24.05.2010

Bolivya'nın Uruguay Sevgisi(!)

1930'da Uruguay'da düzenlenen ve ev sahibi ülkenin zaferiyle sonuçlanan ilk Dünya Kupası'na katılan bir kaç ülkeden biri olan Bolivya ev sahibi Uruguay'a selam ediyor giydiği forma ile.

Ancak dikkatli olanlar fark etmiştir ilk anda, pek de saygı-sevgi gösterisi gibi durmuyor bu çekilen takım fotoğrafı. 3. u harfini mi unuttular, yoksa son u harfini giyecek olan oyuncu mu ortalarda yok bilinmez.. Tek bilinen ev sahibi Uruguay'a saygı duymak isterken Urugay yazıp işi ufak çaplı bir hakarete taşıdıkları.

Neyse ki günümüz kupalarında bu tip formalar kullanılmıyor, böyle karışıklıklar yaşanmıyor..

5 yorum:

Adem dedi ki...

Bu resmi ilk gordugumde yarilmistim. Sonra duzeltmisler gerci ama:

http://www.cezasahasi.net/2010/03/urugay.html

sinem dedi ki...

"gay" ile laf sokma amacı taşıdıklarını sanmıyorum. bildiğiniz gibi (ya da bilmediğiniz gibi) 'gay' kelimesi esasen mutlu demek, thesaurusa bakarsanız happy, glad gibi kelimelerle eş anlamlı olduğunu görürsünüz. kelimenin içeriği sonradan değişiyor ve zaman geçtikçe 'gay' dendiği zaman insanların aklına 'mutlu'dan önce 'homoseksüel' geliyor.

1930'larda 'gay'in o anlama ulaştığını sanmıyorum dolayısıyla. tam tarihi bilmemekle beraber 50'lerden sonradır diye tahmin ediyorum. 30'lar bu tür şeylerin açıkça konuşulması ve güney amerika'ya kadar yayılması için biraz erken gibi geldi bana. malum dünya savaşları filan, milletin işi başından aşıyordur zaten :)

saygılar, sevgiler

Ahmedigo dedi ki...

gay kelimesinin eşcinsel anlamını kazanması sonradandır.

gay aslen, neşeli, renkli, kıpır kıpır gibi anlamlar taşır. Gay lights deyimi, yine Nietszche üstadın gay science adlı kitabı filan hep bununla alakalı.

Yani Bolivyalılar belki de hiç öyle ikinci bir anlam düşünmemişlerdir urugay derken.

UçanTekme dedi ki...

japonyaya atom bombası bırakan uçağın adı da "enola gay"dir mesela, yani o dönemde "kırık" gibi bir anlamı yok kelimenin.

kolpa dedi ki...

fotoğrafa giren takımda 10 kişi var gibi gözüküyor. önlü arkalı duran A ve V oyuncuları da fotoğrafa yetişemeyen U harfli oyucuya bakıyorlar bence :)

  ©Artemio Franchi. Template by Dicas Blogger.

TOPO