28.03.2017

Arrogate mı Pharoah mı? Cevap Arrogate


Kesin ve net cevapları olmayan yalnız tahminlerden ve spekülasyonlardan ibaret bir tartışma bu. Yine de hayatta bir kez karşılaşabilir denen tarzda iki at, başarı dolu yıllarla gelince hele bir de aynı kişi tarafından yetiştirilmişlerse bu tartışma kaçınılmaz oluyor. Kim daha iyi at? American Pharoah mı (Pioneer of the Nile**) or Arrogate mı (Unbridled’s Song**)?

**Parantez içindeki isimler atların babalarının isimleriymiş. Mustafa Çakar'a teşekkürler.

GI Breeders’ Cup Classic’ten beri doğru cevabın Arrogate olduğunu düşünürdüm ama bunu dile getirmenin veya yazıya dökmenin kutsala sövmek olacağını düşündüm. Arrogate, Triple Crown’da yarış bile kazanmamıştı. Pharoah sadece kazanmakla kalmayıp 37 yıllık çoraklığı bitirmişti.  Artık imkansızmış gibi görünen spor başarısını gerçeğe dönüştürmüştü. Triple Crown galipleri pantheona (en büyük tapınak/ulusal anıt) aittir ve bu 12 kişilik ufak grup, dışardan gelen pek fazla yeni galibi karşılamaz.

“Kim daha iyi at?” sorusu tam anlamıyla yalnızca yarış pistinde cevaplanabilir. Bunu bir yana koyarsak hız ölçümlerine bakabilirsiniz. Beyer ölçeğinde Arrogate daha iyi. American Pharoah, GI Kentucky Derby’de 105, GI Preakness S.’te 102, GI Belmont S.’de 105 ve GI Haskell Invitational S.’de 109 koştu. Classic galibiyetindeki 120lik koşusuna kadar Beyer ölçeğinde üst aşamalara çıkamamıştı. GI Travers S.’te yarışacak yaşa geldikten sonra Arrogate, Saratoga’daki galibiyetinde 122, Classic galibiyetinde 120 ve GI Pegasus World Cup’ta 119 koşmuştu.

Arrogate daha hızlı olan at.

Sonra ortada kazançları var. Arrogate’e 17 milyon dolar yazıyoruz, 8.6 milyon dolar da Pharoah için. Fakat Pegasus World Cup’tan gelen ödülü çıkartıyoruz çünkü American Pharoah yarışırken o yarış ortada yoktu. Sonuç olarak aralarındaki fark kayda değer olmuyor. Kazançlara bakmak bu ikiliyi kıyaslamak için adil bir yol değil.

Kazançları gözardı edip hız numaralarına birazcık daha fazla itimat ediyorum. Ben oyumu, Arrogate’in Cumartesi günü gösterdiği, muhteşem zorluklara rağmen G1 Dubai World Cup’ı kazanma yeteneğine dayandırarak veriyorum. Bu seviyede bunu yalnızca en iyiler arasındaki en iyisi yapabilir. Her ne kadar muhteşem bir at olsa da, American Pharoah kariyerinde karşılaştığı tek gerçek zorlukta, zıtlık göstererek, Travers’ta başarısız oldu.

Güçlüklerin üstesinden gelebilecek yetenek ve yüreğe sahip olmak bu ikiliyi ayıran şey.

Kariyer başlangıcındaki açıklanamayan kötü performanstan sonra Pharoah, Arkansas hazırlıklarından, Triple Crown yarışlarından ve Haskell’den rüzgar gibi geçti. Her zaman tereyağından kıl çeker gibi yarışlar yaşamadı fakat kaybetmiş olsa mantıklı bir bahane olarak öne sürebileceği ciddi bir zorlukla da karşılaşmadı. Travers farklıydı. Frosted (Tapid), Pharoah’a karşı düzlükte gözdağı verdi ve yarış temposu o kadar hızlı olmadığı halde Pharoah’ın kaldırabileceğinden fazlasıydı. Son sprint bölümünde bitmiş haldeydi ve Keen Ice (Curlin)’e kaybediyordu. Bu arada bu, Dubai World Cup dahil, Arrogate’e karşı bütün startlarında çift haneli uzaklıklarla kaybetmiş olan Keen Ice’tı. Kendisi bugün itibariyle Arrogate’e karşı toplamda 33,5 boy farkla kaybetmiş durumda.

