27.02.2010

Veda

Mustafa faciasından sonra çok daha güzel bir film beklentisiyle gidip filmi beklediğimden de fazla beğenerek geri döndüm. Biletleri çarşamba akşamı alıp bu akşamüstü Balçova'ya gidip akşam da Agora'da filmi izledim. Mustafa ile kıyaslanması tam olarak doğru değil ama benim demek istediğim şey beklenti ve bu beklentinin ne denli karşılanıyor olduğuydu. Mustafa'da usta bir belgeselcinin elinden nefis bir Atatürk konulu belgesel bekleyip hayal kırıklığı yaşamıştık. Bu filmde de bir Atatürkçüden mükemmel bir Atatürk filmi beklemiştik, bu defa oldu sanırım. Fazlasıyla beğendim, gidip gitmeme konusunda kararsız olanlara kesinlikle gidip görmelerini tavsiye ediyorum.

Sinan Tuzcu başarılı oynamış ama bakışları biraz zorlama olmuş bazı yerlerde. O kadar makyaj konulu övgüler geldi ama Sinan Tuzcu'ya birazcık dolgun yanak yapıp daha sahici bir Atatürk elde edilebilirmiş. Yine de önemli olan oyuncuların kişilere ne kadar çok benzetildiğinden ziyade filmin içeriğidir. Abartı yok, hep o bahsedilen putlaştırma yok, yalan yanlış bilgilerle akıl karıştırmalar yok, saf ve temiz bir Atatürk filmi bu. Salih Bozok'un gözünden çocukluk arkadaşı, yakın dostu, kader arkadaşı, yaveri olduğu paşası Atatürk'ü izliyoruz. Keşke Zülfü Livaneli devam etse başka başka konularla bunun gibi Atatürk filmleri izletse bize.

11 yorum:

Fuzuli dedi ki...

mustafa filmi neden faciaymış onu anlamadım ?

rendekar dedi ki...

Film gerek fragmanını gerekse afişlerini karşılar nitelikte değil öncelikle. Konu Atatürk olunca, zaten belli bir prim yapacağı ortada olan film, benim beklentilerimi karşılamadı senin söylediklerinin aksine. Israrla söylüyorum, Gerek Atatürk, gerekse Cumhuriyet, gerçek değil, hayali karakterlerin gözünden dönen olaylar çerçevesinde anlatılırsa daha başarılı olur. Objektiflikten uzak, tamamen subjektif bir tema olan "aşk"ın üzerine oturtulan filmden ne denli bir keyif alınır bilemem. Şahsi kanaatim bu yöndedir..

firat selcuk dedi ki...

@Fuzuli,
film degil belgeseldi o oncelikle.. orada abartı vardı, cogu sey gereginden cok daha fazla abartılarak anlatıldı.. ataturk'u tanımayan bir yabancı o belgeselden sonra ataturk'u diktator, acımasız, ruhsuz bir adam olarak algılardı.. halbuki oyle birisi olmadıgını gayet iyi biliyoruz.. kısacası, orada cizilen ataturk portresi abartılarla doluydu, gercekler ya baska sekilde ya da yanlıs anlatılıyordu cogu zaman..

tabii bu benim gorusum.. sen o belgeseli begendiysen saygı duyarım, zevk meselesi sonucta..

@rendekar,
fragmanı ve afisleri neden karsılamadıgını cozemedim ben.. o konuya yorum yapamayacagım.. benim gordugum film fragmanda artan beklentiyi gayet iyi karsılayan bir filmdi..

yeri gelir hayali karakterler uzerinden de yapılır cumhuriyet veya ataturk filmi.. ne bileyim anadoluda isgal edilen bir koyde yasayan cocugun gozunden ataturk anlatılabilir.. ya da ne bileyim erzurum'da, sivas'ta acı ceken halkın gozunden oraya kongre-toplantı icin gelen ataturk'u bagırlarına basarken film anlatılabilir.. bunlar cıkarılabilir cesitli sekillerde.. yapan olur umarım, vakti geldiginde buralarda olursak onu da konusuruz..

bir de bu filme askın uzerine oturtulmus demek haksızlık olur.. bunu demek icin ya filmi izlememis olmak ya da izleyip de hic anlamamıs olmak lazım.. baska bir olasılık goremiyorum.. filmde ask bir bolumde var o da olması gerektigi icin var.. fikriye hanım ask acısından intihar ediyor diye film ask uzerinden giden bir film olarak gosterilmemeli..

bu film bir dostunun, bir arkadasının gozunden doneminin en onemli adamını anlatıyor.. asktan ziyade arkadaslık, dostluk konu ediliyor..

pink dedi ki...

Franchi,Atatürkçü olabilirsin gayet tabii de şu 2 üstteki yorumunla da tam İzmirli olduğunu da tescillemiş oldun=))..

firat selcuk dedi ki...

izmirli degilim ama ben, sadece okuyorum izmir'de.. marmarisliyim :)

Ögeday dedi ki...

Fragmanda Atatürk'ü oynayan arkadaş daha çok Hitler'in sarışın versiyonunu oynar gibiydi o açıdan bir önyargım vardı filme karşı ancak şimdi görüşünü ve yorumlarını okuyunca gitmeye karar verdim.

pink dedi ki...

Olsun yahu istersen Kars'lı ol,sadece İzmir'in bir süre sonra insanları ne kadar kendine benzettiğini belirtmek istemiştim.

firat selcuk dedi ki...

izmirliden kastını anlamadım ben.. ne oluyor izmirli olunca ? ya da izmirli olan nasıl oluyor ?

kaldı ki izmir'in herhangi bir sekilde bana hic bir etkisi olmadı.. nefret ettigim bir yerden baska bir sey degil benim icin..

ataturkcu olmak veya ne bileyim sol goruslu olmak icin "izmirli" olmak mı gerekiyor bu ulkede ?

marmaris'i tanımamıssınız anlasılan.. izmir degil de bodrum kadar bile populer olabilse izmir gibi bir yerin adı anılmazdı ataturk konularında.. oyle diyeyim ben size.. bir yer otekine benzeyecekse izmir marmaris'e benzesin daha iyi olur..

brs dedi ki...

izmir niye marmarise benzesin bende onu anlamadım sen izmiri anlamamıssın anlasılan niye nefret ediyosun onuda anlamadım...

firat selcuk dedi ki...

@brs,
onceki arkadasın bilip bilmeden bir seyler demesineydi o gonderme.. yok izmir insanı benzetirmis kendine de yok bir sure sonra izmirli olunurmus da..

izmir'den nefret etme sebebim ise marmaris gibi cennet otesi bir yeri bırakıp burada 4.5 senedir universitede okuyup marmaris'e uzak kalmamdır.. baska bir sebebi yok..

yoksa sandıgın gibi siyasal bir konu degil izmir'den nefretim.. amac siyaset-parti olsa en sevdigim yerlerin basında gelmesi lazım izmir'in..

brs dedi ki...

eyvallah ama zevkler ve dusunceler degısır ben marmarısıde gormus bı ınsan olarak ızmırı degıl marmarıse dunyada hıc bıyere degısmem ama sanada saygı duyarım cumlelerımıde bole kesınlık dahılınde kurmam eyvallah forever izmir :D

  ©Artemio Franchi. Template by Dicas Blogger.

TOPO