11.03.2017

Start Finish #5


Sezon öncesi Barcelona'da yapılan test sürüşleri dün itibariyle sona erdi. Takımlar eksik yönlerini, iyileştirmeleri gereken noktaları bulmaya çalışırken sürücüler de bu sezon gelen yeni araçlara rahat rahat alışma şansı buldular. Bir kez daha hafta boyunca aldığım notları sizlerle paylaşıyorum:

Öncelikle sonuçlar



McLaren Honda pistin neşe ve mizah kaynağı olmaya devam etti. Aracın sorunsuz geçirdiği gün olmadığı için hasmclarenbrokendown.com isimli bir site açılmasına yol açtı. Testler boyunca çizdikleri görüntü Melbourne GP'de yarışı tamamlayamayacakları yönünde ancak yarışa kadar olan iki haftada hızlı olmasa da 50 tur gidebilecek bir motoru hazır edebilirler, belki, bir ihtimal, ufak da olsa.

Nereden geldim McLaren Honda'ya
Sayısını karıştırmıyorsam 6 motor değişikliği yaptılar, 2 kere de elektrik aksamlarda değişikliğe gittiler. Twitter'da toplam 20 kırmızı bayrak tweeti gördüysem 12 tanesi McLaren Honda yüzünden oldu. Bunu testlerde attıkları toplam tur sayısının azlığından da görebiliyorsunuz.

Fernando Alonso da durumdan oldukça rahatsız ve lafını takımından esirgemedi. Özellikle Honda'yı eleştirerek "Bütün takım kazanmaya hazır, Honda hariç." şeklinde bir demeç verdi. Sonra da "Virajları diğer pilotların söylediği gibi dümdüz -hız kesmeden- geçebiliyor musun?" sorusuna "Bizim motor gücümüzle her viraj dümdüz." diye yanıt verdi.

Autosport'un canlı yayın hesabı AutosportLive, Twitter'da yaptığı güncellemelerle hiçbir takıma acımasa da en çok McLaren Honda'nın canını yaktı.

"Takımların artık bu noktada araçlarına ince ayarlar çekmeleri gerekiyor. McLaren'in ise ince ayar çektiği tek şey Barcelona pistinin araç kurtarma prosedürleri."

"McLaren düne göre -göreceli olarak- performansını yükseltti ancak testlerin son iki gününde dört kırmızı bayrağa sebep oldular."

"Alonso McLaren'ine atladı... ve yine durdu."

F1 simülasyon oyununu yapan Codemasters şirketinden de "Şu anda ciddi bir tasarım problemimiz var. McLaren'i gerçekçi mi yapmalıyız yoksa bir turu bitirebilecek şekilde mi yapmalıyız?" diye bir tweet geldi.

Bunlar dışında en sık gördüğüm şakalardan biri de "McLaren araçları pistten çok kamyon üzerinde tur attı."

Bu durumdan memnun olan takımlar ise Sauber ve Haas. Özellikle Sauber'in bu sezon son sırayı alması bekleniyorken McLaren'den gelen felaket performans onları ümitlendirmiş olsa gerek. Evet, test sonuçlarında hala son sıradalar ancak en azından yarış bitirebilecek kadar bir motor üretebiliyorlar. Önemli olan dayanıklılık.

Haas da problemlerden kendi payına düşeni almış olsa da çözülmeyecek kadar ciddi sorun yaşamadılar. Grosjean bir kere yol dışına çıktı eğer yanlış hatırlamıyorsam.

Force India'nın derdi ise araç ağırlığıyla. Hesaplanandan daha ağır araçlara sahip olduklarını fark ettiler ve sürücülerinin 2 kg vermesini istediklerini açıkladılar. Bütün kışı yeni araçları kullanabilmek için ağır idmanlarla geçirip zorla kas yapan adamlardan şimdi de iki kilo vermelerini istemek biraz ayıp oldu.

Renault da McLaren ve Toro Rosso'dan sonra en az tura imza atan takım oldu. İlk hafta ciddi sıkıntılar yaşamışlardı. Tamir edemeyecekleri bir şey olmadığı ancak performanslarını geliştirmek için yeterli tur atamadıkları için üzgün oldukları minvalinde açıklamalar yaptılar. En azından Hulkenberg'in kağıt üstündeki sonuçları sezon içinde puanlar toplayabileceklerini gösteriyor. Kendisi aracın beklentilerini henüz karşılayamadığını söylemiş olsa da.

Williams'ın performans şefi Rob Smedley, Massa'nın agresif sürüş tarzının yeni araçlar için ideal olduğunu söyledi. Testlerde 5. sırayı alması kendisini doğruluyor diyebiliriz. Massa da daha önce burada çevirisini paylaştığım röportajında "yeni araçların geçmişte kullandığı araçlara biraz benzediğini ve işleri diğerlerinden daha hızlı kavrayabileceğini" belirtmişti.

