30.07.2011

Şangay 2011: Dünya Su Oyunları Şampiyonası #8

Şampiyona artık bitmek üzere, sondan bir önceki gün oldu 30 Temmuz. Sabah elemelerde Burcu Dolunay yüzdü. Kadınlar 50 metre serbestte serisini kazanmasına rağmen sonraki serilerde büyük favoriler olduğu için son on altı sporcu arasına kalamadı.

Günün ilk finali de yine en kısa mesafedeydi. Kadınlar 50 metre kelebekle bu sprint dolu günü açmış olduk. Therese Alshammar için önemli bir finaldi bu. Eğer şampiyon olabilseydi Dünya Şampiyonası tarihinin en yaşlı altın madalyalı kadın yüzücüsü olacaktı. Ancak Hollandalı Inge Dekker'e geçildi. Ayrıca Therese Alshammar hem tekstil mayoda, hem teknolojik mayoda tarihin en iyi derecelerine sahip. Ki Dekker ile Alshammar aynı dereceyi yapacak gibiydi. Aralarındaki 0.05 saniyelik farkı oluşturan şey duvara dokunma anlarıydı.

İkinci final ise Cesar Cielo Filho'nun şovuna sahne olacaktı. Beklenen oldu... Brezilyalı sprinter erkekler 50 metre serbesti uçarak kazandı. Cesar Cielo Filho, 50 metrelik bu yarışta en yakın rakibine tam 0.38 saniye fark yaptı. 100 metrede bile mükemmel denebilecek şu performansı 50 metrede yapabilmek tarihte çoğu sprintere nasip olabilecek bir başarı değil. Çok büyük ve çok özel yüzdü bugün Brezilyalı...

Kadınlar 200 metre sırtüstü finalinde gözler tabii ki ilk olarak Zimbabveli yüzücü Kirsty Coventry'yi aradı ancak kendisi finale kalamadı. Böylece meydan Missy Franklin'e kalmış oldu. Dünya rekoruna çok çok yakın yüzen Franklin, önümüzdeki sene yapılacak Londra Olimpiyat Oyunları'nda rekor kırabilir bu dalda. Ki belki kendisini zorlardı ancak gün içerisinde ABD takımı ile 4x100 takım karışık finali yüzecekti, risk almak istememesi doğal.

Günün son erkekler finali 100 metre kelebekte yine özel bir an yaşadık. Michael Phelps açık ara favori olduğu bu dalda altın madalyasına kavuştu. Bu altın madalya kendisinin Dünya Şampiyonası tarihindeki yirmi beşinci altın madalyasıydı. Klasik tekniğiyle yüzdü Phelps bu yarışta, ilk 50 metrede ön sıralarda kaldı, dönüşle birlikte gücü alıp su altından yunus gibi fırlayıp bastı geçti. Son 25 metredeki karşı koyulamaz sprinti ile madalyasına rahatça uzandı. Konrad Czerniak gümüş madalyayı alırken, ABD'li Tyler McGill bronzu aldı. Yarışta ilk üç diğerlerinden biraz koptu bu mesafeye göre.

Erkeklerde finalleri bugün için noktaladığımızda geriye kalan iki finalden ilki kadınlar 800 metre serbestti. Rebecca Adlington ve 1500'ün altın madalyalı ismi Lotte Friis arasında geçecek bir yarıştı bu. Friis son 750 metreye gelene kadar Adlington'un önünde yüzdü, iki yüzücü diğerlerine fark atıp baş başa kaldılar. Yarış boyu, bir uzun mesafe yarışına göre normalden de az farklarla yüzdüler. 450 dönüşünde 0.05, 500 dönüşünde ise 0.29 saniye ile ayrıldı iki yüzücü. 750 dönüşünden önce biraz açılır gibi olan farkı bu son dönüşte 0.21'e indirdi Adlington ve son 50 metrede hep arkasında kalıp önüne hiç geçmediği Friis'i güzel bir sprintle geride bırakmayı bildi. Bir uzun mesafe yarışın bu kadar başa baş geçmesi izleyenler adına büyük şans. Friis 800-1500 dublesini yapamadı ve Olimpik dal olan 800 metrede altın madalyayı alamamış oldu. Britanya ise şampiyonadaki ilk altını aldı Adlington'un bu başarısı sayesinde.

Son final ise kadınlar 4x100 metre takım karışıktaydı. Çin, ABD, Rusya, Avustralya dörtlüsü diğer dört takımdan ayrılıyordu. Almanya da havuzdaydı ancak takım karışıkta Britta Steffen'in olmaması demek madalyaya uzaktan bakmak için yeterli bir sebepti. Rusya en zorlayıcı ekip olacaktı ABD için ancak son iki sporcuları zayıf olduğu için madalyaya ulaşmaları zordu. Sırtta Coughlin ABD adına harika yüzdü; bu nefis tempoya Zueva eşlik etti ve 0.01 saniye ile ikinci bıraktı bayrağı Rusya'da. Turnuvanın yıldızlarından Rebecca Soni havuza girdiğinde ABD farkı yapmaya başladı. Efimova ise Rusya adına kapatamadı farkı, 1.20 saniye daha kötü yüzdü ve Rusya zaten zayıf kalacağı son iki ismi öncesi altın madalyadan uzaklaştı. ABD'nin üçüncü sırada kelebekteki ismi Dana Vollmer suya girdiğinde ABD büyük farkı yaptığı gibi dünya rekoru sinyalleri vermeye başlamıştı. Çin, serbest ve kelebekte zayıf olan Rusya'yı kovalayacaktı son iki isim sırayla havuza girdiğinde. Dünya rekoruna doğru giden ABD'de havuzdaki son isim Missy Franklin'di. 16 yaşındaki yeni yıldız ilk 50 metresinde tampoyu azaltsa da son dönüş yapıldığından 0.6 saniye uzaktaydı rekordan. Kalan 50 metrede Franklin gaza bastı ancak 3.52.19 olan dünya rekorunu kıramadılar, 3.52.36'da kaldı ABD'nin derecesi. Missy Franklin'in ilk 50 metresi biraz hızlı olsa rekor gelecekti yani, o rahatlık rekora mal oldu. Yarışta öne çıkar dediğim dört ülkede ise dışarıda kalan Rusya oldu. Çin son iki sporcusu diğer rakiplerine oranla biraz zayıf olan Rusya'yı geçmeyi başardı ve gümüşü aldı. Hatta Rusya öyle kötü bir hal aldı ki Avustralya hiç potada yokken üçüncü bitirip bronzu kaptı.

Yarıştan birkaç dakika sonra hakem masasında hareketlilik vardı, madalya sıralaması değişebilir mi diye bir heyecan oluştu ama ilk üç dışından geldi diskalifiyeler: Almanya ve Kanada bayrak değişimlerindeki hatalar yüzünden diskalifiye edildi.

Hiç yorum yok:

  ©Artemio Franchi. Template by Dicas Blogger.

TOPO