21.07.2010

Derbi: Eksik Çok Ama Ya Eldekiler?

Bu kadar eksikle, yabancıların neredeyse hiç olmadığı bir maçta önemli performanslar da izledik, yerlerde sürünen rezalet performanslar da. Ama en önemlisi şu ki, beklenen transferler gelmezse kanayan yaramız daha da büyüyecek. Ne mi o yara? Orta sahadaki yerli rotasyonu.

Önce eksikler dedik, kısaca sayalım: Kewell, Neill, Baros, Elano. Şu dört adamın aynı anda ilk 11'de oynadığı bir takım takdir edersiniz ki onlarca basamak atlar, üç-beş sınıf üste çıkar. Haliyle derbideki oyunu Galatasaray'ın geleceği ile birebir bağlamak doğru olmayacak. Ki Cana'nın da 45 dakikayı geçtim henüz yarım saat civarı tam kapasite verecek durumda olduğunu söylemek gerek. İstenen düzeye çıkması için 10-15 günü var en azından, makul bir süre. Görüntü itibariyle ileride problemimiz olmayacak. Savunmada da işler geçen seneden kötü olmayacaktır ki orta sahada Cana gibi bir ismin olması savunma için de önemli. Ancak orta sahanın ilk 11 dışı kalan oyuncuları insanı düşündürüyor.

Şu an hiç transfer olmadan en mantıklı diziliş Cana'nın önünde Elano-Arda veya Elano-Musa gibi duruyor. Arda kanatta olacaksa Elano'nun yanında rakip iyiyse Musa, zayıfsa Emre Çolak kullanılsa "bence" en ideal seçim olur. Ancak anlaşılan o ki Cana'nın yanına bir yeni transfer ile önlerinde satılmazsa Elano, satılırsa Emre-Arda ikilisinden biri yer bulacak gibi. Cana-"Transfer" ikilisinin ilk alternatifi de Musa olmalı. Olası senaryolarım bu şekilde orta saha düzeni konusunda.

Bu sayılan isimlerin dışında elde kalan orta saha oyuncuları: Barış, Ayhan, Mustafa, Cumhur.

Tek tek gitmek en güzeli olacak. Rastgele yazdım bu dört ismi, o sırayla devam edeyim;

Barış Özbek: Derbiyi kanatta geçirmiş olsa da Sabri'nin geçen sezona kadarki rezil durumundan da çok çok geride bir oyun oynuyor o bölgede. O yüzden kendisini orta sahanın ortası için saymak gerek. Zaten Kewell-Pino-Serdar derken sağ kanatta Barış'ı göreceksek boşa gelecek hayalleri kuruyoruz demektir. Barış orta saha rotasyonunda şimdiye dek hep "rakibi ısıran" kontenjanından yer buldu. Kendisini savunan bir avuç taraftarın da avuntusu bu zaten. Doğru mu? Bence asla değil. Rakibe basan, rakibi ısıran oyuncu derken Barış gibi amaçsızca sağa sola koşturmak kastedilmiyor. Basıp ısıracak oyuncu bunu yaparken topu da alacak ki yaptıkları "bal yapmayan arı" kategorisine sokulmasın. Barış ne yazık ki koşuşturup kendini ön plana çıkarıyor ve iyi oynuyor gibi gözüküyor. İlk geldiği anlarda takımda yer bulmak adına mantıklı oynamaya çalışsa da önümüzdeki senelerde ekmeğini Galatasaray'dan yiyecek oluşunu garanti altına alınca saldı gitti kendisini. Yeni geldiğindeki gibi disiplinli ve hırslı olamıyorsan değil Galatasaray, geçen sezon kulübün kapısına kilit vuran bizim Marmarisspor bile seni almaz. Daha da uzatmayalım Barış'ı, olmaz bu adamdan, olmayacak. Orta sahanın ortasında defansif+ofansif tüm oyuncular arasında en son alternatiftir benim gözümde.

