26.07.2011

Şangay 2011: Dünya Su Oyunları Şampiyonası #3

Yüzmede ikinci günün(25 Temmuz) ilk finali kadınlar 100 metre kelebekteydi. Avustralyalı Alicia Coutts çok iyi yüzdüğü bu yarışı kendisinden sadece iki ay küçük olan ama tecrübe olarak birkaç yıl daha büyük olan Dana Vollmer'e kaybetti. Coutts yeni yeni uluslararası kariyerine başlarken Vollmer 2004'ten beri yani 17 yaşından beri yüzmede şampiyonluklar kazanan bir isim. Coutts doğru sandığı taktiğiyle sona kadar iyi götürdü işi ama tecrübe bir kez daha kazandı. Vollmer'in bu altın madalyası ABD'nin ilk altını olarak kayıtlara geçti. Vollmer kendisi adına bir rekorun altına imza attı ancak bu "dünya rekoru" olarak kayıtlara geçmeyecek. Vollmer'in derecesi tarih boyu sadece tekstil ürünü mayolara bakarsak bir dünya rekoru ancak dünya rekoru derecelerinde bir seneye yakın süredir yasak olan teknolojik mayolarla elde edilen dereceler de kabul gördüğü için tarihin en iyi derecesi olarak rekorun altına Vollmer adı yazamıyor. Ayrıca bu Coutts için günün iki finalinden ilkiydi...

İkinci final ise erkekler 50 metre kelebekte yapıldı. İlk günkü yarı finallerden sonra Cavic'in olmadığı finalde Cesar Cielo Filho için madalya vakti gelmişti. Bu finalde, daha doğrusu bu havuzda yüzmesi sadece dört gün önce belirlenmiş bir kişi için duygusal olarak önemli bir finaldi. Taktiğin değil gücün ön planda olduğu bu dalda Cielo Filho kolaylıkla altın madalyasını aldı. İlk sırayı aldığı zaman ekranlarına yansıdıktan sonra Brezilyalı sprinter gözyaşlarını tutamadı ve klasik sevinçlerinden biriyle kutladı madalyasını. Yazının fotoğrafı da yine duygularına engel olamadığı bir andan, madalya töreninden.

Günün belki de bir finalmiş gibi ilgi çeken bir yarı finali de vardı: Erkekler 200 metre serbest. İlk seride Fransız yüzücü Yannick Agnel ilk sıradayken hemen arkasından Güney Koreli Park geldi, yani bir gün önce 400 metre serbest şampiyonluğuna ulaşan isim. Yarı finalin ikinci serisi ise havuza giren isimlere bakıldığında bir final gibiydi. Bu dalın kralı olan ama Şangay'a formsuz gelen Paul Biedermann, ABD'nin formsuzluğuyla başı belada olan efsanesi Michael Phelps ve Phelps'in en büyük rakiplerinden vatandaşı Ryan Lochte. 50 metre dönülürken Biedermann ilk üçte değildi, 100 metre dönüşü ise beklenen sıralamaya sahne oldu: Lochte-Phelps-Biedermann. Yarışın sonu ise son 50 metredeki atağıyla yaklaşık 150 metre boyunca en önde giden Lochte'yi geçen Biedermann'ın formsuzluk eleştirilerine cevabıyla geldi. Final öncesi formda olan Fransızlar, formsuz olan Phelps ve bu kez Phelps'i geride bırakmak isteyen bir Lochte var elimizde.

Bu final provası gibi olan yarı finallerden sonra sırada kadınlar 200 metre bireysel karışık finalini izledik. Stephanie Rice bu dalın büyük favorisi olarak havuza girdi. Günün ilk finalinde ikinci olan Alicia Coutts, kelebek ile başlayan yarışta ilk 50 metreyi 0.01 saniye farkla ikinci sırada döndü. Kurbağalamada Kukors rakiplerine ciddi bir fark atıp son bölüme yani serbeste biraz umutlu girmek istedi. Ve tüm bu isimler kapışırken son 50 metrede efsanevi bir serbest performansı izledik sürpriz bir isimden. Serbeste gelene kadar her dalda bir favori rakiplerinden üstün geliyordu ki son metrelerde 1996 doğumlu, henüz 15 yaşındaki bir isim herkesi geride bıraktı. Çinli Ye Shiwen kendi ülkesinde kariyerinin en büyük başarısını yakaladı bu yaşta. 2010 Dünya Kısa Kulvar Yüzme Şampiyonası'nda 200 ve 400 bireysel karışıkta gümüşleri, 2011 Asya Oyunları'nda ise aynı dallarda altın madalyaları alan Shiwen, kendi seyircisi önünde doğal doping diyebileceğimiz tribün desteği ile birçok büyük ismi havuzun dibine yollamış oldu.

Ve günün son finalinde bir kez daha duygusal anlar bizleri beklemekteydi. Erkekler 100 metre kurbağalamada hafta sonunu terör belası ile geçiren Norveç'e güzel bir moral geldi. Bu dalda 2008 ve 2010'un Avrupa Şampiyonu olan Alexander Dale Oen rahat bir performansla altın madalyayı aldı. Ayırca Dale Oen aynı dalda son Olimpiyat Oyunları'nda gümüş madalyayı almıştı ki o zaman finale gelene kadar iki kere dünya rekoru kırmış, finalde ise Japon rakibi Kitajima'nın kendisinin dünya rekorunu kırmasına engel olamamıştı.

Hiç yorum yok:

  ©Artemio Franchi. Template by Dicas Blogger.

TOPO