17.05.2011

Fatih Terim Mi?


Böylesine eleştirel bir yazıyı 17 Mayıs gününde yazmak istemezdim. Ama bunu belirtmek gerekiyor. Şu anda medyada ve Ünal Aysal tarafından belirtilen teknik direktörün Fatih Terim olma ihtimalinin yarardan çok zarar getireceğini tahmin ediyorum.

Fatih Terim kötü bir antrenör müdür? Elbette değildi. Fakat kazandığı her başarı kendisine zarar olarak geri döndü. Bunu 2008 Avrupa Şampiyonası sonrası açık açık gördük. 2000 yılındaki Fatih Terim ile 2009 yılındaki Fatih Terim arasında dağlar kadar fark var. Bunu oyuncu seçimlerinde de, taktik olarak da görebiliyoruz. Şu an Ultraslan'ın çekirdek tayfasının da başına çektiği bir grup 3. defa Fatih Terim 'in gelmesini istiyor. Tekrar 2000 yılındaki başarıyı görmek isteyenler fazla hayalci davranıyorlar. 96 yılında kurulan takım güzel bir jenerasyondu. Böylesine bir jenerasyonun kurulacağını medyada çıkan haberler ve Fatih Terim doğrultusunda böyle bir jenerasyonun kurulma ihtimali çok az.

96-2000 yılındaki takıma bakıyoruz. Takım 96 yılında kurulmadı. 96 yılındaki en büyük katkı Hagi'dir. Onun dışında Bülent, Tugay, Arif, Hakan Şükür, Okan Buruk, Suat Kaya, Ergün Penbe, Hakan Ünsal gibi isimler zaten takımın içerisindeydi. Zamanla yapılan az ama öz sayıda yapılan takviyelerle 2000 yılındaki başarılar, 2002 yılındaki dünya kupasında 3. geldi.

Şimdiye bakıyorsun. Takımda Fatih Terim'in oynatmaya bayıldığı Gökhan Zan, Servet, Hakan Balta, Mustafa Sarp, Colin Kazım (son haftalarda iyi olması, genel olarak da iyi olması anlamına gelmiyor) gibi isimler mevcut. Yukarıda saydığım 96 yılından önce kurulan takımdaki isimlere benzer bir şekilde bu adamlar bizim çekirdek kadromuz olacak. Takım bunların çevresinde kurulacak. Bunun üstüne bir de Ayhan, Aydın, Barış, Zapata, Aykut gibi isimler de eklenir mi? Bilmiyorum.

Doğmamış çocuğa don biçmek gibi olmasın, ama Fatih Terim daha önce oynamış olduğu ve güvendiği isimlere şans verecektir. Çünkü imparatorun kendisine göre ağzından çıkan her söz futbol kuralıdır. Bu denli bir egoya ulaştı kendisi. Bu saydığım bir sürü zararlı isimden kurtulamayacağız. Şu an illa ki bir 96 yılı özlemi oluşturulacaksa Borussia Dortmund'un bu seneki gelişimi gözden geçirilebilir. Uzun dönem başarılar için genç, karakterli, başarıya aç, Galatasaray'ı basamak olarak kullanıp Avrupa'ya açılmak isteyen idealist futbolcular seçmeliyiz. Medyada hala Ze Roberto, Klose, Drogba, Elmander gibi aklıma henüz gelmeyen ununu eleyip eleğini asan bir sürü kişi konuşuluyor. Zaten bu ve buna benzer adamlar yüzünden bu hallerdeyiz. Hala uslanmadık mı?

Artık geleceği olan, hırslı ve karakterli bir takım kurmamız gerekiyor. Bu takım söylediğim sebepler yüzünden Fatih Terim tarafından kurulamaz. Ünal Aysal bana göre gelir gelmez hatayla başlamak üzere. Tamam bugün 17 Mayıs, ama güzel 17 Mayıs 2000'de kaldı. Aradan 11 yıl geçti. Ezeli rakibimiz her seferinde "ee tamam siz de bir kupa kazandınız diye ..." gibi cümlelerle kazanılan kupayı geçiştirmeye çalışsa da haklı oldukları bir taraf var. Eğer bu şekilde geçmiş başarılara göre duygusal olarak hareket edilirse biz de böyle şu anki şampiyonluk yarışını sadece seyrederiz. Fenerbahçe'nin çekiştiği takımların şampiyon olmasını isteriz. Artık uyanın! Artık yeni bir 96- 2000 jenerasyonu yaratmamız gerekiyor. Fatih Terim daha önce 2002 yılında şampiyon olmuş takımın başına geçti. O zaman başarı gelmedi. Şimdi bu kadar tehlikeli bir takımın üzerine gelince mi eski başarılar gelecek? Bahsedilen başarılar geçmişte kaldı. Yeni başarılar için EGO'su tavan yapmamış, başarıya aç ve yenilikçi kişilerin kulüpte çalışması gerekiyor.

9 yorum:

beyenpe dedi ki...

Nokta. Eline saglik.

Sakuragi dedi ki...

Dediklerine aynen katılıyorum..Fatih terim'in gelmesi ile tugay ile yollar ayrılacak deniyor ki yazık oldu tugay'a da..

Takımdaki yeniçeri zihniyeti dahada güçlenecek bu hamle ile..Servet ,hakan balta , mustafa sarp , barış , aydın , ayhan gibi sadece GAZ ile oynayabilen adamlar içinse bulunmaz nimet oldu..Fatih terim kesinlikle bu adamlardan vazgeçmicektir..ihale takımdaki yabancılara kesilecek..

