17.02.2010

Ovrebo'nun Maçı : Bayern Münih 2-1 Fiorentina

Chelsea-Barcelona yarı finalinin olay hakemi Tom Ovrebo şayet UEFA'da hakem olarak görev alabiliyorsa bizim hakemlerimizin hiç suçu günahı yok. Tom Henning Ovrebo Avrupa tarihinin en rezalet performanslarından birini sergilemiş oldu bugün. Geçen sezonki yarı finalin üstüne bugün "sıvadı" adeta. Deyimi anlayaynlar anlamıştır, geçelim hakem dolu maç yazısına ama önce kısa bir Fiorentina değerlendirmesi.

Gamberini yok, sağ kanat yine Marchionni denen futbola biraz yabancı olan arkadaşa emanet çünkü Santana da sakat, stoperde Fiorentina kariyerinde "vasat" kelimesine bile ender olarak yükselen Kroldrup yerini almış, takımın mücadelesinden pek ümit edilmiyordu. Beklenenlerle oynanan oyunu yan yana koysak arada büyük fark var. Burada 500 Days Of Summer'ın efsanevi olarak anılacak olan expectations-reality sahnesine de göz kırpıyorum. Beklentinin düşük olduğu maçta, turun hemen hemen gideceği düşünülürken Artemio Franchi'deki rövanşa bambaşka anlamlar yükledi takım bu oyunuyla. 3 maçtır gol atamadığımız sinir harbine doğru ilerleyen bir seri vardı, bir şekilde gol atarak o şanssızlığı kırdık. Tabii son 7 maçta 6 yenilgiye çıktı olumsuz tablo(İtalya Kupası hariç) ancak bugün lig ve kupadaki o formsuz Fiorentina ayağa kalkma sinyalleri verdi. Takımın tüm dikkati Şampiyonlar Ligi'ne çekip ligi umursamadığı gerçeğini kabullenemiyorduk bir de, kabullendik sanırım kesin olarak. Şu toparlanmayı lige yansıtıp utanç tablosu olan 11. basamaktan ileriye gitme zamanı artık.

Gelelim hakemli kısma... Önce Bayern'in ilk golündeki saçma olaylara gelelim. Penaltıyı vermiyorsun önce, gol olduktan sonra penaltı diyorsun. Golü saymayıp penaltı veriyorsan bunun tek açıklaması vardır : Penaltı pozisyonu kırmızı kart gerektiriyordur. Bana sorarsanız pozisyon temiz bir golden başka bir şey değil. O pozisyona penaltı verecek hakem sayısı çok azdır. İkili mücadele, Kroldrup denen kazma kendini öne atıyor ve Ribery ile takılıp düşüyorlar, o ara zaten Frey topu çelmiş. Ha penaltı diyen olur, o da doğru olduğunu iddia edenin kararıdır. Bu penaltı böyle bir skandalın arasına karışmasa başlı başına bir pozisyon olsa tartışılırdı yine. Ancak burada temel alınan olay farklı, pozisyona penaltı veriyorsan Kroldrup'u atacaksın. Penaltı kararını verip de atmadığın Kroldrup 2. devre başladıktan 4 dakika sonra golü atınca o penaltı kararın daha büyük skandala dönüşüyor işte. Basit bir gol kararı çıkması gereken pozisyonda hatalı penaltı, hatalı penaltıyı verdiyse kesin olarak çıkması gereken ama çıkmayan kırmızı kart ve iptal olan tertemiz bir gol var. Ha şunu da eklemek lazım, Natali son derece doğru bir kararla ofsayt olması için duruyor, Kroldrup ise Ribery'nin peşinden koşturup ofsaytı bozuyor ve sonrası malum, üstteki tüm paragraf bu yüzden oluşuyor. Yerinde durup koşmaması gerektiğini idrak etse pozisyon olmayacak. Olsaydı etseydi yerine gerçeklere dönersek de hakem daha bu kararıyla bile büyük bir skandala imzasını atıverdi koca bir ikinci yarı öncesi.

