19.02.2011

Hagi...: Galatasaray 1-0 Bucaspor

Bir kazanıp bir kaybeden Galatasaray bu istikrarsız seriyi sürdürdü ve bu kez kazandı. Bunu yaparken de önceki haftalardan alıştığımız özelliklerini sahaya yansıttı. Bu özellikleri savunmada eskiye göre biraz daha toplu olmasına rağmen bu maçta da hücumda gereken etkinliği gösteremedi. Maçın son yarım saatinde hücumda etkili olmak şimdilik yetti ama ayağa kalkıp koşmak isteyen Galatasaray'ın bunu en az 60-70 dakikaya çıkarabilmesi lazım. Eğer bu seviyelere çekilemeyecekse Mendy'nin son dakikalarda kaçırdığını başka bir oyuncu kaçırmayıp Galatasaray'a ileride çelmeyi takacaktır.

Hagi'nin Sabri-Neill-Cana üçlüsü ile yaptığı deney sürüyordu bugün ve yine bu deneyin başarısızlığa doğru ilerleyişine tanıklık ettik. Lucas Neill savunmadan ileriye iyi top atabilen bir isim diye orta sahaya çekildi belki de ama bu özelliğinden Galatasaray henüz faydalanabilmiş değil.Bu hatadan bir noktadan sonra dönebilmeli Hagi, ancak bu dönüş noktasını kestirene kadar işine son verilirse zararla çıkan Galatasaray'dan başkası olmayacak. Sağ bekte Serkan Kurtuluş'un performansı tatmin edici olsa da Sabri'nin bu yüzden kariyer başlangıcını yaptığı orta sahanın ortasına kaydırılmaması gerek. Belki sağ açık olur Kazım 4-4-2'nin ucuna geçer o şekilde çözüm üretilebilir ancak şu kesin: Sabri ortada daha verimsiz. Cana'nın defansif orta saha olarak stoperdekinden çok daha mükemmel bir performans verdiğini zaten biliyoruz, onu ekstradan uzun uzun değerlendirmek gerekmiyor.

4-4-2 demişken, meraklı gözlerle maçı izleyenler tam bir 4-3-3'ten ziyade 4-4-2 gibi bir diziliş uygulandığını göreceklerdir. Stancu, Kazım'dan daha ileride oynuyor hücumda. Bu da olası bir 4-4-2 denemesinde geçişin kolay olacağını gösteriyor bize. Tabii 1.5 senedir bir sisteme alışan takımda kadro ne oranda değişirse değişsin böyle kağıt üzerinde olduğu gibi rahat olmayacaktır o geçiş.

Bu hafta savunmada yine rakibine eskiye oranla az sayıda pozisyon verdi demiştik Galatasaray için ancak şu var ki o pozisyonların içinden tehlikeli olanların sayısı bu maçta fazlaydı. Bu kadar ciddi pozisyonu ligde harcayacak takım sayısı sıfırdır. Bugün Buca'nın kaçırdıkları maç içerisindeki stresin getirdikleriydi bana kalırsa. Zira son maçlarında gol sıkıntısı çekmeyen Bucalı oyuncuların bir maçta amatör kesilmeleri mümkün gözükmüyor. Galatasaray için dikkate alınması gereken bir konu bu. Gaziantep deplasmanında verilen pozisyon sayısı normaldi ama içeride hem de Buca gibi önemli oyuncuları eksik olan bir takıma bu kadar pozisyon verilmemeliydi. Hagi'nin savunmadaki dört isim ve önlerindeki üç isim arasındaki farklı mevkiilerde oyuncu oynatma sevdası geçerse rakibe verilen pozisyonların tehlike düzeyi azalacaktır. Neill'ın orta sahadaki vasatı aşamayan oyunu savunmada normale gelecek, Lorik Cana da orta sahada rakip atakların önemli bir bölümünü başlamadan kesecektir ve Galatasaray için doğru yola doğru önemli bir adım atılmış olacak bu şekilde.

