun yükünü hafifletir o şekilde ve Elano artan formunu iyice yukarıya taşır. Bir nevi kelebek etkisi..

Bir de De Gea hadisesi var tabii. Maç boyu Asenjo'yu sayıkladım, oynasaydı kesin gol atardık, çok boş çıkıp çok top kaçıran bir kaleci diye diye 70 dakika çırpındım olduğum yerde. Çok hoş bir tesadüf oldu benim için Asenjo'nun oyuna girişi. Maç izlediğim yerde dediklerimin bir bir çıkması ise ayrı bir olay. Asenjo girdiği anda maçın 1-1 biteceği yönünde ciddi iddialara girmek istedim ama herkes kaçındı benden, keşke zorlasaymışım... Vasat bile değil bu kaleci, geçen sezon Valladolid forması ile göze batınca eli yüzü düzgün bir kaleci sanmıştık oysa ki. Asenjo sezonun ilk bölümünde kaledeydi Madrid ekibinde ve takımın o formsuz, dibe vurmuş haline doğrudan etkisi vardı. Yaklaşık 25 dakikalık(20+4) bölümde 3-4 topa boş çıktı, durduk yere hava topunda kendi savunmasını rahatsız etti. Attığımız golde yerinde duramaması Keita'ya ikram oldu bir bakıma.

Rövanş için tek isteğimdir Asenjo isimli balonun sahada olması. De Gea 10 gün oynamasın, sonra yine aslanlar gibi devam etsin kaldığı yerden. Asenjo varken 1 gol atmamız sürpriz olmadı bugün, 2-3 tane atsak normal karşılardım..

8 yorum:

mre dedi ki...

yazının ana fikri hatta galatasaray'ın ekimden beri ana fikri son cümledir.

firat selcuk dedi ki...

mre senin "ekleme, franchi" kısmından onceki cumleyi kastettigini su an belirtmis oluyorum ki benim sonradan koydugum ek kısmın son cumlesiyle karıstırılmasın :)

Çağrı dedi ki...

:DDD Elanoyu unutmuşsunuz. Bence dünkü maçın açık ara en iyi oyuncusuydu.Her ne kadar ikinci yarıda pek ortalarda görünmese de, özellikle ilk yarıdaki liderliği,bize kendini hayran bıraktı.Artık topu idare etme görevini üstlenmiş, arkadaşlarını yönlendiren ve takım oyununa büyük katkıda bulunan bir Elano var.Böyle giderse, ortasaha sıkıntısı çeken Brezilyanın en önemli oyuncularından biri haline gelecektir.Son olarak,Caner ve M.Sarp gibi tecrübesizler olmazsa, biz Atletico Madrid'i çok rahat eleriz..

Adsız dedi ki...

asenjo' wonderkid'mi(yada aday:I) yoksa bilimum platformlardaki futbol oyunları bendemi böyle bir etki yarattı bilmiyorum bu çocuk nasıl yedek otutur onuda anlamış oldum dün gece

os dedi ki...

Peki sayın franchi size şöyle sorayım:

ben maçı izlemedim, radyodan dinledim. Öyle bi spikerle dinledim ki:
"keita ceza alanına girmek üzereyken düşürüldü ve faul. Şimdi taç çizgisine yakın bi noktadan serbest atış kullanacak galatasaray"
şeklinde takdire şayan yorumları var arkadaşın.

Neyse radyodan dinlediğim kadarıyla bizim çapsız spiker Leo Franco'ya en az 4-5 tane %100 gol kurtarttı.

HİÇ DEĞİNMEMİŞSİN LEO'YA ? İYİ OYNADI DESENE BE ADAM !

firat selcuk dedi ki...

@os,
oguz bey, ustume gelen topu ben de cıkarıyorum halı sahada :))

galatasaray kariyerindeki ilk 2 kurtarısını yaptı macta.. sezon sonuna kadar 5'i goremeyiz..

@winger/forward,
serkan kırıntılı gibi dusun asenjo'yu orta karar takımda birden parladı herkes super dedi ama bir sure sonra hatalarıyla sac bas yoldurup gozden dustu..

oyunda wonderkid ayarındaydı evet, gercekte de oyle basladı ama sonuc ortada.. oyle soylendigi gibi super bir performans gosterip casillas'ı yerinden edebilecek biri degil.. hatta milli takım icin bile sansı az bence.. valdes-casillas-de gea uclusu gider.. valdes-casillas ikilisinin yerine de elbet yeni bir genc cıkıp formayı alır.. de gea aykut ercetin misali formaya uzaktan bakar..

DoGaN dedi ki...

Bence Leo'ya haksızlık yapmışsın biraz.. En azından bu maç için..

Yani maç içinde bana görevine çok iyi çalıştığını hissetirdi.. Özellikle Kun,forlan ve simao'yu çok iyi ezberlemişti... Hem bence ütüne gelen topları da çıkarmak çok klay değil üstelik aynı gece en büyük rakibin üstüne gelen cok basit bir topu nasıl yedigini gordukten sonra... :) Fenerliler asmalılar o zaman Volkan'ı.. :)

kutay dedi ki...

@franchi leo için , üstüne gelen top demeyelim de, topun gideceği yerde olması diyelim.
ugur ise ne yazık ki hala yetersiz. ama haklısın üzerine koyuyor, koyacak da, ama o sene bu sene değil. 2005 cihan haspolatlı performansı şu anki ugur'dan daha iyidir.

maç yazılarında bıraktığım yorumlarda sürekli sana karşı geliyor gibi oluyorum ama aynı fikirde olunca yazmaya gerek duymuyorum..=)

demiycem kişisine de 2 çift lafım olacak ama onu yüz yüze suratına söylerim artık..)

  ©Artemio Franchi. Template by Dicas Blogger.

TOPO