14.04.2017

Olaylı 1994 ve Finali: Schumacher vs Hill


1994, Formula 1 severler tarafından asla güzel duygularla hatırlanamayacak bir yıl olmuştur. Henüz sezonun üçüncü yarışı olan San Marino GP’de Rolan Ratzenberger ve Ayrton Senna’nın hayatlarını kaybetmeleri sezonun geri kalanında morallerin yükselmeyeceğinin garantisi olmuş, gelecek diğer skandalları bile gölgelemiştir. Bu kötü sezonun kapanış perdesi de son derece şaibeli bir şekilde inmiştir.


              1994 sezonundaki trajediyi bir kenara koyarsak sezona damga vuran isimler Benetton-Ford takımı ve F1’deki üçüncü sezonunu geçirmekte olan genç pilotu Michael Schumacher’di. 8. yarış olan Britanya GP’sine kadar 6 yarış kazanan Alman pilot, en yakın rakibi İngiliz pilot Damon Hill’le olan farkı iyice açmıştı. Sezonun geri kalanında da oldukça tartışılacak olan konu ise Michael Schumacher’in aracının kullanılması yasak olan elektronik desteklere sahip olup olmadığıydı.

                Schumacher pistte harikalar yaratsa da rakipleri ve hatta takım arkadaşı Jor Verstappen (Max’ın babası) Schumacher’in bu başarısının ardında saf yetenekten fazlası olduğuna inanıyorlardı. Schumacher startlarda çok başarılı çıkış yapıyor, turlar geçtikçe rakiplerine farklar atıyordu. Hatta Senna, Japonya GP’de ikinci turda yarış dışı kaldıktan sonra pistin kenarından Schumacher’in aracını dikkatle izlemiş ve dinlemiş, illegal bir çekiş kontrol sistemi kullanıp kullanmadığını çözmeye çalıştıktan sonra pite dönüp Williams ekibine kesin bir dille Benetton’ın hileli araç kullandığını açıklamıştı.
               

             Schumacher’in aracını kullanan Jor Verstappen’in “Michael beni karting yarışlarında geçemezdi ancak ben de onu pistte geçemiyordum. Onun aracını kullandığımda onun aldığı performansı alamadım ve direksiyonda benim aracımda olmayan bazı düğmeler vardı. Beni nasıl yenebildiğini o zaman anladım. Takım menajeri Flavio Brivatore’ye bu durumu sorduğumda ‘Bunun hakkında konuşmayalım’ dedi” şeklinde demeçleri mevcut.

                FIA ilerleyen zamanlarda Ferrari  ve McLaren ile birlikte Benetton’a da soruşturma açmış, Ferrari gereken verileri hızla FIA’ya verirken McLaren ve Benetton verileri vermeyi reddettiklerinden 100.000 dolar cezaya çarptırılmıştı. FIA yaptığı araştırmada McLaren’in yazılımının vites değiştirmeye yardımcı olduğunu ve legal kabul edildiğini, Benetton’ın ise çekiş kontrol sistemine etki eden bir elektronik yazılım kullandığını ancak bunu yarışlarda kullandıklarına dair bir kanıt olmadığı için ceza veremeyeceklerini açıklayacaktı.

                Senna’nın bir diğer şüphesi ise, sonradan doğruluğu bir kazayla ortaya çıkacak olan, Benetton’ın yakıt pompalarının diğer takımlara göre daha hızlı yakıt doldurduğuydu. Jor Verstappen’in başına gelen kazadan sonra Benetton’ın pompalarındaki filtrelerin söküldüğü, bunun da yüzde 12,5 gibi bir hız sağladığı ortaya çıkmıştı. FIA ise burada cezayı Benetton’a değil pompaları üreten Intertechnique firmasına kesmişti. Benetton yetkililerine göre ise bu işi yapan tek takım değillerdi ve yakalanmalarının tek sebebi başlarına gelen kazaydı.

                8. yarış Britanya GP’sinde ise Damon Hill galip gelmiş, Schumacher de ikinci olmuştu. Fakat Schumacher atılan iki formasyon turunda da Hill’i geçtiği için aldığı 5 saniyelik cezaya takım emirleri gereği uymamıştı. Benetton yarış sonuna kadar cezaya itiraz edip kaldırtmaya çalışsa da Schumacher’e siyah bayrak sallanmıştı, yani diskalifiye olmuştu. Schumacher’e yarıştan men cezası verilmesi konuşulsa da Benetton karara hemen itiraz ederek ceza açıklanana kadar Schumacher’in yarışabilmesine imkan sağlamıştı. Bu sırada puan durumu Schumacher 66, Hill 39 şeklindeydi.