Galatasaray Türk Telekom Arena'da üçte üç yaptı yaptı ama ilk kez iyi oynamadan kazandı. Hagi, bu statta bir daha iyi oynamadan kazanmak gibi bir sonuçla karşılaşmak istemiyor, hep iyi oynayıp kzanmak istiyorsa bazı denemelerinden artık vazgeçmeli. Yoksa Galatasaray'a verdiği kadar kendi teknik adamlık kariyerine de telafisi olmayacak zararlar verebilir.

goal.com / artemio franchi

4 yorum:

bss dedi ki...

hocam neill ve cana değişikliği defans da krize yol açıyor diyorsunuz.doğru diyorsunuz.
cana ve neill kendi mevkiilerinde oynasa bu sefer kısır bir maç oluyor sürekli alt oluyor,3 tane yarım yamalak pozisyon da atabilirsek 1 tane atıyoruz,atamayıp kaza bela yersek maç gidiyor zaten.
e ne olacak?çözüm yolu görebiliyormusunuz?

firat selcuk dedi ki...

buna katılmıyorum cunku neill'ın orta saha oynaması uretkenlik adına bir sey katmıyor bize.. hucumda uretkenligi culio-kazım-stancu uclusu saglıyor, neill sadece bunlara kısa paslar atmakla gorevli ki cana da 10 metre mesafeye pas atabilen bir adam..

Adsız dedi ki...

Neill'ın orta alanda işleyemeyişinin bence en büyük sebebi Sabri özelinde. Zira Sabri'nin sağ içte oynayacağı maç var, oynamayacağı maç var.

Açık oynayan, hücum eden rakibe karşı Sabri'yle orta alanda dinamo misali ciğersizliğinden faydalanılabilir, pas araları yapması, rakip atakları hızlı kesmesi açısından katkı sağlanabilir. Eğer hafızam beni yanıltmıyorsa Eskişehir maçında Sabri ortadaydı ve gayet iyi sonuçlar almıştık. Çünkü Eskişehir alenen maçı küçük görmüş ve olması gerektiğinden daha açık oynamaya çalışmıştı.

Ve fakat iş Buca gibi kapanan takımları açmaya geldiğinde Sabri'nin oyun içerisinde zeka eksikliği, karar mekanizmasındaki ve uygulamadaki yetersizlikleri takımın verimliliğini düşürüyor.

Böyle olunca da Neill'ın Keita'ya attığı o muazzam pasları görebileceğimiz doğru koşular, yapılan koşulara doğru reaksiyonlar gelmiyor Sabri'den. Bu da çok etkili bence Neill'ın orta alanda tutmayışında.

Ayrıca Sabri'nin Kazım/Serkan ikilisi arasındaki bağlantıyı da hiçbir şekilde sağlayamadığı, bu yüzden de maç içerisinde Kazım'ın devamlılığını düşürdüğünü söylemek de mümkün. Serkan sorumluluk almıyor, hata yapmadan oynamaya çalışıyor olabilir ama sağ içteki oyuncunun katkısı olmadan da sağ kulvarı tek başına işletebilecek bir Gareth Bale var bir de Maicon şu koca dünyada.

Sabri beke dönmeli, acilen Yekta sağ içe monte edilmeli. Culio tadında, oyun zekası yüksek, formasının değerini bildiğini şu kısa sürede göstermiş bi adam Yekta. Yada dediğin gibi, 4-4-2 formasyonu daha net bir şekilde sahaya yansıtılmalı.

Aslında forvet arkası Stancu olacak şekilde;

-------------Baros
Culio------Stancu-----Kazım
-------Cana-----Yekta

da iyi olabilir, Neill stopere kaydırılırsa.

Adsız dedi ki...

http://www.youtube.com/user/10cigahagi#g/u

  ©Artemio Franchi. Template by Dicas Blogger.

TOPO