29.07.2011

Şangay 2011: Dünya Su Oyunları Şampiyonası #7

Şangay 2011'de yüzmede altıncı günü geride bırakırken yine müthiş hikayelere ve performanslara tanıklık ettik. Paylaşılan bir altın ve çok yaklaşılan bir dünya rekoru ile günü geride bıraktık. Lochte'nin çift altınını da unutmamak gerek! Artık önümüzde sadece 30 ve 31 Temmuz günleri kaldı. Cumartesi finaller ve yarı finaller -tabii elemeler de- olacak, pazar ise sadece finaller ile birlikte şampiyonaya vedamızı edeceğiz.

Bugünün ilk finalinde kadınlar 100 metre serbestte altın madalya paylaşıldı. Jeanette Ottesen ve Aliaksandra Herasimenia aynı dereceyi yaparak altın madalyayı kazandılar. Bronz ise Hollandalı Ranomi Kromowidjojo'ya gitti. Ayrıca dördüncü sıra da paylaşıldı Halsall ve Heemskerk tarafından. 50 metre dönüşünde Heemskerk en yakın rakibinden 0.05 saniye önde döndü, Herasimenia 0.05 farkla ikinci, Ottesen de ikinci sıraya aynı farkla üçüncü sırada döndü. Bronzu alacak olan Kromowidjojo ise dönüşte yedinci sıradaydı. Ayrıca Halsall da ilk üçün 0.01 saniye uzağındaydı sadece. Görüldüğü üzere rakabet inanılmaz boyuttaydı. Ancak ikinci bölümde altın madalyayı paylaşan isimler Hollandalı Heemskerk'i geride bırakmayı bildiler. Böylece kadınlarda da turnuvada ilk kez bir altın madalya paylaşılmış oldu.

Erkekler 200 metre sırtüstüne geçildiğinde ise havuzda tek favori vardı: Ryan Lochte! Turnuvadaki üçüncü altın madalyasını rakiplerine karşı her kulaçta daha fazla fark atarak aldı. Yarışta start ile birlikte liderliği alıp öylece devam etti. İlk dönüşten finişe kadar duvara her dokunuşunda daha da arttı fark. İlk dönüşte -gümüş madalyayı alan- Ryosuke Irie ile arasındaki fark 0.20 saniyeydi. İkinci dönüşte Irie geri düştü, Tyler Clary ikinci Irie üçüncü sırada kaldı. Lochte 100 metre dönüşünde, yani ikinci dönüşte bu ikiliye 0.35 ve 0.40 saniyelik farklar attı. Son 50'ye girilirken, üçüncü dönüş olan 150 metre dönüşünü de farkı açarak yaptı Lochte. Bu kez ikinci Clary ile 0.85, Irie ile 0.89 saniye fark yaptı. Her dönüşte farkı ikiye katladı yani Lochte. Bu nefis performans madalyaya adım adım giderken Irie ve Clary arasındaki ikincilik savaşını kazanan ise Irie oldu. Clary ise ABD'nin podyumdaki ikinci bayrağını korudu üçüncü sırada yer alarak. Aslında son 50 metrede ABD dublesine kulaç kulaç gidilmekteydi ancak Irie dönüşten sonra Clary'den tam 0.62 saniye daha iyi yüzerek gümüş madalyayı tırnaklarıyla kazıyarak kazandı adeta. Lochte ise altın madalyayı alırken 1.15 saniyelik fark yapıp her dönüşte arttırdığı farkı maksimuma ulaştırdı.

Kadınlar 200 metre kurbağalama için dünün yazısında rekor gelebileceğini söylemiştik. Rebecca Soni çok rahat yüzdüğü yarı finalden sonra ya rekora gidecekti ya da daha önce yaptığı gibi yarı finalden yavaş yüzerek alacaktı altın madalyasını. Ne yazık ki bizler için daha heyecansız olan ikinci kısım gerçekleşti. Havuzda su altından çıktığı anda rakipsizdi, son 50 metreye girerken de temposu o kadar yavaşladı ki dünya rekoru dönüşünden 0.90 saniye gerideydi. Yuliya Efimova sonlara doğru Soni'yi zorlasa da ilk 150 metrede yaptığı fark Soni'ye yetti ve çok yavaşlayarak altın madalyayı aldı.

Arada yapılan günün son yarı finallerinde bir sürpriz yaşadık, Laszlo Cseh çok formsuz geldiği Şangay'da erkekler 100 metre kelebekte finale kalamadı. Bir madalya umudunu daha suda bırakıverdi.

