12.05.2010

Başarılar Mehmet Topal!

Valencia istedi, o da istedi, kulüplerin anlaşması çok sürmedi haliyle. Olaya iki açıdan bakınca tamamen zıt duygular çıkıyor ortaya benim için. Türk futbolunu ve Mehmet Topal'ı düşününce son derece olumlu bir durum bu. Belirli bir fiyattan genç oyuncu satamıyorduk dışarıya, çok iyi bir adım olacak ilerisi için.

Valencia gibi son yıllarda ekonomik anlamda sıkıntıları olan bir kulüp bir adama 6 Milyon € civarı para veriyorsa doğrudan oynatmak için alıyordur bu gayet açık ve net. Tabii ilk 11 oyuncusu olarak aldı diye Mehmet'i sezon boyu ilk 11'de oynayacak diye görmemek gerek. Buradan çıkacak olan anlam Mehmet'in 11'de kalıcı olmak adına çok fazla şans bulacağı. Öyle kolay vazgeçmeyecektir Valencia. Orta saha düzeninde Baraja-Vicente-Angulo üçlüsünden beri şöyle sıra dışı bir düzen yakalayamadı Valencia. İki sezondur Silva'nın önderliğinde toparlanan orta saha bu sezon Banega'nın da iyice oturmasıyla düzene giriyordu. Bence zincirin eksik halkası Mehmet Topal tarzı bir adamdı, onu da tamamlamış oldular. Mehmet Topal bu sene Rijkaard'ın kullandığı gibi tamamen defansif bir isim olmazsa, eskisi gibi ileri çıkışına daha çok izin verilirse Valencia'ya ilaç gibi gelecektir. Bunu Banega yapıyor gibi gözükse de Topal ile birlikte dönüşümlü olarak bu işe giriştikleri zaman orta sahada iki oyuncunun da yükü hafifleyecektir.

Tabii burada şunu da düşünmek lazım, Banega ile yollar ayrılırsa ne olur. Mehmet bu defa tamamen box-to-box dediğimiz oyuncu gibi kullanılabilir, Gerets'in oynattığı gibi ileri sık çıkan bir oyuncu olur yani. Aslında istenen özlenen Mehmet Topal bu sezon Dinamo Bükreş maçında sahadaydı ama rakibin kolay teslim olmasının etkisi vardı bunda. Eğer oradaki performans 8-10 maça yayılsaydı Mehmet Topal çift haneli bonservisle(euro) giderdi bugün. Valencia belli ki bu sene tepedekilerle makasın açılmasından bir hayli huzursuz, yoksa daha sezon resmen bitmeden önümüzdeki sezon için bu denli ciddi hamleler yapmazlar. 3. sırada onlar da yalnız kaldılar diğerleri ile büyük fark açıp ancak onların ihtiyacı olan düzenli olarak 3. sırayı alıp Şampiyonlar Ligi oynamaktan ziyade ligde de tepeye oynamak. Kısa vadede yani tek sezonda zor gözükse de Mehmet Topal gibi ileriye dönük hamlelerle 2-3 sezon içerisinde makası kapatma şansları mevcut. Şampiyonlar Ligi demişken Mehmet'in de beklenen patlamayı yapması aynı zamanda kulüpler düzeyinde dünyanın en çok izlenen yerinde milyarlarca insana kendini kanıtlaması demek, inanılmaz bir fırsat geçmiş oldu eline.

Tabii işin diğer tarafına bakıyorum bir de, en başta belirttiğim gibi. Galatasaray cephesinden olaya bakınca çok üzüldüğümü söylemeliyim. Böyle bir oyuncudan çok daha uzun süre yararlanmalıydık. Valencia kısmında bahsederken söylemiştim, bu sene eskisi gibi hücuma katılan bir Mehmet yoktu sahada, bu yüzden defansif anlamda kendisinden çok kısıtlı şekilde yararlandık. Eskisi gibi uzun paslar atan, ileriye doğru seri şekilde giden bir adam yoktu sahada, bu kendi tercihi değil sistemin getirdiği bir zorunluluktu. Böyle olunca da yerine gelecek adamın kendisi gibi hücum vasıflarını da gerektiği zaman yerine getiren bir adam olmaktan ziyade, savunmanın önünde güçlü bir oyuncu olması gerekmekte. Aslında o işleri kendisi gayet iyi başaran bir oyuncu olsa da bu sezon çok fazla dengesizlik yaşandı o bölgede. Noat Samisa'nın enfes yazısı bunu gayet güzel bir şekilde anlatıyor.

