22.07.2011

Şangay 2011: Dünya Su Oyunları Şampiyonası #1

Evvela şu senkronize yüzmeden bahsetmem lazım yoksa çatlarım. Sevenine, izleyenine, yazanına, yorumlayanına saygım sonsuz ama ben şu noktada tıkanıyorum: Bireysel rutin -ya da her ne deniyorsa- ne işe yarıyor? Solo teknik rutin, solo serbest rutin... Bu ikisini anlamam ama düet ve takım rutinleri mantıklı geliyor zira su içerisinde bir gösteri yapılıyor ve uyum var işin içerisinde. Ha bunun teknik kısmı da var, hareketleri doğru aktarma kısmı da var... Gerçi gitgide kendi tezimi çürütüyorum ama dalma müsabakalarında da bireysel ve çiftler olmak üzere iki dal var. Orada da bireyseli izleme, git çiftleri izle illa konu uyumsa diyen olsa verecek cevabım olmaz. Neyse o konuda da dalmayı sadece izlerim, teknik-taktik aşırı bilmem der çekilirim kenara.

Senkronize yüzmede Türkiye de birkaç dalda yarıştı ve en iyi derece solo/bireysel serbest rutinde Melis Öner'den gelmiş. Melis Öner 22. sıraya alarak finallerde performans göstermeye yetecek dereceyi elde edememiş.

Dalmaya geçecek olursa Çinliler aldı yürüdü... Madalya bırakmıyorlar ortada adeta. Dalmada kadınlar ve erkeklerde toplam beşer yarışma var. Bireysel olarak 1 metre tramplen, 3 metre tramplen ve 10 metre kule; takım olarak, daha doğrusu senkronize/çiftler olarak ise 3 metre tramplen ve 10 metre kule var. Hem erkeklerde hem kadınlarda tüm senkronize atlamalar yapıldı ve Çinli sporcular tüm altınların sahibi oldular. Erkeklerde final olarak 3 metre tramplen ve 10 metre kule kalırken, kadınlarda da 3 metre tramplen finali kaldı. Bunların dışında yapılan bireysel yarışmalarda da altın madalyaların hepsi Çinli sporcularda. Erkekler 3 metre tramplen finali 22 Temmuz 2011 tarihinde, yani bugün, dalmadaki tek final olacak. Yarın kadınlardaki son dal tamamlanırken erkeklerde de son yarışma olan 10 metre kulenin ön elemeleri ve yarı finalleri yapılacak. Yüzmenin başlayacağı pazar günü ise 10 metre kuleyle birlikte dalmaya noktayı koyacağız.
Açık deniz yüzme sadece istatistikler ve sonuç tablolarından takip edebildiğim ve izlediğim birkaç defasında hoşlandığım bir dal. Ne yazık ki yayınlayan olmuyor, kötü bir şey bu. Yine de elimden geldiğince bilgileri vereyim ben. Roma'da 2009'daki Dünya Şampiyonası'nda 10 km'de şampiyon olan Britanyalı güzel Keri-Anne Payne, Şangay'da da başarısını sürdürdü. Aynı dalda erkeklerde ise Thomas Lurz sürprizi yaşandı ve Alman yüzücüyü geride bırakan isim Yunan yüzücü Spyridon Gianniotis oldu. Lurz için açık deniz yüzmede son dönemin kralı demek doğru olurdu ancak şampiyonanın ilk ciddi sürprizlerinden birinde "başarısız" kısımda yer aldı. Gerçi Dünya Şampiyonası gibi bir organizasyonda 10 km yüzüp ikinci sırayı almak ne denli başarısızlık olur onu da düşünmek gerek. Lurz'u geride bırakan Spyridon Gianniotis ise 2000'lerin başında daha çok orta mesafe(800-1500 metre) yüzen bir isimdi, son birkaç yılda en uzun mesafeleri gözüne kestirdi ve yavaş yavaş mesafe arttırarak ilerlediği kariyerinde -şimdilik- hedefine ulaşmış gibi gözüküyor.
"Bu kadar adını andın ama kim bu Lurz?" diyenlere hemen açıklamayı yapmayı bir borç biliyorum. Kendisi Roma'daki son şampiyonada duble yapıp hem 5 km hem de 10 km dallarında açık deniz yüzmede altın madalyaları toparladı. Son üç Avrupa Şampiyonası'nda ise altın madalyaları aldı yine 10 km'de. Tabii bir de şu kritik durum var, Lurz kariyerinin şu ana kadarki en iyi dönemini 2008 ve 2012 Olimpiyat Oyunları arasında yaşamakta. Bu şampiyonada sürpriz şekilde kaybettiği altın eğer bir form düşüklüğünün habercisi ise Lurz'u pek de parlak bir Londra macerası beklemiyor olmalı. Ayrıca son bir not, kendisinin Universiade 2005'te İzmir'de yarıştığını hatırlatalım. 1500 metre serbestte gümüş madalya almıştı, havuzda da madalyası yok değil hani...

Ve Şangay 2011'in yüzme yarışları başlamadan yüzmeyi gündemde tutmayı başaran en ciddi konusuna gelelim son olarak: Cesar Cielo Filho. CAS'tan karar çıkması bekleniyordu ve o beklenen karar çıktı. Cielo Filho ve vücutlarında yasaklı madde bulunan veya yasaklı maddeyi kullanan arkadaşları için verilen uyarı cezası onandı, ekstra bir ceza vermeye gerek duymadı CAS. Sadece Waked'e men cezası geldi ki zaten ilk çıkan kararda da kendisine men cezası verilmişti. Yani FINA'nın uyarı alan sporcular için talep ettiği üçer aylık men cezaları reddedilmiş oldu. Yüzmede sprintin yeni kralı Cielo Filho'yu önümüzdeki hafta feribot misali havuzu birbirine katıp altın madalyaya uçarken görebileceğiz.

1 yorum:

Celal Abbas dedi ki...

Senkronize yüzmenin kurallarını falan anlamam ama bende çok seviyorum. Sanırım büyüsü topluluk olarak yapıldığından beyin sanırım takdir ediyor uyumu.

Hem çok zor bir spor gerçekten. iyi bir seviyeye gelmek için çok emek vermek gerekiyor. Belkide bu emeğe duyduğumuz saygıdanda olabilir.

  ©Artemio Franchi. Template by Dicas Blogger.

TOPO