3.03.2017

Max Verstappen: “Her zaman kendi yolumu bulacağım.”


Uzun bir kışın ardından sonunda 2017 Formula 1 sezonu Circuit de Barcelona-Catalunya’da açıldı. Daniel Ricciardo (Pazartesi ve Çarşamba) ve Max Verstappen (Salı ve Perşembe) yeni RB13’ü ilk sezon öncesi testinde sürecekler. İlk sürüşü öncesi, Verstappen.nl Hollandalı sürücüyle konuşma fırsatı buldu.

Hoşgeldin Max, sezon sonunda başladı. Bu kış boyunca idman yaptın, senin için ne kadar zor oldu? Kariyerindeki en zoru muydu?

“İdman açısından kesinlikle. Öbür taraftan Ocak ve Şubat aylarındaki idmanlar öncesinde biraz mola vermek güzeldi. İdman şekli aynıydı sadece daha sık ve uzundu. Kesinlikle hazır hissediyorum.”

Ortalama bir idman gününü anlatır mısın?

“Günde iki idman yapmak zaten gününüzün çoğunu dolduruyor. Kahvaltıyla başlıyorsunuz sonra bir buçuk saatlik idman var, biraz daha yemek, duş ve dinlenme. İkinci bölüm de yemek sonrası idmanla başlıyor, duş ve dinlenme takip ediyor. Bittiği zaman zaten saat kolayca akşam 6 ya da 7 oluyor. Başka bir şey yapacak durumda olmuyorsunuz. Ancak rahatlamak için bir kayak tatiline gittim. Ayrıca sık sık arkadaşlarımı Monaco’ya davet ettim bu da oldukça rahatlatıcıydı.”

Piste dönersek, yeni araçlar hakkında ne düşünüyorsun, özellikle RB13?

“Bütün araçlar geçtiğimi yıla kıyasla çok daha agresif görünüyor. Oldukça havalı görünüyorlar.  Ön kanat çok büyük ve V şeklinde. Lastikler daha geniş, bargeboard* ve ön çamurluk daha büyük. Arka tarafta ‘shark fin’ var, dürüst olmak gerekirse oldukça beğeniyorum. Arka tarafta taban biraz daha yüksek bu da daha fazla downforce üretebileceğimiz anlamına geliyor. Umalım ki çabuk olur!”

Şimdi daha tecrübeli olduğuna göre yeni aracın geliştirilmesine yardım edebildin mi?

“Her zaman kendinizle birlikte yeni araca taşımak isteyeceğiniz şeyler vardır ancak kış testi tamamen sizin araçtan ne beklediğiniz ve bunu ilk yarıştan önce nasıl başarabileceğinizi bulmak üzerinedir.”

Eski RB12’den yeni RB13’e aktarılan özellikler oldu mu?

“Koltuk pozisyonu pek de değişmedi. Fren ve gaz pedalları, direksiyon gibi çoğu şey aynı kaldı.”

Eğer F1 yönetiminde olsaydın, özellikler açısından ideal Formula 1 aracın nasıl olurdu?

“Muhtemelen V10 ya da V12 motorlu olurdu, lastikler şimdiki gibi geniş olurdu. Ayrıca ufak yakıt tankları olurdu böylece yarış sırasında yakıt almak zorunda kalırdık. Belki çekiş kontrolü de olurdu, aşağı yukarı bu kadar.”

Farklı yarış kategorilerinden sürmek istediğin araçlar var mı?

“Şu anda yok. Formula 1 kariyerim bittikten sonra düşüneceğim.”

Aston Martin, Red Bull ile birlikte, yeni bir hypercar olan AM-RB 001’i geliştirdi. Senin garajında da bunlardan bir tane görmeyi bekleyebilir miyiz?

“Çok pahalı o yüzden emin değilim. O paraya on tane başka araba almayı tercih ederim. Ayrıca yolda kurallara bağlı kalmak gerek. Ehliyetimi kaybetmek istemiyorum.”

Son birkaç yılda kendini seri şekilde Formula 1’e kadar geliştirdin. Kartingden F1’de yarış galibi olmaya üç senede geldin. Bu son birkaç yıla nasıl bakıyorsun?

“Hepsi çok hızlı geçti gitti ancak bütün kariyerim boyunca buna alıştım. Büyük bir şok gibi hissettirmedi. Evet daha fazla bir medya ilgisi var ama buna alışıyorsunuz.”

GP2’yi, birçok tek koltuk yarışçısının son durağı olan seriyi pas geçmenin iyi bir fikir olduğunu düşünüyor musun?

“Formula 1’e geliş şeklimden memnunum. Yani pas geçmemin iyi ya da kötü bir şey olduğundan emin değilim.”

