13.06.2011

Şangay 2011 Geliyor!

Şangay'da düzenlenecek Dünya Su Oyunları Şampiyonası öncesinde yavaş yavaş ısınıp bilgilendirmeye başlamak gerek. Gündüz saatlerinde Twitter üzerinden biraz özet geçmiştim, blogdan da toparlanmış halde bulunmalılar. Zaten bloga yazılması gerekenleri Twitter'da yaza yaza bloglar epeyce hasar gördü, bu şekilde durumu düzeltmek gerek.

Neyse, olan olmuş, biz yüzme dünyasına doğru yavaşça göz atalım.

İlk bilgi Zimbabveli kadın yüzücü Kirsty Coventry'den geliyor. Kendisinden 200 veya 400 metre bireysel karışıkta altın bekleyen veya en azından bunu beklemeye kendini şartlandıran biriyim. O yüzden bu sezon karışıktaki performanslarına dikkat eder oldum. 200 metrede son yarışta Hannah Miley'e geçildi kendisi. Kaldı ki sezon içerisinde hem 200 hem de 400 metre bireysel karışıkta Miley'den daha iyi dereceler elde etti. Yine de Zimbabveli sporcu benim bir altın beklediğim bireysel karışıkta kadınlardaki iki dalda da pek umut vermiyor. Ayrıca bu dalda önemli bir rakibi de 2008'de 18 yaşında kısa kulvarda dünya rekoru kırma başarısı gösteren İspanyol Belmonte olacak.

Erkeklerde Olimpiyat dendi mi Phelps akla gelir ancak Phelps'in arkasında nefis performanslara imza atan Laszlo Cseh pek akla gelmez. Eh bu normal karşılanacak bir şey düşününce. Cseh 2008 Olimpiyat Oyunları sonrası kendini iyi geliştirdi ve 2012 Londra Olimpiyat Oyunları öncesinde Phelps'e gözdağı vermeye başladı diyebiliriz. Şangay 2011 ikisinin mücadelesine tanıklık etmek için harika bir fırsat bu açıdan. 400 metre bireysel karışıkta Cseh muhtemelen Şangay'da altın madalya sahibi olacak. Olimpiyatlarda hedefine ulaşan Phelps 400 karışıkta bir daha yüzmeyeceğini açıklamıştı. Cseh bu dalda rahatlıkla şampiyon olabilmeli.

Cseh'in esas sürprizi gerçekleştirebilmesi için 200 metre bireysel karışıkta direnmesi lazım Amerikalı balık adama ama iki ismin sezon boyu yaptığı en iyi derecelere bakınca Phelps uçup gidiyor. Phelps 200 metre bireysel karışıkta 2011'in en iyi dereceleri karşılaştırıldığı zaman Cseh'e 2 saniyenin üzerinde bir fark atmakta. Bunun dışında 200 metrede Phelps'e karşı koyması muhtemel bir diğer isim ise Ryan Lochte. Bu sezona çok formda girmese de hatırlanacağı üzere 2008 Pekin Olimpiyat Oyunları'nda 200 ve 400 bireysel karışıkta altını alan Phelps ve gümüşü alan Cseh'in ardındaki isim olmuştu Lochte.

Mayolarla ilgili yeni düzenlemeler, yani teknolojik mayoların yasaklanması bize şunu anlatıyor: Yüzücüler arasındaki teknoloji farkı kalktı. Bundan sonra iki yıldır olduğu gibi bireysel yetenekler, taktikler, performanslar, güçler ayıracak sporcuları.

Favoriler veya özel olarak takip ettiğim sporculara değineceğim ancak şunu belirtmeden geçmemeliyim(Sona bırakırsam unuturum diye çekiniyorum): Ev sahibi ülke Çin'in sporcuları beklenenden çok daha ciddi ve iddialı geliyorlar. Örnek vermek gerekirse erkekler 200, 400, 800 ve 1500 metre serbestte 2011 yılının en iyi derecelerinin altında tek bir ismin imzası bulunmakta: Çinli yüzücü Yang Sun.

Bu bahsi geçen serbestlerin arasında Phelps kaç tanesine katılır bilemiyorum ama 200 metre kesin. 800 yüzmesi zor; 400'den aşırı umutlu değilim, canı birkaç tane fazladan madalya almak istiyorsa zorlayacaktır burada da. 200 metre serbestte Phelps'in Çinli rakibi dışında baş etmesi gereken diğer isim ise Paul Biedermann. Alman sporcunun Olimpiyat konusunda sıkıntısı olsa da -hatta ne sıkıntısı? madalyası bile yok- 2009'da Roma'da düzenlenen Dünya Şampiyonası'nda hem 200 hem de 400 serbestte altın madalyayı boynuna geçirmişti ki 200 metrede geçtiği isim Phelps'ti.

Kadınlarda en beğendiğim isimle noktayı koyayım: Federica Pellegrini. Pekin 2008'in 200 metre serbestte altın madalya sahibi, ayrıca Roma 2009'da yani son Dünya Şampiyonası'nda da 200 ve 400 metre dünya şampiyonu kendisi. Bu sezon 400 metrede iyi yüzmüş olsa da katıldığı diğer dallar olan 200 ve 800 metre serbestte hiç de iyi sonuçlar alamıyor. 800 metrede bugüne dek tek madalyası var ancak 200 metredeki bu formsuzluğu İtalyanların ve benim gibi hayranlarının madalya beklentilerini havuzun dibine yollamaya aday. En azından altın için pek umutlanmıyorum ben artık.

2 yorum:

Halil dedi ki...

Güzel bi değerlendirme olmuş.Britta Steffen'ın son durumu hakkında bilginiz var mı?

firat selcuk dedi ki...

bildiğim kadarıyla bu sezon rakiplerinden biraz geride ancak ciddi farklar yok, muhtemelen 1 ay içerisinde kalan zamanı iyi değerlendirir. formsuz olduğunu değil kendisini pek sıkmadığını düşünüyorum ben sadece.

  ©Artemio Franchi. Template by Dicas Blogger.

TOPO