28.10.2008

İzledikten Sonra : Saw V

Cuma günü hemen gittim izledim filmi. 4. filmde öğrendiğimiz Hoffman-Jigsaw(John) ortaklığına dayalı bir film olmuş. Filmin giriş sahnesindeki sarkaç(pendulum) ilgi çekici. Ancak o tuzakta adam kasette söyleneni yapmasına rağmen ölmekten kurtulamıyor. Bu da John'un hata yaptığını düşünmemize sebep oluyor ki bu tuzakla John'un uzaktan yakından alakası olmadığını filmin ilerleyen dakikalarında anlıyoruz. Bu sarkaç Hoffman-John ortaklığının başlama sebebi oluyor. Bu ortaklığın ilk filmde geçen bir zamanda başladığını anlıyoruz, flashbackler böyle söylüyor. Bunu da 2. filmdeki tuzağı hazırlarken Hoffman'ın John'a yardım etmesi ile anlıyoruz. Bu filmde de çok sayıda flashback var, önceki filmlerde yaşananlarla ilgili bazı şeyleri yine bu flashbackler sayesinde öğreniyoruz.

Filmde ana konu Hoffman-John ortaklığı demiştim. Bu durumdan şüphelenen Ajan Strahm da Dedektif Hoffman'ın peşine düşüyor. Hoffman'ın John'a yardım ettiğini düşünüyor ancak filmin sonunda John'un yardımcısı olarak etiketlendiğiyle kalıyor. Strahm'ın aslında hiç bu olaylardan haberdar olmaması lazımdı ancak Hoffman hazırladığı tuzakla Strahm'ı öldüremediği için başına dert alıyor. Normalde bir ceza vermesi lazımdı ama yaptığı düzenekte Strahm direk ölüyordu, kurtulmak için çekecek cezası veya oynayacak bir oyunu yoktu, bu da tuzağı Hoffman'ın hazırladığının kanıtı. Yine de filmin sonunda Hoffman'ın Strahm'a yaptığı o cam kabinli tuzak fazlasıyla iyiydi. John'un öldükten sonra Jill'e bıraktığı kutu 6. film için merak uyandırmaktan başka bir işe yaramıyor, muhtemelen serinin son filminde açıklayacaklar bunu da. Belki de John'un esas yardımcısı Hoffman değil de eski karısı Jill'dir, bu konuda herhangi bir ipucu yok kutu dışında.

5 kişinin ortak olarak oynadığı ve ana konuyla alakasız olan bir oyun vardı ki orada da son odada aslında kimsenin ölmemesi gerektiği, 5 kişi ortak hareket etseler rahatlıkla kurtulabilecekleri ortaya çıkıyor. İzlemesi zevkli bir tuzaktı bana kalırsa.

Son olarak, 4. filmde kaldığı yerden 6. filme çok iyi bağlanmış hikaye. Bundan sonra final olduğu belirtilen 6. filmde Hoffman'ın nasıl kendini ele vereceğini merak ediyorum. John Kramer ölmeden önce Hoffman'a da hayatta kalması için bir oyun oynadı ve bu oyunun ne olduğunu da henüz bilmiyoruz. 6. film öncesi yine kafada soru işaretleri kaldı. Filmi beğenmeyenlerin sayısı şimdilik çoğunlukta ama ben çok beğendim, serinin bu kadar uzaması doğru olmasa da bu filmle serinin finaline doğru çok iyi hazırlık yapılmış. Bundan sonra 2009'un sonbaharında güzel bir final filmi yakışır bu seriye.

Hiç yorum yok:

  ©Artemio Franchi. Template by Dicas Blogger.

TOPO