3.03.2017

Felipe Massa: "İşler her zamanki gibi"



Felipe Massa bu hafta, emekliliğinin tadını çıkarmasının beklendiği sezon başında, Williams ile test sürüşü için piste geri döndü. Bütün emeklilik planı Nico Rosberg’in F1’e vedası ve devamında Valtteri Bottas’ın Mercedes’e geçişiyle değişmişti. Massa ile Barcelona’da konuşma fırsatı bulduk ve Brezilyalının aklının ilginç geçen birkaç hafta sonrası nerede olduğunu öğrendik...

Soru: Felipe, seninle son konuştuğumuzda şanlı ve uzun bir F1 kariyerinin ardından veda ediyordun. Üç ay geçti ve yine buradasın. Aralık ayında Nico Rosberg’in istifasından senin emeklilikten dönüş kararına kadar geçen haftaları bize anlatır mısın?

Felipe Massa: Evet, son konuştuğumuzdan bu yana her şey değişti. (Kahkahalar) Ya da daha iyi açıklamak gerekirse: benim için hiçbir şey değişmedi. 2016’nın son yarışında yarıştım ve 2017’nin ilk yarışında da yarışacağım – yani işler neredeyse her zamanki gibi görünüyor. Çok çılgın haftalardı. Bir noktada emeklilik ‘anımın’ tadını çıkartıyordum - çünkü Nico bırakmaya karar verdikten sonra bir andan fazlası değildi. Sonra Claire’den (Williams) bir çağrı aldım, 12 Aralık civarındaydı. Fabrikada herkese veda ettiğim Noel Partisi’nden sonraki Pazartesi günüydü -Claire’e de- ve bana bir SMS yazıp emekliliği bırakmaya hazır olup olmadığımı sordu. Buna gayet şaşırdım! Geri yazdım: ‘Belki, konuşmamız gerek’. Sonra da direkt aradı.

Telefonda birkaç kez konuştuk ancak sonra dedim ki: ‘Dinle, bence yüzyüze konuşmamız daha iyi olur.’ – ve İngiltere’ye gittim. Aslında Williams’a ilk katıldığım zaman Frank (Williams) ile görüştüğümüz aynı yerde görüştük – Terminal 5’teki havalimanı oteliydi. Gayet ilginç bir deja vuydu! (Kahkahalar) Uzun bir sohbet ettik ancak sözleşme imzalamadık çünkü takımla ilgili rol oynayan çözülmesi gereken çok şey vardı – Mercedes ve Valtteri’de olduğu gibi. Ancak herkesin görebileceği gibi her şey çözüldü – ve işte tekrar buradayım!

S: Hayal ettiğin yaşamın yolundan dönüp tam teşekküllü bir F1 sürücüsü olmak ne kadar duygusal oldu? Kafanda Formula Bir’den kesinlikle ayrılmıştın – ama sonra seni yine çağırdı...

FM: Brezilya’da çok güzel bir veda yaptım – Başka bir sürücüye taraftarların bana ettiği kadar duygusal bir veda edildiğini hiç görmemiştim. Bu benim kalbimde sonsuza kadar kalacak ve asla tekrar edilemeyecek. Yani bu yıl herkese basit bir güle güle diyeceğim çünkü o özel anı geçen yıl yaşadım.

S: Nico Rosberg cesur bir kararla yarışmaktan vazgeçmeseydi şu an muhtemelen evinde oturup rahatlıyor olacaktın. Minnettar mısın yoksa tam tersi mi?

FM: Kararımdan mutluyum. Doğru zamandı ve her zaman bir profesyonel olarak F1’de yer almak isterim – ve önemli olabileceğim bir takımla birlikte – sadece katılmış olmak için değil. Ve bu fırsata sahibim. Bazen işler bir sebepten dolayı olur: belki F1’deki zamanım henüz dolmamıştır.

S: Sen yarışmasaydın bu yıl pistte bir Brezilyalı olmayacaktı – F1’in Brezilya’daki mirasını göz önüne alırsak düşünülemez bir şey. Bu da kararına etki etti mi?