49'daki gol ilk pozisyonun içerisinde geçmişti Kroldrup imzasıyla. Hatalı penaltı kararında madem ki o pozisyonu penaltı diye yorumladın, o yanlış ama verdin diye asılıp kesilmeyeceğin kararın devamında doğru olması gereken ama yine büyük bir yanlış yaparak kırmızı kartı çıkarmadığın oyuncu böyle gol atıp tur için tüm dengeleri altüst eder. Rövanşta Bayern bize 1-0 kaybedip elendiği vakit bugün bir numaralı dostun olan Almanlar hepten sana yüklenecek Ovrebo efendi.

Kırmızı kart pozisyonunda benim kararım sarı olur.. Vargas ile mücadelede sanırım Robben, araya Gobbi girip vücudunu öne atıyor ve topu taca gönderiyor. E iki kişinin arasına öyle kontrolsüz dalarsan Robben'le de çarpışırsın, Vargas'la da. Piyango Robben'e vurunca kırmızı geldi. Kontrolsüz bir hareketse, kasıt yoksa bunun açıklaması sarı karttır. Gobbi orada Robben'e dirsek atmaya niyetlenmiş olsa muhtemelen beyaz Bayern Münih forması Türkiye Milli Takımı formasına dönerdi. Bana yorumda fanatik diyenler oldu yazı öncesi eklediğim 2-3 cümle için de, sözlükleri, yorum yapılan bir çok blogu veya bir kaç twitter adresini okusalar böyle demeyecek o arkadaşlar. Almanlar ve o Norveçli hariç herkes hemfikir kırmızı kartın çok ağır ve skandal bir karar olduğu konusunda.

Bayern'in 2. golüne diyecek çok sözüm yok. Yardımcının surat ifadesi, önce duraksayıp sonra bayrağı kaldıramaması ve gol demesi başlı başına olay. Şu pozisyonun ofsayt olup olmadığını anlamak için pozisyon tekrarına veya yardımcı hakeme gerek yok, UEFA'da Şampiyonlar Ligi seviyesinde değil en alt kademede bile maç yönetebilecek tüm orta hakemler bunun ofsayt olmadığını rahatlıkla görürler. Ovrebo burada bilerek, kasten, isteyerek, göz göre göre yanlış bir kararı vermiştir. Hata değildir bu, bilerek verilmiş, korkudan iptal edilememiş bir karardır. Aksini iddia edenler tekrar tekrar iki hakemin hal ve hareketlerini izlesinler.

İşte bu da görüntüsü :
Yeryüzünde buna ofsayt değil diyecek "canlı" olduğunu sanmıyorum...


Klose'nin Vargas'a yaptığı kırmızı kartlık hareketi de es geçti hakem. Bu kadar hatayı yapan bunu da yapar tabii, şaşırmamak lazım.

Flying Dutchman'de de hakem konusunda nefis bir yazı var. Orada örtüşmediğimiz tek konu penaltının haklılığı. Ancak penaltı kararının devamı için fikirler ortak yine.

Şu maçta hakem rezaleti yaşanmasa burada "ne şiş yandı ne kebap" konulu bir maç izlediğimizden bahsedecektik, olmadı.. Hem Bayern'in galibiyet serisi ve çıkışı sürdü hem de 2-1'lik skorla Fiorentina tur için önemli bir şans elde edip ufak bir çıkış elde etti diye başlayacaktık.. Özet geçmek zorunda kalıyor insan bu durumu.. Çünkü maçtan konuşsam dönüp dolaşıp hakeme geleceğim yine.

Rövanşta tertemiz bir futbol konuşmak dileğiyle sonlandırayım bu yazıyı...

Ekleme, saat 04.23 : Hakeme gelen tepkiler ve yorumlar için ayrı bir post atmak istemedim, buradan ekleyeyim.

Başkan Andrea Della Valle maç sonu açıklamasında Platini'yi de arkasına alaraktan hakeme yüklenmiş : "Yazık.. Bir skandaldır bu. Pozisyonu net olarak gördüm, yan hakem de yerindeydi. Şu an çok kızgınız ancak bu durumu atlatıp işimize döneceğiz. Platini bile tribündeyken bana golün 1.5 metre farkla ofsayt olduğunu söyledi. Oyuncular da çok kızgın ama gol atabildiğimiz için turdan umutlular. Bunu Bayern'e verilmiş bir ödül olarak kabul ediyoruz, 11'e 11 oynadığımız zaman her şey farklı olacak."

Burada 11'e 11'den kasıt verilen kırmızı karta bir isyan değil, hakem desteğiyle Bayern'in 11 kişiden fazla olduğunu anlatmak istiyor başkan.