Esas güçlü yanların neler ve neleri geliştirebilirsin?

“Oldukça rahatım ve yeni durum ve pistlere oldukça hızlı adapte oluyorum. Bir diğer güçlü yanım yarış sırasındaki becerim. Yine de her alanda kendimi geliştirebilirim. Geçen yıl, startlarım o kadar iyi değildi, fakat bunun temel sebebi sistemlerin kuruluş şekliydi. Kartingde sadece debrijayı serbest bırakıyorsunuz ancak F1’de çok daha karışık. İlk katıldığınız zamanlar eleme turlarında yapabileceğinizin en iyisini yapmak biraz zaman alıyor ancak sezon sonunda Daniel ile az çok başabaştım. Bu da tecrübenin biraz etkili olduğunu gösteriyor.”

Şimdiye kadar kariyerin her zaman yükselen bir grafik çizdi. Ama yine de geriye dönüp bakınca bazı şeyleri farklı yapar mıydın?

“Hayır, şu anda değil. Belki birkaç yıl içinde bu konuya farklı bakarım.”


Bir süredir Monaco’da kendi başına yaşıyorsun. Bu atması zorlu bir adım mıydı?

2 Mart 2017'de yaptığı test sürüşünden bir fotoğraf
“Hayır, gerçekten değildi. Tek başıma zaman geçirmekte zorlanmıyorum. Belçika’da, Hollanda’da ya da Monaco’da olmam fark etmiyor. Oldukça rahatım ve kendi arkadaş çevrenizini oldukça hızlıca oluşturuyorsunuz.”

Uluslararası oldukça iyi tanınan bir başka Hollandalı, DJ Martin Garrix ile takılıyorsunuz.

“Evet ne zaman aynı şehirde olsak buluşmaya çalışıyoruz. Monaco’da performansı olmadığı için henüz oraya gitmedi. Fakat ikimiz de sık seyahat ediyoruz ve yılda birkaç kez birbirimizle karşılaşıyoruz.”

Yıllarca babanla birlikte yaşayıp seyahat ettikten sonra artık onu daha az görüyorsun. Bu nasıl gidiyor?

“Kendi yolunuza daha fazla gitmeye başladığınızda bunun oldukça normal olduğunu düşünüyorum. Hala her gün konuşuyoruz, birbirimizi eskisi kadar yüzyüze görmesek de. Ne olursa olsun ailenizle birlikte olmak eğlencelidir ama benim çok idman yapmam lazım ve Monaco’da yaşıyorum bu yüzden daha çok oradayım.”

Formula 1’deki sonuçlar sahip olduğunuz araca oldukça bağlıdır. İleriye bakınca 2017 sonunda hangi sonuçlar seni tatmin eder?

“İyi bir araç ve iyi sonuçlar istiyoruz. Şu anda iyi sonuçların ne ifade ettiğini bilmiyoruz. Araca bağlı. Eğer aracınız üçüncülükten daha iyi değilse, üçüncü sıra ile mutlu olabilirsiniz. Eğer kazanmaya yetecek kadar hızlı olduğunu biliyorsanız, her zaman zaferi amaçlarsınız. Ancak beklememiz ve görmemiz gerekiyor. Şimdi herhangi bir tahminde bulunmak imkansız.”

Beş sene içinde kendini nerede görüyorsun? (Çevirmen notu: Evet, hiç utanmadan sormuşlar bu soruyu.)

“Esas amacım dünya şampiyonu olmak ancak bunun ne zaman olacağı konusunda endişelenmiyorum. Her zaman elinizden gelenin en iyisini verirsiniz. Bazen işler istediğiniz gibi gider bazen gitmez. Ancak umuyorum ki beş yıl içinde şampiyon olacağım.”

Babandan başka bir yarış idolün var mı?

“Pek yok, belki Alonso. Ama asla bir idol olmadı daha çok müthiş saygı duyduğum biri oldu. En iyi olmayan araçlarda başardıkları sıradışıydı ancak bu onu örnek aldığım anlamına gelmiyor.”

Son olarak, favori Red Bull içeceğin hangisi?

“Normal olan kesinlikle en lezzetlisi. Sarı Summer Edition (Yaz Sürümü) de hoş. Hala turuncu olanını denemedim fakat normal olan her zaman işimi görüyor. İdman programım sırasında çok Red Bull içemiyorum. Bazen yorgun olduğumda bir tane içerim!”

Bu yazının orijinali Verstappen.nl adresinde 27 Şubat 2017 tarihinde yayınlanmıştır.

Bu çeviri artemiofranchi.org dışında kaynak gösterilse dahi izin alınmadan yayınlanamaz.

Hiç yorum yok:

  ©Artemio Franchi. Template by Dicas Blogger.

TOPO