9.04.2017

Start Finish: 2017 Çin GP


Sezon başlangıç heyecanını atınca sıralama turları için ayrı yazı yazma hevesini kendimde bulamadım. Zaten Verstappen'in motor problemiyle 17. olması (Giovinazzi ceza alınca 16. oldu) ve Giovinazzi'nin kazası dışında çok akılda kalacak şeyler olmadı. Vettel ve Bottas'ın 0.001 lik farkla ikinci ve üçüncü sırayı alması belki ilginç bir not olarak düşülebilir, düştü.

Yarışa geçelim:

-Yarıştan önce beklenen ve yağan yağmur, yarış başlangıcında ortalarda görünmeyince geride temiz bir hava ancak kaygan bir pist bıraktı.

-Çin'de görev yapan reji o kadar vasat bir performans gösterdi ki startta tam karşıdan ve fizandan yapılan çekim yüzünden ben birçok araç yerinde kaldı sandım. Bakıyorum bakıyorum Hamilton traktörle geliyormuş gibi bir süratle hareket ediyor, ayıp lan. Viraja yaklaştıklarında esas heyecanı yaşadık.

-Yanlış hatırlıyor olabilirim ancak Palmer sanırım formasyon turundan sonra pite girip lastik değiştirdi ve yarışa pitten başlamayı, ıslak zeminde uygun olmayan lastiklerle yarışmaya tercih etti.

-Carlos Sainz bir risk aldı ve diğer rakiplerine göre daha yumuşak, yani zemini kavrayamayacak lastiklerle start alarak zemin kuruduğunda avantaj yakalamayı düşündü ancak felaket bir start performansı gösterdi. Bu performansa rağmen yarışı 7. sırada bitirmeyi başararak günün benim açımdan en başarılı ikinci ismi oldu.

-Günün bence en başarılı ismi, adamım diye söylemiyorum, Max Verstappen'di ki Günün Sürücüsü ödülünü de kazandı. 16. sıradan başladığı startta daha ilk viraja gelirken birkaç kişiyi geçmişti, tur sonundaysa 7. sıradaydı. Yarışı da takım arkadaşı Ricciardo'nun önünde üçüncü sırada bitirdi. Bu performansında elbette Mercedes-Ferrari-RedBull araçlarının farklı klansmanda olmasının da etkisi var. Fakat 3. sıradan başlayıp güvenlik aracı girdiğinde 13.lüğe kadar düşüp, kolayca geri gelemeyen Bottas da bu teorinin antitezi olarak önümüzde duruyor.

-Güvenlik aracı niye girdi? İlk turda Perez-Stroll ufak bir temas yaşadı ve Stroll çakıl havuzuna saplanarak yarış dışı kaldı. Ancak bu yüzden girmedi. Bu kaza sebebiyle VSC uygulaması devreye girdi. Vettel fırsattan istifade hemen pit yaparak ilerde liderlik için savaşma hesabı yaparken...

-Dün sıralama turlarında ikinci seansa geçerek büyük başarı yakalayan Giovinazzi, start düzlüğüne girerken arka lastiği suni çime kaptırmış, duvara çarpıp aracının bir yarısını pert etmişti. 15.lik garantiyken vites kutusunu da değiştirmek zorunda kalıp 20. sıradan başlamıştı. Yarışta da aynı yerde bu sefer düz yolda giderken, devasa medya merkezinin altında kalan ıslak zeminde kaydı ve duvara girerek güvenlik aracının da piste girmesine yol açtı. Hemen önünde giden takım arkadaşı Ericsson'un da aynı yerde pist dışına çıkışı Sauber'in dünden hiç ders almadığını gösterdi.

-Giovinazzi açısından büyük şanssızlık tabi ki. Herkes "bu genç pilot şansı hak ediyor" derken üst üste iki kaza yapması hoş olmadı. Ayrıca ilerde Ferrari koltuğuna aday gösterilen bir ismin Ferrari'ye dolaylı olarak bu kadar zarar vermesi de kaderin bir cilvesi oldu. Güvenlik aracının girişi Vettel'in bütün planlarını bozdu, Gio'nun yapabileceği daha kötü şey direkt gidip Raikkonen veya Vettel'den birine vurması olurdu sanırım.