FM: Elbette bu da geri dönmem için bir başka sebepti. Evet ilk başta geri dönüp dönmemek sizin özel kararınız ancak bu tip şeyler de etki edip kararınızı vermenize yardımcı oluyor!

S: Bütün sürücüler yeni araçların talep ettiği koşulları sağlamak için idmanlarını ağırlaştırdılar. Senin için o ‘fiziksel işkenceye’ tekrar bağlanmak zor muydu? Vücudunu daha da zorlamak?

FM: Anında yeni bir antrenör ayarladım ve her gün ağır şekilde çalışmaya başladım. Her zamankinden fazla çalışıyor ve idman yapıyorum – 35 yaşındayım yani daha da fazla idman yapmam gerekiyor. Bu büyük bir görevdi. Ama geri dönmeye karar verdiyseniz bunu düzgün şekilde yapmanız gerekir.

S: Geçen yıl 2017 yılının araçlarına ne kadar ilgi gösterdin – onlarla hiç yarışmayacağını düşünerek hareket ettiğini varsayarsak?

FM: Evet emekli olacağım konusunda kararımı verdiğimde bu yeni araçlara çok az ilgi gösterdim. Ama şimdi buradayım. Fabrikaya geri gidiyor ve son birkaç yıldaki araçlarla bu araçların farklarını anlama çalışıyordum – ve bilgi açısından bu yeni regülasyonlar hakkındaki boşluğu doldurmaya. Bu şeyleri hızlıca öğrenebilmek bir mücadele.

S: Bu yeni araçlar sana F1 kariyerinin başında yarıştığın araçları hatırlatıyor mu?

FM: Biraz hatırlatıyor evet. Ancak bu araçlar sahip olduğumuz en geniş araçlar – ve en geniş lastikler. Ama downforce konusunda daha önce de buna sahiptik – şimdiki biraz daha geçmiş olsa da 2004’ten 2008’e kadar olan araçlarımızda downforce yüksekti. Belki benim için biraz avantaj olur, işleri diğerlerinden daha hızlı anlayabilirim – göreceğiz!

S: Williams bu sezon önemli ölçüde farklı olacak: genç çaylak bir sürücü, Pat Symonds teknik ekipten ayrıldı, ve Paddy Lowe onun yerini aldı. Birkaç hafta önce bunların hiçbirisi seni ilgilendirmiyordu – şimdi ise çok ilgilendiriyor. Ne dersin?

FM: Takımın yeniden yapılandırılması için önemli bir an olarak görüyorum. Ve benim de gerçekten ilgilenebilmem için önemli bir an. Belki 2015’te aldığımız sonuçlara geri dönebiliriz. Bu elbette büyük bir iş ama bu yıl önemli işler yapabileceğimizi umuyorum.

S: Valtteri seni onun ‘iyilik perisi’ olarak düşünüyor olmalı: sen geri gelmeseydin Mercedes ile ‘ömründe bir kez’ yakalayabileceği şansı yakalayamayacaktı...

FM: Fırsat eline geçti bu kesin.

S: Lewis Hamilton’ın yanında hayatta kalmak için gerekenlere sahip mi?

FM: İyi iş çıkartacak. Üst düzey bir takımda şans bulmaya hazır olduğunu düşünüyorum ve her şey bu şanstan ne çıkartacağına bağlı olacak. Evet, Lewis muhtemelen en kolay takım arkadaşı değil ama Valtteri de Fin – bu ona yardımcı olmalı! (Kahkahalar)

S: 2017 senin için F1’de sayılı günler anlamına geliyor. Yıl sonunda bu zamanı akıllıca kullandığını söylemeni ne sağlar?

FM: F1’de büyük bir değişim var -kurallarda, yönetim yapılanmasında- ve bu ilginç zamanların bir parçası olmaktan mutluyum. Ancak hepsinin üstünde, rekabetçi olmak istiyorum.

Bu yazının orijinali 2 Mart 2017 tarihinde Formula1.com’da yayınlanmıştır.

Bu çeviri artemiofranchi.org dışında kaynak gösterilse dahi izin alınmadan yayınlanamaz.

Hiç yorum yok:

  ©Artemio Franchi. Template by Dicas Blogger.

TOPO