8.06.2011

Fiorentina: Serie A'nın En Fazla Kar Eden Kulübü & 5

Uzun yazının yeni parçasıyla beraberiz. En son Şampiyonlar Ligi'ne katılmanın bir takımı ligin en çok kar eden kulübü yapma yolunda nasıl katkısı olduğunu görmüştük.

5. Bölüm: TV-Yayın ve Stat Gelirleri


Fiorentina'nın devamlı işletme planında, birçok İtalyan kulübünde olduğu gibi, aslan payını yayın geliri oluştururken maç günü gelirleri bu tabloda sadece %13'lük bir payla yer alıyor. Hatta 20 milyon Euro'luk reklam gelirleri diğer önemli İtalyan kulüplerininkilerle karşılaştırıldığında (Milan 63 milyon €, Juventus 56 milyon €, Inter 48 milyon € ve Roma 38 milyon €) yayın gelirlerine olan bağımlılık iyice belirgin hale geliyor.

Gerçekten de Deloitte'in raporlarına bakıldığında Fiorentina yayın gelirleri sıralamasında 69 milyon Euro'yla 13. sırada bulunuyor. Bu sizleri şaşırtabilir. Ancak 22.4 milyon Euro'luk Şampiyonlar Ligi yayın hakkı bedeli düşünüldüğünde normal. Diğer tarafta liglerinden kazandıkları yayın hakkı bedeliyse 2004'te Serie B'de kazanılan 12 milyon Euro'dan 45 milyon Euro'ya çıkarak dörde katlandı. Bu etkileyici bir ayrıntı elbette ama Juventus, Inter ve Milan'ın 90-100 milyon Euro arası gelirleri düşünüldüğünde Viola'nın daha gidecek çok yolu var.

Bu yüksek eşitsizlik diğer kulüplerin lig için gerçek bir rekabet ortamı oluşturmasını çok zorlaştırıyor. Ki Fiorentina Başkanı Diego Della Valle'in durumdan memnun olmayan diğer kulüp başkanlarıyla birlikte gelir dağıtım sisteminin değişmesi ve kulüplerin tek tek değerlendirildiği bir sisteme geçilmesi için kampanya başlatmasının sebebi de buydu: "Eğer Juve, Milan ve Inter Serie A'yı bir maskaralığa çevirmek istiyorsa bunu da kabul edebiliriz. Genç takımları sahaya sürer, saçma sapan bir İtalyan futbolu oluşmasını sağlarız."
Bu kampanya sayesinde bu sezonun başından itibaren eşitlikçi olmayan yapının değişmesine ve bu sezon(2010/11) başından itibaren daha merkezi ve adil bir yapının kurulmasına yol açtı. Bu yıl Serie A'nın yayın haklarına sahip Infront Sports geçen sezona göre %20'lik bir artışla 1 milyar Euro'nun üstünde bir miktarı kulüplere garanti etti, ancak kurulan yeni yapı içinde bu artışın nasıl bir etki yapacağı belirsiz.

Gelirlerinde küçük bir azalmaya sebep olsa da, hala büyük kulüplerin daha çok hoşuna gidecek karmaşık bir dağıtım formülü bulunuyor: Yeni düzenlemeyle, gelirin %40'ı bütün kulüplere eşit dağıtılıp, %30'u taraftar sayısı(%25) ve kulüp şehrinin nüfusuna göre(%5) ve kalan %30 da geçmişte alınan sonuçlara göre paylaştırılacak. (%5'i geçen sezona, %15'i son 5 sezona, %10'u 1946'dan son 5 sezona kadar kalan zaman dilimine göre)

Fiorentina ne kadar gelir elde edecekleri hakkındaki bu belirsizliğin, televizyon gelirlerinin çok büyük etkisi düşünüldüğünde senelik planı oluşturmada kendileri için önemli bir güçlük olduğunu açıkça ifade etti ve iki Milan ekibi; İnter, Milan ve iki Roma bölgesi takımı; Juve ve Napoli'den sonra en çok izlenen takım olduklarına dikkat çekti.
Daha önce de bahsettiğimiz gibi Şampiyonlar Ligi gelirleri kulübün gelir artışında, yukarıdaki grafikte de açıkça görüldüğü gibi, hayati bir öneme sahip. Geçtiğimiz yıl 22 milyon Euro'luk yayın, 3 milyon Euro'luk bilet ve 2 milyon Euro'luk sponsor gelirleriyle kulübün gelirlerinin çeyreğinden fazlasını(%28) oluşturmaktaydı. Kulübün kendi hesaplarının açıkça gösterdiği gibi Şampiyonlar Ligi ekonomik olarak çok çok önemli. Hatta bunu bir kere daha tekrarlamakta sakınca yok. 2009/10 gelirlerinin 2009 hesaplarında gösterilmesi yüzünden gelecek yılın hesapları Avrupa'nın en önemli turnuvasının gelirlerinin yokluğundan çok etkilenecek.

Bu noktada unutulmaması gereken kısım ise UEFA Avrupa Ligi gelirleri. Şampiyonlar Ligi'ndeki yokluğun oluşturduğu boşluğun küçücük bir bölümünü kapatabilecek olsa da onun getirdiği kazancın yakınından bile geçemeyeceği aşikar. Örneklemek gerekirse geçen sezon(09/10) UEFA Avrupa Ligi'nde İtalya'yı temsil eden üç takım(Roma, Lazio ve Genoa) ortalama olarak takım başına 2 milyon Euro civarı kazandı, Şampiyonlar Ligi'ndeki dört takım(Inter, Juve, Milan ve Fiorentina) ise yine ortalama alındığında takım başına 29 milyon Euro civarı para kazandı.

