9.05.2017

Giro d'Italia 2017: 4. Etap - Etna'nın Fare Doğurması

Giro'da merakla beklenen dördüncü etap, bildiğimiz bir deyimle sonuçlandı. Genel klasman savaşının ilk adımlarını göreceğimizi umuyorduk ancak herkes birbirini tutmayı seçti. Etna'nın lav kaplı yamaçlarında tırmanırken en azından daha sık atak ve cevap görmeyi bekledim ama sadece bir kere Nibali gitti, onu da memleketinde şöyle bir gözüksün diye 15 saniyeliğine serbest bırakıp hemen yakaladılar.

Peki hiç mi bir şey olmadı bu etapta?

Oldu tabii. Önceki üç günde olduğu gibi Dimension Data yine kaçıştaydı, Takımın Güney Afrikalı ismi Janse van Rensburg, ilk zirveden önde geçerek yine takımının adını ön plana çıkardı ancak takım arkadaşındaki mavi mayo, gün sonunda etabı alan Jan Polanc'ın oldu. Zaten Polanc da ikinci sırada geçiyordu orayı. Polanc ile van Rensburg kapıdan sonra ufak bir "önümü kapattın" sürtüşmesi yaşadılar ama Polanc orada devam eden kaçışını Etna'daki son atakla birleştirip etabı günün ilk kaçış grubundan bir isme getirdi.

Ancak günün ilk elektriklenmesi bu olsa da diğer sürtüşme diskalifiye getirdi. Bahrain-Merida'dan Javier Moreno, Team Sky'dan Diego Rosa'yı önce kendine doğru çekti, sonra itip kaktı ve bir şeyler söyledi. Gün sonunda bu hareketi ona diskalifiye olarak döndü ve Vincenzo Nibali'nin takımdaki önemli adamlarından biri aptalca bir hareketle yarış dışı kaldı.

Polanc tüm bunlar olurken en önde gitmeye devam edip etabı alırken, arkada az önce de dediğim gibi Nibali bir kez gitmeye çalıştı ve 15-20 saniye içerisinde yakalandı. O an ayağa kalkıp acaba mı dedik ama sırf memleketi diye Sicilya'da pembe mayo giyebilmek için gücünü erkenden harcamadı, iyi de etti bana kalırsa. Bana niye kalıyor onu bilmiyorum. Gerçi kendisi son bir buçuk haftanın önemine dikkat çekti, katıldığım en zor Giro olacak dedi; hal böyleyken saçma bir atakla güç harcayacağını ummak aptallık olurdu.

Bir de şu Etna'nın tam başındaki kavşakta yaşanan kaza var. Büyük bir yol ayrımında peloton büyük oranda sağa dönerken, henüz gruptan düşmeyip büyük bir alkışı hak etmiş olan Gaviria ve kim olduğunu unuttuğum, Lotto-Jumbo'dan bir isim sol dönüp kaos yarattılar. O anda Katusha neredeyse tam takım yere uzanırken Jeremy Roy da ciddi sıkıntı yaşadı ama etabı bitirdi, Pinot için önemli kayıp olurdu. 17 dakikadan fazla bir süreyle geride bitirdi ama devam edecek herhalde, etap sonu yatıp uyudum bir süre, o yüzden takip etmedim son durumunu. Bir şey kaçırdıysam okuyuculardan özür dilerim.

Ha bir de Rohan Dennis gitti tabii. Birçok Velogames takımına ateşler düştü, gözlerden birer damla yaş süzüldü. Zamana karşı etaplarda ciddi puan getirmesi için kadroya almıştı herkes. Kısmet değilmiş. Aynı şekilde Alexandre Geniez de abandone olarak Velogames'teki iki takımımdan birine darbe indirdi. Güvenmeyeceksin bu Fransızlara.

Sicilya'daki ve adalardaki son etap bir sprintle sonlanacak. Nibali kendi memleketinde antrenman havasında bir etap geçirecek. Yine son bölümde Messina'da güzel bir çapraz rüzgar eşliğinde sert bir sprint finişi yaşanırsa tadından yenmez. Düz sprintle bitse de olur. Herkesin olduğu büyük ve güzel bir sprinti de özledik. Birinde kaçış aldı, birinde Greipel alırken arkada Ewan-Gaviria çarpışıp gidemediler, diğerinde de Quick-Step aldı götürdü derken tam ve sorunsuz bir toplu sprint finişi göremedik. Ana karaya geçmeden önceki son etapta görelim, sonra yavaştan işler iyice karışacak zaten.

Hiç yorum yok:

  ©Artemio Franchi. Template by Dicas Blogger.

TOPO