Bahsettiğin ultraslandaki düdük makarnalarıda zamanında "istifa istifa fatih terim istifa" diye tempo tutmuşlardı

Bahsi geçen peter kenyon, michael kurt gibi adamlarla " HER ŞEYİ BEN BİLİRİM !! "modundaki fatih terim'in geçinebilme ihtimalide düşündürücü..

Eğer galatasaray'ın başına gelecekse ki malesef gelecek..Artık onunda bazı gerçeklerin farkına varması lazım.

Adsız dedi ki...

abdullah avcı yada van gaal'i takımın başında görmek isterdim ama pek mümkün gözükmemekte.. fatih terim'in gelmesi takımda beklenen revizyonun gerçekleşmesine engel olacaktır seneye de mustafalı servetli kadromuzla düşememye oynarız..

Umut dedi ki...

Bu yazıyı tarihe not düşün, Düşünki ileride yazan arkadaş geriye dönüp baksın ve ben ne cahillik yapmışım desin...

livornatel dedi ki...

klose ve drogbra hariç tüm söylediklerine katılıyorum.

Adsız dedi ki...

açıkcası söylediklerinizin büyük bölümüne katılmıyorum. saydığınız yerli oyuncuların büyük bölümü gidecek. mustafa sarp, hakan balta, barış özbek gitti sayılır. ayrıca servet sırf sümkürdüğü için mi kötü futbolcu oldu? bazen kazmalıklar yapsada, rijkaard'la büyük sorunlar yaşasa da akıllanmışa benziyor. ayrıca servet'i gönderip genç takımdan 18 yaşındaki çocuklarla mı dolduracaklar stoper mevkiini.

genç jenerasyon yaratılmasını kesinlikle destekliyorum. ama tecrübeli oyuncularla harmanlamak lazım gençleri. yoksa inanın takım şu anki halinden daha kötü durumda olur. msesla kaleye emirhan'ı geçirsek aykut'tan zapata'dan bi farkı olmaz.kaleye kesinlikle çok iyi bir kaleci almamız lazım.

firat selcuk dedi ki...

@umut,
ben de bu cirkin yorumunu onayladım ki insanlar ibret alsın, bir insanın dusuncesini begenmeyip bunu cehaletle suclamanın esas cahillik oldugunu herkes anlasın diye.

yazıyı ben yazmadım bu arada, arada benim adıma kufurler iceren yorumlar da geldi. ben yazmayınca daha az kufur gelecek biliyorum, onun icin yazdım bu uyarıyı. yazıyı kimin yazdıgı yazının en altında yazıyor ama yıllardır ogrenilemedi bu bloglarda..

Erdem Karakuş dedi ki...

3 farklı düşünce;

Fatih Terim'i getirmek vizyonsuzluk da, Abdullah Avcı mı vizyon? Abdullah Avcı kim ya, nedir bu kadar büyüten bu adamı? Overrated.

Önyargı, önyargı, önyargı.

Fatih Terim'in egosunu beğenmeyenler Mourinho'yu büyük teknik direktör ilan etmesin bir zahmet.

Mithra dedi ki...

@umut

umarım yanılırım. umarım başarılı olur fatih hoca. fatih terim geldi, diye ağlayayım mı? başka bir takım mı tutayım? ben sadece olabilecekleri öngörüyorum. katılırsın katılmazsın. düşünceni adam gibi belirtirsin. "zaaaa xd göt olacaksın hehe" mantığında değil.

fatih hoca o ismini verdiğim oyuncuları seviyor. türkiye'nin en iyi oyuncuları olarak görüyor. demek oluyor ki bu adamlarla oynamaya devam edeceğiz. yine aynı dönemleri hatırlatmakta fayda var. fatih hoca ofsayt taktiğini de seven bir hoca. bu oyuncularla ofsayt taktiğini yapmayı hayal bile edemiyorum. bunun dışında ofansif gücümüz zaten takım nasıl dizilirse dizilsin zaten belli bir seviye de olacaktır. fatih terim'in kuracağı defans hattından, fatih hoca'nın devasa egosundan, bazı oyuncuları haketmediği şekilde oynatacağını tahmin ediyorum. fatih terim'in yanlış bir seçim olduğuna inanıyorum. sadece bu kadar. üstelik bu görüşlere de oldukça fazla kişi katılıyor.

@adsız

servet'e iyi futbolcu diyebilmek için servet'in yanına süpürücü defans almak gerekiyor. çünkü servet maç boyunca kesici özelliğinden dolayı oldukça önemli hatalar yapıyor. örneğin hakan balta'nın açıklarını kapatmak için en önden koşturuyor. sonra belini döndüremediği için metrelerce o da açık veriyor. mesela servet'e uygun isimler song ve emre güngör'dür. bu iki isimle yan yana oynadığı zaman servet çok iyi futbolcu oldu. yanında neill, gökhan zan, meira gibi isimler oynadığı zaman anlıyoruz ki servet aslında çok da sağlam bir adam değilmiş. yani servet takımı kısıtlamış oluyor. servet'e endekslenmiş bir defans hattımız oluyor.

bu arada hava toplarına çıkışı da kötü. sadece cüssesiyle kendine avantaj sağlıyor. zaten hava toplarına çıkışı iyi olsa yanındaki neill,gökhan zan, balta gibi boy ortalaması 1.90 olan 4 kişi alex'e de kafa vurdurmazdı, semihe'e de.

gel gelelim bir de servet'in yeniçeriliğine. rijkaard'ı istemediği için yediği hatalı goller var, cem sultan'a attığı tokat var. sümkürüğünden banane. isterse sahaya işesin. önce insana insan gibi davransın.

  ©Artemio Franchi. Template by Dicas Blogger.

TOPO