14.07.2011

Şangay 2011: Cumartesi Başlıyor!

Yüzmede yılın en büyük olayına artık sayılı saatler kaldı. Cumartesi sabahı Çin'de başlayacak olan şampiyona 16-31 Temmuz arasında düzenlenecek.

16-24 Temmuz'da senkronize ve bireysel dalma yarışmaları; 19-23 Temmuz'da açık deniz yüzme yarışmaları, 16-23 Temmuz'da senkronize yüzme yarışmaları; 17-30 Temmuz'da su topu maçları ve 24-31 Temmuz'da organizasyonun assolisti yüzme yarışmaları yapılacak.

Shanghai Oriental Sports Center ise yarışmalara/maçlara ev sahipliği yapacak olan kompleksin adı. Kompleks 18.000 kişilik kapalı ve tribünlü havuza -ki kayıtlara "arena" olarak da geçiyor kendisi-, 5000 kişilik kapalı ve tribünlü havuza ve 5000 kişilik açık havuza sahip.

Türkiye'de yayın hakkı konusunda ne gelişme oldu, TRT Spor veya başka bir kanal hakları aldı mı henüz bilmiyorum ancak Eurosport şampiyonayı yayınlayacak. Bu yeterli ve güzel bir gelişme benim için.

Birkaç yazıyla favorilerin form durumundan ve hazırlıklardan bahsetmiştim. Şimdi de şampiyona öncesi son kez sporculara göz atıp bundan sonraki yazıları şampiyonaya ayıralım:

Brezilya'nın erkeklerde 50 ve 100 metre serbest Olimpiyat şampiyonu Cesar Cielo Filho takım ile birlikte Çin'e gitti ancak CAS'ın kendisi ile ilgili vereceği kararı bekliyor. 24 Temmuz günü yüzme yarışları başlayana kadar hakkında ekstra bir karar çıkarsa madalya umutlarını havuzun dibine yollamak zorunda kalacak. Mayıs ayında kendisinde yasaklı madde(idrar söktürücü) bulunmuştu ve uyarı almıştı, CAS son kararında kendisine uyarı yapmayı uygun görmüştü ancak yeni bir karar çıkar mı veya hüküm giyer mi henüz belirsizliğini koruyor. Brezilya'daki spekülasyonlara göre kendisi altı aylık bir ceza alıp Şangay'da yarışma şansını kaçıracak ve 2012 Olimpiyatları'nda yüzebilmek tek hedefi olacak ki bu hedef de WADA kurallarına göre iki yıla kadar ceza alabilmesi mümkün olan sporcu için henüz belirsizliğini koruyor. Brezilyalı yüzücü kendini kampa almak için takımdan bir gün önce yola çıktı.

Şampiyonaya, dağa doğrusu yüzme yarışmalarına adım adım yaklaşırken CAS kanadından da açıklama geldi. Cesar Cielo Filho ile ilgili karar için Şangay'da 20 Temmuz günü toplanılacağını ve kararın en geç 22 Temmuz akşamı kesinlik kazanacağını söylediler. Yani bizler için en geç 22 Temmuz gününün öğle saatlerinde karar açıklanmış olacak.

Güney Koreli Olimpiyat şampiyonu Park Tae-Hwan ise gözünü madalyadan ziyade dünya rekoruna dikmiş durumda: "Öncelikle hedefim Olimpiyat altını kazanmaktı ve bunu çoktan başardım. Artık, yeni bir dünya rekoru kırmayı hedefliyorum." diyerek iddiasını ortaya koyuyor. Bilindiği üzere artık teknolojik mayolar değil yine eskisi gibi kumaş mayolar kullanılıyor ve bu eski tip mayolarda erkekler 400 metre serbestin en iyisi 3.40.08'lik dereceysiyle Ian Thorpe. Eski mayolara 2010'daki kesin dönüşün ardından bu dalda en iyi dereceler 2010'da 3:41.53 ile Park'tan gelirken bu yıl da Sun Yang 3:41.48 ile nisan ayında dünyanın en iyi derecesine sahip oldu.

Bu arada unutmadan evvel eklemem lazım, CAS ve Cielo Filho arasında bu kadar çok haberin-konunun dönüyor olmasının ve uyarı ile geçiştirilebilecek olayın didik didik aranmasının sebebi ise dopingin rastlandığı turnuvanın dünya şampiyonasına katılmak için derecelerinin dikkate alındığı yarış olması.

Hiç yorum yok:

  ©Artemio Franchi. Template by Dicas Blogger.

TOPO