Bunu Arrogate’in dün başına gelenle kıyaslayalım. Startta vücuduna darbe aldı ve son sıraya düştü. Bu ona 4-5 boy kadar farka mal oldu ve tempoyu takip edebileceği komfor alanından çıkardı.

Smith paniklemedi. Atına da telaş yaptırmadı, tam tersine atları teker teker metodik olarak geçti ancak bu onun dışarda kalıp, çok iyi bir at olan Gun Runner’ı (Candy Ride [Arg]) geçmek zorunda olacağı anlamına geliyordu.
Baffert, “O zaman düşündüm ki ‘Eğer bu yarışı kazanırsa, bu gördüğüm en inanılmaz attır,’” dedi, belki de kendini ana o kadar kaptırmıştı ki antrenörlerin, farklı kişilerin sahibi olduğu en üst seviye atlar arasında kıyas anlamına gelebilecek sözler söylememesi gerektiğini unutmuştu.

Trakus’a göre Arrogate, Gun Runner’a göre 13 metre (42 feet) daha fazla mesafe gitmişti ancak bu o kadar önemli değildi. 2 ¼ boy farkla komforlu bir şekilde kazandı ve çok çetin bir yarış geçirdiğinin emarelerini de göstermiyordu.

Arrogate çzigiyi geçtiğinde Meydan sunucusu Terry Spargo, Arrogate’den Man o’War ile aynı cümlede bahsetme cürretini gösterdi.

Spargo “21. yüzyılın Man o’War’unun vaftiz edilmesine mi şahit olduk?” diye sordu.

Bu biraz abartma olabilir. Belki de değildir. Peki Arrogate’in bunu Man o’War’un 100. doğum gününe 4 gün kala yapması tesadüf müdür?

Arrogate kısa bir süre sonra Baffert’s Santa Anita’daki üssüne dönecek. 5, 10 ve 12 milyon dolarlık yarışları kazandıktan sonra kanıtlayacak pek bir şeyi kalmadı ve kalkıp da 1 milyon dolarlık yarışlara katılırsa varoşlarda hayır işi yapıyormuş gibi görünür. Baffert/Juddmonte takımı Arrogate için yaptıkları seçimlerde oldukça dikkatli oldular ve bütün seçeneklerini değerlendirmeden bir karar vermiyorlar. Benim tahminim onu Classic hazırlıklarına kadar görmeyeceğimiz, bu da ya GI Pacific Classic’te ya da GI Awesome Again S’de olacaktır. Sonra da damızlığa gönderilmeden önce Classic-Pegassus günlük dublesini tekrarlamaya çalışacaktır.

Yani büyük ihtimalle onu artık fazla izleyemeyeceğiz ama ABD’nin yarış pistlerine dönüşü de ne büyük şölen olacak. Ne zaman ve nerede olursa olsun bu spor, American Pharoah’a bir özürle birlikte, modern zamanların en büyük atının dönüşüyle ödüllendirilmiş olacak.

Bu yazı 25 Mart 2017 tarihinde thoroughbreddailynews.com adresinde Bill Finley tarafından yayınlanmıştır.

Bu çeviri artemiofranchi.org dışında kaynak gösterilse dahi izin alınmadan yayınlanamaz.


*İlk kez bir at yarışı yazısı çeviriyorum, sporun kendisiyle de ilgim olmadığından bazı terimleri ve yarışları yanlış çevirmiş/kullanmış olabilirim. 

1 yorum:

Adsız dedi ki...

Süper olmuş, gözüne eline sağlık tşklerç

  ©Artemio Franchi. Template by Dicas Blogger.

TOPO