12.05.2010

Kupa Öncesi Şokları #1: Lippi & Dunga

2 gündür yerkürenin dört bir yanında milli takım kadroları açıklanıyor ve skandal üstüne skandal patlak veriyor. Maradona, Dunga ve Van Basten gibi kendi dönemlerinde dünyanın en iyi oyuncuları arasında olan bu isimlerden milli takım düzeyinde üst düzey başarı yakalayan yok. Hatta kulüp düzeyinde de yok diyebiliriz. Bu efsane isimlerin tarihe geçecek, yıllar boyu konuşulacak kararlar alarak ne amaçladıklarını merak ediyorum. Bunların yanında oyunculuk kariyerinde olmasa da teknik adamlık kariyerinde dünya tarihine geçen Lippi de aynı şekilde ilginç kararlara imza atıyor. Maradona, Dunga ve Van Basten tecrübesiz desek Lippi'ye ne oluyor, o da mı tecrübesiz?

Brezilya için kadronun defansif ağırlıklı olduğunu, haliyle de güzel oyunu değil sadece maç kazanmayı istediklerini söylemek zor olmaz. Tabii bunu düşünüp defansif kadroyu insanlara sunarken Pato ve Diego gibi iki genç yıldızı hücum gücü olarak kadroya almazsanız kafalarda soru işareti oluşur. Ronaldinho ve Adriano'yu anlarım az çok, sorunlu yıldız her zaman dert olur milli takımlar adına. Adriano'yu Brezilya'da yakından takip ediyor Dunga, hepimizin kabulleneceği çok haklı gerekçeleri vardır belki. Ancak Ronaldinho konusu biraz şüpheli bende, İtalya'da skandala karışan bir isim değil, yaşantısıyla gündeme gelen bir isim değil. Sadece "bitti, tükendi" diye konuşulan bir isimdi ki çoğu maçta -bir tanesi de bize karşı olmak üzere- "Ben buradayım!" dedi adam.. Ancak dedim ya, Ronaldinho özel yaşamı ile olmasa da takım içerisinde sorun yapabilecek bir isim, belki budur tek seçilmeme sebebi. "Kaprisli yıldız" damgasını yedikten sonra zordur bir oyuncunun işi..

Arjantin için ayrı bir yazı yazacağım için pek değinmiyorum, ikinci parçaya bırakalım onu.
İtalya'da bir Fiorentinalı olarak ilk dikkat çekeceğim isim elbette ki Alessandro Gamberini. Elemeler boyunca takımda her şans buluşunda üst düzey bir oyun oynadı. Şunu kabul edelim ki milli takımda 7 kere oynamış bir oyuncu diğer yıldızların yanında "şok" diye nitelendirilemez. Ancak bunu da diğerleri gibi önemli bir şok boyutuna taşıyan olay şu: Nesta'nın olmaması. Nesta'nın seçilmeyeceği uzunca bir süredir biliniyordu. Koca bir sezonun önemli kısmını oynamadan geçirmiş ve forma giyince eskiyi mumla aratmış bir adamı Lippi tercih edemezdi değil mi?

Nesta'nın olmayacağı ortamda ilk 11'de Cannavaro'nun yanında 3 aday kalıyor. Bochetti, Barzagli, Gamberini. Bu 3 önemli tercihten Barzagli kötü bir sezon geçirdi, kadroda olmayacağını 5-6 aydır tahmin ediyordum, sürpriz olmadı. Ancak Gamberini özellikle de bu sezonki formuyla kupaya gitmeyi hak eden bir isimdi. Sezon içerisinde(Bayern maçları sırasında) omzundan sakatlandı ve mayıs ayı ortasında sahalara dönecek diye konuşuldu. Bu demekti ki kupayı kaçıracaktı. Ancak kendisi nisan ayı ortasında takıma katıldı, 1 aydır düzenli olarak 90 dakika oynamama sebebi sakatlığın etkilerinden ziyade takımım her kulvarda havlu atmasıydı. Zaten erkenden dönüşüyle birlikte Gamberini hakkındaki ilk haberler Dünya Kupası'na gidiyor oluşu ile ilgiliydi. Ancak Nesta ve Barzagli'nin seçilmeyeceğinin çok önceden belli olduğu bir ortamda kendisi Bochetti ile birlikte ilk 11'deki 2. stoper olarak en ciddi adaydı. Kadroda olmayacak en formda yıllarını geçirdiği dönemde, bir daha bir turnuva oynaması zor mu değil mi onu önümüzdeki 2 sezon belirleyecek. Umarım Euro 2012'de kendisini izlemiş oluruz.

İtalya'nın çok konuşulan esas adamları Totti ve Del Piero için de ben şahsen büyük hayal kırıklığı yaşamadığımı belirtmeliyim. Tabii şu var, bu iki yıldızı maç başına 10-15 dakika da olsa son kez Dünya Kupası'nda izleyemeyecek olmak bir futbolsever için, özellikle de İtalya hayranı bir futbolsever için fazlasıyla üzücü.