Bizim için yeni oyuncu şart oldu Topal'ın gidişi ile ki burada şunu asla unutmamak gerek: Elano'nun olası bir transferi orta saha hakkındaki tüm bildiklerimizi baştan yazdırır bize. Elano'nun durumu netleşmeden, yani Dünya Kupası geçip gitmeden bu bölgenin transferini sonuçlandırmamak gerekir bence. Diğer bölgelere gerekli takviyeleri yapıp bu bölge için bir süre beklemede kalmamız gerek. Yönetim Elano'ya göre transfer yapıp erkenden risk almaz diyesim geliyor ama sezon başı şov yapıp sezon ortasında kritik anlarda kritik hatalar yapan insanlara bu kez güvenemiyorum nedense..

Konu yönetim yazısına kaymadan son noktayı koyayım.

Bir kaç numara büyük kramponunun ucuna gazete kağıdı doldurup azimle ve savaşarak önce Malatya'dan dönemin futbolcu fabrikası Çanakkale'ye oradan da Galatasaray'a gelip ülke çapında zirve yapmak ve 4 sene sonra La Liga'nın en büyük ekiplerinden birine gitmek. Yolun açık olsun Mehmet Topal!

5 yorum:

bigbossares dedi ki...

nasıl sevindim nasıl sevindim anlatamam..bir galatasaraylı olarak topal'ın gidişine çok sevindim takımım adına..maç başına 30 top çalıpta 40 küsur top kaybeden,yediğim,z çoğu golde mutlaka asistleri olan adam gitti..ve asıl şaşırdığım bu adamı valencia nasıl alıyor..iyi kakalamışız..Desenize valencidan bu senede bir traş olmayacak :)

firat selcuk dedi ki...

bu konuda asla katılmayacagım dusuncelere sahipsin.. topal cogu kisiyi utandıracak ispanya'da..

aks111 dedi ki...

Valencia boşuna istemedi mehmet topalı orası kesin.Banega süper oynadı bu sezon bence o kalıcaktır 1 yıl daha.Orda gidicek adam silva olabilir domniguez boşa alınmadı rubin den diye düşünüyorum.Önemli olan baneganın yanındaki adam.Orda baraja ve albelda sezonun 2. yarısında oynadılar ama o kadar sırıtıyolarki devirleri bitmiş artık belli.Bu sezon çoğu valencia maçını izledim ve orda sorun olduğu çok açık.O bölgede albelda,baraja,fernandes,marchena(evet euro 2008 de puyol un yanında oynayan),maduro oynadı.Bu kadar çok oyuncu denendiyse ortada sorun var demektir ve 5 6 milyon euro civarı para mehmet topal için veriliyorsa kalıcı olmak için çok şansı olucak sana tamamen katılıyorum.Ama bence dönüşümlü gidip gelmeleri zor yani ama bilmiyorum tabi zaman ne gösterir.

bigbossares dedi ki...

artık topal beni ilgilendirmediği için utandırması da çok ilgilendirmiyor..hatta topal hakkındaki düşüncelerimi arda içinde düşünüyorum..ve onun için iddaa ediyorumki ülkemizden başka ufak ligleri saymassan hiç bir kalburüstü avrupa takımında oynayamaz..ne m.city ne de başka orta sıra bir takım..

ebabil bir kuş mudur? dedi ki...

bende mehmet topal'ın kendini geliştirebileceğine inanıyorum..

  ©Artemio Franchi. Template by Dicas Blogger.

TOPO