-Özel bir yeteneğin sinyalini veren sürücüler söz konusu olduğunda bu olaylar gözardı edilebiliyor. Michael Schumacher de daha ilk F1 test sürüşünde kaza yapmış misal. Ancak Giovinazzi yetenekli olsa da henüz "inanılmaz yetenek" ışığı veren bir isim değil. Bakalım kariyerine etkisi ne olacak.

-Güvenlik aracı girdiğinde ne olduğunu anlayamadık ancak Valtteri Bottas taa en gerilere bir yerlere kayboldu. En son haber alındığında 13. sıradaydı.

-Vettel ve Raikkonen bu kargaşadan sonra Verstappen-Ricciardo ikilisinin arkasında kaldı. Verstappen'i geçmelerinin zor olacağı belliydi ancak Verstappen, Ricciardo'yu avlayarak Hamilton'ın peşine takıldı.


-Raikkonen'i sevmediğim için yazmadığıma söz vererek yazıyorum. Raikkonen bugün Ferrari'nin pitstop stratejileri nedeniyle kayba uğrasa da, Ricciardo'ya karşı atak yapamayarak Vettel'in zamanından çalmış ve zirve mücadelesine taş koymuştur. Vettel kendisini geçtikten sonra Ricciardo'nun ardına geldi. İnanılmaz bir lastik lastiğe mücadeleden sonra Ricciardo'yu geçip Verstappen'in peşine takıldı.

-Burada biraz hayalkırıklığı yaşadık açıkçası çünkü heyecanlı bir savaş beklerken Verstappen blokaj yapmak zorunda kalarak pist dışına çıktı ve Vettel yanından geçti gitti. Bu sırada Hamilton en önde süzülüp gidiyordu.

-Ön sıralarda yarış sonundaki kısa bir Ricciardo-Verstappen çekişmesi dışında başka bir değişim yaşanmadı. Hamilton haklı bir galibiyet alarak pilotlar şampiyonasında Vettel ile eşit duruma gelirken, Mercedes de Ferrari'nin 1 puan önüne geçti.

-Yarıştan aklımda kalan diğer detaylardan en sinir bozucu olanı ise McLaren Honda'nın Fernando Alonso'ya yaşattıkları. Bunu milyonuncu kez belirtiyorum belki ama durumun vehameti için önemli. Fernando Alonso'ya karşı Schumacher dönemine dayanan bir sevgisizliğim var. Fakat kendisinin kalitesindeki bir pilota düzgün çalışan bir araç veremeyen McLaren Honda'nın Formula 1'de YERİ YOK. Yapamayan s.... gitsin. (Twitter'da açık açık yazdım burada niye sansürlüyorsam, blog elit bir ortam diye sanırım).

-Alonso altındaki hurdaya rağmen kendi cümlesiyle "hayvan gibi zorlayarak" 7. sıraya geldi ve burayı inatla savunmaya çalıştı. Ancak araba o kadar boktan bir durumda ki yanından önce Bottas sonra Sainz süzülerek geçip giderken hiçbir şey yapamadı. Aynı Avustralya'da olduğu gibi. Sonra da aracı bozuldu ve yarış dışı kaldı. Takım arkadaşı Vandoorne da yakıt basınç problemiyle daha 10 tur olmadan yarış dışı kalmıştı.

-Sezon öncesi gülüp eğleniyorduk, şakasını yapıyorduk tamam da "nasıl olsa düzeltirler" düşüncesi de aklımızın bir köşesindeydi.

-Yeni bir takım olsa, daha ikinci yarışı olsa bunlar gözardı edilir. Kaç yıldır bu camiada olan isimler daha yarış tamamlayacak araba yapamıyorsa hiç yapmasınlar daha iyi. Yarış dışı kalan 5 isim var, 3 tanesi araç yüzünden, bunun iki tanesi McLaren Honda. E zaten iki aracınız var lan bari birine yüklenin de o bitirsin yarışı.

-6. viraj resmen geçiş yeri oldu. Neredeyse bütün geçişler burada yaşandı.

-Manasız sevinç çığlıklarıyla akıllarda yer eden Mercedes yarış mühendisi Tony Ross, bu sefer de Valtteri BottasNico Rosberg ile karıştırdı. 

-Bu sefer kısa bir arayla, hemen haftaya Bahreyn GP var. Daha güzel ve heyecanlı bir yarış izlemek dileklerimle, okuduğunuz için teşekkür ediyorum.

Otostop çekerek daha hızlı gideceğini anlayan Alonso

Hiç yorum yok:

  ©Artemio Franchi. Template by Dicas Blogger.

TOPO