Del Piero ile başlayalım önce.. Kendisinin seçilmemesi büyük sürpriz olarak görülüyor ancak bu kadar tepki gelmesine ve bu kadar şaşırılmasına anlam veremedim. Nedeni ise çok basit: Euro 2008. Son iki sezonu yaşı da göz önüne alınınca muhteşem bir performansla götürüyor Del Piero, gerçek anlamda bir efsaneye yakışan bir şekilde yani.. Bu performans kendisini son kez gök mavili forma ile uluslararası düzeyde mücadele ettirebilir miydi? Zor ama belki.. Çünkü diyelim ve devam edelim: Euro 2008 öncesi günümüzden 2 yaş daha gençti ve bugünkünden çok daha formdaydı. Ancak son güne kadar Lippi sürekli onun olmayacağını ima etti. Lippi yer yok dedikçe Del Piero için tüm medya yüklendi, İtalyan spor basını her fırsatta Del Piero'nun yanında olup kendisinin kupada mutlaka olması gerektiğini yazdı çizdi. Baskılarla birlikte bir anda ülkenin ana konusu haline geldi Del Piero ve Euro 2008 öncesi aday kadroya alındı. Daha sonra hazırlık maçları geçti gitti ve ana kadroya yani turnuva kadrosuna da kaldı. Böyle sancılı ve ite kaka gidilmiş bir Euro 2008 macerası dururken ne kadar iyi olursa olsun, ne kadar formda olursa olsun 2 yaş daha yaşlanmış bir Del Piero için Güney Afrika 2010 mucizevi bir şey olacaktı; öyle de oldu, gidemeyecek Afrika'ya.

Totti için ise işler sanırım son 1 ayda terse gitmeye başladı. Sezon boyu Roma'yı sürükleyen kaptan önce Lazio maçındaki hareketi ile şimşekleri bir bir üzerine çekti. Devamında ise çatlak sesler gitgide antipatiye dönüşmeye başlamışken Balotelli olayı patlak verdi. Attığı o tekmeyle Lazio maçına rağmen Lippi'nin kafasında Totti ismi yazıyorsa bile o ismi oradan tamamen sildi muhtemelen. Ben Lazio ve Balotelli olaylarından 1 tanesi bile olmasaydı 30 kişilik aday kadroda yer alabileceğini düşünüyorum. Roma'yı Inter karşısında ayakta tutan, takımı şampiyonluğa koşturan ve bunu son haftaya kadar götüren adamın orada olması lazımdı ancak kendi kendini yaktı böylesine büyük bir isim..

Balotelli konusu var bir de Totti'yi yazarken aklıma gelen. O da muhtemelen dengesiz bir oyuncu olduğu için uzak kaldı. Siyahi bir isim olduğu için alınmaması gibi dünya dışı, tamamen terbiyesizce ve ahlaksızca bir sebep yoktur umarım. Son 3-4 ayda yaşananlar ve karakteri konusunda yaşanan ciddi tartışmalardır bence kendisini milli formadan uzak tutan. Yoksa en azından 30 kişilik kadroda şans bulabilirdi o da; ki o tartışmalar olsa bile böyle potansiyeli olan sıra dışı bir futbolcu kupa kadrosu için denenmeliydi..

6 yorum:

ahmetcan_48 dedi ki...

Del Piero gibi bir efsaneyi almalıydı. Büyük bir yanlış yaptı.

TA dedi ki...

ronaldinho gibi çalım atma sevdası olan bir topçuyu niye alsın?

Adsız dedi ki...

Italyada sampiyonluga oynayan Roma,kupada final oynayan yine Roma..ama kadroya bakiyorsun bi De Rossi var..tarihinin en kötü sezonlarindan birini geciren juventustan 7 oyuncu alan Lippi rengini resmen belli etmistir..Nerde Aquliani,nerde Perotta,nerde Toni,nerde Tonetto ve hatta Totti ve Marco Motta..onu gectim,Roma'nin 1.kalecisi Julio Sergio neden brezilya takiminda yok?? tüm sezon boyunca yedek olan Doni var..ne kadar sacma..bu sene Ispanya ve Almanya acik ara final oynar!

maradona,dunga ve Lippi hakkaten cagin disinda kalmislar..duygusallik resmen ön planda..

Dchetin dedi ki...

Del Piero Euro2000'de gençken ne yaptı da bu yaşında yapsın? Doğru karar. Ancak Totti'nin olmayacak olması gerçekten üzücü.

Adsız dedi ki...

Del Piero degilmiydi 2006 yari finalinde Almanyayi deviren?? adamin hakkini verelim..bu sezon Juventusun defansi cok mu iyiydiki Cananvaro,Chiellini gibi adamlar alindi?? Terimin 2008 sampiyonasinda Hakan Süküre yaptigini Lippi Del Piero ve Tottiye yapmistir! biraksaydinda adamlar kariyerlerine bi dünya kupasi daha ekleselerdi...

Adsız dedi ki...

Gamberini'nin alınmaması gerçektek Şok.
İtalya'da Chellini dışında üst düzey defans yok gibi.

  ©Artemio Franchi. Template by Dicas Blogger.

TOPO