8.05.2017

Giro d'Italia 2017: 3. Etap - Sprint Dersi

100. Giro'nun Sardinya'daki üç günlük macerası Cagliari'de son buldu. Etap genele oranla kısaydı ve sprint için çok uygundu ama böylesine düz ve kısa etaplar için, kaza gibi kötü etkenleri saymazsak senaryoyu baştan yazdırabilecek yegane şey gerçekleşti: Çapraz rüzgarlar!

Etap sonuna 10.2 kilometre kala düz yolda esen çapraz rüzgar, bir anda peloton için senaryoyu değiştirdi. Toplu sprinte gidilirken Quick-Step takımı, Bob Jungels önderliğinde neredeyse tam kadro "takım zamana karşı" temposuna girdi ve aldı götürdü. Greipel ilk etapta tutundu ama sonra geride kaldı. Röportajda "Tempoya dayanamadım ve geri düştüm" gibi bir şey dedi sanırım ama hepimiz ekranda pedala baktığını ve sanki bir sorun yaşadığını gördük. Belki de koptuktan sonra bir şeyleri ayarlıyordu, bilemiyorum.

Gördüğümüz sahne, geçen yıl Türkiye Turu'nda Konya etabı sırasında Lotto-Soudal'in yine çapraz rüzgarları değerlendirip üç ciddi tempo ile herkesi geride bırakıp etabı adeta alay ederek almasını anımsattı. Ancak geçen yıl bunu yapan Lotto-Soudal ve Greipel, bu kez kurban olan taraftı.
Etap kısa ve düz olsa da bisiklet konusunda muhteşem detaylar barındırıyordu. Çapraz rüzgarları tekrar tekrar söylemeye gerek yok. Videoda da görüyorsunuz zaten Jungels'in nasıl ok gibi fırlayıp bir zamana karşı temposuyla Gaviria'ya etabı getirecek hamleyi yaptığını. O dakikadan sonra Quick-Step'i yakalayamamak olağan, yakalamak ise olağanüstü bir durumdu. Gaviria da olması gerektiği gibi rahat bir sprintle hem etabı aldı, hem de Greipel'e zaman farkı atıp bonusları da kaparak pembe maoyunun sahibi oldu. Tabii ki bu bir gün daha süremeyecek, Etna'da bırakacak mayoyu.

Burada Quick-Step'in pembe mayoyu düşürmesi zaten Jungels'in de söylediği gibi planın bir parçasıydı ama daha rahat bir sprint için olabildiğince tüm sprinterleri düşürmeleri lazımdı. Geride bırakamadıkları tek tehdit Nizzolo oldu ama onu da Gaviria'nın patlayıcı gücü kolaylıkla alt etti.

Konuyu buraya bağlama sebebim Velon'un paylaştığı bu grafikti. Gaviria'nın, son 300 metrede Nizzolo ile hemen hemen aynı ortalama watt değerlerine sahip olmasına rağmen nasıl çok rahat kazandığını gösteriyordu.

Buradan sonrası etabın gecesinde attığım tweet'lerin kopyalarından ibaret olacak.

Bugünkü etap sonunda Gaviria ve Nizzolo'nun sprint sırasındaki değerleri, sprint konusunu anlamak için güzel ipuçları veriyor. Nizzolo'nun pedala uyguladığı güç daha yüksek ortalamalı ancak "peak" yani en üst değere bakarsanız fark ortaya çıkıyor. Gaviria'nın ortalamasının biraz daha az olma sebebi elbette son metrelerde pedala basmayı bırakması ya da daha az basması. Gaviria farkı atınca pedalı bırakmasa bile ortalama ancak 5-6 watt kadar değişirdi. Nizzolo aynı güçte gitmesine rağmen "peak" konusunda sınıfta kalıyor.

Aynı değerlerde sprint atsanız bile sizi ileri atacak olan şey, sprinte kalktığınız andaki patlayıcı gücünüz. Gaviria burada Nizzolo'ya 270 watt fark atıyor ve sprinti kazandıran farkı bu şekilde elde ediyor. Tabii ki anlık tek değer değil bu. Farkı attığı anlarda Nizzolo 1000-1100 arası gitmiştir muhtemelen. Gaviria'nın 1300'lerin altına indiğini sanmıyorum o birkaç saniyede. 300 metrelik sprintin değerleri bu şekilde. belki izlerken 10-15 saniyelik olay ama küçük detaylara inilince işin sırrı ortaya çıkıyor. Ve tabii ki uyguladığı güçler eşit olsa da maksimum watt sayesinde elde ettiği hız sayesinde ortalama hızda fark atıyor, rahat kazanıyor. 300 metrelik sprintin değerleri bu şekilde. Belki izlerken 10-15 saniyelik olay ama küçük detaylara inilince işin sırrı ortaya çıkıyor.

Dördüncü etapta ortalık yangın yerine dönecek ki etabın Etna'da geçeceğini düşünürsek bu deyimin hakkı verilecek. 

1 yorum:

Unknown dedi ki...

güzel yazı. sanki greipel tam yukarıdaki video nun bittiği sirada nizzoloyla omuz omuz temasa girdiler ve sonrasında greipelin temposu bozuldu ve pedallara bakmaya başladı. sonra ayaga kalkıp bir tur daha denedi ama yetmedi. gibi geldi. bana.

  ©Artemio Franchi. Template by Dicas Blogger.

TOPO