Bütün İtalyan kulüpleri gibi Fiorentina da sadece 12.8 milyon Euro(net olarak 1.7 milyonu deplasman takımlarına verildi) kazanç sağlayabilen maç günü gelirlerini yükseltmenin yollarını arıyor. Ama yine de 2009'dan itibaren 2.3 milyon Euro'luk düşüşün önüne geçilemedi(16.8 milyondan 14.5 milyona). Tabii bu, mantıklı sebepler yüzünden meydana geldi: (1)Avrupa'daki evde oynanan maç sayısının 8 maçtan 5 maça düşüşü, (2)üst sıra takımlarına karşı oynanan maçların birçoğunun 2009/10 sezonunda ikinci yarıya denk gelmesi ve (3)stadyumlara giriş kurallarının iyiden iyiye daha sıkı hale gelmesi.

Hala İtalya genelinde Milan, Roma, Napoli ve Lazio'nun arkasında altıncı sırada yer alsa da seyirci sayısı 31.507'den 27.248'e düştü. Floransa'nın büyük şehirlerle arasındaki fark düşünüldüğünde pek de kötü sayılmaz. Hatta Fiorentina'nın stat gelirleri Juve'nin 17 milyon Euro'luk ve Roma'nın 19 milyon Euro'luk gelirlerinin arkasında sayılmasa da Inter ve Milan, 39 milyon euro ve 31 milyon euro'luk gelirleriyle çok daha yukarıdalar.
Bununla televizyon gelirlerine bağımlılığı azaltmak ve Avrupalı rakipleriyle mücadeleyi sürdürmek için İtalya'da maç günü gelirlerinde kesinlikle bir artış gerektiği ortada. Real Madrid'in yıllık maç günü gelirleri 129 milyon Euro'yla Viola'nın bu kalemdeki gelirini ona katlıyor. İngiliz kulüpleri de bu kalemde çok daha yukarıda: Manchester United 122 milyon Euro, Arsenal 115 milyon Euro para kazanıyor taraftarlarının/seyircilerinin maç günündeki harcamalarından.

Fiorentina bu sayılara yaklaşmak için taraftarı çekebilecek birkaç yeniliğe imza attı. Loca sayılarını arttırdı, aileler için çeşitli promosyonlar yaptı ve TicketOne şirketiyle yeni bir bilet sistemi için anlaşma yaptı. Fakat yeni stadyumun, gelirleri arttırmak ve kulübün işletme planında büyük bir değişiklik için en önemli ihtiyaç olduğu ortada.

Fiorentina, 47.282 kişilik Artemio Franchi Stadı'nda 1931'den beri maçlarını oynamakta ve bunun doğal sonucu olarak kulübün statla tarihi bağları çok kuvvetli. Buna rağmen betonarmeden yapılmış olan stat her ne kadar birkaç kez yenilenmiş olsa da modern futbol için eskide kalmış bir yapıya sahip.

Daha üretken bir stadyum ihtiyacı da Floransa'nın Castello bölgesinde "Citadella Viola" projesinin düşünülmesini sağladı. Bu proje yeni bir stadyumu, bir antrenman sahasını, yönetim binasını ve mağazaları içeriyordu. Viola yönetimi bu projeyi "kulübün gelişimi için kaçınılmaz bir stratejik öncelik" olarak ifade etti. Ancak Andrea Della Valle'in geçen senenin Ekim'inde yaptığı açıklamayla yerel otoritelerin desteğinin eksikliği bu rüyanın sonunu getirdi: "Citadella için fikir ilk ortaya çıktığından beri mücadele veriyoruz ancak daha fazla yapamayacağız. Kardeşim ve ben yorulduk ve görünüşe bakılırsa yerel yönetim isteklerimizi kabul etmeyecek." Asla, asla dememek gerek ama kulüp gelirlerini yükseltmek için alternatif yollara mecbur kalabilir.
Bu konuda gelişim sağlamak adına 2009'da 17.7 milyon Euro'ya düşen kulübün reklam gelirlerinin arttırılması amacı güdülüyor. Mazda'yla 2012/13 sezonunun sonuna kadar sürecek yıllık 4 milyon Euro getiren yeni bir forma reklamı anlaşması imzalandı. Bu yeni anlaşma başka bir Japon araba firması Toyota'yla olan eski anlaşmanın yerini doldurdu ve Fiorentina tıpkı Barça'yla Unicef arasındaki anlaşma gibi Save The Children derneğiyle bir anlaşma daha imzaladı.

Gelirlerdeki artışa rağmen Fiorentina bu kalemde de lider İtalyan kulüplerinin bir kademe altında: Milan-Emirates 12 milyon Euro, Inter-Pirelli 9 milyon Euro, Juve-Betclic 8 milyon Euro ve Roma-Wind 7 milyon Euro. Bu kulüpler malzeme sağlayıcılarından da Fiorentina'nın Lotto'yla olan anlaşmasından aldığından daha fazla gelir sağlıyor. Fiorentina'nın reklam gelirleri Avrupa'ya katılmaları sayesinde yıllık 1.7 milyon Euro'ya çıksa da bu miktar hala okyanusta bir damla.

- 5. bölüm burada bitti ki bu dev yazının en okunası ve keyifli parçalarından biri olduğunu düşünüyorum, sonraki bölümde yıllık ücretlerden devam edeceğiz-

2 yorum:

Adsız dedi ki...

basarı ? sıfır

Adsız dedi ki...

http://www.youtube.com/watch?v=XbhWoR8DpGc

forza viola :)

  ©Artemio Franchi. Template by Dicas Blogger.

TOPO