28.07.2011

Şangay 2011: Dünya Su Oyunları Şampiyonası #5

Yüzmede beşinci gün(28 Temmuz) tamamlandı ancak biraz gecikmeyle devam ediyoruz. Önce 27 Temmuz gününün finallerini tamamlayıp ardından gün sonunda 28 Temmuz'un finallerine geçeceğiz. Sözü uzatmadan yüzmede dördüncü güne geçelim:

Gün erkeklerin ağırlıkta olduğu bir gündü, ilk final de erkekler 200 metre kelebekte yapıldı. Bu dalın açık ara en büyük favorisi tabii ki de Michael Phelps. Öyle de oldu ve ABD'li yüzücü ilk -ve belki de turnuvadaki tek- altın madalyasını kazandı. Son dönüşe kadar rakiplerinin temposuna müsaade etse de son 50 metrede rakiplerini havuza gömdü Amerikalı. İlginç bir yarı final serisi ile gelinmişti finale. İki seriden birinde sadece ilk sıradaki Çinli Yin Chen finale adım atarken diğer seride tam yedi isim finale gitti. Dünya ve şampiyona rekortmeni Phelps eğer bu dalda da altın madalyayı alamasaydı muhtemelen adına büyük bir leke sürülecekti. Neyse ki 2012 Londra Olimpiyatları öncesi madalyasız geçirmedi sezonu. Ha bana sorarsanız Lochte mi Phelps mi, yıllardır olduğu gibi Lochte derim. Tekstil mayoların devreye girip teknolojik mayoların yasaklanması Phelps'i sarstı ancak Lochte çizgisini hiç bozmadı.

Kadınlarda tek final 200 metre serbestteydi ve bilin bakalım ne oldu? Kadınlarda orta mesafenin(200-400-800) en büyük yıldızı, Avrupa'nın son yıllardaki en iyi kadın yüzücüsü diyebileceğimiz Federica Pellegrini yine altın madalyayı aldı. Finişteki derecesi iyi gözükse de finişe gelene kadar büyük sıkıntı yaşadı Pellegrini. Hollandalı yüzücü Femke Heemskerk temposunu doğru ayarlayabilseydi Pellegrini'ye sürpriz bir hezimet yaşatabilirdi ancak olmadı. Son dönüşe Pellegrini'nin 0.67 saniye önünde ilk sırada giren Heemskerk o kadar yoruldu ki yarışı yedinci sırada tamamlayabildi. Avustralyalı yüzücü Kylie Pallmer ise Pellegrini'yi zorlasa da yıkamadı, gümüş madalya ile yetinmek zorunda kaldı.

Erkeklerde ise en uzun ikinci mesafe yarışına sıra geldi: 800 metre serbest. Kanadalı yüzücü Ryan Cochrane ile Çinli Sun Yang arasında geçmesi beklenen final, beklendiği gibi de oldu. Çinli yüzücü kazanırken Kanadalı ikinci oldu. Sun Yang'ın finalde elde ettiği derece ise tarihte tekstil mayo ile elde edilen en iyi derece oldu. Tabii her zamanki gibi tekrar edelim, bunun dünya rekoru olarak bir geçerliliği yok. Tekstil mayo ile yapılan derecelerin kıyaslanmasının sebebi sporcuların teknolojik mayo olmasaydı rekor konusunda nasıl performans gösterecekleri konusunda bilgi sahibi olmak. Son 100 metrede Sun Yang rakibi Cochrane'den yaklaşık 2.5 saniye kadar daha iyi yüzdü, haliyle de madalyayı alması zor olmadı.

Dördüncü gün erkekler 50 metre kurbağalama ile noktalandı. Brezilyalıların son dönemde sprintteki yükselen grafikleri buraya da yansıdı. Felipe França Da Silva 27.01'lik derecesiyle altın madalya aldı. Brezilya 1982'de bireysel karışıkta, serbestte ise 2009 ve 2011'de iki gün önce Cielo Filho'nun galibiyeti sonrası bir kez daha altın madalya sevinci yaşadı. Tarihlerinin en parlak dönemi olduğunu söylesek aksini iddia eden olmaz. Bir gün önce tekstil mayo ile tarihte yüzülen en iyi derece gelmişti yarı finalde, hatta tekstil mayo ile ilk kez 27 saniyenin altına inilmişti. Bu derecenin sahibi Cameron Van Der Burgh olmuştu ancak finali üçüncü tamamlayabildi Güney Afrikalı yüzücü. Van Der Burgh aynı zamanda dünya rekorunun da sahibi.

Hiç yorum yok:

  ©Artemio Franchi. Template by Dicas Blogger.

TOPO