25.01.2010

Güle Güle Veh!

Armin Veh son şampiyonun başındaki görevini yarım sezon sürdürebildi ki bu gayet beklenen bir sondu taa sezonun en başında Veh göreve gelince. Ben şunu anlamıyorum : Adamdan Magath'ın yaptıklarını yapmasını mı bekliyordunuz ?

Cevap "evet" olacaksa Wolfsburg yönetiminin büyük bir hata yaptığını söylemek lazım açık ve net şekilde. Veh'in Magath'ın Wolfsburg'a yaşattıklarını yaşatamayacağını, değil ilk 3'te kalmak, Avrupa kupalarına katılacak sıra bile elde etse şükretmeleri gerektiğini buradan Almanya'ya bakınca görüyorum ben. Adam 10. sırada götürüyordu ligi, bu elbet kötü bir derece, beklenti ilk 5 olsa bile son şampiyon için 10. sırada devre arasına girmek kötü bir şey olsa gerek. Ancak bile bile lades denen bir durum varken ortada sezonun ortasında çat diye Veh'e "bakınız kapı bu!" demek doğru değil.. Burada Veh'in kalitesine bir şey demiyorum, beğendiğim teknik adamlardan biridir zira. Ancak bu takımda Magath'ı aratmayacak kişi Veh gibi bir isim değil Van Gaal gibi bir isim olurdu. Van Gaal gelir miydi ? Bence gelirdi..

Şayet ilk paragraftaki Magath-Veh içeren sorunun cevabı "hayır" olacaksa zaten sorulacak tek soru var : Neden kovdunuz adamı ?

Bir de şu ara sıra sürpriz kadrolar yakalayıp sıra dışı şampiyonluklar alan Alman takımları neden yıllarca lige ambargo koyacakmış gibi bir hissiyata kapılır hiç anlamam(Borges'e selamlar, cidden merak ediyorum niye Almanya'da böyle bu?).. Bayern, Bremen, Schalke gibileri dururken Wolfsburg, Stuttgart gibileri nasıl seri şampiyonluklar yakalayabilir ki. O sürpriz şampiyonun oyuncularını sömürüyor diğerleri ve bitiyor takım, sonra kabak yeni gelen hocanın başına patlıyor. Oyuncu olmazsa da Wolfsburg'a yapıldığı gibi Magath'ı kapıveriyor Schalke.. Ya oyuncuyu-hocayı elde tutacaksın ya da yeni gelen hocaya ve oyuncuya suçlu muamelesi yapmayacaksın.

4 yorum:

Baris dedi ki...

Çok özür dileyerek buraya naklediyorum sorumu..
Belki siz de biliyorsunuzdur ama Eurosport'ta tenis maçlarından sonra beyefendi bir adamla, uzun boylu mavi gözlü dünyalar güzeli hanımefendinin yaptığı programdaki hanım kızımızın adı nedir ? Biliyor musunuz ? Belki Caner Eler biliyordur..
Teşekkürler..

Adsız dedi ki...

http://defanskeyfi.blogspot.com/

izlerseniz sevinirim

bakyaw dedi ki...

Uzun zamandır takip etmiyorum budesliga'yı ama bu senelik Almanya'da olduğum için Stuttgart maçlarına kombine alıp hepsine gittim. Az çok buradaki taraftar/yönetim/takım ilişkisini de gördüm. Wolfsburg'un başına gelenin bir benzeri Babel- Stuttgart arasında da yaşandı. Yazıda lafı geçtiği için stuttgart için konuşmak istedim.

Almanya'da genelde takımlar maça gerçekten kazanmak için çıkıyor. Bu yönüyle bizim ligden çok farklı. Yani, Stuttgart, Bayernle de oynasa fark etmiyor Berlinle de. (Elbette Bayern'e nefret daha büyük.) Bu ligde zaten açıkça görünüyor. Her takım her hafta beklenmedik bir galibiyet alabiliyor. Bu yapıdaki bir ligde, bir çok takım şampiyon olabileceğine de inanıyor.

Ayrıca işin mali kısmı da var. Stuttgart için küçük takım denemez. Dünya futbolunda zannedersem en büyük ilk 20 marka içindeler(2009). Dutchman'ın blogunda vardı bunla ilgili detay. Kulüp sponsorlarından biri Mercedes, diğeri Enerji Baden-Wüt., bir diğeri porsche... Bu mali yapı şampiyonluk için gerekli yapıyı hazırlıyor zannedersem.

Tabi bir de futbolcu kalitesi. Şu anda takımdan oynayan oyuncuların çoğu milli takım oyuncusu. Geçen seneden kayıp olarak sadece Gomes var. Ama gelen adamlar Pogrebnyak, Hleb, Kuzmanovic. Hepsi de üst düzey oyuncular. Zaten çok sağlam bir altyapıları olduğu için hala ellerinde bulunan bir çok iyi oyuncu da var( Serdar Taşçı, Khedira, Gebhart vs.. )

Bütün bular göz önüne alındığında, bu takımın haftalarca maç kazanmaması, düşme hattına gelmesi vs.. gibi nedenler teknik direktörün gitmesine sebep oluyor. Normal karşıladım ben Wolfsburg'un durumunu. Onların da Stuttgart'tan farkları yok.

Zaten teknik direktörün kovulma nedeni, takımı şampiyon yapamaması değil, takımın her maçı kazanabilecek yapısını bozması.

PS:Çok uzun oldu, bunu yayınlamayın. Sadece görüş paylaşmak istedim.

firat selcuk dedi ki...

@bakyaw,

bunu yayınlamamak olur mu hic, gayet guzel bir bilgilendirme oldu..

  ©Artemio Franchi. Template by Dicas Blogger.

TOPO