27.05.2009

Şampiyonlar Ligi 2009 Final : Barcelona 2-0 Manchester United

İspanyol başlayan sezon İspanyol bitti. Budur koca bir futbol sezonunun özeti. Euro 2008'deki İspanyol esintileriyle sezonu açıp yer yüzündeki bu oyunu en güzel haliyle oynayan İspanyol takımın zaferiyle kapattık. Bu gece kendi adıma konuşursam gayet tatmin ediciydi. Bana itici gelen oyuncu ve itici gelen takım kaybetti, yeterli bir sebeptir aslında. Ancak derdi tasası sadece futbol olan insanlar için de gayet iyi bir final oldu. Ferguson'un taktik hatalarıyla, Guardiola'nın genç yaşında hat-trick yaparak vurduğu damgayla, Messi'nin Maradona'ya sadece 1 Dünya Kupası kadar yaklaşmış olmasıyla unutulmaz finallerin arasında çoktan yer etti.

Finale kadar müthiş gelen Manchester'da Ferguson'un hataları önemliydi. Chelsea gibi durdurmak istedi Barcelona'yı ve bu ters tepti. Aslında golü yedikleri ana kadar oynadıkları gibi hücuma daha fazla önem verseler maçta çok daha fazla gol olacaktı. Yine de 2 gol izlemek kulüpler arasında Dünya'nın en prestijli kupasının finali için yeterliydi. Barcelona'da Abidal ve Alves'in eksikliklerinden çok bahsedildi, bir de Marquez'in yokluğu var tabii. Alves şu an için bir sağ bekten fazlası da olsa yokluğu bir takımın hayat damarlarını kesecek cinsten değil. Keza Abidal de öyle, pek bir farkları yok bana kalırsa. Marquez zaten direk oynayan bir oyuncu olmadığı için o kadar da önemli değildi olup olmaması. Takımımda Pique ve Yaya Toure mevcutken ne diye dert edeyim Marquez'in olmayışını ? Alves'in yokluğu ise Kaptan ile dolduruldu ve böylece tüm sorunlar kalktı ortadan. Alves'in son 1-2 aylık hücum performansını hatırlayınca Puyol'un çok daha yararlı olduğunu söylemek son derece doğru olur. Sylvinho ise garanti oyunuyla finali rahatça taşıdı omuzlarında. Bu eksiklikleri hissetmeyince pek de derdi kalmadı Barcelona'nın. Hücumda Eto'o ve Messi sürekli yer değiştirince o bölgede de tıkanıklığı açtılar. İlk gol Eto'o'nun kişisel becerisine dayalı olsa da diğer golde Xavi-Messi ortaklığı 1.69'luk Wonderkid'e kupayı gol atarak kazanma mutluluğunu yaşattı.
Barcelona ve Guardiola kanadında bunlar olurken İngilizler için yolunda gitmeyen şeyler mevcuttu. Fletcher'ın oyun sistemindeki yeri önemliydi ancak tıpkı Barcelona'nın eksikleri gibi Fletcher'ın eksikliği de o kadar büyük problem olmamalıydı. Ancak bunu problem haline getiren 35 yıllık teknik adam Alex Ferguson oldu. O bölgeye koyduğu Park'ın Barcelona orta sahasına karşı problem yaşaması çok açıktı. Scholes gibi bir adam 2-0'a kadar beklememeliydi. 11'de sahaya çıksa Barcelona bu denli rahat olamazdı. Tevez tercihi de ikinci yarının başında hatalı bir karar olarak finalde yer etti. Ronaldo ise bu tip kritik ve önemli maçların çoğunda olduğu gibi yine silik olunca Guardiola ve ekibi için kupa beklenenden rahat ve kolay geldi.

Lionel Messi artık Maradona'yla aradaki farkı tek kupaya indirdi ki o da Dünya Kupası. Aslında bu kriter olacak bir şey değil ama Messi'nin 1 Avrupa, 1 de Dünya Kupası kazanmadan Maradona'dan iyi olamayacağını iddia edenler çoğunlukta. 22 yaşında bir oyuncu bu seviyeye çıkabilmişse ve taraflı tarafsız tüm dünya önünde saygıyla eğilebiliyorsa Maradona kadar olamamasının sebebi Dünya Kupası olmamalı. Kaldı ki o açığı da kapatabilecek düzeyde. Yaşı 22, 3 kupa yaşasa 35 yaşına gelecek. Devam edebilirse 39'unda 4. Dünya Kupası'nı da görür. 4 kupanın bir tanesini de alabilir herhalde. Yeni jenerasyon Arjantinliler de bu tezi doğruluyor, Messi'ye bu konuda yardımcı olup başrolü paylaşabilecek oyuncular da var. En başta Agüero var zaten.

Aynı tempoda ve düzende bir daha oynansa bir daha izleyebilirim. Herkes daha bol gollü ve organize ataklarla süslenmiş tamamen hücuma dayalı bir final bekledi ancak bu iki dev savunmayı ve güvenli futbolu da düşünmeliydi, sadece hücum olsa bu denli keyif vermeyecekti bana.

Guardiola'ya bakıp bir de Bülent Korkmaz'a bakıyorum, oradaki 38, bizdeki 40 yaşında. Birisi ilk deneyiminde 3 kupayı kazandı ve 3 tane daha kazanabilir bu yıl içerisinde. Diğeri ise diyerek devam etmek istemiyorum, bu güzel ve keyifli finalin yazdığı satırlar tatsız bitmesin...

2 yorum:

Protanopia dedi ki...

efendim messi 87 li. 2018 4. kupası olacak(ilkinde pek oynamadı, sen de saymamışsın zaten) ve yaşı 31 olacak. 2022 5. kupa ve yaş 35 olacak artık yaşarsa ve sağlıklı olursa. 39'da oynarsa baya bi rekor kırar zaten.

firat selcuk dedi ki...

almanya'yı unutmadım aslında, onumuzde oynayabilecegi kupaları saymıstım da o da eksik olmus 1 tane :)

2026'da bundan sonraki 5., toplamdaki 6. kupasını oynayabilir pek ihtimal vermesem de.. ben yılları hesaplarken eksik düşündüm bir kupayı yine de..

sağlıklı olup oynayabileceği 5 kupa oluyor yani önünde, uyarı için teşekkürler :)

  ©Artemio Franchi. Template by Dicas Blogger.

TOPO