Ayhan Akman: Her sezon gençleşen ve bir emektarına yol veren Galatasaray'da bu sezonun talihlisi o olur diye düşündüm, adı bile geçmedi. Toplu oyunda iyi mi? Eh işte. Adam kovalar top çalar mı? Üç maçta belki bir defa. Uzaktan şut tehdidi var mıdır? En son 5-3'lük Sivas maçında "denk getirdi". Oyunu kurabilir mi? Kupadaki 1. veya 2. Lig takımlarına karşı evet, Süper Lig takımlarına karşı zor. E bu kadar soruya olumlu veya net bir cevap veremiyorsak etraflıca düşünmeye gerek yok kendisini. Bu takımla ilişiği çok önceden kesilmesi gereken bir adamdı. Son üç veya dört sezondur sahada Galatasaray forması ile attığı her adım, geçirdiği her saniye ekstradır Galatasaray'daki kariyeri için.
Mustafa Sarp: Geldiği zaman mükemmel oynuyordu hepimiz kabul edelim. Top ayağına geldi mi bir şekilde rakibi eksiltip Arda'ya veya Kewell-Keita ikilisine topu iletip ataklara katkıda bulunuyor, sürpriz çıkışlarla goller veya pozisyonlar bulup alkış alıyordu. Ne olduysa bu adam Galatasaray kariyerinin ilk üç ayı sonrası yok olmaya başladı gitgide. Sezon sonuna geldiğimizde sene başı transferin gizli yıldızı denen adamın seneye olmaması gerektiğini bile konuşur olmuştuk. Bu sezon toparlanır diye umutlandım, kamp bitince tek tek her oyuncuyu değerlendireceğim bir yazı planladım ve orada kendisinden iyi bahsederim diyecektim ancak diyebileceğim tek şey sadece Barış'tan önceki tercih olabileceği. Her dakikası kariyeri için ekstra dediğim Ayhan'a bile tercih edilemeyecek kadar kötü bir Mustafa Sarp izledik derbide. İnanılmaz hatalarıyla Fenerbahçe'nin bir elin parmaklarını geçmeyen pozisyonlarına doğrudan katkıda bulundu. Kendisine geçen sezonun ilk bölümlerindeki maçları baştan sona izletilmeli, bir de son derbi izletilmeli. O halden bu hale nasıl geldin diye sorgulanmalı.

Cumhur Yılmaztürk: Tecrübeli mi? Değil. Üstte adı geçen isimlere göre umut veriyor mu? Evet. O zaman oynamalı bu çocuk. Oyuna girdikten sonra bir şutu vardı, çok sert vurdu savunmaya çarpıp kornere gitti. Cumhur'un attığı bu şut neden önemli onu sorgulamalıyız. Dönen topu nerede karşılayacağını, o topu kazanmak için nerede duracağını biliyor Cumhur. Bilmeseydi o şut, o pozisyon olmazdı çünkü. Sarp bilmiyor, Ayhan bilmiyor, Barış bilmiyor. Şu adamların dönen topu takip edip kaç tane ekstra pozisyon yarattığını düşünmeye çalışıyorum, hem de geçen sezonun tamamını zihnimde canlandırıyorum, fazla pozisyon gelmiyor aklıma. Maçta atılan goller kadar yapılan olumlu işler de futbolu takip eden insanın kafasında. Cumhur'un önündeki bu üç adama dair pek pozisyon kalmamış benim aklımda ki zaten bahsettiğim tarzda bir iş yaptıkları da yok. Cumhur ise şu üç adamın yapamadığını yaptı ve gitti o topu takip edip şut şansı buldu. Kanattan ceza sahası önüne çıkarılan toplarda da, ortalardan gelen ve savunmanın ceza sahası önüne çeldiği toplarda da Barış-Ayhan-Sarp üçlüsü pozisyon üretip olan biteni takip etmekten aciz. Belli bir yerde duruyorlar ve top gelirse kullanıyorlar, topu kazanlım veya topa gidelim yok. Cumhur ise oynadığı kısacık sürede bu üç abisinin yapamadığını yaptı ve kocaman bir alkışı hak etti. Cumhur bu adamlar kadar şans bulursa eminim ki daha kötüsünü yapmayacaktır. Mustafa abisi gibi Fenerbahçe'yi gol pozisyonuna sokmayacaktır. Ayhan abisi gibi en ufak olayda sinirlenip rakiple dalaşıp maçı aklının bir köşesine bırakmayacaktır, Barış abisi gibi deli deli sağa sola koşup kendi yapamadığı iş yüzünden başkasını azarlamayacaktır. Cumhur önceki hazırlık maçlarında da derbinin sonundaki birkaç dakikada da bize tek bir şey gösterdi; şans bulabilirse orta saha rotasyonunun en değerli ve geleceğe dönük taşlarından biri olacak Musa ile beraber.