Klose'nin Vargas'a yaptığı ve kırmızı kart beklenen hareket, Gobbi'nin gördüğü anlamsız kırmızı ve ofsayttan atılan golde çok bariz hatalar yapan yardımcı da es geçilmiyor başkanın açıklamalarında. Arada Robben'in dünkü yorumuna gönderme yapmayı da unutmuyor : "Bence, ailesi yardımcı hakemi bir an evvel göz doktoruna götürmeli. Bir de 6-0 diyenler vardı, o olay da ters tepti.."

Prandelli de Gobbi olayına haksızlık dedikten sonra klasik olarak oynanan oyundan memnun olduğunu ve rövanşta tur için ellerinden geleni yapacaklarını söylüyor..

Bu hakem olayı çok büyük tartışmalar doğuracak gibi duruyor ama bakalım..

9 yorum:

aks111 dedi ki...

Ben öyle tekrar verirken gördüm bi kere o golü.Ben ofsayt verdi sandım gol daha önce atılmıştır sandım.Meğer gol zaten oymuş :).

AbSurDMaN dedi ki...

Bu adamın arkası sağlam heralde, o vukuatlı maçtan sonra hala ŞL'de görev alıyor. Şaşılacak şey.

Baris dedi ki...

Kırmızı karta nasıl skandal diyorsun anlamıyorum. Adamın illa ki attığı o dirsek boğazından girip ense kökünden mi çıkması lazım?
2. gol ofsayt ama kırmızı karta objektif olup yok demek bence fanatikliktir.

Mithra dedi ki...

ben anelka'nın konya'ya elle attığı golden sonra ilk defa bu denli göz göre göre verilen yanlış bir karar hatırlıyorum yakın tarihte.çok ama çok netti bu.yardımcı hakem de çok net görmüştür.yazık oldu ya lan fiorentina'ya.bari 2.maçta acısını çıkartsalar

firat selcuk dedi ki...

@Baris,
neden fanatiklik olsun ki kırmızı kartı haksız bulmak ?

kolunu kullanıp rakibe karsı haksız avantaj saglamak baska sey, rakibe kasıt dolu bir dirsek indirmek baska sey..

gobbi'nin hareketine kırmızı verilene kadar nelerine verilmiyor ortalıkta..

hadi o goreceli diyelim, saygım vardır elbet fikirlere..yedigimiz ilk golde golu neden vermiyor onu merak ettim.. ha kroldrup penaltı yaptı madem, ver kırmızıyı..

steven_stiffler dedi ki...

Ovrebo geçen sene Chelsea'yi yakmıştı,şimdi de Fiorentina'yı yaktı.Aldığı ahların haddi hesabı yok.

Chelsea'li taraftarlar kendisini satışa çıkarmıştı webde.Bir de başka bir sıfat takmışlardı Ovrebo'ya ; "Wanker".

Kıvanç dedi ki...

Ayrıca Futbol Smart kanalının spikerini de sert bir şekilde burdan kınıyorum. Maç boyunca Bayern Münih'i desteklediği yetmediği gibi top Robben'e gelmeden Robben'i göklere çıkarması ayrıca saçmaydı. Şöyle, Robben'e doğru pas atıyorlar mesela, adam diyor ki "İşte Robben, işte zeka, işte yaratıcılık" falan. Tam olarak böyle değildi hatırladığım bu. Bir de, Fiorentina'lı oyuncuları resmen yerin dibine soktu. Mesela arkadaşın hayranı olduğu Robben şut çekti, Frey ayağıyla çıkardı. İsmini hatırlamak istemediğim spiker diyor ki; "Ayağıyla mı çıkardı ayağına mı çarptı siz karar verin." Bu kadar olur. Elimde videosu var. Kaçacak yeri yok.

AbSurDMaN dedi ki...

Aslında bu rövanş için iyi oldu sanırım, bu maçın hırsıyla Fiorentina turu kapar bence :D

Turan dedi ki...

Bu yan hekeme gözlük değil direkt dürbün lazım, hatta teleskop.

Ama o çizgi de yanlış çekilmiş. Orada artık adamdan değil toptan çekilir çizgi. 1 metre yırttı hadi hakem. :))

  ©Artemio Franchi. Template by Dicas Blogger.

TOPO