25.08.2010

Pierluigi Collina

Türk futbolseverleri olarak kendisiyle tanışıklığımız 17 Ekim 1996'daki Galatasaray - PSG maçıyla başlar. Günümüze kadar geyiği süren "Bu bir sevgi olayı Ercan" Tanju Çolak mottosu da bu maçta telafuz edilmişti. 4-2 yendiğimiz ve Hagi'nin bizleri mest ettiği maçta oyundan çıkarken Collina'nın Hagi'nin elini sıkmak için yanına gitmesiyle kanımız ısınıvermişti.

Sadece saçları değil, yüzünde hiç bir kıl-tüy bulunmazdı, adeta pürüzsüz bir hakemdi. Çocukken geçirdiği bir ameliyat onun bu halde olmasına yol açmış.

Yurtdışı kariyerine Türkiye Ordu Milli Futbol Takımı ile Fransa Ordu Milli Futbol Takımı arasındaki maçla başladı. 28 yıllık kariyeri boyunca Türk Milli takımlarının yönettiği maçlarında hiç yenilmememiz "Uğurlu Hakem" sıfatını almasını sağlamıştır. Fakat kendisi halk arasında daha çok "Kel Hakem" olarak bilinmektedir.

Kariyerinin tavan noktasına 2002 yılında yönettiği Almanya-Brezilya Dünya Kupası Finali ile ulaşmıştır.

Oyuncularımız Collina'ya itiraz etmediğimizden dolayı takımlarımız onun yönettiği maçlarda çok başarılı oldu. 2002 Dünya Kupası sırasında Japonya maçımızı da yönetti. Maç sonrası kendisine forma hediye eden Can Çobanoğlu'na karşılık olarak düdüğünü hediye etmiştir.

Bir Juventus maçında da ceza sahası içinde yere düşen Nedved'in pozisyonuna penaltı çalmıştır. Akabinde Nedved'in penaltı değildi uyarısıyla verdiği kararı değiştirmiş, oyuna devam ettirmiştir.

Eski hakemlerimizden, günümüzün yorumcularından Ahmet Çakar kendisiyle ilgili "Collina maçı ya iyi yönetir, ya çok iyi" der.

Futbolcularla saha içinde yaşadığı diyaloglar televizyon başında bizleri de kendine bağladı. Kimi zaman tartıştı, kimi zaman yere düşene el uzattı, kimi zaman kavga edenleri ayırdı, kimi zaman güzel bir gülümsemeyle işi çözdü.

Yardım-Gösteri amaçlı maçların bir numaralı hakemiydi, 2. bir alternatif bile yoktu.

2004'te hakemliği bıraktı, ek olarak bir sene daha sadece İtalya Ligi Serie A'da maç yönetti. Son yönettiği maçta bir Bologna maçıydı. Doğduğu ve çocukluğunda tuttuğu takım olan Bologna'nın küme düştüğü maç oldu aynı zamanda.

Böyle böyle insanın içinde hakem olma arzusunu arttıran bir hakemdi.

2 yorum:

Facchetti dedi ki...

Adamın hası İtalya'dan çıkar!!

MithrandiR dedi ki...

Hakemleri eleştirmemize sebebiyet veren adamdır kendisi benim gözümde. Bu kadar mükemmele yakını olabiliyorsa niye herkes bunun için çaba göstermiyor diye düşünüyor insan ister istemez. Hele bir de kendi liginin hakemlerini görünce...

  ©Artemio Franchi. Template by Dicas Blogger.

TOPO