Görüldüğü üzere geleceğinden umut duyulan genç bir altyapı oyuncumuz dışında elle tutulur bir rotasyon elemanımız yok. Orta sahada Cana-Elano-Musa üçlüsü mevcut, bir de Arda ve Emre'yi dahil edebiliyoruz ancak esas mevkilerine göre nispeten daha geride olan bu hatta %100 değil %50-%50 dahil edilmeleri lazım. Kağıt üzerinde 5, pratikte 4 net oyuncu var bu bölge için. Yeni transfer ve Elano'nun durumu adet koskoca bir sezonun ve devrim diye yola çıkan teknik kadronun kaderini çizecek önümüzdeki günlerde. Benim gördüğüm en net kurtuluş yolu Cana-"Transfer"-Elano şeklinde bir düzen sağlamak. Elano'yu geçen sezon pek beğenmesem de bu sezon adamın istediği gibi oynayabileceği bir kadro kurup da yollamak ayıp olur. Sadece Cana transferi bile Elano'nun kalması için yeterli sebep.

Derbinin yazısı böyle çıktı ortaya ve bir anda orta sahayı analiz ettik zira derbide konuşulacak ekstra şeyler olduğunu sanmıyorum. Golden sonra iki kere Galatasaray kalesine gelebilen Fenerbahçe ve 70 dakika rakip sahada oyun oynayıp golü bulamayan Galatasaray. Fenerbahçe'nin esas adamlarını sahaya sürmesine rağmen 10 kişi kalarak geride kalması gelecek için konuşmayı zorlaştırırken; Galatasaray'da da hayat damarlarından sadece Arda'nın sahada olması yine aynı şekilde 70 dakika oyunu rakibin sahasına yıkıp gol bulamayan takımın bir gol problemi olduğundan bahsetmeyi saçma kılıyor.

9 yorum:

bir yasam tarzidir futbol dedi ki...

Unutulanlar dışında yeni birşey yok takımda...

TA dedi ki...

xavi ineaste arayacağına (bulamazsın) eldekilerden güzel bir helva yapmak daha mantıklı kanımca.

Adsız dedi ki...

eğer ortasaha rotasyonuna yerli oyuncu transferi gemeyecekse mustafa ve barış'ın yerine cumhur ve musa'yı görmeyi tercih ederim. cumhur bugün kısa süre oynamasına rağmen beğenimi kazandı yani en az mustafa kadar oynayabilir şu aşamada. ileri aşamada ise çok daha iyisini yapmalı, yapabilir. bunun haricinde ben bugün ortasahanın savunmadayken alan paylaşımını beğendim. geçen seneye nazaran daha az pozisyona giren ama daha derli toplu bir takım izleyeceğiz gibi.

Ineffable dedi ki...

Yani tek maçla eleştirmek ne kadar doğru olur ama Sarp'ı ilk defa böle gördüm.Oraya bir yaratıcı oyuncu şart formda bir Elano belki.Sarp kendisinden istenen oyunun yönünü değiştirecek topları sürekli taca attı Cana ve Musa'da ona uyunca Arda'nın driblingleri üzerine kalmış bir orta saha izledik.Batdal'da oyundan çıkınca (tahminim sakatlıktan çıktığı için çıkarmıştır umarım) tekrar gecen seneki Arda'nın forvet oynadığı 4-6-0 a döndük birden bir yere kadar bunu anlayabilirim ama sen tek uzun boylu forvetini çıkarıp kenarlara inip yine orta açacaksan ben yemişim böle sistemi.Yerden kısa kısa göbekten verkaçlarla ya da uzaktan şutlarla kaleyi deneceksen bu sistem oynanır yine eğer madem çizgiye ineceksin o zaman boyu en fazla 1.70 olan adamlara orta açmayacaksın.Maçtan aklımda kalanlar Arda'nın frikikleri ve Stoch'un inanılmaz hareketli oluşuydu...

lions dedi ki...

aslında yapılacak tek şey adnan polat-rijkaard ve ardayı bir otobüse koyup çine falan göndermek boylece gs kurtulur kanımca

CaRtMaNtR dedi ki...