                Almanya’daki yarışı tamamlayamayan Schumacher, Macaristan’da kazanarak sezon sonu yaklaşırken şampiyonluğu cebine koymuş gibiydi. Bir diğer tartışmalı karar ise Spa’da yani Belçika’da geldi. Yarışı kazanan Schumacher’in aracının altındaki ahşap gövde, izin verilenden yüzde 10 daha fazla aşınmıştı. 11 mm olması gereken gövde 7,4 mm olarak ölçülmüştü. Bu sebeple Schumacher bir kez daha diskalifiye oluyordu. Yarış öncesi testlerin ıslak zeminde, yarışın ise kuru zeminde olduğunu söyleyen Schumacher aracın piste sürttüğünü son anda fark ettiklerini ve aracı yarım cm kaldırdıklarını açıklamıştı fakat bu  yeterli olmamıştı. Britanya GP’sinden kalan bayrak cezasına yapılan itiraz da reddedilince Schumacher’e iki yarış ceza verilmişti. Bu da kalan 5 yarıştan 2sini kaçıracağı anlamına geliyordu.

                Söylenenlere göre Benetton ve FIA pazarlığa oturmuş, Spa ve Silverstone (Britanya) diskalifiyelerine karşılık yakıt ikmal ve elektronik aksam konularında ceza almayacakları konusunda anlaşmışlardı. Formula 1’in meşhur politik dümenleri bir kez daha devredeydi.

                Hill, Schumacher’in kaçırdığı İtalya ve Portekiz GP’lerini kazanırken, Schumacher geri döndüğü İspanya GP’sini Hill’in önünde ilk sırada tamamlamıştı. Sondan bir önceki yarış olan Japonya GP’si Suzuka’da ise iş tersine dönmüş bu sefer damalı bayrağı önde geçen isim Hill olurken Schumacher ikinci kalmıştı. Sezonun son yarışına girilirken puan durumu Schumacher 92, Hill 91di.


                Yazının başlığına konu olan olay ise son yarış olan Avustralya GP’sinin 35. turunda gerçekleşti. İki yarış önce David Coulthard’ın yerine Williams’a gelen Nigel Mansell’ın pole pozisyonunda başladığı yarışta kısa bir süre sonra klasik görüntü oluşmuş, Schumacher-Hill ilk iki sırayı diğer rakiplerine fark atarak kapatmışlardı. Schumacher 35. turda East Terrace virajında aracının kontrolünü kaybederek duvara hafif bir temasta bulundu, bunu fırsat bilen Hill bir sonraki virajda içeriden atak yapmayı denedi fakat Schumacher agresif bir şekilde virajı alıp içeriye girmek isteyince iki araç çarpıştı. Havalanan Benetton yarış dışı kalırken Hill’in Williams’ı da ilk görüşte ufak hasarla pite gelse de pitte sorunun büyük olduğu ortaya çıktı ve Hill yarış dışı kaldı. Bu Schumacher’in şampiyonluğunu ilan etmesi anlamına geliyordu. Bir FIA yetkilisinin açıklamasına göre "böyle bir sezona yakışan bir son" olmuştu.

                Bu kazada kimin suçlu olduğu hala tartışılmakta. Bir kesim Schumacher’in 3 yıl sonra aynı şeyi Villeneuve’e karşı denediğini ve başarısız olduğunu yani Schumacher’in bunu bilinçli yaptığını savunurken, diğer kesim Hill’in sabırsız davranarak erken atak yaptığını, Schumacher’in önceki kazasının paniğiyle arkadan gelen Hill’i fark etmemiş olabileceğini savunmakta. Bazıları ise Senna/Prost kazalarını öne sürerek bunun o zamanlar için F1’de olağan bir durum olduğunu söylemekte ve Hill’in de önde olsa benzer bir şey deneyebileceğini söylemekte. Hill’in de ilerleyen sezonlarda Schumacher’e karşı temiz yarışmadığı yarışlar mevcut. 1995 Silverstone kazası, 1997 Japonya’da Schumacher tur bindirirken vakit kaybettirmesi gibi. Bir not olarak FIA’nın 1997’de Schumacher’i ağır bir şekilde cezalandırarak bu rakibe çarpma işine el attığını belirtmekte fayda var.


                Hill’in Schumacher hakkında söylediği sözlerle yazıyı bitiriyorum. “Michael açık şekilde oldukça yetenekli ve kararlı bir sürücüydü ancak birlikte olduğu ekip kazanmak için ne gerekiyorsa yapmaya yatkın insanlardan oluşuyordu.”



Bu yazı ArtemioFranchi.org dışında kaynak gösterilse dahi izin alınmadan yayınlanamaz.

Hiç yorum yok:

  ©Artemio Franchi. Template by Dicas Blogger.

TOPO