Kalan iki final erkeklerdeydi ve sondan bir önceki final 200 metre kurbağalamadaydı. Kitajima altın madalya için açık ara favori gibi gözüküyordu yarış öncesi. Öyle müthiş başladı ki yüzmeye, 100 ve 150 metre dönüşlerinde dünya rekorundan daha iyi yüzdü. Ancak şampiyona boyunca hep bir şeyden bahsetmiştik, orta mesafede ilk yarıda büyük sprintlerin karşılığı çoğu sporcu için boşa heves oluyor. Tıpkı bisiklet yarışlarında bir umut fırlayıp giden kaçış gruplarının hazin sonu gibi. Kitajima dünya rekoruna koşarken altın madalyadan da oldu. Orta ve uzun mesafede Phelps, Pellegrini, Lochte gibi güçlü ve rakipsiz değilseniz başta yaptığınız sprint ne kadar güçlü olursa olsun yakalanma şansınız yüksek. İşte bu yüzden çoğu madalya sahibi sporcu yarışın ikinci yarısında yaptıkları sprintlerle madalyalarına ulaşıyor. Kitajima da çok erken yaptığı güçlü sprintin cezasını son 30 metrede altın madalyayı kaybederek çekti. Daniel Gyurta adeta uçarak geldi ve altın madalyayı çaldı Kitajima'dan. Nefesleri kesen bir sprint geldi Gyurta'dan, Kitajima karşılık vermek istemiştir elbet ama finişe yaklaştıkça iyice çaresiz gözükçü Gyurta'nın sprinti karşısında.
Bu yarışın tadı damağımızdayken bir nefis final daha kapıdaydı: Erkekler 4x200 metre serbest. Havuzda güçlü bir kadro vardı ABD-Fransa ikilisinin altın madalya için çekişeceği, kalan madalya için ise Avustralya, Almanya, Japonya, Çin dörtlüsünün deliler gibi saldıracağı yarış öncesi en muhtemel senaryoydu. Yarış boyu senaryoya sadık kaldık, beklenen heyecan oldu ancak bir isim yine herkesten farklı, yine bambaşka, yine insanüstü yüzdü. Kimden bahsettiğimi anlamak zor olmasa gerek: Ryan Lochte! İlk sporcular havuza girdiğinde Fransa'da Agnel, ABD'de Phelps vardı. Ayrıca Almanya da Biedermann'ı ilk sıraya koyarak yapabilirse en başta farkı açabilmeyi istedi. Almanya kağıt üzerinde ilk sırada tamamladı ilk 200 metrelik periyodu ancak beklenen yarış kazandıracak farkı tabii ki elde edemediler. İlk sporcular havuzdan çıkarken Biedermann-Agnel-Phelps şeklinde Almanya-Fransa-İtalya sıralaması vardı. Almanya'nın Biedermann dışında orta mesafede kalburüstü bir yeteneği olmaması madalya şansını azaltıyordu yarış öncesi. İkinci sırada havuza giren ABD'li Peter Vanderkaay takımına liderliği getirdi. Fransızlar ikinci, Almanlar ise üçüncü oldular ikinci sporcular havuzdan çıkarken. Heyecanın biteceğini düşündüğümüz anlarda ne olduysa üçüncü sporcuların havuza girişiyle oldu. Fransa çift altın madalyalı yarışın kazananlarından Jeremy Stravius ile tempo yaptı, son sporculara doğru gidilirken, yani 600 metre dönüşüne doğru, Fransa önde kaldı, ABD kopmadı ama diğerleri artık tamamen umutlarını yitirdiler sürpriz bir gümüş madalya için.

600 metre dönüşünden sonra son yüzücüler havuza girdiler ve günün noktalarken heyecan ve zevk de maksimuma ulaşacaktı. Ryan Lochte ABD adına dördüncü isim olarak havuza atladığında takımı gerideydi. Çin ise bronz madalya için en güçlü ismi Sun Yang'ı son sırada havuza bıraktı. 650 metre dönüşünde, kendisi için ilk dönüşte, su altını bir balık gibi kullanan Lochte farkı kapattı. İkinci dönüşünü yaptığı 700 metre dönüşü ise izleyenleri ayağa kaldırdı adeta. Muhteşem bir dönüş ve su altı performansı ile yarım boy fark attı Fransız rakibine ve daha bir saat kadar önce altın madalya aldığı, final yüzdüğü şampiyonada akıl almaz bir performansa imza atmaya başladı. Hem kendisi, hem de yarış için son dönüş olan 750 metre dönüşüne gelindiğinde Lochte hızını hiç kesmedi. Geride devraldığı ABD takımını 200 metrede 2.14 saniye önde altın madalyaya ulaştırdı. Böyle bir performans, böyle bir form grafiği tarihte eşine az rastlanan türden bir olay.

Yarışı sunan Emre Yazıcıol'un da dediği gibi özellikle dönüşlerdeki su altı performansı ile yunuslar bile gelip ders alabilirdi Lochte'den. Lochte kendine hayran bırakan, akıl-mantık dışı, inanılmaz bir performans sergiledi altıncı günde. 200 sırtüstünde altın madalyayı alıp hemen ardından biraz dinlenip böyle büyük bir performansla takım yarışında altın madalyayı hem de geriden gelip almak... Bilemiyorum işte... Yazarken bile inanılası gelmiyor. Muhteşem. Muhteşem. Muhteşem.

Hiç yorum yok:

  ©Artemio Franchi. Template by Dicas Blogger.

TOPO