Barış kazmadır bazen saçma salak işler yapar ama genelde oda bu rebound topların düşeceği yeri iyi sezer. Ha sonunda kullanamaz yada rakibinde oraya gitmiş oyuncusuyla it dalaşına girip topu alamaz o ayrı ama elemanın iyi olarak nitelendirilecek özelliklerinden biri buydu bana kalırsa.

Yinede bence her durumda rotasyonda Sarp ve Ayhan'dan önce kullanılmalı. Orta sahada ise Cana ve Elano arasında köprü olacak işin savunma yönünüde fena kıvırmayacak direk takıma girecek bir oyuncu alınacağı kesin gibi. Hatta bu konuda basına göre en büyük aday Kallstörm olur olamaz bilemem ama uygun bir isim gibi bu bölge için.

Ayrıca bu sene Cumhur, Çetin, Ahmet gibi isimler rotasyonda kendilerine ufak roller biçilebilecek ve özellikle kupa maçlarında formaya ısındırılabilecek gençler gibi.

Ufuk konusunda ise yediği golde biraz hatalı olduğunu düşünsemde kendisi uzun süredir maç yapmadığından böyle hataları şu an içinmazur görülebilir ama kaleyi Aykut'tan alıp geri vermemek istiyorsa bu tür hataları minimize etmeye konsantre olmalı.

buriel dedi ki...

Ortasaha icin aciklayici ve gelecege donuk bir yazi olmus. Ozellikle Arda-Emre ikilisinin 10 numarayi kaldiracagini dusunuyorum. Kanatta bosalan kontenjana da bir tane yabanci genc gelebilir. Forvet de oynayabileninden. Cana'nin yanina bir yabanci ve Cana'nin yedegi bir Turk alabilirsek cok iyi olur. Almazsak da Cumhur oynasin.

Mustafa Sarp'in bu kadar kotu oynamasi benim bekledigim birseydi. Cunku gecen sene basi oynadigi oyun onun yeteneklerinin ustundeydi ve uzun sure devam etmesini beklemiyordum. Efendi bir insan ama bu kadar tekniksiz ve defans da yapamayan bir ortasaha GS'da sirf pozisyonunu kaybetmiyor diye oynayamaz, oynamamali. Dedigin gibi Cumhur'a Musa'ya yazik olur. Gec bile kaldik bence yollamak icin. Ben Ragip gibi mac oynamadan gider diye dusunuyordum. Keske gecen sene begenmedigimiz Huseyin Cimsir'i alsaydik, en azindan ayagi duzgun ve tempoyu cok iyi ayarliyor.

Begenilmeyen Baris bile bence bugun cok az top kaybiyla kendini bilerek oynadi. Bence kalmasinda sorun yok. Ayhan icin de farkli dusunmuyorum. Dusunenleri de anlamiyorum. Tamam butun seneyi kaldiramaz. Ama tecrubesi yeter. Batistutayi savundugu gunleri hatirliyorum, ozellikle Sarpin Christiandan yedigi sacma calimi gordukten sonra.

Su ortasaha da gelse artik da onumuzu gorsek..

bazarov dedi ki...

bi cem sultan vardı noldu ona?hazırlık kampına bile götürülmemiş.herkes bu kadar umutluyken ondan geçen yıl forvetsiz kaldığımız dönemde bile düşünülmedi.o zaman düşündükleri kadar iyi değil.hepsi tamam da nerde bu eleman kiralık falan mı verildi?

Adsız dedi ki...

Mustafa Sarp'ın özel bir torpili mi var aceba,bu kadar kötü,saçma bir oyun anyışıyla bırakın ilk 11'i ,GS'da nasıl bulunuyor?
Yalancı koşular,yalancıpresler,yanlış pas tercihleri,2 metre yanındaki adama sert pas atmalar vs vs..
yazık

  ©Artemio Franchi. Template by Dicas Blogger.

TOPO