28.05.2017

Start Finish: Indycar ve Indy 500



Yarışa birkaç saat kalmışken hızlı bir Indy 500 yazısıyla "iyi güzel de bu Indycar ne ola ki? Indie müziği oyunu biliyoruz da..." diyenlere ufak bir rehber hazırlamak istedim.

Genel olarak -ABD hariç elbette- Formula 1 severler için Indycar serisi birkaç yılda bir görüşülen uzak akraba gibi. Juan Pablo Montoya ve Takuma Sato yarışırken 1-2 dakika dikkatimizi çeken, sonra "arayı açmayalım mutlaka görüşelim" diyerek vedalaştığımız bir seri. (Montoya, 2000 ve 2015'te Indy 500'ü kazanmış bu arada.)

Benim Indycar serisiyle tanışıklığım 10 yaşımda başladı. Haklı olarak "Indianapolis'te mi doğdun vicdansız nereden tanıştın?" diyeceksiniz. Her şey kapağındaki aracı Formula 1 aracı zannederek aldığım Playstation cdsiyle (Newman Haas Racing) başladı. Oyunu açınca "nerede Ferrari nerede McLaren" demem ve oyunu oynayıp bitirmemle de sona erdi.



Bu tanışıklık yazıya yetmeyeceği için bir saatlik araştırmayla edindiğim bilgiler şunlar:

-Araçlar Formula 1'den farklı olarak tamamen aynı şasiye sahip ve iki motor üreticisi arasından seçim yapıyorlar (Honda ve Chevrolet). Takımların şimdilik özel ayarlar dışında güç ünitelerinde pek değişiklik yapamıyorlar. Araç gövdesinde ise aerodinamik kitlere izin veriliyor.

-Takımlar teoride sınırsız araç yarıştırma hakkına sahipler. Pratikte elbette böyle bir şey söz konusu değil ancak örnek olarak Andretti takımı Indy 500'e 6 araçla giriyor.

-En güçsüz, en az popüler vs. takımın bile yarış kazanma şansı mevcut. Sauber'in Formula 1'de yarış kazanması için önündeki en az 10-12 aracın yarış dışı kalıp, mucizeler yaşanması gerektiğini düşünürsek sürprize oldukça açık bir seri.

-Üç farklı yarış türü mevcut. Oval yarışlar, sokak yarışları ve pist yarışları. 

-Normalde üç farklı lastik türü var. Firestone Firehawk markasıyla çıkan Primary lastikler, Alternate lastikler ve yağmur lastikleri. Oval pistlerde yalnızca Primary yani standart lastikler kullanılıyor. Alternate lastikler biraz daha yumuşak hamura sahipler.

-Araçlar Indy 500'de 370km ve üzeri hızlara rahatlıkla erişebiliyorlar.

-Pit ekipleri 6 kişiden oluşuyor. Araçlar pitstoplarda yakıt almak zorundalar. Bu işlem sırasında aracın üstüne su püskürtülüyor çünkü araçlar yakıt olarak yanarken görünmeyen ethanolü kullanıyorlar. Ethanol, benzinin aksine su ile söndürülebiliyor. Bir pitstop örneğini ve ethanol yangınını buradan izleyebilirsiniz.


-Indycar serisinde sanal güvenlik aracı yok. Güvenlik aracı ve sarı bayraklar var. Birkaç yıl önce F1'dde olduğu gibi.

-Araçlarda çekiş kontrolü, hidrolik direksiyon vs. gibi yardımcı sistemler bulunmuyor. Lastikler de F1'deki gibi önceden ısıtılmıyor yani pit sonrası birkaç tur yüksek performanslı tur atılamıyor.

-Indy 500'e gelecek olursak: Indianapolis Motor Speedway'de (2005'teki olaylı, sadece 6 aracın yarıştığı ABD GP'sinin yapıldığı yer) yapılan ve 500 mil süren (805 km) bir oval yarış. Monaco GP ve Le Mans 24 ile birlikte motor sporlarının Triple Crown'ını oluşturuyor. Bu üçlüyü kazanan sürücünün şanı nesiller boyu yürüyor. 

-Indycar pisti olan kısım 2.5 mil (4 km) uzunluğunda. 1909'da inşa edildiğinde çakıl ve ziftten ibaret olsa da ilerleyen yıllarda 3.2 milyon adet tuğla ile yeniden döşenmiş. Daha sonraki zamanlarda asfalta dönülürken ise start bölgesindeki çok ufak bir alanda tuğlalar tarihe saygı olarak bırakılmış.

-İlk "500" yarışı 1911 yılında yapılmış. Bu seneki yarış 101. olacak.

-Son olarak, TSİ 18:00 gibi yayını başlayacak olsa da yarışın kendisi 19:15 gibi başlayacak. Oldukça uzun bir yarış olacak, muhtemelen 23:00 civarı biter. Ben yayın bulabilirsem, baştan sona pür dikkat olmasa da, Fernando Alonso için izleyeceğim. Formula 1'de yıldızımız barışmıyor ancak Indycar serisini kazanmasını istiyorum. Daha önce ilk kez katılıp kazananlar olduğuna göre kendisi de başarabilir. Twitter profilimden link paylaşımında bulunmaya çalışacağım, merakınız varsa akşam saatlerinde ara ara kontrol edersiniz.

Heyecan dolu bir Monaco GP ile başlayacak keyifli bir pazar yarış günü dilerim.




Hiç yorum yok:

  ©Artemio Franchi. Template by Dicas Blogger.

TOPO