Alt ve orta sıraları çok yazdım, özellikle McLaren'den sebep çok uzadı.

Üst sıralara gelecek olursak testlere damga vuran takım geçen yılki gibi Ferrari oldu. Raikkonen bir kez kaza yapıp bir kez de yolda kalsa da elde ettiği 1.18.634 derecesiyle en hızlı olmayı başardı. Attığı turu buradan izleyebilirsiniz. Kendisini 1.19.024 ile Vettel izledi. Ayrıca her lastik türünde en hızlı tura imza atan takım olmayı başardılar.

Hamilton ise hala Ferrari'nin aslında kendilerinden çok daha iyi olduğunu ancak elini göstermekten kaçındığını söylüyor.

Ferrari taraftarları ise tam tersini söyleyip geçen yılki gibi Mercedes'in Melbourne sıralama turlarının son kısmında gerçek gücünü göstereceğini savunuyorlar ancak yine de herkesi "hype-train" dedikleri umut ve heyecan trenine binmeye davet ediyorlar. Tabi son yıllarda trenin son istasyonunun "mutsuzluk" olduğunu da belirtiyorlar.

Hamilton kendi aracıyla ilgili olaraksa "henüz istediği noktayı" yakalayamadığını açıkladı. Williams'tan gelen Bottas ise bir kez kırmızı bayrağa neden olsa da test sonucuyla beklentileri karşılayabileceğini gösterdi.

Red Bull sürücülerinden Ricciardo "araçlarının Mercedes ve Ferrari kadar iyi olmadığını" kabul etti. Adamım Verstappen ise testlerde 1.19ları ilk gören isim olmayı başararak bu sezon sürprizlere imza atmaya devam edeceği yolunda sinyal çaktı. En azından ben öyle düşünmek istiyorum, bunca yıldır türlü spor dallarıyla ilgileniyorum ilk kez genç bir ismi bu kadar şevkle destekliyorum inşallah uğursuzluk getirmem kendisine.

Test mevzusunu noktaladıktan sonra bir ölüm haberini vereyim. Ben de kendisini ölümüyle tanıdığım için biraz üzüldüm. Hem Formula 1 hem de Moto GP'de (bugünkü adıyla) şampiyonluk yaşayan tek isim John Surtees 83 yaşında hayata veda etmiş. 350 cc motosikletlerde 1958, 1959, 1960 yıllarında, 500 cc motosikletlerde 1956, 1958, 1959, 1960 yıllarında şampiyonluk yaşayan isim "sıkıldığı için" geldiği Formula'da da 1964 yılında şampiyon olup aynı sene katıldığı Le Mans'ta da 3. sırayı almış.

Kendisinin 1991 yılında doğan oğlu Henry de 2009 yılında bir F2 yarışı sırasında hayatını kaybetmiş.

F2 demişken, GP2 diye bildiğimiz, genelde Formula 1'in arka bahçesi olan, genç pilotların yarıştığı serinin adı artık Formula 2 oldu. Bu arada oradaki yarışlar da Formula 1'den daha eğlenceli geçiyormuş. Bu videodan yıllar içinde ne tür dangalaklıkların, acemiliklerin yapıldığını görebilirsiniz. Düzenli takip edenler sezon içinde çok sık yaşanan şeyler olduğunu söylüyor.

Elektrikli araçların yarıştığı Formula E de ise bir takım pürüzler yaşanıyor. Gürültü sorunu yaşatmadığı için şehrin uygun herhangi bir yerinde organize edilebilen bu yarışlarda bu sezon planlama hatalarından dolayı yarış takvimi kısır kaldığı için son üç şehirdeki yarışları iki kez yaparak takvimi doldurmaya karar verdiler. Berlin, New York ve Montreal'de hem cumartesi hem pazar günleri yarış yapılacak. Ben de NTV Spor'da ya da Fox Sports'ta görürsem özetlerine bakıyorum oturup izlemişliğim yok, bilgi olsun diye paylaşayım dedim. Düzgün ilerlerse gelecekte izlenebilecek bir yarış serisi olabilir. Eski F1 takımlarından Jaguar bu sezon buraya giriş yaptı. Sıfırdan giren bir takım olduklarından esameleri henüz okunmuyor ama sırf adıyla bile bu seriye dikkat çekmesi yeterli.


Bernie Ecclestone'un vedası için verilen korku filmi gibi partinin fotoğrafıyla sizlere veda ediyorum. 24-26 Mart Melbourne GP'ye kadar yazacak bir şey çıkar mı bilmiyorum ama en geç o zaman görüşmek dileğiyle.

Being John Malkovich?
(
ayrıca Niki Lauda yine şapkasıyla dikkat çekiyor)

Hiç yorum yok:

  ©Artemio Franchi. Template by Dicas Blogger.

TOPO